Autorski tekst Politika Prenosimo

Paket za predsedničke izbore

Može da se pobedi naprednjački kandidat za predsednika republike. Ali jedino ako se napravi koalicija, odn. paket koji prevazilazi predsedničke izbore. Kako bi on trebalo da izgleda?

dusan-pavlovic

Zamislite da se najjači opozicioni kandidati i nekoliko opozicionih stranaka – koje zahvataju politički spektar od levice, preko centra do desnice – dogovore da se samo jedan kandiduje na predsedničkim izborima, a drugi za gradonačelnika za izbore u Beogradu.

Kandidati bi trebalo da podrže jedan drugog. Ovo je posebno važno u situaciji u kojoj oba kandidata zahvataju biračko telo koje onaj drugi ne može. Recimo, ako prvi kandidat naginje desno, njemu bi dobro došli glasovi levog kandidata, koji bi ga podržao. I obrnuto. Ideološka širina koalicije je presudna za pobedu opozicije.

Ako pobede na predsedničkim i beogradskim izborima, oba kandidata bi podržala i ovu široku koaliciju na prevremenim parlamentarnim izborima, koji bi verovatno usledili brzo nakon ove dve pobede.

Razume se, neće svi birači koji naginju levo glasati za desnog kandidat i obrnuto, ali ako nema ovakve uzajamne podrške, mnogi neće uopšte glasati. Uvek je na građanima da samostalno odluče da li im je važnija ideološka doslednost od mogućnosti da se na izborima obori naprednjački režim. Tako se u opoziciji razmišljalo 2000. godine kada je Koštunica pobedio Miloševića: bilo je važnije smeniti Miloševića koji je doživljen kao veće zlo.

A kako da znamo ko gde da se kandiduje? Onaj ko ima najviše šanse da pobedi na predsedničkim izborima treba da bude jedini kandidat na predsedničkim izborima; onaj ko ima najviše šanse da pobedi na Beogradskim izborima treba da bude jedini kandidat na Beogradskim izborima. Ali kako da znamo ko ima najviše šanse da pobedi u Srbiji i Beogradu? Može se napraviti ozbiljno istraživanje javnog mnenja koje bi nam pokazalo ko kako stoji na kom nivou. Ako postoji uverenje da ovaj plan ima smisla, nema razloga da se ovakav metod utvrđivanja ne prihvati.

Kada naprednjaci izgube predsedničke i beogradske izbore, počeće panika. Vanredni parlamentarni izbori su neizbežni. Ista ova koalicija – koju će podržati novi predsednik Srbije i gradonačelnik Beograda – učestvovaće na parlamentarnim izborima sa jednostavnim planom: ako pobedi na njima, napraviće vladu koju će oročiti na godinu dana. Tih godinu dana treba da se iskoristi da bi se u rad državnih organa i javnih preduzeća uvela potpuna transparentnost, doneo zakon o poreklu imovine, vratile penzije, i pripremili sledeći prevremeni parlamentarni izbori koji će se održati u fer atmosferi. Od institucija koje za tih godinu dana treba da se spreme su Republička izborna komisija i Regulatorno telo za elektronske medije koji kontrolišu izborni i medijski proces. Nakon toga možemo da dobijemo normalnu vladu koja je proistekla iz regularnog demokartskog procesa koja će odražavati realnu volju građana. Kakva god vlada da se napravi posle tih izbora biće legitimna.

Da li je ovakva paket moguć ako znamo da bi njega morali da podrže levičari i desničari koji oko mnogih političkih pitanja ne mogu da se slože? Jeste, ako u paketu ne bi bila kontroverzna politička pitanja. Pitanja kao što su evro-integracije, gej parada, porodična politika oko kojih nema saglasnosti među partnerima pauziraju se, odn. ostaju na onoj tački na kojoj se nalaze i danas. O njima nećemo raspravljati sve dok se ne dobije vlada koja je proizašla iz demokratskog političkog procesa.

Ovo je paket koji može da prekine vlast Napredne stranke. Ako ste opozicioni glasač, a niste naročito srećni zbog ovog predloga, onda je paket verovatno dobar. A da li je izvodljiv? To zavisi od par pojedinaca o čijoj se kandidaturi za predsedničke izbore danas priča i stranaka koje bi ga činile. Ako oni ne mogu da se dogovore, naprednjačka vlast je bezbedna.

Oznake

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Teoretski je ovo sasvim razumno. A kad prevedemo u dela… Hm, kako pobeći od sujete lidera? To je glavno pitanje.

  • Drago mi je što vidim da većina prepoznaje Dveri kao opciju za predsedničke izbore, još uvek se drže kao prava opozicija. DJB svakako najviše šanse u ovakvoj Srbiji ima u Beogradu. A od sujete lidera se za sada mudro brane ćutanjem na temu zajedničkog kandidata.
   Svedoci smo prljave kampanje koja se već dugo vodi protiv zaštitnika građana, a na sam pomen ideje o kandidovanju Vuka Jeremića, eto premijerovog keca iz rukava – komisija za slučaj gardista i kreće spinovanje…
   Dakle, odluku o kandidatu čuvati u tajnosti dok god je to moguće, a od našeg diktatora se svakako očekuje najprljavija i najnemilosrdnija kampanja u njegovoj omiljenoj novijoj istoriji.
   Pozdrav svima i još jedan poziv da probudite ljude oko sebe, svaki glas odlučuje o sudbini Srbije

  • DJB ima moj glas osim ako udjete u kolaciju sa Dveri i DSS. Bolje sa SNS kohabitirati i cekati da neminovnu implodiraju zbog svog diletatizma i duboke ideoloske podele na EU i Rusiju, nego dopustiti nazadnim snagama da uniste perspektivu koju Srbija ima. Staviti u prvi plan EU vs Rusija pricu, razbiti iluzije naroda oko Kosova, nametnutni da glavne teme treba da budu privreda i ekonomija. To ce rasparcati SNS i vremenom ustoliciti DJB kao politickog lidera. Sve drugo samo daje snagu jos gorima i jos vise populistickim silama od Vucica. Zamislite predsednika Jeremica npr i vladu gde su Obradovic i DSS.
   Mislite da budete godinu dana s njima na vlasti? Pa zbog njihovog populizma narod, raja, ima da glasaju za njih a ne za vas posle tih godinu dana i svaka sansa da DJB popravi ovo nase raspadnuto drustvo pada u vodu.

 • Predlog je dobar, podseća na obrazac pomoću kojeg je stvoren DOS. Takođe, mislim da je ograničavanje trajanja takve koalicione vlade ispravan potez. Međutim, mislim da oko dve tačke ovog predloga treba vrlo dobro razmisliti:
  1. da li je rok od godinu dana dovoljan da se ni iz čega stvore dve važne demokratske institucije (izborna komisija i regulatorno telo). Srbija je danas temeljno razvaljena, ne funkcionišu ni najosnovniji elementi pravne države, za čije je ponovno uspostavljanje potrebno vremena. Dovoljno je setiti se koliko je štete, nakon pada Miloševića, naneo slepo primenjivani “legalizam”.
  2. Sledeći parlamentarni izbori “treba da se održe u fer atmosferi”. Kakav treba da bude odnos koalicije prema smenjenoj vlasti? Ako će ikada ovoj zemlji biti potrebna lustracija, to će biti kada SNS garnitura siđe sa vlasti. Materijala za to ima dovoljno, a osioni vlastodršci svakodnevno dodaju nove razloge da im se u budućnosti zabrani bili kakva javna funkcija. Takođe je poznato da je Srbija donela zakon o lustraciji 2003 godine, ali nikada niko nije smogao snage da ga primeni. Verovatno je i napisan tako da je potpuno neprimenjiv.
  Osvajanjem vlasti na sledećim izborima, koalicija neće dobiti na upravljanje sređenu zemlju u kojoj sve funkcioniše i gde je dovoljno dati uputsva za rešavanje problema. Dobićete u ruke državu u kojoj ne funkcioniše sudstvo, bezbednost, obrazovanje, privreda, zajedno sa narodom koji očekuje da mu odmah sutra bude bolje, a to je situacija u kojoj se demagozi Vučićevog kova najbolje snalaze i postaju najopasniji. Prvi posao nove vlasti, ponavljam, treba da bude lustracija.

  • Tacno tako. Ostanak sns u politici bi bio jasan znak da ne postoji volja da dodje do promene sistema, slicno sps-u i srs-u 2000ih. Boriti se protiv partokratije da bi im se omogucili fer izbori? Forget about it.

  • @Emigranat
   Slazem se sa komentarom.
   Mozda je rok od godinu dana prekratak za ozbiljniji zaokret.
   Samo ce toliko biti potrebno da se identifikuju i pootpustaju botovi na fiktivnim radnim mestima.

  • Slažem se sa Vama.

   Nešto slično sam već pisao. Godinu dana do tih “fer izbora” je premalo s obzirom da je u prethodnih 5 godina jedna stranka (odn. praktično 1 čovek) koristeći otete, pokradene i ucenjene medije sprovodila “Gebelsovsku propagandu” i potpuno zatrovala jedan deo stanovništva.

   Osim toga oni su, preventivno, posmenjivali sve političke protivnike, na sva ključna mesta doveli svoje ljude, rasprodali i pokrali sve što se moglo, i sad su spremni da kao opozicija napadaju novu vlast na isti način na koji su napadani DOS i Zoran Đinđić.
   Osim nekog vida lustracije neophodne su i brze promenu u oblasti medija, uključujući preispitivanje privatizacija (npr. STUDIO B koji je, zvanično prodat privatnom licu da ga koristi kao komercijalnu stanicu, a u stvarnosti je postao “Agit-prop” A. Vučića).

   Neophodne su suštinske promene u bukvalno celom društvu, u svim institucijam i na svim nivoima. Jer sadašnji sistem, koji je samo malo usavršena verzija Miloševićevog sistema s kraja 80-tih, je tako napravljen da ga je vrlo teško promeniti mirnim putem, pogotovu ako na vlast dođe izrazito autoritarna i nedemokratska stranka kao što je SNS. (Bio sam izuzetno blag u oceni).

   Ne treba zaboraviti ni večiti SPS koji je u prethodnih 25 godina uništio sve čega se dotakao, a sada se opet malo pritajio i čeka novu šansu..

 • Mišljenja sam da bi DJB trebalo sami na izbore, na svim nivoima. Zašto? Zato sto su ljudi u Srbiji koji veruju u vas uglavnom oni koji su razočarani u demokratsku opoziciju i onu koja je bila na vlasti i onu koja je u opoziciji sve vreme. Zapravo, svi verujemo u vas, kao u novu snagu potpuno drugačiju od svega što se do sada pojavilo na novijoj političkoj sceni Srbije, od početka 90-ih. Na prvom mestu vaše borbe je partokratija, vi ste jedinstveni u toj borbi. Sve ostale stranke, baš sve, bez izuzetka, sprovodile su partokratiju, u većoj ili manjoj meri. Nemojte da odustanete od svojih principa da bi ste osvojili vlast po svaku cenu. Ako su vam tačna istraživanja, da ste udvostručili podršku, onda će BG sa 20-tak % biti sasvim zadovoljavajući rezultat.
  Što se tiče predsedničkog kandidata, podržite, kao što ste najavili, nestranačku i neiskompromitovanu ličnost, taj kandidat ima velike šanse za pobedu.

  • Potpuno se slažem.
   Kada zanemarimo situaciju da i nema potrošenih opcija sa kojim bi se pravila ovakva priča, pa kao najozbiljnijeg “pajtaša” vidim Dveri koje, i da stavimo na stranu njihov zaista problematičan odnos prema ljudskim pravima, mogu doneti glasova koliko bi se zbog nezadovoljstva takvim kompromisom sa druge strane izgubilo, zaista ne vidim svrhu skretanja sa pravca koji ovu zemlju jedino vodi iz dubioze suštinski. Ne kozmetički.
   Sve ostalo će svakom građaninu starijem od 35 godina ličiti na DOS i osuđeno je na debeli propast. A to će biti i glavni argument Vučićevih u kampanji. Ujedinjena opozicija je do te mere uspela da degradira tu ideju da sad služi samo za plašenje “naroda”. Znači, kolaps. Ne može se podgrejati isti obrok u mikrotalasnoj i ponovo servirati građanima.
   Moje mišljenje.
   DJB je jednom nov i nekompromitovan i sve dok se u glavama birača ne percipira kao “svi su isti” ima realne šanse.
   Zato mnoooooogo dobro mora da razmišlja o svakom svom i najmanjem koraku.

 • Neophodno je razmisliti i o dužini mandata tako izabranog predsednika i gradonacelnika.
  Lustracija je neophodna kao i ograničavanje uticaja kriminalnih grupa.
  Nepostojanje prava i pravde uništava državu i društvo. represivni i drakonski zakoni primenjuju se selektivno po nečijem cefu.

 • DS ne postoji, DSS ne postoji, Tadić ne postoji, Čeda je prevara, Zivković je kompromitovan. Zvanično postoje samo im još niko nije javio da su politički mrtvi. Jedina opcija su Dveri i DJB. Dok se ovo zlo ne otera sa vlasti ove dve stranke moraju da se medjusobno podrze. Samostalno ne mogu ni jedni ni drugi da pobede jer je još rano za to, ali zajedno mogu da objedine ogromno biračko telo jer do sada 50% ljudi nije ni izlazilo na glasanje. Vučić ima 1.800.000 od 7.000.000 glasača znači da ga ne podrzava preko 5 miliona sa pravom glasa. Glasači radikala su razočarani jer vide da se Šešelj slizao sa Vučićem tako da će dobar deo njih da glasa za Dveri. Ponavljam jedine dve opcije su DJB I Dveri. To su jedine potentne stranke, ovi ostali da se malo našalim moraju da koriste tablete Potencijal.

 • Takva zajednicka vlast bi prvo na nove pozicije morala da postavi ljude koji imaju “praksu” a ne samo teoriju,koji su nestranacke licnosti apsolutno i koje na tim pozicijama imaju iskustvo(npr jeremic za ministra inostranih poslova itd)i novi izbori tek posle 3 godine,jer ako se stave politicari na funkcije,svako ce vuci na svoju stranu,brzo ce doci do podela i ako se izbori raspisu za samo godinu dana,velika je sansa da SNS dodje ponovo na vlast. Znaci,novi ministri itd,nikako predsednici stranka i tome slicno,vec samo i iskljucivo ljudi sa znanjem i praksom u datoj oblasti,stranke bez mogucnosti uticaja na njih i izbori tek nakon tri godine

 • Nadam se da taj paket neće da sadrži iznenađenja u vidu Chadde, Čanka i Tadića.
  Paket sa pomenutim iznenađenjima, ne kupujem.

 • Ja mislim da DJB treba da ima svoga kandidati sa snagama centra kao sto je Todorovic ili Milenovicka. trebalo bi da razvije blok koji je za trzisnu privredu i socijalnu drzavu.
  Opozicija treba da ima vise opcija jer ce tako imati biraci vise opcija. Neki na primer iz revolta prema DSS-u ce onda pokliniti glas u laznoj opoziciji kao sto je Seselj.
  Treba uciti iz Americkih izbora. Iako su se treci i cetrvrti kandidat Dzonson i stajlova ne slazu u mnogo cemu oni su zajednicki podneli tuzbu sto se tice izbornih pravila.
  Tako da bi celokupna opozicija sa celom javnoscu trebala boriti za bolje predstavljanje stranaka na TV, regularnije izborne uslove i bolju kontrolu izbora, pracenje izbornog procesa na dan izbora!
  Tesko je zivot zaustaviti za godinu dana, ovoj zemlji gubitak i jednog dana mnogo zbog svega sto se desilo zadnih decenija.
  Opozicija je kompromitovana jedina opozicija su DJB, Dveri, Nasi, republikanci,NOPO. Seselj je u ociglednom paktu sa SNS. DS od sutanovca ide ka nekoj srednoj poziciji, Tadic je covek SNS-a razbio je DS pred izbore 2014 u dogovoru sa Vucicem,Zivkovic je kompromitovan, DSS je u tolikim podelama i unutarnjim sukobima na nekoj srednoj poziciji u vazduhu sav.

 • Problem DJB sa DSS , DS i ostacima URS je sto se sve te stranke partijski zaposljavale. Da li ce one biti iskrene u protivljenju tome!

 • Činjenica je da je opozicija trenutno sačinjena od vrlo, vrlo različitih ljudi, i činjenica je da su neki od njih kompromitovani, “potrošeni”, “provaljeni” i tome slično, ali autor članka jasno kaže da je cilj okupljanja cele opozicije u jedan blok dostizanje neophodnog broja glasova da se Vučićev režim skloni sa vlasti. Među potencijalnim glasačima ovog opozicionog bloka sigurno postoje ljudi koji ne bi izašli na izbore jer misle da je njihova stranka nedovoljno jaka da preuzme vlast, pa zato ne vredi “davati svoj glas drugome” i bolje je ostati kod kuće. Udruživanje u jedan blok motivisaće i te ljude, jer će njihov glas imati smisla.
  Ovi izbori, ukoliko uspe pokušaj organizovanja opozicije u jedan blok, imaju za zadatak da prekinu bezočno kršenje svih pravila civilizovanog i demokratskog ponašanja i stvore uslove za kasnije, normalne izbore, koji će se održati kada se u zemlji ponovo uspostavi elementarni red.
  I, da zaključim: kao što mentalno zaostalom ne bismo dozvolili da izigrava lekara i da nas operiše, tako ni ovim pokvarenjacima (kojima je Vučić napunio Skupštinu) ne možemo dozvoliti da upravljaju našom državom.

  • Naivno gospodine Emigrantu.Dok vecina biraca ne shvati da je DRZAVA iznad licnog interesa i da mi pojedinci ne mozemo biti srecni u nesrecnoj drzavi,do tog trenutka glasacemo iz licnog interesa ili prema simpatijama,najcesce prema predrasudama i zabludama.Govorim o prosecnim glasacima.Polupismene potpuno iskljucujem.Kad 1.700 000 penzionera ne moze uticati na izbore,tu je svaka prica suvisna.Narodna izreka kaze:Zavadi pa vladaj.Sto je vise stranaka to je vece rasulo i veca barustina za one koji umeju da je iskoriste.

  • Poštovani G. Milisave, iako ste lepo opisali trenutno stanje u državi, mislim da me niste razumeli. Ja podržavam autorovu ideju o jednoj konkretnoj akciji, sa jasno definisanim ciljem – stvaranje uslova za normalne demokratske izbore. Predlog autora članka jasno označava “zaštitni mehanizam”, smišljen da spreči zloupotrebu vlasti. To je taj rok od godinu ili godinu i po dana.
   S druge strane, mišljenja sam da je ideja o promeni svesti birača potpuno utopijska, pa bih vas molio da je malo bolje obrazložite, ili navedete konkretne akcije koje mislite da preduzmete u cilju uklanjanja Vučića&Co. sa vlasti. Objasniti nezadovoljnom, gladnom i besnom građaninu da postoje viši ciljevi od njegovog ličnog zadovoljstva je nemoguće.

 • “Pitanja kao što su evro-integracije, gej parada, porodična politika oko kojih nema saglasnosti među partnerima pauziraju se, odn. ostaju na onoj tački na kojoj se nalaze i danas.”

  Znaci osnovna ljudska i gradjanska prava cemo malo da “pauziramo” radi “visih ciljeva”? E, pa gospodo iz DJB-a, ako cete se prikloniti maksimi “cilj opravdava sredstvo” i slizati sa politickim prevrtacima, preletacima i savremenim pobornicima teorija krvi i tla – izvolite, ali bez mog glasa. Srecno vam bilo.

  • Treba se osloboditi svih predrasuda da bi se posvetili praktičnim pitanjima uređenja poštenih i pravednih političkih i ekonomskih odnosa. Ne verujte ni da su Dveri protiv OSOBA koje su LGBT, već su protiv nametanja intimnih osećanja svake vrste. Iz tog razloga su verujem i podržali tzv. porodičnu šetnju. Niko, ili bar većina, nije za nasilje ni prema kome, pa ni prema LGBT. Ali, jednostavno nije pristojna promocija (a svaka parada jeste promocija) BILO KAKVIH INTIMNIH STRASTI ILI OSEĆANJA, BILO VEĆINE, BILO MANJINE! Bio bih protiv i Parade ponosa heteroseksualaca. Svi ugroženi građani treba da se obrate institucijama nadležnim da im pomognu, npr. zaštitnicima građana na svim nivoima. Mnogi pripadnici LGBT populacije su ne samo u svetu, već i kod nas, uspešni građani (npr. u modnoj industriji, pa i u samoj Vladi Srbije), pa mi se zato čini da postoje druge ugroženije grupe kojima treba posvetiti pažnju, bez parade i bez posebnog ponosa u odnosu na sve druge ljude. A ako se pitanje posmatra u odnosu na dejstvo huligana, opet ne vidim da su posebno ugroženi pripadnici LGBT. Huligani nađu svakome razlog zbog čega će ga (ili je) napasti (nije im lep(a), npr., ili je pripadnik(ca) romske populacije…, ili samo nađu razlog u svojoj samovolji i obesti).
   Zato svi zajedno pokušajmo da pomognemo Srbiji! “Ako ne sada – kada? Ako ne mi, njeni građani – ko?”

  • … Ni po pitanju evro-integracija ne mislim da su Dveri toliko isključivi u smislu da ne žele saradnju sa tim državama. Isto kao što ni DJB mislim nije isključiv da se po svaku cenu uđe u EU. A i jedni i drugi su za okretanje sebi, odnosno nama, da ozdravimo ekonomske i političke odnose. To je dovoljna osnova čini mi se za dogovor uz dovoljno političke mudrosti, a manje predrasuda.

  • Ja ću ipak da glasam za DJB.
   Treba gledati širu sliku i verovati da će DJB biti dosledan.
   Ne odustajte tako lako!

 • Sve je to dobro isplanirano, ali se neće ostvariti. Šešelj je lažna opozicija već 25 godina. Kako je samo skočio iz poslaničke klupe kada je neko pomenuo da je opozicija ujedinjena. Čeda, Tadić, Šutanovac su toliko omraženi u narodu, da je veliko pitanje da li njima treba nuditi bilo kakav dogovor. Neki od njih bi pristali na dogovor samo da bi ga kasnije minirali. Moje je mišljenje da na izborima DJB treba da izađe samostalno sa svojim kandidatom, pa šta bude. Bolje čekati još nekoliko godina da DJB samostalno pobedi na izborima ako treba, nego ući u šemu sa istrošenim, korumpiranim liderima opozicije i tako uništiti ideju koju gura DJB.

  • @ Sasa Markovic, Kazete: Bolje cekati jos nekoliko godina da DJB samostalno pobedi…
   Predsednik Srbije se bira na mandat od 5 godina i biraju ga gradjani neposredno.
   Procedura za smenu tako izabranog predsednika je komplikovana.
   Znaci da su bas ovi predsednicki izbori veoma vazni za buducnost Srbije.
   Dusan Pavlovic predalaze dogovor po kome bi se svi odrekli ideja oko kojih se ne slazu, tako da bi zajednicki cilj bila smena prevarantske i lazljive SNS vlasti.
   Predlaze da za godinu dana tako udruzena opozicija uradi sve sto je moguce a da onda budu raspisani POSTENI IZBORI, na kojima ce svaka stranka izaci ne sa zajednickim idejama, vec sa sopstvenim programom.
   U slucaju da SNS kandidat pobedi na predsednickim izborima 2017.godine, sleduje nam sudbina Crne Gore u trajanju od dve decenije i ringispil politika u kojoj se AV vrteti – sa onim predsednikom Srbije koga on izabere i koji ne ZVOCA.
   Ne postoji idealna politicka stranka, ali ako bi se ovoj, Pavlovicevoj ideji prikljucili pokreti poput onog za borbu za Savamalu, Preletaceic i slicni, sindikati /vojske i policije, prosvete/, nezaposleni, studenti, seljaci /nije valjda da je predstavnik paora Marjan Risticevic/?
   Sramota je da PUPS odlucuje o sudbini mladih a da mladi beze u “beli svet”.
   Rasprava o budzetu je dokaz da se opozicija oporavlja, da pkazuje solidarnost, da ima pametih i upornih.
   Postaju i duhoviti a to je prvi znak oporavka, Maja Gojkovic je primer nekontrolisane panike a Mira Petrovic histericnog nastupa Pups-a.
   Ima nade.

 • Mislim da je potrebna maksimalno siroka koalicija u ovom prvom koraku.Svaki glas je potreban i mnogo znaci.
  Ono sto mene buni je zasto Vucic raspisuje izbore u najgorem mogucem trenutku za sebe? On nije obavesten da je klan Klintonovih izgubio izbore uprkos njegovoj podrsci ?

 • Nije mi jasno ko ce dalje Vucicem da rukovodi ? Da li on zna ko ce sa njim dalje da rukovodi ? Nista mi nije jasno , ja mislim da se on pogubio.

 • Molim Vas nikako sa strankama i ljudima koji su vec bili na vlasti ili u njenoj blizini. Nama su potrebni potpuno novi igraci od kojih i mozemo nesto da ocekujemo. Podrzavam samo DJB i Dveri. Svako drugacije udruzivanje (kao sto je neko vec rekao gore) me navodi da ne izadjem na izbore.

 • Bosko Obradovic za predsednika,Radulovic za gradonacelnika s tim sto bi Radulovica mogli da podrze demokrate i ostali a ako Radulovic podrzava Boska Obradovica onda postoji mogucnost da navede i glasace DS-a i ostalih da glasaju za njega a ako Obradovic podrzava Radulovica moze da navede i glasace DSS-a i ostalih da glasaju za njega,mislim da je to najbolja varijanta.

  • Slažem se, eko! Drago mi je što nisam usamljen u ovom mišljenju. A sigurno da treba mnogo političke mudrosti, očišćene od neplodne zanesenosti sopstvenom političkom idejom, sujetom i ličnim nesimpatijama i predrasudama jednih prema drugima. Da se okrenemo praktičnim pitanjima uređivanja (čitaj: opstanka) života u Srbiji. Siguran sam da bi jasnim dogovorom oko praktičnih ciljeva mnoge razlike nestale, ili se bar potisnule u drugi plan. DJB i Dveri, kao jedini novi i sada već osvedočeni predstavnici prave opozicije protiv sadašnje vladajuće partije sa građanske i nacionalne pozicije jednostavno se nameću kao prirodni povezujući faktori celokupne istinske opozicije u borbi za poštene i pristojne političke i ekonomske odnose, tek posle uspostavljanja kojih bismo mogli da dozvolimo sebi luksuz opredeljivanja oko nekih ideoloških principa koji se ne odražavaju toliko na svakodnevni život ljudi u Srbiji. Čak i da ostale opozicione partije ne podrže takav dogovor, narod koji je svestan stanja u kome se nalazi Srbija i koji bi iskreno želeo nekompromitovano, pošteno i sposobno rukovodstvo valjda bi se dosetio da je to snaga koja može doneti promene! Dakle, možda je danas i uvek u politici jedino važno imati taj dogovor, nacionalni konsenzus kako bi se postupalo u najvažnijim praktičnim pitanjima za stvaranje i održavanje poštenih ekonomskih i političkih odnosa. Zato mislim da Vaš komentar konkretizuje i zaokružuje problematiku kojom se bavi članak na koji je dat.

 • Samo je ključno da imate plan za “dan posle”. Miloševićeve strukture su se održale tako što su našle pukotinu u DOSu (Djindjic/Koštunica). Pa su se jedni nudili DSu, drugi DSSu, dok ih nisu iskoristili i slomili. Savez DJB i Dveri bi imao isti takav problem, jer im je jedina zajednicka tacka obaranje Vučića – čim se to desi, otvara se sve ono oko čega se ne slažu, a čega je mnogo. Svaka tačka neslaganje je moguće mesto u koje će postojeće strukture udariti, da bi zatrovale i post-vučićevsku političku scenu.

  Kako biti siguran da Dveri neće u prvom trenutku sklopiti sporazum sa ostacima Vučićevog režima koji su pro-ruski? To će im sigurno biti nuđeno.

 • Pravite trule politicke kompromise sa propalim politicarima. Pricate o javasluku, polovluku i partokratiji a sastancite sa nekim Pajticima i Sutanovcima, ex Kostunica podrzavaocima itd. Unisticete sve sto ste do sada radili i uradili.. Naravno, zasluzeno cete unistiti..

  • Nije ovo takva koalicija niti postoje kompromisi. Ovo je samo privremeno “udruživanje” da se skloni SNS a posle svako na svoju stranu. DJB sigurno nema nameru da pravi dugoročne koalicije ni sa DS ni sa Dverima s obzirom da im se programi razlikuju.

  • @Sale
   Nesto nece reply preko telefona, desi se.. Zato moram ovako..
   Ma vazi sto je privremena i vazi sto nema nameru.. Privremenih koalicija u poslednjih 20 godina koliko ‘oces.. Pa sa onim Sutanovcem se ne bih rukovao kamoli pravio koaliciju i to “privremenu”..
   Podrzite Jeremica i otkrijte karte do kraja, cisto da znam da sam u pravu sto necu vise glasati za vas. Prosto ko pasulj.. Zna se da ce on ici u drugi krug protiv Vucica i uzeti izbore, samo niko to javno ne sme da kaze.. Satanizacija Jeremica je pocela, ici ce u nekoliko faza. Dzoker karta za satanizaciju ce biti to sto je, uz Tadica, jedan on najodgovornijih za danasnju situaciju sa Kosovom i to ce biti upotrebljeno u kampanji (s pravom)
   DJB-u bi najpametnije bilo da porzi Jeremica a da Radulovic udje u trku za gradonacelnika BG-a. Ukoliko ste pametni, tako cete odraditi. Manite se raspalog DS-a i ostalih “cenzus stranaka” jer sebi rusite ugled. Nakon ovih izbora ste se obrukali sastancenjem sa njima, nakon sledecih razmislite unapred. Jeremic novi predsednik, Radulovic gradonacelnik BG-a (uz malo srece i uz dobru kampanju), Ljajic napusta koaliciju sa SNS-om, Ruzic najverovatnije uzima SPS. Ovo je vasa sansa, gospodo iz DJB-a. Inace, imate super ekipu u Somboru 🙂

  • Kakav Jeremic,jel si ti pri sebi?To je olicenje onoga protiv cega se ovaj pokret bori.Lik koji je prvu stvar kad se pojavio na sceni uradio je podigao prasinu da ce podici optuznicu protiv NATO-a za ratnu otstetu.Posle toga mu je na aerodromu Bajden STISNUO ruku,on odlucio u ime nas da ipak ce povuci optuznicu,a za uzvrat eto kojim cudom njega u Njuorku u UN-u…pazi,kakva ljiga.

  • Kad dodje do izbora i kad bude ovako kao sto sam rekao, pitam ja tebe da l’ si pri sebi, moze? :))))
   Sve je napisano, sve se vidi, samo treba citati… “Prosto ko pasulj” :))

 • Naravno da je moguce da UDRUZENA opozicija pobedi kandidata SNS, bio to AV ili Zika Obretkovic, svejedno.
  Pri tome, na osnovu rezultata sa parlamentarnih izbora, treba imati u vidu da politicke stranke na vlasti mogu da racunaju na vise od 2 miliona glasova na predsdnickim izborima.
  Pojedinacno, nijedna od opozicionih stranaka ne moze da racuna ni priblizno na taj broj glasova.
  Tomislav Nikolic ili bilo ko drugi, gubi izbore protiv UDRUZENE opozicije.
  Da bi se kandidovao za predsednika Srbije, AV bi morao da podnese ostavku na mesto premijera.
  Podnosenje ostavke premijera /cl.16. i 20. Zakona o vladi/ znaci i pad vlade i raspisivanje parlamentarnih izbora.
  Sta ce odluciti AV?
  Ako javno, u direktnom prenosu, poslanici i predsednica Skupstine, krse i zakone i Ustav, ne bi im bilo nista novo da to urade i prilikom predsednickih izbora.
  Bas ih briga, imaju za sve to podrsku sa Zapada /za sada/.
  Za pridobijanje biraca, udruzena opozicija bi trebalo da ponudi biracima, ono o cemu su njeni poslanici u direktnom TV prenosu govorili na sednicama Skupstine, ali sa rokovima izvrsenja ili pocetka realizacije /”oroceno”/.
  Predlog o Paketu gospodina Pavlovica je dobar, ali treba racunati na sve moguce prevare vlasti, “uvezbavane” ne godinama, vec decenijama.

 • Potpuno se slažem sa predlogom pisca članka. Mora da se ujedini sva opozicija (tu ne vidim radikale na žalost, jer bi i oni dobro došli) u cilju rušenja najvećeg zla – SNS. Ja kao konzervativni glasač i monarhista bi glasao za najjačeg kandidata na izborima, pa makar on bio i na levici samo da se SNS zlo skine sa vlasti. Mislim samo da bi morao da se napravi i potpiše konsenzus između svih opozicionih stranaka o minimumu uslova koje izabrani kandidat mora da poštuje kada bude izabran na funciju predsednika ili gradonačelnika Beograda. Taj minimum bi značio da ne sme da ide preko odgovarajućih ključnih političkih odluka koje forsiraju bilo koju partijsku politiku na uštrb bilo koje stranke u koaliciji.

 • Ako je cilj pobediti SNS , a to mora biti cilj , u prvom koraku MORA BITI STO SIRA KOALICIJA. Njemu ce Seselj skinuti dobar deo glasaca , a sada su se pojavile i Dveri koje ce skinuti deo od njegove mase.

  Posle pobede na izborima , izvrsiti pripreme i odrzati PRVE KOREKTNE IZBORE kakve nismo imali vec dugo.

 • Sve je to lepo i krasno napisano na papiru. Čini se da su neke brojke “zaboravljene”.Hajde malo da razmotrimo činjenice ma koliko bolne bile:
  1. SNS je dobio na proteklim izborima 1.800 000 glasova. SNS ima navodno 600 000 članova.
  2. Celokupna opozicija i “opozicija” zajedno su jedva dohvatile tu cifru. Ako uklonimo “opoziciju” onda opozicija nema šanse da dohvati čak ni poziciju (SNS+SPS+satrapi).
  3. Muvali su na prošlim izborima, muvaće i opet.
  No, da li je situacija baš toliko beznadežna? Rekao bih da Ne!
  DOS nije srušio Miloševića zato što se ujedinio. Partije isuviše laskaju sebi tvrdeći takvu nebulozu. Miloševića je srušio bes naroda.
  Da li narod danas ima razloga da bude zadovoljniji nego u vreme Miloševićevog režima. Da, svakako da ima. Niko sada ne baca bombe po našim glavama, niti su neki ratovi na vidiku. Naprotiv Vučićevom režimu dolaze pohvale iz EU i NATO.
  Otvaraju se poglavlja – daju se lažne nade i podgrejava euforično raspoloženje. To EU ništa ne košta a Vučić uzvraća ljubaznost potpisujući šta god treba.
  Gde DJB može da pronađe bes naroda neophodan da se smeni destruktivni režim? Pa ćini se da je socijalna situacija u Srbiji veoma, veoma teška!
  DJB treba da se pozicionira kao zaštitnik ugroženih socijalnih slojeva. To su pre svegadeca, studenti, mladi diplomci, nezaposleni i penzioneri. To je velika armija potencijalnih birača. Svi oni su egzistencijalno ugroženi. Deca u OŠ jedva čekaju da završe i pobegnu. Mladi odlaze – njih 70 000 samo u 2016, penzioneri ja zaista ne znam kako preživljavaju, nezaposleni su osuđeni na gladijatorsku borbu na život i smrt.
  Dakle frotalni napad na socijalnu politiku Vlade bi mogao animirati one koji su digli ruke od svega i ne izlaze na izbore čekajući priliku da pobegnu na jedan ili drugi način.
  Takođe prosveta je druga veoma slaba tačka režima. Roditelji jako dobro osećaju rezultate 25 godišnje politike svih vlada. Oni su pogubni. Pratio sam to kroz školovanje sina i kćeri i tvrdim da je sve gore.
  Zdravstvo je i više potonolu. PREGLED U TRAJANJU OD 6 MINUTA NIJE MOGUĆ LEGE ARTIS! To kaže Propedevtika. To nije pregled. Pregled ima svoju proceduru i ona traje minimum 30 minuta. Nije moguće za 6 minuta uzeti anamnezu, ličnu i porodičnu, obaviti pregled od guše do nožnog prsta na šta obavezuje umetnost lečenja. Čovek može bolovati od 10 bolesti a da to i ne zna. Umetnost lekara nalaže da se obavi kompletan pregled, i proveri stanje. Za sve to jedva je dovoljno i 30 minuzta ( i to na brzinu., i to dobro utreniran lekar).

  Dakle građanima treba ponuditi realnu sliku u kojoj lekar ne može da radi na način kako to propisuje profesija jer ga režim tera da radi po nekim suludim ekonomskim parametrima, da nastavnik nezadovoljan platom, frustriran jer ne može da sastavi kraj sa krajem se mentalno iživljava nad decom deleći 25 jedinica od 30 đaka, da je broj suicida porastao, da je broj svirepih ubistava porastao…
  Kada staviš čoveka u situaciju da se 25 godina bori da preživi onda dobiješ ovakvo društvo ako se Srbija uopšte može nazvati društvom. Meni Srbija pre liči na ČOPOR HIJENA.
  Ako se ne podignu socijalne tenzije ( a neće se same od sebe dići jer Vučić nastoji da nas anestezira) onda rezultat u aprilu neće biti dobar.

  • Immobile, u delu poruke gde spominješ zaboravljene brojke hteo bih da dodam da postoji veliki broj građana koji nisu glasali a takvi pre naginju nezadovoljstvu prema vlasti nego obrnuto. Njihovo probuđivanje može dosta preokrenuti stvari. Takođe treba imati u vidu da podrška SNS-u polako opada kako teče vreme a DJB-u se povećava tako da im ni to ne ide u prilog.

  • Sale, svakako da apstinenti ne naginju SNSu. Upravo sam i napisao da te ljude treba motivisati. Uliti im nadu tako što će se DJB zauzeti za njihova prava. Oni upravo i apstiniraju jer političke partije vode borbu za sebe i partokratiju a ne za njih. Eksplicitno treba pokazati da se DJB zauzima otvoreno za rešavanje njihovih problema. Dati tim ljudima nadu da bar DJB interesuje njihova muka. Zamislite pedesogodišnjaka koji je izgubio posao zbog Vučićevog upropaštavanja firmi. On ima porodicu koju mora da nahrani, ozlojeđen je. Ipak on je u animalnoj borbi za opstanak. DJB mora da istupi jasno i glasno i da mu nadu da njegov glas vredi i da može da obezbedi egzistenciju njegovoj porodici. Roditeljima treba reći da njihova deca ne moraju da se vraćaju iz škole u suzama. Treba reći da Srbi nisu hijene već da nas hijenama pravi Vučić.

  • Nikako ne zaboraviti VELIKO nezadovoljstvo paora, na selu se kuva vec mesecima, subvencije se daju kulacima i tajkunima a mali paori dobijaju 2000 dinara. Ceka se iskra koja ce pokrenuti ovu lavinu, od preko 600.000 do sada ugasenjih poljoprivrednih gazdinstava.

  • @immobil
   Slažem se sa Vašim komentarom.
   Mislim da ste pogodili u centar.
   Nadam se da će Vas DJB poslušati.
   Čekamo izbore 2017. 🙂

  • Tako je Miško, Upravo tako. Paori već 25 godina vuku na leđima i omogućavaju narodu da preživi. Dispariteti cena u poljoprivredi su katastrofalni. U Japanu su subvencije takve da se isplati raditi 5 ari. Kod nas ni sa 10 Ha ne može da se sastavi kraj sa krajem. O prodaji (ili poklanjanju) zemlje “strancima” poput Arapa ili tajkunima da i ne pričamo. Nelojalna konkurencija, uvoz prehrambenih artikala sumnjivog kvaliteta (meso iz 82…)
   Uopšte u Srbiji za šta god da se uhvatiš je urušeno, opljačkano, oteto. Koju god profesiju da pomisliš sve odreda su ponižene, degradirane, upropašćene do besmisla.
   Izvinite paori! ZAista ste na pragu istrebljenja i DJB treba GLASNO da dreklne zbog toga.

 • Pošto će se po svemu sudeći napraviti novi građanski pokret (Ne davimo Beograd, Lokalni Front, SPN i ostali) koji će biti levo orijentisan, mislim da bi DJB i Dveri mogli sa njima da naprave dogovor i okupe 30-ak % birača. Mogli bi da našli kandidata koji bi osvojio predsedničke i beogradske izbore.
  Naravno, treba jasno izneti plan i reći zbog čega se stvara takva “neprirodna” koalicija, koja zapravo ima smisla. Ne sarađivati ni sa DS-om jer je očigledeno da ništa ne menjaju. O ostalima da i ne pričam

 • Opozicija se treba ujediniti ali bez Dveri. Dveri se mogu populizmom zacementirati na vlasti i sta smo onda dobili Rusku guberniju? Ne, DJB i SNS trebaju u koalicju, pro evropsku, pa ce kvalitetom DJB da se istakne u odnosu na SNS. Umesto da se izbegavaju pitanja Kosova, Evropa ili Rusija sada je vreme da se politicka scena podeli upravo po toj ravni, da se SNS raspadne i da to sto ostane pro-evropsko iz SNS udje u koaliciju sa SNS. Ali Vucic i Radulovic se ne podnose na licnoj osnovi i eto nama Ruska gubernija Srbija zbog toga. Mislite malo iz te perspektive! Da li zaista zelimo Vuka Jeremica, Boska Obradovica, Karica, Dacica i ostale pro-ruske minione???

  • @MrR
   Ako uzmemo u obzir sve šta se događalo na političkoj sceni od 2000. do danas, lako je zaključiti da su Dveri bolja opcija za zajednički istup na izborima nego što bi to bila kombinacija sa Čeda-Boris-Čanak (zbog prikrivene kohabitacije sa SNS). Pogotovo je Čeda i LDP loša opcija, samo fali još spin dr Beba. Užas!

 • Molim vas da ovo ne shvatite kao neku uvredu.Izvinite,ali ovo je tolika smejurija da nema dalje.Gospodo draga,nama koji se malo duze secamo ne treba govoriti kako je izgledao DOS.Skup kusih i repatih bi bio pravi izraz,ako se slazete,bez obzira na nacelnu ideju da se smeni Milosevic koji iz ove perspektive izgleda mnogo manje zlo nego oni koji su ga smenili.Ovo drustvo u kome bi bili Bosko,Sutanovac,Jeremic,Jankovic izgleda u startu jos nakaradnije od DOS.Dozvolicete,a verujem da to znate, da se skup besmislenih zvukova u muzici zove kakofonija,a u politici se to naziva jednim jos gorim izrazom koji ne bih da sad upotrebim.Ovo sto sam procitao mi izgleda samo kao zelja za golom vlascu.Sta bi dalje bilo?Dalje bi da vam odmah kazem nastupio haos.Ne treba vam tu neka velika politicka teorija.Dovoljno je da pogledate skup ljudi koji bi eventualno cinili vasu koaliciju…dakle Bosko,Sutanovac,Jeremic(on posebno) bestidni Jankovic (inace u svakom rezimu bio na funkciji,cak i kod Milosevica od 96-2000).Da ne govorim o tome da gradjani pouceni iskustvima iz vremena DOS i kasnijih naslednika olicenih u DS i DSS,svoj glas gotovo sigurno ne bi dali takvoj koaliciji.Dakle,sta nam vi ovim kazete?Kazete nam,mozemo da predjemo preko svega,samo da dodjemo na vlast.Pricate o partokratiji,a sa druge strane nudite savez likovima kao,Sutanovac,Bosko,DSS…Kako to da shvati obican gradjanin osim da ste isti kao likovi kojima nudite savez?Ili jeste?Ovim sto ste napisali samo vasa prica pada u vodu.Zasto bi bilo koji protivnik partokratije,parazitskog sistema (sto stalno za sebe isticete) pristao na bilo koji kompromis sa gore navedenim likovima?Obican gradjanin bi posle svih iskustava u deceniji za nama rekao samo jedno-zato sto je isti kao ti navedeni likovi.A vi ste ovim sto ste napisali samo dali jos jedan povod da se veruje da ste isti kao Sutanovac,Bosko,Pajtic i ona gomila nesposobnjakovica iz DSS

  • Potpuno je neverovatno da admin. ovog sajta pušta ovakve i slične botovske komentare. Nesretnik je ovde jedino da bi vredjao, manipulisao i izvrtao činjenice, dovodio u zabludu ili dilemu i ‘mutio vodu’, njegove namere su toliko jasne da prosto vrište iz svake reči. Nije slučajno da se, u medicini, zaraza prvo tretira -karantinom, pa tek nakon toga -terapijom. I još nešto, biti demokratičan ne znači biti glup ili mazohista.

  • Upravo tako – zaraza se tretira karantinom, pa terapijom. Zasto – da bi se sprecila kontaminacija okoline i zdravih pojedinaca. A ovde se zeli praviti dil sa strankama opozicije koje su olicenje partokratije i korupcije, i strankom koja promovise rasisticke teorije krvi i tla. E, to je kontaminacija DJB-a!

 • Desila se (naizgled) velika promena u svetu , treba ocekivati sveukupne velike promene u Evropi . Desavaju se i velike promene u okruzenju. Pogledajte samo pojavu gospodina Ivana Pernara u Hrvatskom Saboru . Moramo i mi uraditi svoj deo.

  • Zapadne eknomije i sloboda njihovi drustava nisu izgradjene jer tamo postoje neki Ivani Pernari. Bas suprotno, oni dobro napreduju jer su im Pernari na margini drustva. Takav Srbiji nije potreban. Pupulizma i Demagogije ima i bez njega vise nego dovoljno.

 • Dakle da se razumemo Dveri su protiv EU ali su za saradnju sa zemljama EU pojedinacno dakle protiv samoizolacije a DJB za EU ali ne po svaku cenu,jedni su desno jedni levo a zajednicko i za mene najbitnije da su posteni i da zele da iskorene visoku korupciju i pokrenu domacu proizvodnju. Moramo da eliminisemo razlike jer je u pitanju goli ekonomski opstanak ovog naroda inace cemo AV da gledamo koliko i crnogorci Mila Djukanovica na ktaju krajeva posle dvadeset pet godina i tamo se opozicija ujedinila pa mozemo da ucimo na njihovom primeru odnosno da idemo precicom. Jedino i najbitnije je uraditi ozbiljno istrazivanje da medju biracima sta misle o ovome da ne biste odbili od sebe sopstvene birace i na taj nacin sebi naskodili dugorocno. Ako pogledamo koaliciju oko SNS tamo su i SPO i Nenad Popovic samo sto se ne isticu previse pa kako njima ne smeta.

 • Veliki sam fan DJB. U svakom pogledu. Ali ovo smatram losim predlogom i mislim da bi DJB vise izgubio nego bi Srbija mogla dobiti. Pokusati cu da obrazlozim i zasto tako mislim.

  DJB je iz nista postao jak opozicioni igrac i sve vise gradjana prepoznaje vrednosti o kojima Radulovic i ostali pricaju. Oni prepoznaju da se DJB razlikuje od ostalih. Tu razliku vide pozitivno i uliva im nadu, da moze i drugacije.

  Ja bih se mogao sloziti sa cinjenicom, da DJB sa ostalim partijama koje su za evropski put i evropske vrednosti, pokusa naci zajednicki jezik i napravi za izbore neki gentleman`s agreement. To bi glasaci DJB podrzali. Sigurno i neki dosadasnji abstinenti. Uz to postoji jos nekoliko vecih gradjanskih pokreta, koji bi se mogli pridruziti zajednickom cilju.

  Medjutim Dveri nisu deo necega, sto bi se moglo uklopiti u ovakav *DOS*. Oni su absolutno protiv svega onoga sta proklamuje DJB ili neke stranke opozicije koje su usmerene ka demokratiji EU. Ne radi se samo o tome da su proruski nastrojeni i ne postuju gradjanska prava. Iako bi samo suspendovanje tih prava pa i na godinu dana bilo veoma upitno za bilo koju vladu, a posebno za DJB. Mnogo od stvari za koje se zalazu ima okus netolerancije i fasizma. Takav skup opozicije bi mozda mogao srusiti Vucica (mozda), ali bi ga zasigurno za vreme tih godinu dana ucinio mnogo jacim u Opoziciji. I doveo ga mozda ponovo na vlast. Jer sta bi takva opozicija (kao Pozicija) sa extremnom desnicom imala zajednickog sa partijama centra ili demokratskom levocom? Da li bi za tih godinu dana mogli izbeci neslaganje u Poziciji? Nebi li sve stranke tu godinu dana koristile ne za Vladavinu Prava i uredjenju drzave, vec za vlastitu promociju? I kako se moze dobro urediti drzava, ako se imaju u Vladi potpuno razliciti stavovi o tome, kako ta drzava treba da izgleda? Mislim da to sto pise prof. Pavlovic samo teoretski na papiru dobro izgleda, ali u praksi to u Srbiji nebi bilo izvodljivo. Sta ono rece Radulovic: kad spajas cisto i prljavo uvek kao rezultat dobivas prljavo. Gradjani bi mogli shvatiti takvo neprirodno spajanje kao borbu za vlast po svaku cenu. DJB bi time samo izgubio.

  Pored toga se ne moze zaboraviti intelektualni nivo gradjana. On nije takav, da bi mogao ovakvu ideju razumeti i podrzati. Pre ce se naici na nepoverenje i novu abstineciju. A bas abstinenti bi trebali biti ciljna grupa za DJB, pored onih slojeva drustva koje je immobile u svom prilogu nabrojao. Jer to su oni koji ne glasaju desno, odnosno za Vucica. Pa nece ni za Dveri. Osim toga ne glasaju, jer smatraju da su sve partije iste. Sta bi ovakvim skupom neodoljivo i dokazali.

  Tacno je da u Evropi sve vise ideologije gube na vrednosti. I da imamo Vlade i sa Levicom i Desnicom. Medjutim Desnica nije problem. Problem je extremna Desnica kao sta su Dveri i SRS. To je i razlog zasto NPD u Nemackoj ne moze da skupi na drzavnom nivou 5% glasova da bi usla u Parlament. A ako bi i usla niti jedna partija sa njom nebi koalirala.

  Ovo je ne samo moje misljenje, vec i dosta zastupljeno misljenje ljudi koji me okruzuju. A njihov broj nije bas mali. Zato nalazim potrebu da to ovde kazem.