Autorski tekst Skupština

Neće jezik nego pravo

Na sednici Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva ponovo je demonstrirano verbalno i pravno nasilje nad poslanicima opozicije.

tatjana-macura

Dr Vesna Rakonjac najpre nije dopustila poslanici Mariji Janjušević da do kraja završi obrazlaganje amandmana poslanika njene poslaničke grupe, nebrojeno puta je prekidala, da bi joj na kraju i  u potpunosti oduzela reč. Ovo je pokušala da opravda time što je njoj jasno šta je poslanica želela da kaže, uz opasku da se poslanica ne drži teme.

Kada sam se javila za reč insistirala sam da se poslanici koja je govorila pre mene dozvoli da završi svoje izlaganje i da je nedopustivo da bilo ko u bilo čije ime bilo šta pretpostavlja, bez obzira što se nalazi na mestu predsednika ili predsednice Odbora. To samo implicira da se grupo zloupotrebljava položaj na kojem se nalazi osoba koja uskraćuje reč.

Konačno, uz negodovanje, predsednica Odbora je ipak dozvolila poslanici da završi ono što je započela. Ovo nažalost jasno ukazuje na to da su predsednici odbora koji dolaze iz redova poslaničke grupe SNS duboko svesni toga kako i na koji način krše Poslovnik i da instrukcije da se poslanicima opozicije ne dozvoli da govore ipak dolaze sa nekog drugog, višeg mesta.

Mi možemo imati različite krovne politike, imati drugačija, suprtotna mišljenja ali bez obzira o kojem je poslaniku ili poslanici reč, svi imamo jednako pravo da kao članovi ili zamenici članova odbora po tački koja je na dnevnom redu govorimo do 10 minuta i to je jasno opisano u Poslovniku o radu Narodne skupštine u članovima 75. i 77.

Kada je došao red da se izjasnimo o ovom Amandmanu na ekranu poslaničke jedinice na kojoj sam bila registrovana nije se otvorilo polje za glasanje na šta sam pokušala da ukažem predsednici Odbora. Nije tehnička smetnja prvi put omela proces glasanja u Skupštini, to se dešava često i ovaj problem se prevazilazi ponovljenim pozivom na glasanje. Međutim, predsednica Odbora je najpre pokušala da putem “dedukcije”, kako se sama izjasnila, predvidi kako ću ja glasati o predloženom Amandmanu insistirajući da njeno predviđanje bude uneto u Zapisnik. S obzirom na to da joj je predviđanje bilo pogrešno i s obzirom na to da “predviđanje” kao metod glasanja nije opisano u Poslovniku insistirala sam na tome da se glasanje ponovi.

Osim što je pokušala da me spreči da se izjasnim o predloženom Amandmanu, dr Rakonjac je pokušala da me i uvredi, na njenu nesreću bezuspešno, jer neće jezik nego pravo.

prijava-macura

Povučena iskustvom sa sednice Administrativnog odbora kojom je predsedavao Aleksandar Martinović kada se oglušio o poslanike opozicije i nije im dao reč, a sve to u javnosti opravdao kako poslanici za reč nisu ni bili prijavljeni, prepoznavši već viđeni, verovatno najskandalozniji scenario viđen u istoriji srpskog parlamentarizma, ja sam svoju poslaničku jedinicu preko koje sam se prijavila fotografisala. Potpuno ignorišući moju prijavu da govorim o Predlogu zakona o dopuni Zakona o privremenom utvrđivanju načina isplate penzija, uz očekivano opravdanje da nisam za reč prijavljena, predsednica je brže bolje i zaključila sednicu Odbora, a vređanje nastavila i nakon što je mikrofone isključila.

U Narodnoj skupštini se nastavlja instruisano i unapred planirano verbalno i pravno nasilje nad poslanicima opozicije. Nastavićemo da insistiramo na jednakim pravima za sve narodne poslanike opisane u Poslovniku, a sve samo sa jednim ciljem – da štitimo interese građana Repuklike Srbije, u ovom slučaju penzionera.

Tatjana Macura
narodna poslanica
članica pokreta “Dosta je bilo”, Zemun

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Dr Vesna Rakonjac: “Evo, izaćiću Vam u susret, gospođo”, kao da se radi o tome da je poslanica Rakonjac eto “učinila” poslanici Macuri iako to (šatro) ne bi trebalo. Namerna i agresivnim pristupom zamena teza. I još jedna isto tako bezobrazna, namerna i agresivno izrečena zamena teza u toku rasprave od poslanice Rakonjac: “Zašto ste tako napeti, koleginice? Pobogu!”
    Dripački od SNS-a.
    Potpuno dripački.
    A imali su od koga da nauče to od njihovog duhovnog vođe Aleksandra Vučića.
    Aleksandar Martinović, Maja Gojković, Vučić i ostali… Samo jedan je komentar za sve njih:
    “Zli dusi” – Fjodor Mihajlovič Dostojevski.

    • P. S.
      Uzgred da kažem da nije poenta samo u načinu rada Skupštine, javnog govora i obraćanja političkim protivnicima, već koje i kakve odluke se donose. Način obraćanja, govora i rada poslanika SNS-a je dripački, ali su odluke još gore – pogubne. Poslanici stranke Dosta je bilo obe stvari rade civilizovano i ispravno, kako se ophode prema drugima i koja rešenja predlažu kada se o nečemu odlučuje. I sredstvo (način) i cilj (odluke) moraju biti ispravni. Nema opravdanja ako nije tako. To glasači moraju da prepoznaju i da nagrade ili da kazne na izborima. Zato je dobro što se DJB trudi da osvesti građane.

  • Svaka cast uvazenoj poslanici djb Tatjani, glasao sam za djb i zadovoljan sam sto ste podigli glas protiv diktature koja je uvecala spoljni dug za 13 milijarde dolara-za vreme svoje vlasti, ocigledno sve popila, pojela i procerdala a rezultat cista nula. Bravo!

  • Od SNS-a me ništa ne iznenađuje. Gotovo smo navikli na njihovu bahatost i bezobrazluk – od izbora za savete mesnih zajednica do vođenja skupštinskih zasedanja.