Ауторски текст Медији

Ботократија или зашто не читам Курир

Од како је света, века и човека била је и нека кратија (на старогрчком „кратија“ значи „владати“). По тој етимолошкој логици имамо онолико врста кратија колико и врста људи; на пример после сваког рата тимократија или владавина најхрабријих, онда аристократија или владавина најспособнијих, затим демократија или владавина народа; потом булументократија или владавина булументе; и пред сам крај плагијатократија или владавина плагијатора у сваком могућем смислу. Овај задњи вид владавине је последњи корак до анархије или друштвено-политичког парадокса, из које следи било шта! Познато?

botovi

Укратко, то је оно што је свет видео, а оно што није је један готово невидљив облик кратије који се налази у друштву у опадању, а зове се ботократија или владавина ботова или уз помоћ ботова.

Википедија нам каже да је бот скраћени назив за софтверског робота. Често се овај појам користи за слабо плаћене, али лојалне припаднике интернет тимова политичких странака, у овом случају владајуће.

Ко ради као бот?

То су обично слаби студенти (који имају времена за све, сем за студирање) или и добри студенти који не мисле тако као што ботују, али немају финансијских средстава за интелектуалну и политичку слободу, као и незапослена омладина која је у техничком смилу елементарно писмена и која за разлику од припадника првобитне људске заједнице зна да се јави на телефон, напише поруку, као и „коментаре“ на online новинама.

Колико су ботови плаћени?

Веома мало или како се то овде колоквијално каже за „један сендвич“, што нажалост није далеко од истине.

Да ли су ботови свесни онога што пишу и коментаришу и како их препознати?

Углавном нису, јер су њихови коментари пуни инфинитива, а стил им је потпуно беживотан и безбојан те се у њему не препознаје нити став, а још мање интелигенција оног који га пише. Ботови се обично потписују обичним именима, као на пример Војислав, Томислав, Александар, Маја, Трајко, Мика, Пера и тд. Углавном немају презимена, нити упечатљиве надимке, јер се надимак мора смишљати, а мишљење је боту страна реч. На пример, типичан бот коментар који нема никакве везе са истином, а посебно не са нормалношћу „да, мислим да је премијер потпуно у праву, зато што увек зна где је прави пут“.

Која је лоша страна ботовања?

Збуњују и ометају обичног читаоца, те га одвлаче на погрешан пут закључивања, тако да обичан човек бива доведен до читалачког парадокса, из кога може да следи било шта. Пошто човек тада не може да мисли, он се уморан од целодневног рада за 100-200 евра месечно, препушта закључивању оних који му се, као сви тирани у ближој прошлости, појављују сваког дана на телевизији. То је нажалост ботократија, гора и од Орвелове 1984. бирократије.

Која је колатерална корист од ботовања?

На пример, бот коментар на текст „Јеремић се опростио од Њујорка“ из Курира (убедљиво најбот новине на нашим просторима) који је написала бот Тамара у 17:37, 08.12.2016. гласи овако;

Вук (Јеремић) у Српској политици није оставио значајан утисак и боље да се бави неким другим стварима.

За (167)

Против (10)

Као што се види ово је типичан бот коментар и он звучи као неки извештај или бинарни компјутерски закључак. Шта се може закључити из овога?

 1. Да владајућа коалиција неће кандидовати Вука Јеремића као свог представника као што се ту и тамо шпекулисало
 2. Да се владајућа коалиција боји Вука Јеремића пошто томе придаје толики значај
 3. Да ботови не само пишу, него и коментаришу своје коментаре, чиме желе да просечног читаоца тотално дезоријентишу.

На пример, други бот коментар на истом тексту гласи овако:

Милош

08.12.2016. у 18:39

Сад коначно имам за кога да гласам. Прави човек за председника Србије.

За (16)

Против (176)

Пред нама је један класичан бот коментар, али за длаку интелигентнији од претходног. Шта се њиме жели постићи? Ако неки читалац жели да види какво је расположење у народу што се тиче Јеремића, ошамариће га бројке за и против које су такође произвели ботови. Чини се да Курир више и не чита нико сем ботова. Зато га треба избегавати у широком луку, јер је колико већ до јуче био у конфротацији са премијером, а неколико дана касније највећи његов таблоид и бескомпромисни полтрон који омамљује и новинарски загађује и трује и онако загађено морално небо журналистике у Србији.

Са друге стране Блиц се и даље колико толико држи. На пример, бот коментар на исти текст у Блицу 12. 08. 2016. у 17:17,  чувени бот Дуда каже овако:

Председник грађана Србије сигурно неће бити!

Међутим, на срећу пресечног читаоца ботови само прелете са по којим коментаром преко Блица и не задржавају се на лајковима, тако да је негативан рејтинг овог бот коментара био 86%.

Коначни закључак овог текста је лако логички доступан или укратко, не читајмо новине ботова.

Слободан Марковић
магистар филозофије
члан покрета “Доста је било”, Београд

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Posto botova ima na svim portalima, preporuka bi bila da ne treba citati vesti sa portala? Meni botovi ne smetaju, smesni su mi sa tim floskulama “Premijer zna sta je najbolje za Srbiju”, “Oseca se boljitak u svim segmentima zivota”… a umeju da budui zabavni kada se “upecaju” na dobro smisljen tvit i glasaju negativno za Premijera. Botovi retko komentarisu, ili prepisuju istu recenicu, a kada se uporedi njihov “rad” i angazovanje na portalima i tviteru sa cesto duhovitim i smislenim komentarima ne-botova, svakom normalnom coveku je jasno koliko su ne-botovi nadmocniji u svakom pogledu. Pa pogledajte samo botove Sase Jankovica.Njih 20ak vrte u krug samo dve recenice (plata, poltikant, ubica) danima,mesecima. Kome to moze da smeta? Ne verujem da bot moze da promeni misljenje nekoga ko ima bilo kakav stav. Zato, botovi samo napred! U Danasu je objavljena anketa na 600 ispitanika u kojoj Nikolic toliko dominira, da ti preostaje samo da se smejes. Dakle, imamo i botovske marketinske agencije, kao sto je Medija Galup? Pa ni clanstvo SNSa ne veruje da Nikolic moze da dobaci do 42%!!!

  • Alex; Srbinu običnom prosječnom glasaču, nemožeš ničim promijeniti mišljenje o nekome političaru tok nekažeš “Pokro Pare”. Tako sam i ja gledao da su to glavne riječi Botova, što znači da ih neko uči. Kada bi sutra Aleksandru Vučiću našli da je nešto pokrao, a čisto sumnjam da nije.
   Preko noći bi izgubio izbore, pa zato u skupštini protiv Radulovića izmišljaju dug u Americi i stalno to vrte. Šta običan srpski glasač zna šta je “lična karta preduzeća”, pa svoju koristi od izbora do izbora i jedva ju nađe kad treba ići. A stalno ga zovu, ajde “Đes si dosad”, još nisi glasao. On jadan sramota ga reći zagubio ličnu. Nema običan srpski glasač pojma šta je “transparentnost”, on se “pali na pokro nešto” i neka se laže.
   Ovom prilikom molim političare DJB, da u skupštini ove “tuđice” mijenjaju sa našim riječima. Transparentno je otvoreno. Da ugovor bude otvoren za javnost, a ne “transparentan” i slično, pričajte više srpski da bi Vas bolje običan svijet razumio. Malo vidite po narodu, zna narod dosta o nekim likovima. Raspitajte se kod bogatih ljudi da li ih neko reketira, neka snimaju skrivenim kamerama i čekaju dolazak bolji vremena. Ima svašta, ne bi više, da mi se komentar – odgovor pusti…Pozdrav Alex…

 • SNS botovi koji truju on line info portale su deo SNS internet tima kojih broji vise od trista su medjusobno povezani programom Tvrdjava. Sef im je izvesni Micunovic ili Micun. Dole vam je link ka tekstu iz Telepromptera dok je jos bio svoj i nezavisan.

  http://www.teleprompter.rs/otkrivena-tajna-tvrdava-procureo-najnoviji-program-sns-botova-za-komentarisanje-foto.html

  Interesantno je to sto se njihove plate isplacuju iz budzeta. Uzgred nemoguce je toliki broj finansirati od clanarina SNSa. A jos je interesantnije da ni jedna opoziciona stranka ne poteze pitanje finansiranja i otkrivanje tog finansiranja kao i formiranje skupstinskog anketnog odbora da se rascivija ko placa SNS botove?
  Vratimo se na botove…Glavni on line info portal kafici gde se okupljaju i takmice ko ce inteligentniji komentar da napise po dobijenim smernicama i cilju koji je naciljan su Informer i Kurir. Tu vri od botova i kao vrane u kavezu svi urlaju na jedan odabrani cilj. Najnovi cilj od pre neki dan je povod tj pretnja navodnog Mirka Jovica sa FB upucene Sasi Radulovicu da ga ceka metak. Onda odete na Kurir i citate bot komentare koji su napisani sugestivno i ciljaju da je “Radulovic ili neko njemu blizak pretnju smrcu izrezirao radi medijske popularnost”. Internet tim inace ne radi bez kordinacija sa vestima u Informeru ,Kuriru, Alo ,Telegrafu a neretko po potrebi i policijom preko ministra. Ne bi me cudilo da sutra svi objave kako je tuzilastvo za visokotehnoloski kriminal pronasla nekog kome je Radulovic navodno platio da napise pretnju njemu. Bolesno ali veoma realno posto je ovo Srbija zemlja svih cudesa.

 • Tesla vs.botovi:zasto ih zovu botovima.Ovde su prevazisli sebe,i Tesla bi bio ponosan.Samo niko da objasni šta je to tačno Tesla izumeo.
  “Komentari” na sajtu Vecernjih novosti povodom otkrivanja spomenika Nikoli Tesli:

  Možemo biti ponosni na to što je najveći naučnik svih vremena Srbin,zaista nas je Tesla mnogo zadužio,a na nama je da mu vratimo na najbolji mogući način… Zaista je Nikola Tesla zaslužio spomenik kod nas,sigurno je da je njegov doprinos mitski,upravu je predsednik… Takav genije se rađa samo jedamput… Tesla je ponos Srbije i kako bi bilo divno da bude još takvih… Ponosni smo na naše naučnike iz prošlosti, al uz mlade nade imamo svetlu i budućnost… Nadam se da će Srbija imati još takvih naučnika… Tesla, svetski a nas. Imamo se cime ponositi… Njegov doprinos je ogroman za ceo svet, on je jednostavno bio genije. Srbija se ponosi njime… Teslin doprinos se ne moze opisati recima. Ovo je nesto najmanje sto su mogli da urade za njega… Ovde je komentar suvišana jedan je Tesla… Tesla je genije za sva vremena i treba mu odati sve pohvale, zasluzio je … Najmanje što Srbija može da učini za svog izvanvremenskog sunarodnika je da mu podigne spomenik pored Hrama Svetog Save! Da li uopšte treba komentarisati jednog Teslu?!! Genije za sva vremena… Bilo je krajnje vreme da mu se država oduži, ovo je tek početak… Hvala Tesli za izume, ali to je još jedna situacija za plakanje, zbog nerazuma tadašnje vlasti naše da takvog naučnika zadržimo kod sebe, gde bi nam danas kraj bio… Genije kojeg niko nikad nece nadmasiti… Nikola Tesla je ime koje je sinonim za svetlost ime koje će svet da slavi godinama… Spomenik je morao biti veci.Jeste li primetili da google nije odao pocast najvecem naucniku ikada c obzirom da je na danasnji dan rodjen,zato nekim mizernim likovima koje niko nije cuo sa zapada odaju… Mala paznja srpskog naroda koja ima neopisivu vrednost. Nije dzabe jedan od najcenjenijih i najpoznatijih naucnika svih vremena… Konacno nesto lepo a da nije crna hronika, covek je zaduzio ne samo nas vec i celo covecanstvo..svaka cast! Konacno nesto lepo a da nije crna hronika, covek je zaduzio ne samo nas vec i celo covecanstvo..svaka cast! Odusevio sam se kada sam video da je Tesla dobio spomenik u Beogradu, covek je zaduzio ne samo nas vec i celo covecanstvo… Tesla je vanvremenski čovek i to još Srbin. Takve stvari treba isticati. Onda će sve gadosti o nama pasti u vodu… Nikola Tesla je konacno medju svojima,ovo je mala paznja srpskog naroda.. Sa ponosom isticemo njegovo poreklo,kao sto je i on isticao… Srbija se danas ceni, ali zahvaljujuci njemu, jos vise… Samo ponositi se velikim Teslom nije dovoljno.Moramo kao i on težiti izgradnji plemenitijeg sveta… Tesla nam je ujedno i ostavio veliki zadatak, oličen u neprestanoj borbi za dobrobit čovečanstva… Genije koji je zaduzio celo covecanstvo… Teško da će iko ikada nadmašiti Teslu. On je naša izistinska ikona…
  Ima toga još,ali da nas poštedim “transfera blama”,zaključak je,ukratko:Nikola Tesla,najveći sin naših naroda i narodnosti!

  .

 • Politički analitičar, Starlete i Botovi su nova zanimanja. Moguće je da se otvore srednje škole i fakulteti za ovo zvanje. Tečajevi i razni brzi kursevi nezvanično sigurno postoje. ali očekivati je da će se to dići na “Akademski nivo”. Ako ovi iz SANU ništa ne budu preduzeli, a morali bi narod ih plaća. Svi intelektualci i naročito članovi SANU, jer nosi prefiks “Srpska, moraju hitno da preduzmu nešto. Gospodo iz SANU prije svega, ako se ne probudite i ne preduzmete ništa. Možda će jednog dana “Veliki govori” počinjat ovako: “Kao što reče naš veliki Čeda, Zmaj od Šipova, naš vojni- politički analitičar Kristijan Golubović, naš čuveni Bot Duda i naša Ajfonka” . Izvinjavam se narodu na mome skromnom obrazovnom nivou, na njihovom nivou. Nemogu se sjetiti, a čuo sam ima ih još. SANU, ako ih ne zove u svoje redove. Doće sami, sistemskom negativnom selekcijom istjerati ih i zauzeti njihova mjesta. Useliće u Knez Mihailovu 35 i na vratima umjesto odel za Hemiju, stajaće odel za droge, umjesto odel za Matematiku; može stajati odel za računata i ne računata ubistva i umjesto odel za književnost; stajaće odel za divne referate pokojnom ocu, a na mjestu velikog Matije Bećovića sedeće recimo Zmaj od Šipova. ITD… INTELEKTUALCI PROBUDITE SE . Polijevajte se benzinom, penjite se na zgrade, urlajte sa narodom ili smislite nešto. Vi ste privilegovani, jer imate intelekt i koristite ga za dobrobit Srbije. Na to ste i obavezni vi u SANU i drugim institutima i fakultetima i slično. OVAKO SE VIŠE ZAISTA – “NEMERE”.

  • Dosta vise sa Jeremicem!
   Vucicev covek sa zadatkom da se to vidi iz aviona. Vucic ga natura opoziciji i glasacima na veoma perfidan nacin. Napadaju ga Informeri ostaja stampana bratija kao i online botovi,te hoce da ga hapse ali ga ne hapse da bi ga uturili u zagrljaj ciljanoj grupi onima koji ne vole vlast a simpatisu svakog koga vlast napada. A on bi kao da se kandiduje a usput se rade namestena istrazivanja popularnosti pa kao Jeremic favorit. Pa onda intervju sa njim ovde pa onde. Sve se radi da se oslabi eventualno kandidat Jankovic. A da podsetim one koji se pecaju na Vucicevu udicu taj Jeremic se nije kandidovao za predsednika UN kao fizicko lice vec ga je predlozio Vucic koji je sve to finansirao iz budzeta. Cak je Vuk pametnom Aci pravio drustvo u emisiji i na veceri kod Klintonovih sto je opet placeno iz budzeta. I sada se odjednom kao taj Jeremic otrgao od Vucica i presao u opoziciju i hoce da bude kandidat opozicije pa ga fekaloidi napadaju. Ma daj. Nadam se da sam pomogao onim koji malo slabije vide.

  • @Bond008 Potpuno se slažem, mislim da je Jeremić Vučićev trojanski konj. Već je pokazao da je čovek koji ne preza ni od čega da bi ostvario svoje ambicije. Neprestano je letelo po svetu da bi navodno ubeđivao predsednike zemalja trećeg sveta da ne priznaju Kosovo, a u stvari je išao da lobira za svoje mesto u UN. Konfrontirao se sa diplomatskim predstavnicima zapadnih zemalja da bi dobio naklonost Rusije i nesvrstanih. Ozbiljne novine, kao što je NIN, su pisale da niko od zapadnih diplomata ne želi da razgovara sa Jeremićem, čime je Srbiji naneo ogromnu štetu. Čak je u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU hteo da organizuje samit nestvrstanih, a sve u cilju lične promocije. Zbog ovih, i mnogih drugih razloga, je i najuren iz DS. I Tadić je prizano, nakon što je izguvio izbore, da je Jeremić radio samo za sebe (ali je smatrao da mu donosi glasove pa ga je držao na mestu ministra inostranih poslova). Pre bih glasao za Tomu nego za Jeremića. Tomu je lako provaliti, Jeremić je vrlo opasan i perfidan igrač i on je spreman na zakulisnu igru.

 • Pojašnjenje za botove jeste korisno. Medjutim… Šteta koju nanose je – relativna. Zaista, relativna. U kom miljeu je Vučić dobio izbore? U “nepismenom” miljeu, odnosno, gro glasova koje osvaja potiče od onih – koji ne čitaju. Za čitanje, još više, za “čitanje” interneta treba ti i kompjuter i neka osnovna “količina” mozga. Zato je, obzirom da je milje na koji se oslanja vlast – onaj deo koji “guta” razne dnevnike (bilo Rts-a ili Pinka) – učinak botova na društvenim mražama – minoran i ne treba gubiti energiju oko njih, u smislu kontraaktivnosti na istom polju. Puno korisnije je iskoristiti, stano svuda gde je to moguće publikovati priču oko botova, oko njihovog formiranja i namenskog delovanja – upravo kao dokaz svekolike bede i primitivističkom manipulativnog nastojanja vlasti. A njih same ostaviti da klikću šta im se “svidja” po net-u. Ono, što, medjutim, zabrinjava jeste nešto važnije – a to je potencijalno pogrešan izbor zajedničkog predsedničkog kandidata Ds, Djb,Dveri, Sds i nekolicine sada samostalnih poslanika. Ova istinska opoziciona grupa aktuelnoj vlasti (Srs, Čeda i Sps su, po svemu sudeći, deo Sns materijalne interesne grupe i lica sa uočljivim zadatkom) – mora više puta sebi postavti pitanje – da li je Vuk pravi izbor. Bez obzira na njegov potencijalni rejting. Puno minusa ima kod njega, a o blatu kojim ga (možda i osnovano) mogu provući i oboriti rejting kada krene prava borba, ne treba ni govoriti. Treba razmišljati o nekom – neočekivanom. I – o ženi. Ako iza nekog takvog kandidata – čvrsto stane istinska opozicija, sve da je i potpuno nepoznati ime (a ima i poznatih) – on, tj., ona – dobija bitku.

  • Na zalost steta botova nije relativna ni mala. Internet se rasirio i po provinciji i selima. Ne mali broj ljudi ga koristi po selima tokom ovih kratkih zimskih dana kada nemaju puno posla, pogotovu prateci medije i komentare botova u medijima. Radom botova im se imputira da je vlast sjajna, da se u BGD odlicno zivi, da se gradi BG na vodi isl uz veliku podrsku naroda. Cesto cujem komentare kako je nama u BG lako, kako bas mi u BG podrzavamo vlast, a na pitanje odakle takvi zakljucci, dobijam odgovot “citamo mi komentare naroda u medijima”. A nas seljak voli da “igra” na sigurno i glasa za najjaceg, onog ko ce osvojiti ili drzi vlast.

 • Poštovani administrator,
  mislim da je pisac ovog teksta napravio veliku grešku, citiram–
  “на пример после сваког рата тимократија или владавина најхрабријих,”

  Timokratija nije vladavina najhrabrijih , već društveni sistem koji potiče od Solona oko 590 pne. u Grčkoj kada su ga zadužili da napravi ekonomkske reforme,
  i koji određuje društvene staleže i njihova prava prema bogatstvu u “medimnama”.

  Ovo će sigurno zapaziti sns botovi i biće izrugivanja.

 • Kada se pojavi neki clanak o AV, onda sledi navala BOTOVA, koji ga prikazuju ,,uspesnim i voljenim,, to im je prvi zadatak a drugi da se sto negativnije ,,botuje-pise,, o buducim potencijalnim kandidatima na izborima za predsednika npr. Jankovica, Jeremica, .. a sto se tice pokreta DJB tu su botovi dobili ,,POSEBNE,, naredbe, da se pise sve najgore o DJB i Radulovicu, jer znaju da ce ih jednog dana bas DJB srusiti sa vlasti.Provereno botovi dobijaju 1000 dinara dnevno od stranke. .

 • A sto nasi poslanici lepo ne predloze Zakon koji ce obavezivati ostavljanje JMBG pored svakog komentara na medijskim sajtovima ili koji ce jednostavno ukinuti mogucnost komentarisanja vesti? Tako bi ljudi citali novine, gledali TV, slusali radio i sami donosili neke zakljucke bez pritiska i komentara botova. I svako bi po svom nahodjenju birao koje ce novine da cita ili elektronski medij da prati.