Autorski tekst Beograd

Prokurator i njegova ogledala

“U rimskom pravu, prokurator je bio zastupnik ili punomoćnik kojeg postavlja neka osoba s ovlašćenjem da vodi sve ili neke određene poslove na određenom delu teritorije. Prokurator je obično bio oslobođeni rob gospodara.”
izvor: Vikipedija

corax
Peti oktobar 2000. godine je značajan datum u skorijoj istoriji Srbije. Međutim, postoji i peti oktobar 2008. godine koji je po značaju i uticaju na život svakolikog srpstva izgleda prevazišao onaj prethodni.

Po kazivanju medija i sopstvenom priznanju aktera događaja, posle dugotrajnog ubeđivanja za tu priliku pažljivo selektovanih prijatelja i dobro odabrane rodbine, te prohladne oktobarske noći u stanu na Novom Beogradu se desilo istorijsko oslobađanje iz kandži ropstva jedne napaćene duše koja je 15 godina bila zatočena u tamnom vilajetu Srpske radikalne stranke.

Posle duge apstinencije iz političkog života Srbije koja je trajala neverovatnih 20 dana u kojoj je, pomažući bratu u firmi za koju se kasnije ispostavilo da ne postoji, imao sve vreme ovoga sveta da razmisli i donese odluku, pukoše lanci, popustiše stege, odbacivši okove grozne SRS prošlosti, rodio se posve novi, pro evropski/američki/nemački/blerovski SNS Aleksandar Vučić.

Munje i svetlost nepoznatog porekla u toj prohladnoj i vedroj noći obznaniše preobražaj i predskazanje mudraca sa istoka koji su najavili dolazak prokuratora, čoveka koji će u godinama koje dolaze uraditi sve u korist štete naroda kome pripada.

Šestog oktobra 2008. godine Aleksandar Vučić je objavio u oko kamere RTS-a da je odlučio da se priključi SNS-u.

Biće zabeleženo da je u okolnostima ogromnog narodnog nezadovoljstva izneverenim očekivanjima onog prethodnog 5. oktobra, dobio podršku nezabeleženu u istoriji Srbije da učini promenu toliko željno očekivanu. Promenu koja će Srbiju konačno da uredi kao zemlju na ponos naroda i nacije.

Biće zabeleženo da su u prvom trenutku, kada je sa suzama u očima objavio na predsedničkim izborima drugog političkog oca, zaboravivši brzinom geparda u trku džakove sa listićima tobož “pokradene narodne volje” mnogi od nas pomislili da je metamorfoza larve u divnog leptira moguća.

Izbor članova prve vlade je najavio da je promena u pozitivnom smeru moguća. Međutim, tada je shvatio da je to cena koju ne želi da plati i da mu je vlast važnija od naroda i države. Nije se džabe 20 godina mučio po raznim skupštinama i vladama da bi na kraju otišao sa vlasti brže nego što je došao.

Biće zabeleženo da je jednom u istoriji Srbije na vlasti bio prokurator koji je sebe svojom voljom stavio u položaj zastupnika svekolikih interesa Evropske unije, MMF-a, arapskih investitora, tajkuna, američkih predsedničkih porodica, Angele Merkel, stranih investitora, propalih preduzeća, partokratije, navijačkih grupa, bivših muftija, svih i svakoga osim interesa sopstvenog naroda.

Biće zabeleženo da ni jedno jedino predizborno obećanje nije ispunio i da je spas tražio i našao u nezabeleženom vređanju i blaćenju svojih političkih protivnika tako što je svoje poslušnike pretvorio u ogledala čiji je odraz isključivo reflektovao njega i njegove slabosti koje je pretvarao u gadosti.

Biće zabeleženo da je je vladao kao direktor marketinške agencije koja je uvek u predizbornoj kampanji.

Biće zabeleženo da je u sred predsedničke izborne kampanje u USA platio da stane na stranu kandidata koji je izgubio i da je tada rekao da je doneo takvu odluku “zato što je pametan”.

Biće zabeleženo da je umesto hrabrim potezima dostojnim državnika, šahovske figure uvek rušio kad god bi shvatio da se partija šaha ne razvija u njegovu korist.

Biće zabeleženo da nikada nije bio dosledan svojim stavovima i da je infantilnim nastupima na KZN uvek najavljivao da je njegov sledeći korak upravo onaj za koji je prethodno tvrdio da nikada neće da napravi.

Biće zabeleženo da je došao na vlast tako što je najavio borbu protiv organizovanog kriminala, hapšenje Dinkića, ukidanje Bus Plus – a, pojeftinjenje struje, da neće da smanji penzije, ukidanje subvencija državnim firmama, zakon o poreklu imovine, ukidanje TV pretplate, stanove za 300€ po kvadratu…

Biće zapamćen i da je najavio da će da se povuče iz politike ako izgubi izbore za gradonačelnika Beograda.

Biće zapamćen i po tome što je narod i političke protivnike nazivao ološem, da se rugao akcentu političkih protivnika, da je ukinuo Utisak, Razgibavanje, da nikada nije izašao na TV duel bilo kom političkom protivniku, da je od tabloida napravio blatoide a od televizija sa nacionalnom frekvencijom simbole Sodome i Gomore.

Biće zapamćen jedan dan kada je otišao u Emirate na auto trke kod svojih arapskih prijatelja, kako se kompletna država na trenutak unormalila, kako je dnevnik izgledao kao informativana emisija javnog servisa a kompletna država Srbija kao mesto koje nije tako loše za život.

Biće zapamćen kako je “svojim arapskim prijateljima” bez tendera, direktnom pogodbom dao centar Beograda da u njemu izdaju “Skadar na Bojani” kad hoće, koliko hoće uz garanciju da iza svega stoji država Srbija ako projekat, ne daj Bože, propadne. Biće zapamćen kao premijer koji je locirao “kompletnog idiota iz vrha gradske vlasti” kao krivca za rušenje objekata u Savamali i da ništa potom nije učinio da se krivci koji su suspendovali zakone i Ustav države Srbije privedu pravdi.

Biće zapamćen kao prokurator koji je rekao da “država nema snage da se obračuna sa navijačima” i da ne sme da ruši nelegalno izgrađene objekte.

Biće zapamćen kao uplašen čovek koji je stalno govorio kako se ničega ne plaši.

U trenutku kada se Srbiji ponovo smeše izbori redovni i vanredni, iskreno se nadam da će Srbija da se ujedini, da ima snage da ovog nesrećnog prokuratora koji nije uspeo da se otrgne lanaca svoje prošlosti i kome je vlast jedina opsesija, pošalje u istoriju u odeljak

“Velike prevare XX i XXI veka”.

prof. Ivan Kljajić
član vračarskog odbora pokreta “Dosta je bilo”

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • BORSKI PROKURATOR I NJEGOVA OGLEDALA KROZ RTB BOR EKOAFORIZAMA

    Borski prokurator, do sada je veličao ekonomske rezultate RTB Bor, a kada ponestale izmišljotine počinje da veliča zadivljujuće životne sredine u Boru. Vazduh nad Borom, kojeg još uvek borani i boranke ne udišu, prokurator ga upoređuje sa onim iz 1903. godine, kada je pre nego što rudnik bakra počeo da radi. Moguće je i ovaj sadašnji vazduh da je i kvalitetniji, ne postoje merenja kvaliteta tadašnjeg vazduha, a bogami se kriju i rezultati sadašnjeg.

    • Od svih vrsta pušenja, najgore je Sosanovo kroz “lula” RTB Bor. Dim njegovog pušenja guši osim okoline više boranke i borane.
    • Sosan je perfektan inovativac. Naterao borane da su pasivni pušači dima RTB Bor, ali ne truje svoje šefove. Truje ih novcem.
    • ”Pušenje” koje uvodi Sosan u RTB Bor je izvan zakona, dozvoljeno je!
    • Izbaciti iz zakona o fabričkom ”pušenju” za borane i boranke. UPPR RTB Bor, bez toga, neće se realizovati.
    • I Nemci su koristili gasne komore, a nisu odgovarali. Sosanove ”gasne komore” su van zakona. On nije Hitler.
    • Sosan je boranima obećao tri puta niža zagađenja od standarda EU. Nije računao trovanje gasovima. Nije mu napisao Beograd.
    • Tamo gde ima vatre, ima i bakra, tamo gde je Sosan nema ni njega.
    • Ako je premijer pogrešno informisan o basnoslovnim rezultatima rada RTB Bor ispašće da ga i ekologija izlagala. Ne, nisu mogli da mu pošalju kašičicu otrovnog dima iz Bora,
    • Najveći saveznik Sosanu je magla. U Sosanovo ime i zadovoljstvo krije zagađenje okruženja Bora.
    • Sosan poštuje zakone. Truje borane, a bogami i Srbiju, po svojim zakonima.
    • Ako je u vinu istina, onda su u Sosanu bajkolaži. Ne pije vino.
    • Kod nas i zidovi su čuli o zagađenju Bora, samo (ne)ljudi nisu.