Економија Западна Србија

Субвенције Горењу на штету Ваљева

Субвенције као метод привлачења страних инвестиција ради отварања нових радних места и индукције привредног развоја јесу једна од најконтроверзнијих тема домаће економије после 2000. године. Уведене су на иницијативу Млађана Динкића с циљем да се незапосленост смањи испод 12 одсто, што се није догодило до дана данашњег. Временом су субвенције расле и увек су биле саставни део предизборних радњи и неодољиво средство промоције сваке власти.

valjevo

Покрет Доста је било сматра да се давањем субвенција страним инвеститорима води сулуда економска политика јер се на тај начин гуше домаћа породична предузећа која у Србији запошљавају много већи број људи од субвенционисаних фирми.

Такође, сведоци смо да је Влада на челу са Александром Вучићем укинула и значајно смањила регресе и субвенције у пољопривредној производњи, што је невероватно уколико се у обзир узме да економски најразвијеније државе Европске Уније из буџета потпомажу ову веома важну делатност. Иста ова власт смањила је плате и пензије, док је од 2014. године многоструко увећала субвенције страним инвеститорима па тако имамо најмање 7 случајева за поменути период  да су страним инвеститорима дате субвенције од  10.000 до чак 60.000 еура по једном запосленом.

Уместо да расте запосленост, што је наводно био циљ увођења субвенција, и да имамо неку нову средњу класу запослених, добили смо класу робова који баш у тим субвенционисаним фирмама морају да носе пелене јер не смеју да иду у тоалет за време рада и који добију отказ док су на боловању.

Промотери свега овога јесу премијер Александар Вучић, који нам је обећао да ће Млађан Динкић завршити у затворском оделу, и градоначелник прелетачевић Слободан Гвозденовић, који нам је обећао да ће Горење протерати из Ваљева. Баш у присуству поменутих у фабрици „Горење“ у Ваљеву, по моделу Млађана Динкића, потписан је нови тајни меморандум за субвенционисање „Горења“ од стране нас грађана и домаћих породичних фирми без да нас је неко питао за то.

Пошто они нас нису питали, ми њих питамо:  Зашто дају субвенције компанији где је плата у производњи далеко испод републичког просека? Зашто дају новац компанији која пред завршетак треће смене од запослених тражи да потпишу споразумни раскид радног односа? Зашто дају новац компанији која својим радницима не да повредну листу, иако су се повредили на послу због падања у несвест услед неадекватних услова радне средине? Зашто Министар привреде или било ко други, у име државе Србије, са страним привредним субјектима потписује тајни меморандум и било какав други тајни документ ако је све то за наше добро? Колико ће новца из државне касе бити одвојено за свако новоотворено радно место у тој компанији, као и шта тачно стоји у Меморандуму који је потписала Влада Републике Србије са компанијом „Горење“? Колико је новца из државне касе до сада дато компанији „Горење“ по основу новоотворених радних места, по основу уговора о рефундацији трошкова за изграђену инфраструктуру, по основу уговора о заједничком инвестирању и свих других уговора на основу којих је из државне касе исплаћиван новац овој компанији?

Надамо се да ће грађани препознати негативне ефекте овакве, погубне економске политике и премијера и градоначелника на следећим изборима послати у политичку прошлост баш као и њиховог претходника који је сваком грађанину остао дужан обећане акције вредности по 1.000 евра.

Жељко Трифуновић
члан покрета “Доста је било”, Ваљево

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар