Autorski tekst Vojvodina Mediji

Vršac: Pripreme za medijski linč opozicije

Već par godina unazad praksa je da lokalne samouprave učestvuju u sufinansiranju medija koji informišu javnost o radu iste, a sve kroz projekte koji ti mediji pripremaju i konkurišu za sredstva iz budžeta, odnosno za novac koji građani odvajaju od svojih primanja i koje zatim opštinska/gradska vlast raspodeljuje dalje svim budžetskim korisnicima.

I to je u redu. Treba sami da plaćamo da bi bili dobro informisani. Kao što svakog dana platimo novine na trafici, neku pretplatu na medijskim portalima ili kao što plaćamo RTV pretplatu kroz račun za struju (jedini slučaj u kom nismo sami birali šta da platimo već je to neko drugi izabrao umesto nas).

vesti-hands-1167619_1920

Bilo bi u redu kada bi ti mediji bili nezavisni u svom radu ostvarivajući većinu svojih prihoda kroz reklame i prodaju reklamnog prostora, ali to u zemlji kakva je naša jednostavno sada nije moguće.
Stoga, jedini siguran i najveći deo prihoda svih medija je upravo iz NAŠE kase.
A da li mislite da će neko da pokloni taj naš novac medijskim kućama, a da zauzvrat neće tražiti neku drugu uslugu, recimo da neće od novinara tražiti da opanjkavaju, pljuju i provlače kroz blato one koji su opoziciono nastrojeni prema vladajućoj partiji ili koaliciji?
Dovoljno je da kliknete na neki od linkova vršačkih medija i znaćete odgovor.

I da li Vam ovaj način poklanjanja NAŠEG novca onda deluje pošteno, moralno i normalno?

Vršačka gradska vlast Srpske napredne stranke ove godine je planirala da izdvoji 18 miliona dinara za sufinansiranje medijskih projekata na teritoriji grada i opštine Vršac.

Rebalansom je ta suma smanjena na sumu iz 2015. godine (12 miliona), ali je zadnjim rebalansom usvojenim na sednici Gradske skupštine ta cifra opet povećana za milion dinara. O toj raspodeli budžetskih sredstava sam već pisao u jednom svom blogu u tekstu Reklamiranje stranaka našim parama.

Sada imamo i jednu anomaliju, koja je, istina, urađena u skladu sa zakonom.
600 000 din našeg novca je dato medijskom subjektu koji je registrovan u Pančevu, i koji je osnovan u septembru 2016.

brifing-banat

Sredstva su, mimo konkursa, slobodnom voljom naše gradonačelnice gđe Mitrović (neki kažu da je diskutabilno dal’ je ta slobodna volja njena) odobrena samo mesec dana kasnije – Link ka rezultatima konkursa

Da ne posećujemo pomenuti portal, mislili bi da je stvarno nešto što vredi tolikog novca. Ali onda samim klikom na ovaj link Portal koji se finansira vidimo da značajno liči na glasilo partije koja se domogla našeg buđelara, pa misli da može da radi šta god poželi, a ne ono što je u interesu, i samo u interesu svih građana naše male, ali ipak bogate opštine. Pogledajte samo koliko vesti republičkog značaja prenosi od strane naše lokalne samouprave sufinansirani portal i ko su glavni akteri u tim vestima, a da sve to nije  u logičnom fokusu nekoga ko želi da bude regionalni medij.

Nije jasan princip na osnovu čega je upravo ovaj portal izabran da se sufinansira iz našeg budžeta, a neki prethodni slučajevi su odbijeni, kada je na poslednjem konkuru u februaru mesecu 2016. godine tročlana komisija (čijim članovima imena ne zna niko) odbila zahtev za sufinansiranje na osnovu toga što prijavljene medijske kuće nisu sa teritorije opštine Vršac i time da mediji koji nisu sa teritorije naše opštine neće na pravi način dati doprinos informisanju samih građana Vršca (Link ka ranijem stavu gradske uprave o finansiranju medija koji nisu iz Vršca – pročitati na strani 5).

Odgovor na pitanje zašto su NOVAC GRAĐANA VRŠCA dali nekome ko to ne zaslužuje ćemo dobiti od gradonačelnice Mitrović i njenih pretpostavljenih. Ako ne sada, onda već u sledećoj predizbornoj kampanji koja počinje na proleće, kada se budu aktivirali svi koji su dobili naš novac za vođenje njihove prljave kampanje i kada sve postane još očiglednije.

Duško Perin

Okružni koordinator pokreta Dosta je bilo

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar