Saopštenje

Dušanu Teodoroviću nagrade “Vitez poziva” i “Verica Barać”

Akademik Dušan Teodorović, budući predsednik Senata stranke Dosta je bilo, nagrađen je ovih dana sa čak dve prestižne nagrade koje se dodeljuju hrabrim ljudima od integriteta, koji predstavljaju svetionike u društvu.

dusan-teodorovic

Nagradu “Verica Barać” za lični doprinos borbi protiv korupcije, Savet za borbu korpucije dodelio je ove godine redovnom članu SANU prof. dr Dušanu Teodoroviću uz obrazloženje da “je pokazao odvažnost u borbi protiv degradacije visokoobrazovnog sistema”.

“Profesor Teodorović se žestoko, javno, kritički osvrnuo na davanje lažnih ocena, deljenje lažnih diploma, akademskih zvanja, legalizaciju plagijata, lažno autorstvo i krivotvorenje rezultata istraživanja. Ti prevaranti jurišaju i ulaze u najznačajnije društvene i državne institucije. Oni ih uz pomoć i uz podršku moćnika i vlasti osvajaju”, saopštio je žiri.

“I dobro je da je odvažni pojedinac progovorio, jer SANU ćuti već više decenija. I zato smatramo da je to izuzetan doprinos pojedinca borbi protiv korupcije”, rekao je potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićevićna dodeli nagrade.

Akademik Dušan Teodorović je priznanje ocenio kao “moralnu obavezu do kraja života”.

“Naše društvo ide ka ideji jedna država – jedan vođa i ide ka prostorima neslobode. U tom smislu mislim da građani kojima je stalo do države kakvu je sanjala Verica Barać moraju da se bore poštenim radom, političkim angažovanjem, pristojnim ponašanjem i ličnim primerima”, rekao je akademik Dušan Teodorović.

Dobitnici nagrade “Vitez poziva” za 2016, koja je dodeljena prošle nedelje na Svetski dan ljudskih prava, su pisac i pozorišni kritičar Laslo Vegel, sudija Apelacionog suda Miodrag Majić, karikaturista Dušan Petričić i profesor Dušan Teodorović. Prestižno priznanje dodeljuje svake godine nevladina organizacija Liga eksperata (Lex).

Dobitnici su četiri ugledne ličnosti iz različitih oblasti, koje su u proteklim godinama odgovornim i profesionalnim radom i moralnim i savesnim postupanjem pokazale da univerzalne vrednosti i “viteške“ vrline nisu iščezle u društvu sa urušenim vrednosnim sistemom, piše u obrazloženju.

Svojim primerom su pokazali da je postupanje u skladu s profesijom i savešću jedini ispravan put i tako postali uzor mladim generacijama, navodi se još u obrazloženju odluke.

O dobitnicima je odlučivao žiri koji su činili profesori Čedomir Čupić, Vida Ognjenović, Ratko Božović, Vladimir Goati, Vlastimir Matejić i Vesna Rakić-Vodinelić, kao i Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Dugoročno osobe koje se pridržavaju načela postaju pozitivni primeri. Ono koji rade suprotne postaju negativni.
    Osobe koje su pozitivan primer postaju Ličnost na koju se ugleda i koja daje snagu drugim osobama da je zajednica građanki i građana zasnovaa na načelima u Srbiji moguća i kako je moguće do nje doći i stalno je unapređivati.
    Čestitam prof Dušanu Teodoroviću na priznanjima.

  • Samo napred. U svemu podrzavam. Samo obratite paznju da potpisujete autora fotografija koje objavljujete, postoji mogucnost tuzbe.

    • Zdravo!

      Hvala Vam na podršci i javljanju! Ako ste na našem sajtu naišli na fotografiju koja pripada nekome drugom, a da je nismo potpisali, molimo Vas da nas obavestite na digital@dostajebilo.rs da odmah ispravimo.

      Autorska prava izuzetno cenimo i izvinjavamo se što smo negde napravili propust. Vaša povratna informacija će nam značiti da to ispravimo.

      Veliki pozdrav!