Ауторски текст Западна Србија Туризам

Туризам на ваљевски начин

Када помислиш Ваљево, помислиш на лепоту. Такав је мој град. Смештен у западној Србији, административни, културно-историјски центар, окружен предивном природом, са сјајним људима који у њему живе.

valjevo

Ваљево је град огромног туристичког потенцијала. Поменимо реку Градац, европски бисер међу рекама, једну од најчистијих река Европе. На пар километара од центра града, оплемењује град дајући му пулс природе и омиљено је излетиште Ваљеваца. Венац ваљевских планина, погодан за здравствени, спортски, конгресни туризам. Православни манастири из средњег века који су културно, историјски и верски значајни и тиме занимљиви као туристичка понуда. Истраживачка станица у Петници, еминентна научна установа коју су похађали многи данашњи стручњаци у својим областима. Сам град Ваљево, неисцрпна и богата ризница са очуваним градским целинама које осликавају дух прошлих времена и битних догађаја.

Међутим, Ваљево нема хотел! Односно има их неколико, али лошом приватизацијом некадашње предузеће у друштвеној својини је продато, а у склопу њега неколико хотела и ресторана, који су некада одлично радили и представљали статусне симболе града, данас су у рукама сумњивих „бизнисмена“ увезаних са политиком, под хипотекама Пореске управе, пословних банака, препуштени зубу времена у катастрофалном стању. Ваљево данас нема капацитета да угости људе који желе да уживају у лепоти града и његове околине.

Туристичка организација Ваљева, установа која је надлежна за промоцију туризма Ваљева, данас је у канџама партијских апаратчика, потпуно неспособна да се носи са актуелним тенденцијама у туризму. Организовање туристичких манифестација, активно учешће у категоризацији смештајних капацитета, далеко су од квалитативног начина пословања. Туристичке манифестације у граду су постале параде кича и шунда, без јасних концепција, пресликавају исти модел из године у годину. Промотивни материјали које ТОВ штампа су препуни граматичких и правописних грешака, па тако можемо наићи на погрешно написане речи на неком од страних језика, што је недопустиво. Туристичка сигнализација постоји само на српском језику и њом нису покривене све значајне локације града и околине. Једини туризам су школске екскурзије које се налазе на мапи Министарства просвете.

Ово је само мали осврт на нешто што се мора променити на боље јер постоје велики потенцијали за развој и ширење туристичке понуде. Битно је да се направе предуслови за развој потенцијала, а између осталог, потпуна деполитизација установа из области туризма, развој инфраструктуре, решавање проблема власништва над туристичким објектима, јасна стратегија и планирање туристичког развоја.

Ваљево може и заслужује боље!

Боривоје Марковић
члан покрета “Доста је било”, Ваљево