Ауторски текст Скупштина

Неће језик него право

Нa седници Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва поново je демонстрирано вербално и правно насиље над посланицима опозиције.

tatjana-macura

Др Весна Ракоњац најпре није допустила посланици Марији Јањушевић да до краја заврши образлагање амандмана посланика њене посланичке групе, небројено пута је прекидала, да би јој на крају и  у потпуности одузела реч. Ово је покушала да оправда тиме што је њој јасно шта је посланица желела да каже, уз опаску да се посланица не држи теме.

Када сам се јавила за реч инсистирала сам да се посланици која је говорила пре мене дозволи да заврши своје излагање и да је недопустиво да било ко у било чије име било шта претпоставља, без обзира што се налази на месту председника или председнице Одбора. То само имплицира да се групо злоупотребљава положај на којем се налази особа која ускраћује реч.

Коначно, уз негодовање, председница Одбора је ипак дозволила посланици да заврши оно што је започела. Ово нажалост јасно указује на то да су председници одбора који долазе из редова посланичке групе СНС дубоко свесни тога како и на који начин крше Пословник и да инструкције да се посланицима опозиције не дозволи да говоре ипак долазе са неког другог, вишег места.

Ми можемо имати различите кровне политике, имати другачија, супртотна мишљења али без обзира о којем је посланику или посланици реч, сви имамо једнако право да као чланови или заменици чланова одбора по тачки која је на дневном реду говоримо до 10 минута и то је јасно описано у Пословнику о раду Народне скупштине у члановима 75. и 77.

Када је дошао ред да се изјаснимо о овом Амандману на екрану посланичке јединице на којој сам била регистрована није се отворило поље за гласање на шта сам покушала да укажем председници Одбора. Није техничка сметња први пут омела процес гласања у Скупштини, то се дешава често и овај проблем се превазилази поновљеним позивом на гласање. Међутим, председница Одбора је најпре покушала да путем “дедукције”, како се сама изјаснила, предвиди како ћу ја гласати о предложеном Амандману инсистирајући да њено предвиђање буде унето у Записник. С обзиром на то да јој је предвиђање било погрешно и с обзиром на то да “предвиђање” као метод гласања није описано у Пословнику инсистирала сам на томе да се гласање понови.

Осим што је покушала да ме спречи да се изјасним о предложеном Амандману, др Ракоњац је покушала да ме и увреди, на њену несрећу безуспешно, јер неће језик него право.

prijava-macura

Повучена искуством са седнице Административног одбора којом је председавао Александар Мартиновић када се оглушио о посланике опозиције и није им дао реч, а све то у јавности оправдао како посланици за реч нису ни били пријављени, препознавши већ виђени, вероватно најскандалознији сценарио виђен у историји српског парламентаризма, ја сам своју посланичку јединицу преко које сам се пријавила фотографисала. Потпуно игноришући моју пријаву да говорим о Предлогу закона о допуни Закона о привременом утврђивању начина исплате пензија, уз очекивано оправдање да нисам за реч пријављена, председница је брже боље и закључила седницу Одбора, а вређање наставила и након што је микрофоне искључила.

У Народној скупштини се наставља инструисано и унапред планирано вербално и правно насиље над посланицима опозиције. Наставићемо да инсистирамо на једнаким правима за све народне посланике описане у Пословнику, а све само са једним циљем – да штитимо интересе грађана Репуклике Србије, у овом случају пензионера.

Татјана Мацура
народна посланица
чланица покрета “Доста је било”, Земун

Татјана Мацура

Татјана Мацура

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Др Весна Ракоњац: “Ево, изаћићу Вам у сусрет, госпођо”, као да се ради о томе да је посланица Ракоњац ето “учинила” посланици Мацури иако то (шатро) не би требало. Намерна и агресивним приступом замена теза. И још једна исто тако безобразна, намерна и агресивно изречена замена теза у току расправе од посланице Ракоњац: “Зашто сте тако напети, колегинице? Побогу!”
  Дрипачки од СНС-а.
  Потпуно дрипачки.
  А имали су од кога да науче то од њиховог духовног вође Александра Вучића.
  Александар Мартиновић, Маја Гојковић, Вучић и остали… Само један је коментар за све њих:
  “Зли дуси” – Фјодор Михајлович Достојевски.

  • P. S.
   Узгред да кажем да није поента само у начину рада Скупштине, јавног говора и обраћања политичким противницима, већ које и какве одлуке се доносе. Начин обраћања, говора и рада посланика СНС-а је дрипачки, али су одлуке још горе – погубне. Посланици странке Доста је било обе ствари раде цивилизовано и исправно, како се опходе према другима и која решења предлажу када се о нечему одлучује. И средство (начин) и циљ (одлуке) морају бити исправни. Нема оправдања ако није тако. То гласачи морају да препознају и да награде или да казне на изборима. Зато је добро што се ДЈБ труди да освести грађане.

 • Svaka cast uvazenoj poslanici djb Tatjani, glasao sam za djb i zadovoljan sam sto ste podigli glas protiv diktature koja je uvecala spoljni dug za 13 milijarde dolara-za vreme svoje vlasti, ocigledno sve popila, pojela i procerdala a rezultat cista nula. Bravo!