Војводина Државна управа Здравство Људска права Саопштењe

Држава против грађана и здравственим књижицама

Држава против грађана или грађанина. Да ли вам ово звучи као неки научно фантастични филм „Б“ продукције? Казаћете да грађани чине ту државу и да је она ту због њих, да им учини живот квалитетнијим и безбеднијим. Јесте, али у земљи Србији то баш и не иде тако. Овде се све противи здравом разуму. Овде је држава живо биће, које има своје потребе и која грађане посматра, као што су то давно радили и апсолутистички владари, као своје поданике који су ту да попуне незајажљив апетит и стално празну ризницу.

zdravstvene-knjizice

Ових дана је то најјасније приказано приликом увођења нових здравствених књижица. Да не би били груби и казали да су надлежни показали тотално непознавање организаторских способности, рећићемо да су се опасно преиграли. Опасно – на рачун нас грађана. У Србији има 6 милиона и 850 хиљада здравствених осигураника, а неко је помислио да све то може да се одради док удариш длан о длан. И онда је враг однео шалу, када су увидели да је то немогућа мисија уводе још два своја адута: електронску управу и Пошту. На примеру Поште показују да не поштују обичне раднике, јер на шалтеру је премало радника и гужве су велике. Радници на шалтеру су и овако под превеликим притиском, а нови захтев ће да створи још само веће тензије. Све ово нам јасно показује да не постоји елементарно поштовање туђих права, јер су у власти изгледа у стању да све ставе у погон само да би се испунио један мегаломански сан партије или вође. Нико не поставља питање да ли је нешто изводљиво и по којој цени, него је само битно то урадити па макар било и наопако.

Сматрамо да је ово требало решити сукцесивно, а исто тако сукцесивно решити и питање личних карата и возачких дозвола. Ништа на силу и не узимати људима паре без потребе! Документи су требали да се замене када је за то и време, а то је када прође важност постојећих докумената или важност овере (здравствених књижица). Тако не би запали у овај данашњи хаос и не би стварали проблем милионима људи, који не могу да закажу или да обаве лекарске прегледе, нити друге обавезе, јер бесконачно чекају пред шалтерима.

Држава треба да буде држава свих грађана, а не привилегованих који је преко државне управе потпуно удаљавају од осталих грађана, чинећи је партијским оруђем за опстанак на власти и прикупљање материјалних средстава. Државни службеници треба да буду запошљавани на основу знања и вештина, а не партијске припадности. Њихов рад треба да буде мерен и за резултате треба да одговарају. Питамо се да ли ће ико одговарати за опште друштвeни колапс са здравственим књижицама.

Кикиндски одбор покрета “Доста је било”

ДЈБ Војводина

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Možete li da u skupštini i na odborima izdejstvujete neko rešenje?Jer to se dešava već duže vreme.Ja sam prvi put pokušala da predam prijavu u junu (knjižica mi je bila overena do 31.07.2016) i vratili su me jer ,kažu, neće kovnica stići da odštampa nove do tog roka.Znači morala sam krajem jula da idem i ponovo overavam knjižicu.Drugi put,ovaj put uspešno (doduše bez ikakve potvrde o primljenom zahtevu)u septembru predajem zahtev.Ni sada nisam sigurna hoće li mi knjižica biti gotova do kraja godine.Ali,pitanje je,da li je neko od opozicije (recimo VI) mogao ranije da reaguje,ukaže na problem,ponudi rešenje i olakša nama građanima život?Ova kuknjava i pokazivanje prstom mi ne znače ništa jer,nije nemoguće da ću itreći put na šalter…pa četvrti….i tako……. I ne samo ja.

  • Odlicna stvar koju niste primetili da oni koji predaju knjizicu na zamenu i kazu da hoce da prime na kucnu adresu stvaraju sebi propust od nekih 15 dana dok nova ne stigne. Cudna vremena za jos cudnije odluke….

  • U Senti,ne šalju ,preko pošte,ja sam predao molbu u oktobru i rekao taj zaje@ani majmin,Tibor,radnik kod šaltera,”Zoli,dođi i raspitaj,u martu…možda će biti gotova nova zdr.kartica,…!? 3:)
    ja sam inv. penzioner ,sa 12500din/ mesec…i meni 400 dinara je jako potrebno…aki država to izmislio,oke….savremeniji je od onog papirne ali zašto da mi platimo,građani???????????????????????

  • Ja tu knjizicu imam od maja ove godine,i radi gde god da odem. Do duse,u firmi su mi je obezbedili.
    Mada,cujem od sestre,tek u martu ce moci do svoje plasticne..a zavrsili su sve u danu,mislim na zahtev ili sta vec. E sad,cekali su brate moj zadnji voz. Budimo objektivni.