Ауторски текст Економија Преносимо

Буђав буџет

Ових дана, народни посланици у републичкој Скупштини бавили су се предлогом државног буџета за 2017. годину. У складу са ванредном природом свега што владајућа коалиција ради (ванредне конференције за штампу, ванредни изборни, ванредни државни удари), седница је почела у недељу. Јер, ето, хитно је много. Иако је предлог буџета обавезан да у Скупштину стигне најкасније до 1. новембра, он је стигао у петак, 2. децембра, а већ у недељу, 4. децембра, сели смо у скупштинске клупе. Није могло ни до понедељка да се сачека, толико је хитно (али је могло да се касни месец дана). Заправо то је само изговор, а главни разлог што је све збрзано је да опозиција не би могла да се квалитетно спреми за дискусију и поднесе амандмане на Закон о буџету.

milos-boskovic

Мене су у буџету интересовале две ствари: колико има ИТ-а и колико има Ниша (одакле долазим) у њему? Хајде да бацимо поглед на неке интересантне ставке, или недостатак истих.

Један од главних начина за побољшање администрације је е-Управа. Сви смо видели колико је помогла електронска пријава за замену здравствених книжица. У делу буџета који покрива овај део управе, запазио сам неколико интересантних ставки:

 • трошак за развој софтверске инфраструктуре е-Управе – 1000 динара,
 • набавка хардверске инфраструктуре потребне за несметани рад целокупног информационог система за инспекције – 1000 динара.

Дакле, за прву инфраструктуру, за целу годину, трошак је 1000 динара. За другу инфраструктуру, такође за целу годину, трошак је опет 1000 динара. Те паре једва могу да покрију куповину једне УСБ флеш меморије од 8 гигабајта, а наша извршна власт планира да тим новцем магично постави целу инфраструктуру! Мало је рећи да је ово смешно. Можда је боље да овако мале ставке нису ни приказивали у државном буџету на овакав начин, јер делује неозбиљно.

Хајде да видимо шта се планира за Град Ниш. Простом претрагом буџета, наилазимо на ставку за реконструкцију пруге Ниш-Димитровград. Ова средства долазе из прастарог руског кредита, договореног још 2008. године. Ако за последњих 8 година ништа није било од реконструкције, зашто би наредна година била ишта другачија?

Ипак, оно што је много већи проблем од ове непостојеће реконструкције, јесте непостојећа железничка обилазница око Ниша. Та обилазница би коначно изместила пругу из срца града, која сада Ниш дели на два дела, онемогућава спајање битних улица, а још и успорава саобраћај. Пројекат је усвојен, следећи корак је експроприација земљишта преко кога би прошла нова траса, а за то је потребан новац.

Е па, драге Нишлије, немојте да бринете – ни наредне године неће бити озбиљнијих помака на овом пољу, јер новац за то у буџету за 2017. није предвиђен. Дакле, ако смо до сада цепали гуме и разбијали камен у бубрегу сваки пут када смо колима прелазили преко Палилулске рампе, без бриге – и у наредној години ћемо чинити исто! Што је још горе, Нишлије ће наставити да гину на пружним прелазима, као што се периодично дешава у нашем граду.

Још један проблем који се годинама развлачи и никако да добије свој епилог јесте исплата свих заосталих примања радницима Електронске индустрије (и још неких предузећа), као и повезивање радног стажа. Иако је новац за ову намену био обезбеђен у буџету у време када је министар привреде био Саша Радуловић, након његове оставке, та ставка мистериозно нестаје из буџета, те јој се до дана данашњег губи сваки траг. Другим речима, ни у наредној години неће бити новца за наше суграђане из ових предузећа.

Поштовани радници Електронске, ваш проблем је што сте рођени у погрешној земљи! Нажалост, ви сте само српски држављани, а према таквима се Србија најгоре односи. Ето, да сте рецимо Јужнокореанци, без проблема бисте добили државни новац у виду субвенција за отварање фабрика. Овако, као обични грађани Србије, тешко да од те исте Србије можете да очекујете исплату заосталих плата. Ипак су странци битнији.

Кад смо већ код субвенција странцима, има и те ставке у буџету. Овај издатак је сâм по себи изузетно проблематичан. Субвенције треба укинути и тај новац паметније искористити. Оно што посебно боде очи у списку фирми које ће добити субвенције је британска ИТ фирма Ендава. Наиме, сви добро знамо да је ИТ сектор један од ретких који изузетно добро послује. Толико добро, да нема незапослених програмера. Шта више, Србија се суочава са озбиљним мањком радне снаге.

Шта ће држава Србија постићи субвенцијом страној ИТ фирми? Олакшаће јој да “украде” најбоље програмере из других компанија у Србији, које су махом у српском власништву! Дакле, Србија овим субвенцијама буквално одмаже домаћем ИТ сектору.

Да трагикомична слика буде потпуна, док се из државног буџета расипају паре за субвенционисање стране ИТ фирме, домаћа програмерска фирма, Нордеус, која је иначе без икакве државне помоћи постала озбиљан играч на светском тржишту видео игара, је до сада донирала скоро милион евра у опреми српским болницама (између осталих, и нишкој)! Значи, док држава помаже страну фирму и узима од домаћих, домаће својим новцем крпе распаднуте српске болнице.

Све у свему, колико год нас председник Владе усплахирено уверавао да је ово најбољи буџет у “новијој историји Србије” (шта год то значило, а ја бих рекао ништа), истина је заправо на другом крају: буџет је мањкав као и било који до сада. Лоше је скројен, има много новца који ћемо ненаменски потрошити, дати странцима, слупати на глупости. За то време, болнице ће наставити да се распадају, путеви ће и даље пропадати, образовање ће да стоји у месту. Ништа се суштински неће променити на боље.

Докле овако? Не знам, али ускоро долази шанса да се отарасимо ове неодговорне и бахате власти. Зато памет у главу на пролеће и обавезно на биралишта!

Милош Бошковић
народни посланик
члан покрета “Доста је било”, Ниш

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Pamet u glavu pa na birališta, a sutra dan prvo u ambasadu (SAD, Kanade, Nemačke, sami birajte…) jer se sve nešto bojim da je onih drugih i dalje više. Neki dan idem na posao, a matora baba pored mene na trafici uredno pazari onaj škrbavi toaletoid Informer. Mogu misliti u kakvu joj se zombi kašu pretvorio mozak. Ta će po inerciji da zaokružuje sve gde vidi Njegovo ime. A takvih je na desetine hiljada. Ne verujem da iko može trenutno da ih svrgne. Da se narod opasulji i svrgne Miloševića trebalo je punih 12 godina bede, sankcija i inflacija zajedno sa 3 izgubljena rata. A moramo priznati da On nije toliko uspešan. Možda jedino onaj magični drugi krug predsednikih izbora i dobar kandidat mogu da povuku tas na vagi. Možda….
  Parlamentarni izbori teško da bi doneli nešto dobro. Opozicije bi svakako bilo znatno manje, možda bi jedino DJB profitirao i uvećao broj poslanika. DS je u totalnom rasulu, sa Šuntanovcem teško da bi imali za cenzus ovaj put. Čeda Boris Čanak koalicija nema teorije da bi prošla, ja ne znam ko bi lud ponovo dao glas Čedi, a još manje ko bi iz opozicije ušao u bilo kakav dil sa njim. DSS se raspada, praktično je preuzet od strane SNS-a, a Dveri same ne verujem da imaju za cenzus – možda bi prevalili ako bi povukli tradicionalne glasače DSS-a koji neće glasati za ovaj novi. DJB bi uz uz svoju uvećanu podršku pokupio i nezadovoljne glasače DS-a, a verujem i pokojne ČBČ koalicije. Ipak najveći profiter bi bio gospodar univerzuma, predsednik monstrum koalicije, zaštitnik krnjeg budžeta i prividnog privrednog rasta, onaj čije se lik ukazuje iz frižidera, spasilac zavejanih, branitelj poplavljenih, prvi među nejednakima, veliki mandarin Vučić. To je bar trenutna situacija, ali do proleća može svašta da se promeni. Meni je veća nepoznanica kome će otići razočarani glasači SNS-a? apstinencija, DJB, Dveri? Zaista ne mogu da predvidim… A treba imati u vidu da ih On neće raspisivati ako mu procena rezultata ne bude išla na ruku.

  • Gospodine Lucifer, odlična analiza, potpisujem sve što ste napisali. Jedna zamerka i sugestija – promenite svoje ime, jer je “Lucifer” staro ime za onoga koji se danas zove Sotona ili Đavo, a koji je izvor svakog zla.

  • Kakva crna matora baba, što je uzgred pleonazam. Ja sam video da informer kupuje mlada prelepa devojka, mladići puni snage, zapravo kupuju sve strukture stanovništva. Zašto se kupuje to đubre, nedostojno čak i toalet papira. Razlog je trojak, smešno mala cena, ovde je na sceni ona poslovica: “ako malo košta, malo i vredi”. Drugi razlog su bombastični naslovi i tekstovi, koji prvi stignu do mozga, nema veze što nisu tačni. Treći razlog je što se vlast trudi da drugi razlog opstane po svaku cenu. To je jedan od razloga zašto je prosveta debilizovana, tako da se ne zna da li su veći debili profesori ili učenici, sve u svemu debilno je celo društvo tako da karikatura ima neiscrpan izvor glasača, i bojim se da vi tu ne možete ništa.

 • Odličan tekst, posebno onaj deo o subvencionisanju stranih IT kompanija – primer tihog ekonomskog samoubistva. Jedna dobronamerne sugestija – u tekstovima treba izbegavati reči kao što je reč “gluposti”. U javnim napisima i nastupima ipak treba koristiti svečani rečnik.

  • Samo da ne izaberemo još goreg. Ja ga trenutno ne vidim, ali naš narod ima tu fenomenalnu sposobnost da bira sve veća goveda.