Грађевина Саопштењe

Грађани ће плаћати СНС-ове Чворовиће

Владајућа странка је припремила закон којим ће запослити армију својих чланова на пословима шпијунирања станара. Закон о становању и одржавању зграда који владајућа странка гура кроз Скупштину, упркос снажном противљењу посланика Доста је било, натераће све станаре зграда да запосле професионалне управнике. Професионални управници моћи ће да постану само чланови СНС, слично као у примеру са нотарима и извршитељима, јер ће лиценцу за нову професију додељивати парадржавна, партијска институција Привредна комора Србије.

beograd

Да ће посао професионалних управника бити пре свега фокусиран на ухођење станара види се и по томе што је закон предвидео различите обавезе и дужности за “аматерске” и професионалне управнике. Ово је тотални нонсенс јер нема ниједног разлога да управник зграде са лиценцом има другачије дужности од управника из редова станара, поготово нема потребе да професионални управници зграда раде посао за који је већ задужена комунална полиција.

Професионални управник зграде, по члану 53 предлога закона, има надлежност да прима пријаве о непоштовању кућног реда, буци и другим штетним утицајима у згради сваког дана од 0 до 24 сата и да на основу пријаве обавештава надлежни орган и захтева предузимање мера. Штетни утицаји нису прецизирани, па је ту остављена креативност. Надлежности управника из редова станара описани су у члану 50 и нема ни помена о овим пријавама против станара. Чему служи разлика у надлежностима управника са и без лиценце? Професионални управник ће прикупљати личне податке и водити евиденцију о станарима, а законом није прописано ни где ће ти подаци бити похрањени, укључив и ЈМБГ станара, као ни у које сврхе ће се водити евиденција. На то је већ указао Повереник за информације од јавног значаја. Те податке ће моћи да види сваки комунални инспектор, јер је према члану 104 тачка 13 сваки комунални инспектор дужан да “прегледа опште и појединачне акте, евиденције и другу документацију стамбене заједнице или организације односно професионалног управника коме је скупштина стамбене заједнице поверила послове управљања.”

У Србији је регистровано 3,2 милиона стамбених јединица. Није познато колико ће стамбених заједница бити формирано и колико нових радних места креирано по закону о Чворовићима. Министарка Зорана Михајловић није знала да нам одговори ни после пет пута постављеног питања колико ће стамбених заједница бити формирано у Србији. Закон ће наметнути свим стамбеним заједницама да се региструју као правни субјекти, са ПИБ-ом, матичним бројем, биће неопходно да се води књиговодство, плаћа порез. За овај посао ће морати да се ангажује професионални управник, а нико ко не добије лиценцу Привредне коморе Србије неће моћи да се запосли као професионални управник. Ако станари не ангажују професионалног управника, општина ће именовати принудног управника.

Овај закон треба да послужи ваљда да премијер испуни своју пројекцију о смањењу незапослености чланова своје странке, а на рачун свих грађана Србије. Сви ће бити принуђени да ангажују по једног Чворовића не би ли премијер знао код кога је тетка дошла у госте, кад спава и шта руча, а посебно шта прича и за кога гласа.

Посланици Доста је било оштро су се супротстављали овом закону. Покушали смо амандманима да укинемо бар таксу за регистровање стамбених заједница. Упозоравали на злоупотребе и неприхватљиве обавезе и велике намете који се намећу грађанима. Борили се против увођења професије СНС Чворовића. Брутална воља већине је наметнута. Грађани ће се побунити против овог закона и бићемо партнери у рушењу власти која хоће да влада Чворовићима.

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • @ toma Ulica /revolucije/ nigde nista nije resila, samo je na vlast dovodila najgore.
   Olovku u ruke, dobru kotrolu bas svakog birackog mesta, i na – izbore.
   Zato je udruzivanje opozicije dobro, jer sama nijedna politicka stranka nije u stanju da kontrolise biracka mesta.
   Od oko 50% biraca koji ne izlaze na izbore, 10% je u inostranstvu, 10% nikada ne glasa.
   Spas Srbije od lazi i prevara je udruzena opozicija, zajednicki kandidat i onih 30% koji kazu da nemaju za koga da glasaju.
   Sada imaju za koga.
   Predsednicki izbori su TEST.

  • JA cu prvi izaci, ali da podsetim u mom selu koje broji oko 5000 zitelja 1800 se odselilo u inostranstvo u zadnjih 4-5 g. ostali samo ,, risticevici,, i starci sa kojima ovi prvi lako manipulisu sa /brasnom, uljem, secerom i prevozom do biralista/. Kada ti ode 36% najprogresivnijeg, najpametnije i najboljeg dela stanovnistva, buducnost je crna.

  • tacno da je to najgori period za neistomisljenike i uspostavljanje jednoumlja,ali nije isao protiv obicnog naroda,nego protiv intelektualaca i bogatasa.tito jeste bio diktator,i jeste komunizam bio odvratan,cak gori i od samog fasizma,ali narod je imao od cega da zivi,a danas nema.

  • @dragan187
   “није ишао против обичног народа”, мислите на Тита и његову диктатуру? – наравно да је ишао и против обичног народа. Током 1944.-1945. стрељано је око 35 хиљада људи који нису одговарали новом социјалистичком режиму. Хиљаде њих није могло да се врати из немачких логора и фабрика где су за време II Светеког рата присилно одведени, па су после рата присилно постали емиграција и названи “непријатељска емиграција”. Свим богатијим сељацима и паорима који су имали већа имања су одузимана и остављено им да имају до 10 хектара земље (распитајте се за салаше у Војводини или за било шта веће од земље или зграда широм Србије). Метохија је била манастирска земља, “метох” значи манастирски посед, па је то подељено становништву, а сада је у рукама Албанаца који намерно бришу назив Метохија да се неко не би сетио да је то манастирска земља била вековима(!) чак и за време вишевекног ропства под Турцима Османлијама. Потом је око 30 хиљада Немаца, тзв. Дунавских Шваба присиљено да оде из Војводине, а куће и земља су им одузети, па су ту населили Србе из Крајине, Босне и Црне Горе да они поделе и преузму земљу. Све то је био обичан народ, мало ко је ту био интелектуалац, а богатство већине њих није било непоштено стечено.
   Да не наводим период 1948.-1953. када су страдале хиљаде због погрешно изречене речи пред разним “Чворовићима”. Беше 30-50 хиљада њих прошло пакао Голог отока све до 1956. када је последњи “Илија Чворовић” напустио то мучилиште.
   И шта сад? Та диктатура је била добра?
   А сада ће Вучић са својом СНС војском да одлучује о томе ко ће у наредних 10 година да добије посао, а они остали, ако су паметни, боље да лепо спакују кофере, па на пут за Аустрију, Немачку, Шведску? Или да падну у крајње сиромаштво и беду ако остану у Србији?
   Е, зато навијам за покрет Доста је било, јер убедљиво најпоштенији однос имају према грађанима и убедљиво највише од свих раде за добробит СВИХ грађана Србије.
   С поштовањем,
   Милан

 • Hijene sa zadatkom da oleše do kraja stanovništvo. Izmišljenih nameta ko pleve. Dokle više? Ne, nisu oni bolesni, nego su kvarni. Ako ih se ne kurtališemo, zaista možemo da idemo u tople krajeve. I onda kad neko priča o kvantnim umovima ovog naroda… E sad ćemo videti na izborima tu visokoumnost naroda. Neka mi neko kaže zar nije mazohizam živeti ovde, pod palicom ovakve vlasti, i njenih istaknutih primeraka poput one kornjače, onog perača autobusa, onih s “doktoratima”, da ne nabrajam jer im kraja nema. Zapravo, koliko ih je? A čuli za sramotu, za moral nisu. Nadam se da će i ovaj balon ipak jednom pući. I to vrlo uskoro. Inače, ovde života nema.

 • Stavite samo u poslednjoj rečenici na samom kraju “uz pomoć Čvorovića”, tek da ne zvuči kao da može da se shvati i “nad Čvorovićima”, bez obzira što je jasno iz ostatka teksta na šta se misli. Ne morate objavljivati komentar. Pozdrav.

 • Imam dva pitanja:
  1. Da li se još neko od opozicije (i ko ) protivi donošenju ovakvog zakona?Da li se suštinski slažete oko toga šta u predlogu zakona i zbog čega ne valja?
  2. Jeste li uspeli da dobijete odgovor na pitanje koliki broj stambenih jedinica je predviđen da bude obuhvaćen ovim zakonom?

 • Овде је потребно да прође око 10 година да би народ схватио шта се стварно дешава.Све и када схвати раније мисли ма није то тако,проћиће…али ова очигледна хајдучија,не знам да ли би претерано било када бих рекао терор владајуће гарнитуре над народом у Србији,сваким даном постаје све очигледнија.Долазимо до оног дела када сам ја пре неких годину дана рекао да ова неспособна,нестручна,корумпирана са купљеним дипломама власт једино отимањем од народа може да напуни касу а за то су докази отимањем пензија,смањењем плата,узимањем од буџета градова и општина,повећањем акциза…а ово мало што се ради ради се из кредита,те Казанстански,те АЕ,те ММФ,те Кинески и све пролази под паролом то су најниже каметне стопе у историји Србије. Па све и да је тако а није те кредите и камате враћа народ Србије.А чему све то задуживање од Емирата 1 милијарда долара, од ММФ 1 милијарда долара…када нам иде боље него икада како каже врховни,БДП толико расте да просто не можемо да га обуздамо а позајмљујемо се опет за буџет?А ови Чворовићи су посебна прича.Ботовска армија је већ спремна да се убаце са купљеном лиценцом како би шпијунирањем зарадили новчану надоканаду,без пропоруке назадне странке нико неће ни моћи да добије лиценцу!Туга,чемер и јад…Не знам како другачије да опишем ову тренутну ситуацију у држави.Све се види и све се зна!Надам се овај пут да ће се народ пробудити и спречити да назадњаци се оних 15% ботовске машинерије опет манипулишу са нама.Када изгубе Београд и председничке изборе губе и републичку власт и тога су они свесни јер странка ће се распасти као кула од карата јер је састављена само од људи који тренутно имају корист и ништа више!

 • Више него тачан опис развоја догађаја. Ја, као председник скупштине станара, први ћу дати оставку. Међутим, верујем и у неспроводљивост овог закона, чиме ће се исказати пасивни отпор, надајмо се преточен у потез пера на изборима.

  • Ne verujem da će se bilo šta od ovoga sprovoditi pre izbora. Ni pre onih poslednjih nije bilo govora o smanjenju penzija i plata, već tek posle njih. Tako i ovaj zakon o uvodjenju nadzora nad gradjanima neće zaživeti pre izbora. Tek treba da organizuju seminare za Nadzornike, a niti se zna potreban broj ili bilo kakav bliži podatak. Gde će stanovati? Govori se da će biti dostupni 24 sata za prijave gradjana. Pa ako je tako eto načina da im ulepšamo posao. Ja ću ih zvati bar 10 puta u toku dana i noći. Zbog sijalice u stepeništu ili nekoga ko se šunja oko zgrade. Ne smemo sebi dozvoliti omču oko vrata a da se ne pokušamo odbraniti.

 • Ovo je teror i represija kakvu ne zasluzuje niko. Silovanje zdravog razuma ,ponizenje slobodnih ljudi. Ovo je uvertir au jezive stvari i totalni mrak. Narod zivi bedno,ne samo materijalno neko i mentalno. Napusteni,bez utehe robijaju a jedina zabava im je zjakanje u mizerne TV programe. Glasam za onog ako ukine komunalce,izvrstielje, naplatu parkinga i ovo. Nenormalno je ljudi, totlano je nenormalno praviti posao na teret ubijanja volje drugih ziviih bica. Oni su prljavi,nesposobni,korumpirani i spremni da makltretiraju druge zarad svoje dobiti. To je opasno na toliko mnogo nacina. Zivimo u logoru.

  • Realno je. To je i plan koji će se ostvariti. Zakoni za uređenje ove oblasti su itekako potrebni, ali humani i zakoni koji će doprineti povećanju kvaliteta stanovanja, a ne fašistički i zakoni za parazitsko zapošljavanje.

 • O ovom zakonu koji gura SNS, a koji je jeziv, gotovo se nista nije objavljivalo po medijima.
  Ja sam slucajno ukacila snimak prenosa Skupstine na RTS-u 2.koji namerno nisu emitovali uzivo i u terminu koji bi neko i pogledao,
  nego posle ponoci kad narod uglavnom spava.Nisam ni pravnik, niti sam nesto posebno upucena u problematiku,cak ni ne zivim u zgradi,
  ali dovoljno je bilo malo pogledati taj prenos pa da ti se sledi krv u zilama.Jadni ljudi, ni ne znaju sta im se sprema

 • Prvo što mi je palo na pamet kada sam čuo glavne smernice ovog zakona su bili takozvani “kapoi” iz logora nacističke Nemačke. To su ljudi koji su bili isti kao i logoraši ali su dobili dužnost da, za male benificije (možda ne ni tako male), uvode red (najbaleže rečeno) u ime logorskih vlasti. Nekad su taj red uvodili toliko revno da su mnogi logoraši, tu revnost, platili životom.

  Ideja poređenja sa Čvorovićem je takođe zanimljiva, ali Čvorović je bio relikt prošlosti već u vreme kada je delovao i bio je smešan čak i policiji, osim naravno ljudima koje je “tretirao”, dok naši zakonodavci svoju genijalnu ideju smatraju savremenom i uporni su da je sprovedu baš na način da mi građani, naizgled ravnopravni, postavimo sami sebi malo ravnopravnije i uvedemo politiku u zgrade (valjda je sledeći koraki da to uradimo i u porodici) i “kapoe”, koji će biti sasvim na strani države i sasvim protiv građana, odnosno stanara, koje će navodno zastupati ili već šta. Ukoliko mi ne postavimo sami sebi “kapoa”, uradiće to država za nas, a možda će i tražiti koju stotinu hiljada dinara kazne za nepoštovanje zakona koji nismo ni tražili, niti nam je trebao. Kako svaki zakon služi da bi neku oblast uredio, tako će i ovaj biti na istom zadatku ali ovaj put će oblast koju bi trebalo da uredi, kako izgleda po sadržaju, oblast biti uneređena, a oni kojih se zakon tiče, nešto uflekaniji i nešto praznijih džepova. Pošto ne verujem da ćemo svi uspeti (čak i uz najbolju želju da uspemo) da se povinujemo svim normama ovog zakona, predpostavljam da će biti i onih koji će biti “drugačiji” od poštovaoca i sledbenika zakona i zakonodavaca, pa verujem da će biti na neki vidljiv način “drugačiji”. Nedostajaće (a možda i neće) samo trake oko ruku onih koji ne budu hteli da se povinuju ovom suludom zakonu, pa će slika biti kompletna. Boju i oznaku trake će odabrati verovatno Veliki Vođa, a troškove izrade ćemo naravno snositi mi, kao i do sada (obrazac lične karte iako imam već doživotnu, 928,20 dinara Narodnoj banci Srbije!!! + taksa 226,00 dinara, BUSplus kartica, iako je još uvek čitljiva, 250,00 dinara, zdravstvena knjižica, iako joj ništa ne fali 400,00 i spisak je dugačak, a varijacije beskrajne).

  U nekom od svojih prvih kabarea, Lane Gutović je postavio pitanje: “O, da li se to može?” i odmah dao odgovor: “Može, jer mi smo proleteri!” Nekako sam zazirao od tog vremena proletera, ali izgleda da me neće mimoići ni u ovoj poslednjoj fazi mog života, ali postoje valjda i neki mladi i pametni ljudi koji će oteti volan iz ruku ludaka koji nas vode u vreme koje je predhodilo vremenu proletera, a to je vrema logora i “kapoa”! Očigledno nije bilo dovoljno oduzimalnje novca penzionerima i drugima, nego je potrebno ograničiti (za sada) i slobode raspolaganja svojom imovinom.

  Oj, Srbijo mila mati, da li si me ti rodila ili si mi samo maćeha?

 • Partijsko zapošljavanje? To je kod nas postao običaj nama SIZ i ne treba! Kako se zapošljavalo u novim stranim fabrikama “za koga glasaš?” To ti je biografsko pitanje. A podizanje proizvodnje kroz otvaranje novih radnih mesta tipa: javni beležnik, komunalni policajac, privatni sudski izvršitelj, pomoćnik za legalizaciju, porotnik, arhivar, član UO…

 • Jasno i eksplicitno recite da cete ukinuti ovo i komunalce i dobicete veliki broj gradjana kod sebe. Bez uvijanja. I ne samo to,Srbi su osvetoljubivi, pokrenite i krivicnu odgovornost barem po pitanju toga kako je radjena analiza zakona koji direktno utice na zivotni standard gradjana. Plase se i oni,znaju da ce da izgube a to je sve bagra koja nema ni svest ni ideologiju nego samo otima novac. Igrajte njihovim oruzjem. U porodici imam 2 penzionera, oboma uzeto od penzije. Ovo znaci za mnoge ubrzan put u smrt. Nerviranje,strah,depreseija i uzimanje sredstava za kvalitetnu ishranu i lekove. Ovo je genocid. Ovaj zakon cini nesot jos gore. Namestace nam troskove preko sovjih pajtosa, upadati u stanove i spijunirati ljude za MUP i DB. Bahata i primitivna ekipa,ista ona koja znamo sta je uradila posle 1945 i dokle to moze da ide. Ukidajte ovaj zakon

 • Није тачно да ће све стамбене заједнице морати да имају професионалног управника. Један од циљева закона је и тај да се стамбене заједнице региструју и да изаберу свог управника. Данас је једва 10% стамбених зграда званично регистровано и има свог легитимног председника. То није добро, јер је супротно интересима људи који живе у тим зградама. Све у свему, закон је предвидео увођење институције професионалног управљања, што већ постоји у пракси. Стамбена заједница може да има професионалног управника само у два случаја: (1) када власници станова тако одлуче, тј. кад послове управљања стамбеном заједницом повере професионалном управнику, и (2) када власници станова не региструју стамбену заједницу или не изаберу свог управника, и у том случају јединица локалне самоуправе уводи принудну управу, тј. професионалног управника. Међутим, стамбена заједница се може “отарасити” принудног (професионалног) управника било када тако што ће изабрати свог управника. Заиста је одговорност на власницима станова, тј. стамбеним заједницама – ако они не изаберу свог управника, онда ће им управника наметнути држава. Иначе, закон има доста мањкавости, а у принципу су ваше остале примедбе мање или више на месту и подржавам их. Заиста може доћи до великих злоупотреба. Ја мислим највише у области инвестиционог одржавања. Али да не дужим.

  • @Igor Lazarevic
   Да Вас питам, ако занемаримо злоупотребе овог закона о становању и одржавању зграда, можете ли ми објаснити који би био циљ закона? Шта је добро које би било обавезујуће доношењем оваквог закона? Шта се њиме поправља што је до сада бивало лоше?

  • Bi li se ti, care, prihvatio te dužnostu za džabe, a sa druge strane da ti preti kazna od 5000 do 150000 ako nešto pogrešiš?

  • Александре, већ шест година обављам тај посао у нашој згради, без накнаде. Био сам и члан Клуба председника стамбених зграда, где смо упознали доста председника СЗ и увидели разне проблеме са којима се људи суочавају.

   Милане, потрудићу се да будем кратак (ипак не могу овде да Вам елаборирам све). Нови закон доноси низ побољшања која ће се осетити у пракси, али са собом носи и низ могућности за злоупотребе. Једно од побољшања је и увођење обавезе регистровања стамбене заједнице (тренутно се то зове скупштина зграде). Преко 80% зграда у Србији није регистровано и нема легитимно изабраног председника. Многе зграде су запуштене, а у многим зградама функцију председника обављају људи по инерцији, иако нису изабрани. Међу тим људима има доста њих који озбиљно злоупотребљавају своју функцију и боре се углавном за лични или партикуларни, а не општи интерес целе зграде. Све те зграде које нису регистроване као правно лице (удружење грађана) немају могућност да стану на пут криминалном понашању јавних комуналних предузећа. Једноставно, људи нису информиани и нису заинтересовани. Регистровање стамбене заједнице и избор сопственог управника је редак пример директне демократије и људи на тај начин имају могућност да се боље оранизују и боље бране своје интересе. Ето, то је једна од позитивних страна закона. С друге стране, постоји простор за злоупотребе, најчешће од стране фирми које се баве инвестиционим одржавањем (читај: Градско стамбено), које ће моћи да направе спрегу са јединицама локалне самоуправе и професионалним управницима и да “на силу” спроводе инветиционе радове (нпр. реновирање фасада) и тиме значајно оптерете власнике станова. Такође постоје могућности злоупотреба код добијања лиценци и именовања професионалних управника, где заиста постоји могућност да партија на власти и барабе које су са њом повезане наметну своје људе, укључујући ту и опортунизам Синише Малог, на пример у наредним годинама када се буде уводио систем наплате грејања по утрошку. Ипак, све ово не мора да се дешава ако се људи организују и преузму бригу о својој згради у своје руке, што је негде ваљда и логично. Дакле, важно је да људи знају да нико неће наметати професионалног управника (који иначе врло површно раде посао), осим уколико сами власници станова у зградама не буду били вољни да изаберу свог управника. Ето, “укратко”. Ово је веома широка тема и о њој се може посебна трибина направити. Врло радо ћу се одазвати.

  • Pa ko normalan dobrovoljno zeli da bude predsenik skupstine stanara? Kod mene(Vracar)svi od toga beze kao djavo od krsta. Ali i dalje funkcionisemo. Evo ja sam sam pre neki dan zamenio neonske sijalice. Kada se pokvari kapija ulaza za kola,skupimo novac i popravimo.Kada je zima,sami ljudi izadju i ociste sneg. Kada treba pravar, neko ga dovede. Kao da je put u kosmos u pitanju a ne banalne stvari.

  • Registracija u APR… privredno društvo ili šta? Neeee! Mesto gde se živi, ne posluje! Ko to želi da bude dobrovoljno upravnik zgrade, osim nekoga sa mentalitetom Čvorovića ili kapoa? A takvi ljudi svakako neće biti nikakvo dobro za stanare odnosno vlasnike stanova! Kad kažem vlasnike, mislim na vlasnike privatne svojine, koja je, u onim zemljama kojima stremimo, svetinja!
   Teraju nas da ulazimo u zajednicu u koju ne želimo iz raznih razloga, makar oni bili i krajnje banalni, ali ako ne želimo, to je gušenje slobode i primoravanje na nešto što ne želimo? Ili recimo da svi stanari, recimo 100 stanova u jednom soliteru, ne želi jednog stanara u zajednici jer je neki gad, član neke sekte ili… stranke!? Ili ko će meni da uzme pare za fasadu ako ih ja nemam, ne radim još od 2006. od Bubala, a ostali stanari izglasaju da se zaduže, što bi značilo da ja u nekom trenutku prezaduženosti (glavnica i kamata) moram da prodam ili poklonim taj stan ili da preprodajem socijalne oborke koje dobijam, pa me onda smrt prevari! Ima tu pitanja koja nemaju realne odgovore, u velikim količinama! Odgovori leže izgleda samo u jednoj glavi, koja nije dorasla organizaciji života ljudi nego samo vladavini i to apsolutnoj, tako da ni ti odgovori nisu validni za ljude koji bi samo da žive slobodno i mirno. Ali… glava kaže, ne može! Živećeš kako ja kažem ili…

  • Ја се слажем са овим законом само ако се одреди на све куце и улуце у граду и селу . Морамо да запослимо све нјих а уједно да знамо шта ко мисли о било којој власти.ДОЛЕ ВЛАДА ЖИВЕЛА СРБИЈА !!!

  • Петре, ево ја сам нормалан и председник сам скупштине зграде. Јесте да је понекад тешко и напорно, али већ 6 година дајем допринос заједници у којој живим. И виде се резултати. Није лепо оптуживати људе да нису нормални зато што су се прихватили посла који је од заједничког интереса. У Београду постоји велики број зграда које су изузетно добро организоване и уређене само зато што је неко желео да помогне и прихвати се тог посла. То треба ценити, а не нападати.

   Љутићу, не знам шта бих ти рекао на овај коментар. Ако живиш у стамбеној згради, ниси одговоран само за своју приватну својину, већ и за заједничку својину свих вас који сте у згради. То је ваша својина и нико други о њој неће и не треба да брине, осим вас који живите у тој згради. Људи и даље мисле да држава треба да им одржава фасаде, реновира кровове и врши остале радове на одржавању зграде. То је погрешно мишљење. Твој пример је одличан. Управо у случају потребе да се реновира фасада се види предност формирања стамбене заједнице. Јер, уколико су људи незаинтересовани и препусте да “неко други” уместо њих то одради, тај “неко други” ће им то дебело наплатити. Зато људи треба да сарађују, да учествују на састанцима скупштине зграде (стамбене заједнице), да отворено изнесу своје аргументе и да заједно са свима другима донесу одлуке које су за њих најбоље. Верујте ми, Љутићу, да је то много боља ситуација, него да неко други доноси одлуке уместо вас у зградама. Фасада која се руши мора да се реновира, јер угрожава безбедност (у последњих пар година било је пар смртних случајева), а ту одлуку најбоље могу да донесу сами станари (власници станова) кроз састанке скупштине зграде (стамбене заједнице).

   Нема ту ничег ненормалног, али видим да је симпатизерима и члановима покрета “Доста је било” важније да вичу “Ура” на све што покрет саопшти, него да рационално сагледају ствар. Сматрам да је покрет “Доста је било” једна организација која учи (Learning Organization), која се између осталог пре свега залаже за транспарентност. Ја само желим да питам: како се неко може залагати за транспарентност, а онда да буде против увођења прописа који итекако уводе транспарентност у рад стамбених заједница? Зар нема веће транспарентности од тога да станари у зградама (тј. власници станова) сами одлучују о својој судбини, јавно и транспарентно на састанцима скупштине зграде (стамбене заједнице) и да не дозволе да им било ко са стране или неко ко је сам себе прогласио за председника из зграде одређују шта треба да раде? Покрет “Доста је било” би требао да стави прст на чело и да размисли где и када треба да диже буку, а које вредности заправо треба да подржи. А његови симпатизери и чланови би требали мало да укључе мозак, а не само да вичу “Ура” и “Уа”. Надам се да ће овај мој одговор бити објављен.

  • @Igor Lazarevic
   Ево виде се да је ДЈБ објавио Ваш одговор. 🙂
   Хвала Вам на квалитетним објашњењима, али чини ми се да нисте баш погодили у центар два проблема:
   1. Питао сам Вас шта добијамо од тога што се уводи такав закон, тј. зашто је неопходно да се формира скупштина станара као правно лице (ако сам се добро изразио)? Не видим потребу за то, јер у згради у којој живим локална самоуправа нити нека приватна фирма никада нису умешали своје прсте. Не знам да ли ЋЕ покушати, али тога у последњих 40 година није било. Све организујемо сами око кречења поправки, плаћања, итд. (баш као што је Петар одговорио). Дакле, шта ће нам прелазак и регистровање као правно лице? Ми за тако нешто до сада никад нисмо имали потребу.
   2. Критиковали сте покрет ДЈБ како не види добре стране овог закона и како ДЈБ не види у том закону транспарентност; а критиковали сте и чланове и симпатизере који стално вичу “Ура!” или “Уа!” Чини ми сте да сте и ту промашили срж проблема, јер поента, односно разлог доношења овог закона је контрола СНС-а над станарима зграда (на разне начине, Ви сте поменули само један, а може бити и онај “чворовићевски”), а други разлог зашто СНС доноси овакав закон је покушај да и кроз то запосли свиоје људе и ојача своју СНС “војску”, што је индиректно опет везано за контролу политичке атмосфере грађана (станара зграда) кроз то што ће тачно имати увид у то у којој згради за коју политичку партију највише људи се опредељују.
   Мислим да нисте одговорили на ова два централна проблема.
   Срдачно,
   неко ко није члан ДЈБ

  • Било би смешно да не објаве одговор. Милане, не знам шта бих Вам рекао да последњи коментар. Одговор можете пронаћи у мојим претходним коментарима, као и у дијалогу са здравим разумом. Ова власт је лоша, али није све у овом закону лоше. Ето, укратко.

  • @Igor Lazarevic
   Прво се прибојавате да администратор овог сајта ДЈБ можда неће објавити коментар, а онда кажете да би било смешно када не би објавили Ваш коментар. Па, да ли се прибојавте (док куцате текст) или ликујете (када видите да је објављен)?
   Да се вратим на Ваш одговор. Нисте одговорили на то зашто би се уводио овакав закон ако станари зграда могу и без таквог закона да се организују и да реновирају зграду. Друго, нисте одговорили на то што Вас и сам текст поводом којег пишемо коментаре, као и сами коментатори, јасно упућују на интенцију доносиоца закона коју Ви из неког разлога или не примећујете или намерно негирате.
   И на крају, свако ко користи разум и без журбе разматра аргументацију и контрааргументацију може да види да ли Ви не погађате суштину проблема (на који Вас и текст сајта и многи коментари упућују) или ја (ето) не могу да видим како сте Ви већ одговорили на поменута питања.