Ауторски текст Војводина Медији

Вршац: Припреме за медијски линч опозиције

Већ пар година уназад пракса је да локалне самоуправе учествују у суфинансирању медија који информишу јавност о раду исте, а све кроз пројекте који ти медији припремају и конкуришу за средства из буџета, односно за новац који грађани одвајају од својих примања и које затим општинска/градска власт расподељује даље свим буџетским корисницима.

И то је у реду. Треба сами да плаћамо да би били добро информисани. Као што сваког дана платимо новине на трафици, неку претплату на медијским порталима или као што плаћамо РТВ претплату кроз рачун за струју (једини случај у ком нисмо сами бирали шта да платимо већ је то неко други изабрао уместо нас).

vesti-hands-1167619_1920

Било би у реду када би ти медији били независни у свом раду остваривајући већину својих прихода кроз рекламе и продају рекламног простора, али то у земљи каква је наша једноставно сада није могуће.
Стога, једини сигуран и највећи део прихода свих медија је управо из НАШЕ касе.
А да ли мислите да ће неко да поклони тај наш новац медијским кућама, а да заузврат неће тражити неку другу услугу, рецимо да неће од новинара тражити да опањкавају, пљују и провлаче кроз блато оне који су опозиционо настројени према владајућој партији или коалицији?
Довољно је да кликнете на неки од линкова вршачких медија и знаћете одговор.

И да ли Вам овај начин поклањања НАШЕГ новца онда делује поштено, морално и нормално?

Вршачка градска власт Српске напредне странке ове године је планирала да издвоји 18 милиона динара за суфинансирање медијских пројеката на територији града и општине Вршац.

Ребалансом је та сума смањена на суму из 2015. године (12 милиона), али је задњим ребалансом усвојеним на седници Градске скупштине та цифра опет повећана за милион динара. О тој расподели буџетских средстава сам већ писао у једном свом блогу у тексту Рекламирање странака нашим парама.

Сада имамо и једну аномалију, која је, истина, урађена у складу са законом.
600 000 дин нашег новца је дато медијском субјекту који је регистрован у Панчеву, и који је основан у септембру 2016.

brifing-banat

Средства су, мимо конкурса, слободном вољом наше градоначелнице гђе Митровић (неки кажу да је дискутабилно дал’ је та слободна воља њена) одобрена само месец дана касније – Линк ка резултатима конкурса

Да не посећујемо поменути портал, мислили би да је стварно нешто што вреди толиког новца. Али онда самим кликом на овај линк Портал који се финансира видимо да значајно личи на гласило партије која се домогла нашег буђелара, па мисли да може да ради шта год пожели, а не оно што је у интересу, и само у интересу свих грађана наше мале, али ипак богате општине. Погледајте само колико вести републичког значаја преноси од стране наше локалне самоуправе суфинансирани портал и ко су главни актери у тим вестима, а да све то није  у логичном фокусу некога ко жели да буде регионални медиј.

Није јасан принцип на основу чега је управо овај портал изабран да се суфинансира из нашег буџета, а неки претходни случајеви су одбијени, када је на последњем конкуру у фебруару месецу 2016. године трочлана комисија (чијим члановима имена не зна нико) одбила захтев за суфинансирање на основу тога што пријављене медијске куће нису са територије општине Вршац и тиме да медији који нису са територије наше општине неће на прави начин дати допринос информисању самих грађана Вршца (Линк ка ранијем ставу градске управе о финансирању медија који нису из Вршца – прочитати на страни 5).

Одговор на питање зашто су НОВАЦ ГРАЂАНА ВРШЦА дали некоме ко то не заслужује ћемо добити од градоначелнице Митровић и њених претпостављених. Ако не сада, онда већ у следећој предизборној кампањи која почиње на пролеће, када се буду активирали сви који су добили наш новац за вођење њихове прљаве кампање и када све постане још очигледније.

Душко Перин

Окружни координатор покрета Доста је било

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар