Autorski tekst Ekonomija Prenosimo

Buđav budžet

Ovih dana, narodni poslanici u republičkoj Skupštini bavili su se predlogom državnog budžeta za 2017. godinu. U skladu sa vanrednom prirodom svega što vladajuća koalicija radi (vanredne konferencije za štampu, vanredni izborni, vanredni državni udari), sednica je počela u nedelju. Jer, eto, hitno je mnogo. Iako je predlog budžeta obavezan da u Skupštinu stigne najkasnije do 1. novembra, on je stigao u petak, 2. decembra, a već u nedelju, 4. decembra, seli smo u skupštinske klupe. Nije moglo ni do ponedeljka da se sačeka, toliko je hitno (ali je moglo da se kasni mesec dana). Zapravo to je samo izgovor, a glavni razlog što je sve zbrzano je da opozicija ne bi mogla da se kvalitetno spremi za diskusiju i podnese amandmane na Zakon o budžetu.

milos-boskovic

Mene su u budžetu interesovale dve stvari: koliko ima IT-a i koliko ima Niša (odakle dolazim) u njemu? Hajde da bacimo pogled na neke interesantne stavke, ili nedostatak istih.

Jedan od glavnih načina za poboljšanje administracije je e-Uprava. Svi smo videli koliko je pomogla elektronska prijava za zamenu zdravstvenih knižica. U delu budžeta koji pokriva ovaj deo uprave, zapazio sam nekoliko interesantnih stavki:

  • trošak za razvoj softverske infrastrukture e-Uprave – 1000 dinara,
  • nabavka hardverske infrastrukture potrebne za nesmetani rad celokupnog informacionog sistema za inspekcije – 1000 dinara.

Dakle, za prvu infrastrukturu, za celu godinu, trošak je 1000 dinara. Za drugu infrastrukturu, takođe za celu godinu, trošak je opet 1000 dinara. Te pare jedva mogu da pokriju kupovinu jedne USB fleš memorije od 8 gigabajta, a naša izvršna vlast planira da tim novcem magično postavi celu infrastrukturu! Malo je reći da je ovo smešno. Možda je bolje da ovako male stavke nisu ni prikazivali u državnom budžetu na ovakav način, jer deluje neozbiljno.

Hajde da vidimo šta se planira za Grad Niš. Prostom pretragom budžeta, nailazimo na stavku za rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad. Ova sredstva dolaze iz prastarog ruskog kredita, dogovorenog još 2008. godine. Ako za poslednjih 8 godina ništa nije bilo od rekonstrukcije, zašto bi naredna godina bila išta drugačija?

Ipak, ono što je mnogo veći problem od ove nepostojeće rekonstrukcije, jeste nepostojeća železnička obilaznica oko Niša. Ta obilaznica bi konačno izmestila prugu iz srca grada, koja sada Niš deli na dva dela, onemogućava spajanje bitnih ulica, a još i usporava saobraćaj. Projekat je usvojen, sledeći korak je ekspropriacija zemljišta preko koga bi prošla nova trasa, a za to je potreban novac.

E pa, drage Nišlije, nemojte da brinete – ni naredne godine neće biti ozbiljnijih pomaka na ovom polju, jer novac za to u budžetu za 2017. nije predviđen. Dakle, ako smo do sada cepali gume i razbijali kamen u bubregu svaki put kada smo kolima prelazili preko Palilulske rampe, bez brige – i u narednoj godini ćemo činiti isto! Što je još gore, Nišlije će nastaviti da ginu na pružnim prelazima, kao što se periodično dešava u našem gradu.

Još jedan problem koji se godinama razvlači i nikako da dobije svoj epilog jeste isplata svih zaostalih primanja radnicima Elektronske industrije (i još nekih preduzeća), kao i povezivanje radnog staža. Iako je novac za ovu namenu bio obezbeđen u budžetu u vreme kada je ministar privrede bio Saša Radulović, nakon njegove ostavke, ta stavka misteriozno nestaje iz budžeta, te joj se do dana današnjeg gubi svaki trag. Drugim rečima, ni u narednoj godini neće biti novca za naše sugrađane iz ovih preduzeća.

Poštovani radnici Elektronske, vaš problem je što ste rođeni u pogrešnoj zemlji! Nažalost, vi ste samo srpski državljani, a prema takvima se Srbija najgore odnosi. Eto, da ste recimo Južnokoreanci, bez problema biste dobili državni novac u vidu subvencija za otvaranje fabrika. Ovako, kao obični građani Srbije, teško da od te iste Srbije možete da očekujete isplatu zaostalih plata. Ipak su stranci bitniji.

Kad smo već kod subvencija strancima, ima i te stavke u budžetu. Ovaj izdatak je sâm po sebi izuzetno problematičan. Subvencije treba ukinuti i taj novac pametnije iskoristiti. Ono što posebno bode oči u spisku firmi koje će dobiti subvencije je britanska IT firma Endava. Naime, svi dobro znamo da je IT sektor jedan od retkih koji izuzetno dobro posluje. Toliko dobro, da nema nezaposlenih programera. Šta više, Srbija se suočava sa ozbiljnim manjkom radne snage.

Šta će država Srbija postići subvencijom stranoj IT firmi? Olakšaće joj da “ukrade” najbolje programere iz drugih kompanija u Srbiji, koje su mahom u srpskom vlasništvu! Dakle, Srbija ovim subvencijama bukvalno odmaže domaćem IT sektoru.

Da tragikomična slika bude potpuna, dok se iz državnog budžeta rasipaju pare za subvencionisanje strane IT firme, domaća programerska firma, Nordeus, koja je inače bez ikakve državne pomoći postala ozbiljan igrač na svetskom tržištu video igara, je do sada donirala skoro milion evra u opremi srpskim bolnicama (između ostalih, i niškoj)! Znači, dok država pomaže stranu firmu i uzima od domaćih, domaće svojim novcem krpe raspadnute srpske bolnice.

Sve u svemu, koliko god nas predsednik Vlade usplahireno uveravao da je ovo najbolji budžet u “novijoj istoriji Srbije” (šta god to značilo, a ja bih rekao ništa), istina je zapravo na drugom kraju: budžet je manjkav kao i bilo koji do sada. Loše je skrojen, ima mnogo novca koji ćemo nenamenski potrošiti, dati strancima, slupati na gluposti. Za to vreme, bolnice će nastaviti da se raspadaju, putevi će i dalje propadati, obrazovanje će da stoji u mestu. Ništa se suštinski neće promeniti na bolje.

Dokle ovako? Ne znam, ali uskoro dolazi šansa da se otarasimo ove neodgovorne i bahate vlasti. Zato pamet u glavu na proleće i obavezno na birališta!

Miloš Bošković
narodni poslanik
član pokreta “Dosta je bilo”, Niš

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pamet u glavu pa na birališta, a sutra dan prvo u ambasadu (SAD, Kanade, Nemačke, sami birajte…) jer se sve nešto bojim da je onih drugih i dalje više. Neki dan idem na posao, a matora baba pored mene na trafici uredno pazari onaj škrbavi toaletoid Informer. Mogu misliti u kakvu joj se zombi kašu pretvorio mozak. Ta će po inerciji da zaokružuje sve gde vidi Njegovo ime. A takvih je na desetine hiljada. Ne verujem da iko može trenutno da ih svrgne. Da se narod opasulji i svrgne Miloševića trebalo je punih 12 godina bede, sankcija i inflacija zajedno sa 3 izgubljena rata. A moramo priznati da On nije toliko uspešan. Možda jedino onaj magični drugi krug predsednikih izbora i dobar kandidat mogu da povuku tas na vagi. Možda….
    Parlamentarni izbori teško da bi doneli nešto dobro. Opozicije bi svakako bilo znatno manje, možda bi jedino DJB profitirao i uvećao broj poslanika. DS je u totalnom rasulu, sa Šuntanovcem teško da bi imali za cenzus ovaj put. Čeda Boris Čanak koalicija nema teorije da bi prošla, ja ne znam ko bi lud ponovo dao glas Čedi, a još manje ko bi iz opozicije ušao u bilo kakav dil sa njim. DSS se raspada, praktično je preuzet od strane SNS-a, a Dveri same ne verujem da imaju za cenzus – možda bi prevalili ako bi povukli tradicionalne glasače DSS-a koji neće glasati za ovaj novi. DJB bi uz uz svoju uvećanu podršku pokupio i nezadovoljne glasače DS-a, a verujem i pokojne ČBČ koalicije. Ipak najveći profiter bi bio gospodar univerzuma, predsednik monstrum koalicije, zaštitnik krnjeg budžeta i prividnog privrednog rasta, onaj čije se lik ukazuje iz frižidera, spasilac zavejanih, branitelj poplavljenih, prvi među nejednakima, veliki mandarin Vučić. To je bar trenutna situacija, ali do proleća može svašta da se promeni. Meni je veća nepoznanica kome će otići razočarani glasači SNS-a? apstinencija, DJB, Dveri? Zaista ne mogu da predvidim… A treba imati u vidu da ih On neće raspisivati ako mu procena rezultata ne bude išla na ruku.

    • Gospodine Lucifer, odlična analiza, potpisujem sve što ste napisali. Jedna zamerka i sugestija – promenite svoje ime, jer je “Lucifer” staro ime za onoga koji se danas zove Sotona ili Đavo, a koji je izvor svakog zla.

    • Kakva crna matora baba, što je uzgred pleonazam. Ja sam video da informer kupuje mlada prelepa devojka, mladići puni snage, zapravo kupuju sve strukture stanovništva. Zašto se kupuje to đubre, nedostojno čak i toalet papira. Razlog je trojak, smešno mala cena, ovde je na sceni ona poslovica: “ako malo košta, malo i vredi”. Drugi razlog su bombastični naslovi i tekstovi, koji prvi stignu do mozga, nema veze što nisu tačni. Treći razlog je što se vlast trudi da drugi razlog opstane po svaku cenu. To je jedan od razloga zašto je prosveta debilizovana, tako da se ne zna da li su veći debili profesori ili učenici, sve u svemu debilno je celo društvo tako da karikatura ima neiscrpan izvor glasača, i bojim se da vi tu ne možete ništa.

  • Odličan tekst, posebno onaj deo o subvencionisanju stranih IT kompanija – primer tihog ekonomskog samoubistva. Jedna dobronamerne sugestija – u tekstovima treba izbegavati reči kao što je reč “gluposti”. U javnim napisima i nastupima ipak treba koristiti svečani rečnik.

    • Samo da ne izaberemo još goreg. Ja ga trenutno ne vidim, ali naš narod ima tu fenomenalnu sposobnost da bira sve veća goveda.