Ауторски текст Западна Србија

Ваљево годинама уништавају исти људи

Након априлских локалних избора Ваљево је добило нову власт у једној непринципијелној коалицији, направљеној само зарад поделе плена, састављеној од СНС и СПС и њихових политичких сателита. Ове странке су, захваљујући медијском мраку који је пратио читав изборни процес, освојиле 44 од укупно 51 одборничког мандата.

valjevo

Иако се, током предизборне кампање, али и пре тога, СНС представљао као највећа опозиција свему ономе што су социјалисти радили у претходном периоду, предвиђања нас из покрета Доста је било – Ваљево су се нажалост остварила, и формирана је коалиција “жестоких противника”.

Грађани Ваљева су скоро два месеца чекали наставак конститутивне седнице која је прекинута јер политички плен није био подељен. Након тог беспотребног одуговлачења, уз коначну потврду која је стигла из политичких врхова ових странака у Београду, дошло се до предлога кадрова за извршну и законодавну власт града Ваљева, наравно без благовременог достављања биографија, без омогућавања расправе на експозе градоначелника и без расправе о осталим предложеним решењима…

На крају ове политичке саге, градоначелник Ваљева постао је Слободан Гвозденовић, први човек СНС-а у граду, а његов заменик Драган Јеремић, први човек СПС-а.

Градоначелник се својом биографијом уклапа у све стандарде власти СНС-а у читавој Србији. Ако кажем да се ради о политичком трансвеститу, који је свој политички дрес мењао неколико пута, то неће бити толико чудно с обзиром да је СНС у Ваљеву и сачињена највећим делом од бројних прелетача који су политички активни већ 20-ак година у самом граду, што је опет у складу са оним што та странка представља и на републичком нивоу.  

Гвозденовић је био народни посланик у току претходног, десетог сазива Народне скупштине Републике Србије. Остао је упамћен по непоштовању суда, јер је користећи имунитет народног посланика, утицао на застаревање судског процеса који је био вођен против њега. Грађани Ваљева га памте и по нападу на комуналне полицајце који су обављали контролу радног времена једног ноћног клуба у граду, непосредно пре саме конститутивне седнице републичког парламента у којем је постао посланик. Током конститутивне седнице Скупштине града Ваљева на којој је предложен за градоначелника, са места одборника, упадао је у реч одборницима опозиције. У првих 100 дана са места градоначелника показао је самовољу, омаловажавао одборнике који су узимали учешће у расправама на седницама Скупштине града, вређао је новинаре који су се усудили да говоре о његовом раду, опозицију је прогласио “ментално анорексичном”…

Заменик градоначелника Драган Јеремић је такође политички прелетач, који је у оквиру СПС-а најодговорнији део власти града Ваљева годинама уназад. Свој политички утицај градио је на местима директора „Дирекције за обнову и развој Колубарског округа“ и директора ЈП „Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“ тако да се данас сматра првим човеком СПС-а у Ваљеву. Бити на челу ових дирекција значило је располагати огромним средствима. Богато искуство и велика моћ коју је стицао боравећи на власти, политичке аналитичаре града Ваљева наводи на закључак да утицај заменика градоначелника превазилази његову тренутну функцију. Све ово је посебно видљиво у афирмативном односу већине локалних медија према његовим активностима. За време власти СПС-а у граду Ваљеву, под његовим вођством, цветали су партијско запошљавање, буразерско усмеравање средстава, злоупотреба јавних предузећа у политичке сврхе…

Под њиховим вођством наш град је наставио своје пропадање деценијама утабаним стазама. Заслужују ли грађани Ваљева овакву власт? Зар су овакве истрошене политичке фигуре гарант боље будућности града? Наду да ће се ова ноћна мора ускоро ипак окончати нуде честа политичка препуцавања због којих испаштамо сви.

Повремене сукобе између СНС-а и СПС-а прате и огромне грешке које су резултат постављања партијских послушника на најодговорнија места која захтевају стручност, као и све јасније откривање намера људи који су на власти зарад остваривања личних интереса. Остаје на часним и поштеним грађанима Ваљева да се коначно пробуде, да схвате да има простора да се стање у потпуности заокрене и да најзад поставимо ствари на своје место. Хоћемо ли се помирити са оваквим, очајним начином вођења града или ћемо уложити додатни напор да се томе стане на пут?

Љубомир Радовић
одборник у Скупштини Града Ваљева
члан покрета “Доста је било”, Ваљево

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар