Саопштењe Скупштина

Укидање расправе о законима води ка укидању Скупштине

Кад се грађани Србије пробуде следеће године они више неће живети у истој земљи него у приватизованој Србији у којој премијерови рођаци, пријатељи и одабрани инвеститори деле међу собом преосталу имовину, бројна комунална предузећа, концесије над аеродромима, пописују све станаре и уходе их, а све то раде по законима и нико их више не може зауставити. Припрема се једна нова сцена по мери интереса привилегованих зато што се данас на брзину усвајају важни закони без расправе, без могућности да посланици о њима кажу и једну једину реч.

skupstina

Према члану 158 Пословника Скупштине Србије, расправа у појединостима ограничена је на 10 сати за једну тачку дневног реда. Како је владајућа већина у једну тачку дневног реда угурала седам закона, од којих је чак 5 веома важно и сваки од њих ће утицати на свакодневни живот грађана, њихова права и трошкове живота, јасно је да о најмање три закона посланици неће успети ни да започну расправу. Кад Скупштина не расправља о законима то је најбруталније октроисање закона.

Посланици су јуче расправљали о предлогу закона о управљању аеродромима којим се намешта Влади да додели концесију коме хоће и како хоће и тек је почела расправа о предлогу закона о становању и одржавању зграда који ће омогућити партијско запошљавање чланова владајуће странке на пословима ухођења, шпијунирања станара и незаконитог прикупљања личних података.

Посланици неће успети да претресу предлоге закона о транспорту опасне робе који ће оставити рупу, односно онемогућити контролу транспорта опасних материја ваздухом и радиоактивних материја. Такође у скупштини ће без икакве расправе бити усвојени закони о комуналним делатностима и јавно-приватном партнерству и концесијама, који ће омогућити приватизацију комуналних услуга, па ћемо у будуће пити приватну воду, имати приватно грејање и све друге комуналне услуге. Јавно -приватна партнерства нису сама по себи лоша, напротив, али усвајање овако важног закона, који ће битно утицати на квалитет свакодневнице свих нас, без икакве расправе просто је недопустиво.

Покрет Доста је било протестовао је у Скупштини због спајања седам важних закона у једну тачку дневног реда. Владајућа већина је бахато игнорисала наш захтев да се о сваком важном закону расправља у једној тачки дневног реда јер то онда омогућава да се о закону расправља и да се он поправи. Јасно је да је владајућа већина ово урадила да би онемогућила расправу о законима.

Све ово води ка укидању Скупштине. Чињеница да се закони усвајају без расправе, директно из Владе, потпуно обесмишљава парламент и претвара Србију у диктатуру једне странке, односно једног човека, а грађане Србије по хитном поступку убацује у орвеловску државу. Грађани су гласали за различите партије да би њихови посланици могли да заступају њихове интересе. Овим нагомилавањем закона у једну тачку гази се право обичног човека да се чује његов глас. Кад премијер овако поступа укида право обичног човека да буде представљен и кињи људе. Овакво понашање више није ни скандалозно, овакво понашање постаје застрашујуће. Покрет Доста је било оштро протестује због оваквог укидања Скупштине и људских права.

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Kako se nametnuti narodu. Šta uraditi pa da narod shvati ovo sve što vi pričate,a što ima dubokog smisla i razuma.
  Treba stalno isticati ono što rade ovi na vlasti, ponavljati čime se sve služe, iznositi sve činjenice i podatke,ali ne može ipak samo to. Moraju se malo i prodrmati stvari, malo doskočiti narodu. Narod voli kada neko priča običnim razumljivim rečnikom. Kada mu neko konkretno objasni, ali to sve začini i sa malo humora ili doskočicom. Možda me nećete razumeti šta hoću da kažem,ali treba malo raditi, kao što je ranije činio prof. Pavićević kao poslanik. Mnogi su komentarisali njegova izlaganja, njegovo obrazlaganje zakona. Znam da ovi sada faktički ne daju ni da se obrazlože primedbe na nacrt zakona i amandmani, ali to neko vreme koje se dobije treba efektno iskoristiti, ne samo pričati o povredi poslovnika. Malo dati mesa toj priči, biti duhovit i sl.,ali sa ozbiljnim komentarima i analizama itd…
  Pozdrav i sve najbolje.
  Idemo do pobede.

 • Диктатура, самовоља Александра Вучића, пљачка државне имовине, све то народ можда и наслућује, али су људи навикли да оно што није приватно власништво, да је то свачије и ничије. То је менталитет (навика у мишљењу и понашању) који је деценијама стваран у Титово доба (такође диктатуре). Људима је било лепо у време Тита, добијали су сигуран посао, станове и разне повластице, нису се питали откуд то тек тако, да ли је некоме нешто одузимано, јер што је одузето, постаје државно, тј. свачије и ничије. Пошто су све тековине Титовог времена исцрпљене, новостворена логика људе упућује на одлазак одавде, да би имали ЗА СЕБЕ, а држава и све оно што је представљало опште добро, тј. свачије и ничије, слободно може да пропадне. Важно је да је мени добро, тј. мојим дедовима након Титовог доласка на власт 1944., па мојим родитељима крајем ’60-их и током ’70-их, а ја који сам прошао пакао ’90-их треба да живим у Аустрији или ћу живети у Србији ако сам “глуп за живот”. Ако сам се снашао на Западу, благо мени – паметан (сам) момак, а ако сам остао у Србији – нек цркнем са Вучићем на власти. Ко ми је крив!

  • Milane, smanji malo doživljaj. Nije obavezno da raspravljaš o onom što ne znaš. Pojmovi kao što su diktatura, liberalizam, kapitalizam, komunizam, socijalizam, fašizam ne mogu se objasniti crno/belom tehnikom već su višeslojni pa je za njihovo razumevanje potrebno znanje a ne lojalost “svojoj partiji”.

  • @Miki
   Никада нисам био нити ћу бити “лојалан партији”, за разлику од тебе 🙂

 • Nista mi nije jasno, sve sto se desava na sednici Skupstine je vec vidjeno, to govori da je trebalo izabrati drugu taktiku, sto su vec mogi na ovom sajtu predlagali.
  Ali, kad ste vec prihvatili njihova pravila igre, vi ne koristite vase vreme, na predlozene amandmane, jednostavno se ne javljate ili niste prisutni.

  • Slažem se sa Vama. Ušli su sami u igru, umesto da su bojkotovali svi iz opozicije zbog krađe izbora i da nisu ušli u skupštinu, a ne sada da napuštaju sednice.

  • Јуче нисам пратио, али прекјучерашњу седницу јесам (расправа о Закону о становању). Посланици ДЈБ, али и још неколико опозиционих група, јављали су се за расправу о сваком свом амандману, и још су потрошили све преостало време које су могли добити.

   Е, сад, друга тактика је мач са две оштрице… Сећамо ли се 2000. године? Знамо ли како урадити боље овог пута?

  • nn, Biljana, zašto tako govorite? Jeste li zlobni, plaćeni ili ste naprosto lenji da pogledate skupštinska zasedanja? Hajde prvo ih pogledajte, imate link na ovom sajtu, pa onda komentarišite.

 • Zasto je AV bas briga sta govore poslanici DJB, sta kaze Sasa Jankovic, akademik Dusan Teodorovic, intelektualci koji su Sasu Jankovic predlozili za predsednickog kandidata…?
  Svojevremeno je Slobodan Milosevic rekao da “glas radnika ili seljaka vredi koliko i glas profesora Univerziteta”.
  Ovo, prevedeno na danasnje vreme /vreme AV/, bilo bi: Glasovi citalaca Informera i gledalaca PINK-a vrede koliko i glasovi obrazovanih, pametnih, strucnih i postenih ljudi u Srbiji.
  Zato Srbija i jeste na dnu.

 • Gospodine Radulovicu- STRASNO JE MALO VREMENA do aprila. Verujte, jos davno je trebala zapoceti prava aktivna, zestoka kampanja-i pre raspisivanja, parlamentarnih izbora, bili oni ne bili, ne bi skodila uopste. I to bas zato sto Vas i nas nema u medijima, cast izuzecima, svaki dan moramo raditi 24 casa, prvenstveno da bi ovaj trulez sklonili, ne sa vlasti, nego iz nasih zivota, a tek onda razmisljali o pobedi. I verujte kakvu nam drzavu ostavljaju- pobedi se ne treba previse radovati.
  Milovan Miki Rakovic

 • Pa zar Politika treba da objavljuje ovakve stvari? Zar oni treba da tumače podatke. Shvatite da DJB mora (pošto niko drugi neće) da stane u zaštitu građana! Svakom lekaru, učitelju, nastavniku i profesoru treba velikim slovima podvući ovo je prošlo Vujoviću i Vučiću:
  “Оно што забрињава је што су издаци за камате значајно већи од укупних инвестиција (94 милијарде динара), као и то што држава за враћање камата кредиторима издваја више него за неке виталне функције као што су: здравство (11,59 милијарди), образовање (16,9 милијарди), војска (59 милијарде) и полиција (66 милијарди динара).”

  Zdravstvo i prosveta zajedno nisu dobili ni pola od same policije ili vojske! Pošto je pendrek a pošto skener? Zar ima više policijskih stanica nego škola? Više uniformisanih učitelja nego civila? Ovi podaci pokazuju kuda ide Srbija. O kamatama i glavnicama kao i de novo zaduživanjima nema smisla ni govoriti.

  Тиме се, међутим, наше обавезе према кредиторима не завршавају. Кад се на то дода и отплата главнице у укупном износу од 686 милијарди динара, колико је Фискалном стратегијом планирано за следећу годину, наше укупне обавезе према повериоцима догодине достижу невероватних 820 милијарди динара. То значи да ће министар финансија Душан Вујовић догодине морати да спреми чак 6,6 милијарди евра да измири наше дугове.

  Највећи део тих пара биће обезбеђен из кредита. То је тај чувени „рол овер” о коме премијер Александар Вучић стално говори, а који једноставно речено значи замену старих кредита новим.”
  Policija i vojska svaka pojedinačno će potrošiti 5 x više nego zdravstvo ili prosveta? Samo za kamate će izdvojiti 8 x više nego za celokupno zdravstvo (koje bi trebalo biti najskuplje) ili prosvetu. Ovo nije normalna zemlja. Bežite deco odavde! Vaša budućnost u Srbiji je rasprodatra u bescenje. Lepi ste, mladi, pametni, obrazovani – naći će se za vas mesto pod Suncem. I jevreji su se razišli po svetu 2000 godina dok nisu obnovili državu. Izgleda da je to i sudbina Srba.

 • Najbolji primer delovanja u Skupstini jesu izlaganja Gordane Čomić,učite od nje.Svako njeno obraćanje je lekcija snsovskoj nepismenoj većini,posle kojeg nema replike.Ovo važi i za njene iz ds,tj.za sve.