Саопштењe Скупштина

Поднета пријава против 11 посланика СНС за више кривичних дела

Због злоупотребе службеног положаја, спречавања слободе кретања, ускраћивања права на говор и на равноправност, свих 16 посланика Доста је било у Скупштини Србије поднело је кривичну пријаву Првом основном јавном тужилаштву против председнице и потпредседника Скупштине Маје Гојковић и Верољуба Арсића и још девет посланика СНС који су, спроводећи њихове наредбе, угрозили права ДЈБ. За кривична дела за која се терете, максимална предвиђена казна је пет година затвора.

pravosudje

На седницама Скупштине 16. и 18. новембра, којом су наизменично председавали Гојковићева и Арсић, на недемократски и незаконит начин посланицима Доста је било угрожено је право да изразе свој став поводом најгрубљег вређања жртава породичног насиља и мизогиније, онемогућено им је право на реплику када су их посланици СНС вређали, а после целодневног вређања није им допуштено ни да напусте салу пролажењем кроз редове посланика СНС, што је један од легитимних излаза из скупштинске сале који могу да користе сви посланици.

Посланици СНС су спречили политичко деловање посланика ДЈБ и њихово право да буду равноправни и користе право на реплику по Пословнику. Врхунац је био физичко спречавање слободе кретања. Током тог малтретирања два посланика ДЈБ Татјана Мацура и Бане Михајловић чак су и кажњени опоменама и новчано на основу лажних тврдњи посланика Маријана Ристичевића, иако за то нема никаквих доказа ни на снимцима ни у стенограмима.

Пријава је поднета против следећих 11 посланика СНС: Маје Гојковић, Верољуба Арсића, Александра Мартиновића, Душице Стојковић, Србислава Филиповића, Александра Марковића, Марка Парезановића, Марка Благојевића, Весне Ракоњац, Бранимира Ранчића и Звонимира Ђокића из Београда.

Пријављена Маја Гојковић и пријављени Верољуб Арсић починили су кривично дело злоупотребе службеног положаја (члан 359 КЗ, казна од 6 месеци до 5 година затвора). Посланици СНС починили су кривична дела повреде равноправности (члан 128 КЗ, казна до 3 године затвора, повреде слободе кретања (члан 133 КЗ, казна до 1 године затвора), повреде права на подношење повреде правног средства (члан 147 КЗ, казна до 1 године затвора), повреде слободе говора и јавног иступања (члан 148 КЗ, казна до 1 године затвора) и спречавање политичког деловања (члан 152 КЗ, казна до 2 године затвора).

Уз кривичну пријаву поднети су докази, видео записи, стенографске белешке и фотографија која приказује вршење кривичног дела. Против Маје Гојковић и Верољуба Арсића поднета је раније и Уставна жалба због кршења основних права посланика ДЈБ гарантованих члановима Устава 21, 23, 25, 36. и 49.

Прилог
Кривична пријава Првом основном јавном тужилаштву и Уставна жалба

krivicna-prijava-sloboda-kretanja

Повезани текстови

Joш једна кривична тужба против Вучића због увреда
За јавно вређање Саше Радуловића Вучић да се извини и плати 2 милиона
Уставна жалба против Маје Гојковић

Ознаке

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Pozdrav svima.
    – Meni neupucenom u Pravo ova Tuzba je ispravna. Jasne kvalifikacije povreda ravnopravnosti, sloboda kretanja itd. Korak dalje od Tuzbi oko uvreda, (mada i to gledam kao na napad na ljudska prava integritet, mislim ispravno objasnjeno u prethodne dve tuzbe).
    Nekako sam i tih Tuzbi ocekivao vise, (svako ko je pominjao “porez”, poznati kriminalac, “stecajni”. A tu su se mnogi “Istakli” Od Atlagica do Djukanovica, naravno preko Risticevica, sa mnogima izmedju. (Kao vise tuzbi od letos protiv medija najvise).
    To sto sam ocekivao i te tuzbe, nema veze i nije pritisak da ih pripremite posto ste na “terenu” imate “zgusnut” ozbiljan rad, a nas vase simpatizere, clanove i glasace, na vreme obavestavate o radu.
    Nastavite i ne menjaje nista, tj nastavite da unosite novine kao i do sada.
    – Strpljivo cekam i podatke iz USA oko ocigledne greske ili sta vec, oko nerealno visokog poreskog duga. Duga procedura ce najverovatnije mnogima stici kasno, ali neka stigne, kada god stigne, i neka se objavi.
    – Samo pretstavljanje DJB politike u Skupstini i odborima je ocigledno da je DJB 20 Principa ispravno definisao, pa se i ostali opozicionari “priblizavaju” tim principima, a “ubojita” vredjanja skretanja sa teme (poslovnika) nisu vise ni tako uvredljiva, posto je mnogima jasno ko vredjanjima izbegava korisnu raspravu.
    pozdrav svima od jednog Zike

  • Дај Боже да судови буду независни, па да казне ове посланике СНС-а.
    Њихово понашање је не само недопустиво, већ је незамисливо у демократски уређеном друштву.
    Да ли ће судије бити храбре да поштено раде свој посао? – Видећемо.
    Углавном, Маја Гојковић и ови њени компањони ни мало не заслужују да буду у Скупштини Србије.

  • Tako i treba. Možda se čini da trenutno nije moguće hohštapleraju stati na put, ali bar će ostati trag tom hohštapleraju. A jednog dana, (sigurno će doći) imaće šta naknadno da se uradi. Ne verujem još uvek da i sudstvo čine isključivo loši ljudi, prodane duše.

  • Имам утисак да од тога неће бити ништа.. Сав највећи шљам и олош је прелетео у СНС како неби били осуђени за сва злодела која су учинили Србском народу. Пример за то је градоначелница града Смедерева Др. Јасна Аврамовић која је због афере са давањем инвалидских пензија два пута била по месец и више дана у истражном затвору да би недавно била ослобођена. Правосуђе нам је у дебелој корупцији скупа са адвокатима..

  • Нема од тога ништа нико од њих неће бити осуђен јер је правосудни систем у њиховим рукама. Све док СНС-овци не буду силом уклоњени са власти биће тресла се гора родио се миш и та ће пријава стајати у нечијој фијоци до застаревања