Građevina Saopštenje

Građani će plaćati SNS-ove Čvoroviće

Vladajuća stranka je pripremila zakon kojim će zaposliti armiju svojih članova na poslovima špijuniranja stanara. Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji vladajuća stranka gura kroz Skupštinu, uprkos snažnom protivljenju poslanika Dosta je bilo, nateraće sve stanare zgrada da zaposle profesionalne upravnike. Profesionalni upravnici moći će da postanu samo članovi SNS, slično kao u primeru sa notarima i izvršiteljima, jer će licencu za novu profesiju dodeljivati paradržavna, partijska institucija Privredna komora Srbije.

beograd

Da će posao profesionalnih upravnika biti pre svega fokusiran na uhođenje stanara vidi se i po tome što je zakon predvideo različite obaveze i dužnosti za “amaterske” i profesionalne upravnike. Ovo je totalni nonsens jer nema nijednog razloga da upravnik zgrade sa licencom ima drugačije dužnosti od upravnika iz redova stanara, pogotovo nema potrebe da profesionalni upravnici zgrada rade posao za koji je već zadužena komunalna policija.

Profesionalni upravnik zgrade, po članu 53 predloga zakona, ima nadležnost da prima prijave o nepoštovanju kućnog reda, buci i drugim štetnim uticajima u zgradi svakog dana od 0 do 24 sata i da na osnovu prijave obaveštava nadležni organ i zahteva preduzimanje mera. Štetni uticaji nisu precizirani, pa je tu ostavljena kreativnost. Nadležnosti upravnika iz redova stanara opisani su u članu 50 i nema ni pomena o ovim prijavama protiv stanara. Čemu služi razlika u nadležnostima upravnika sa i bez licence? Profesionalni upravnik će prikupljati lične podatke i voditi evidenciju o stanarima, a zakonom nije propisano ni gde će ti podaci biti pohranjeni, uključiv i JMBG stanara, kao ni u koje svrhe će se voditi evidencija. Na to je već ukazao Poverenik za informacije od javnog značaja. Te podatke će moći da vidi svaki komunalni inspektor, jer je prema članu 104 tačka 13 svaki komunalni inspektor dužan da “pregleda opšte i pojedinačne akte, evidencije i drugu dokumentaciju stambene zajednice ili organizacije odnosno profesionalnog upravnika kome je skupština stambene zajednice poverila poslove upravljanja.”

U Srbiji je registrovano 3,2 miliona stambenih jedinica. Nije poznato koliko će stambenih zajednica biti formirano i koliko novih radnih mesta kreirano po zakonu o Čvorovićima. Ministarka Zorana Mihajlović nije znala da nam odgovori ni posle pet puta postavljenog pitanja koliko će stambenih zajednica biti formirano u Srbiji. Zakon će nametnuti svim stambenim zajednicama da se registruju kao pravni subjekti, sa PIB-om, matičnim brojem, biće neophodno da se vodi knjigovodstvo, plaća porez. Za ovaj posao će morati da se angažuje profesionalni upravnik, a niko ko ne dobije licencu Privredne komore Srbije neće moći da se zaposli kao profesionalni upravnik. Ako stanari ne angažuju profesionalnog upravnika, opština će imenovati prinudnog upravnika.

Ovaj zakon treba da posluži valjda da premijer ispuni svoju projekciju o smanjenju nezaposlenosti članova svoje stranke, a na račun svih građana Srbije. Svi će biti prinuđeni da angažuju po jednog Čvorovića ne bi li premijer znao kod koga je tetka došla u goste, kad spava i šta ruča, a posebno šta priča i za koga glasa.

Poslanici Dosta je bilo oštro su se suprotstavljali ovom zakonu. Pokušali smo amandmanima da ukinemo bar taksu za registrovanje stambenih zajednica. Upozoravali na zloupotrebe i neprihvatljive obaveze i velike namete koji se nameću građanima. Borili se protiv uvođenja profesije SNS Čvorovića. Brutalna volja većine je nametnuta. Građani će se pobuniti protiv ovog zakona i bićemo partneri u rušenju vlasti koja hoće da vlada Čvorovićima.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

    • @ toma Ulica /revolucije/ nigde nista nije resila, samo je na vlast dovodila najgore.
      Olovku u ruke, dobru kotrolu bas svakog birackog mesta, i na – izbore.
      Zato je udruzivanje opozicije dobro, jer sama nijedna politicka stranka nije u stanju da kontrolise biracka mesta.
      Od oko 50% biraca koji ne izlaze na izbore, 10% je u inostranstvu, 10% nikada ne glasa.
      Spas Srbije od lazi i prevara je udruzena opozicija, zajednicki kandidat i onih 30% koji kazu da nemaju za koga da glasaju.
      Sada imaju za koga.
      Predsednicki izbori su TEST.

    • Potpuno se slažem. Nikakve razlike nema imeđu Vučićevog SNS-a danas i Miloševićevog SPS-a iz 90-tih.

    • JA cu prvi izaci, ali da podsetim u mom selu koje broji oko 5000 zitelja 1800 se odselilo u inostranstvo u zadnjih 4-5 g. ostali samo ,, risticevici,, i starci sa kojima ovi prvi lako manipulisu sa /brasnom, uljem, secerom i prevozom do biralista/. Kada ti ode 36% najprogresivnijeg, najpametnije i najboljeg dela stanovnistva, buducnost je crna.

    • tacno da je to najgori period za neistomisljenike i uspostavljanje jednoumlja,ali nije isao protiv obicnog naroda,nego protiv intelektualaca i bogatasa.tito jeste bio diktator,i jeste komunizam bio odvratan,cak gori i od samog fasizma,ali narod je imao od cega da zivi,a danas nema.

    • @dragan187
      “nije išao protiv običnog naroda”, mislite na Tita i njegovu diktaturu? – naravno da je išao i protiv običnog naroda. Tokom 1944.-1945. streljano je oko 35 hiljada ljudi koji nisu odgovarali novom socijalističkom režimu. Hiljade njih nije moglo da se vrati iz nemačkih logora i fabrika gde su za vreme II Svetekog rata prisilno odvedeni, pa su posle rata prisilno postali emigracija i nazvani “neprijateljska emigracija”. Svim bogatijim seljacima i paorima koji su imali veća imanja su oduzimana i ostavljeno im da imaju do 10 hektara zemlje (raspitajte se za salaše u Vojvodini ili za bilo šta veće od zemlje ili zgrada širom Srbije). Metohija je bila manastirska zemlja, “metoh” znači manastirski posed, pa je to podeljeno stanovništvu, a sada je u rukama Albanaca koji namerno brišu naziv Metohija da se neko ne bi setio da je to manastirska zemlja bila vekovima(!) čak i za vreme viševeknog ropstva pod Turcima Osmanlijama. Potom je oko 30 hiljada Nemaca, tzv. Dunavskih Švaba prisiljeno da ode iz Vojvodine, a kuće i zemlja su im oduzeti, pa su tu naselili Srbe iz Krajine, Bosne i Crne Gore da oni podele i preuzmu zemlju. Sve to je bio običan narod, malo ko je tu bio intelektualac, a bogatstvo većine njih nije bilo nepošteno stečeno.
      Da ne navodim period 1948.-1953. kada su stradale hiljade zbog pogrešno izrečene reči pred raznim “Čvorovićima”. Beše 30-50 hiljada njih prošlo pakao Golog otoka sve do 1956. kada je poslednji “Ilija Čvorović” napustio to mučilište.
      I šta sad? Ta diktatura je bila dobra?
      A sada će Vučić sa svojom SNS vojskom da odlučuje o tome ko će u narednih 10 godina da dobije posao, a oni ostali, ako su pametni, bolje da lepo spakuju kofere, pa na put za Austriju, Nemačku, Švedsku? Ili da padnu u krajnje siromaštvo i bedu ako ostanu u Srbiji?
      E, zato navijam za pokret Dosta je bilo, jer ubedljivo najpošteniji odnos imaju prema građanima i ubedljivo najviše od svih rade za dobrobit SVIH građana Srbije.
      S poštovanjem,
      Milan

  • Podseca me na septembar 99 kada se na mitinzima u pola osam dogovaralo o ne placanju komunalija, ni tada nisam placao, necu ni sada.

  • Hijene sa zadatkom da oleše do kraja stanovništvo. Izmišljenih nameta ko pleve. Dokle više? Ne, nisu oni bolesni, nego su kvarni. Ako ih se ne kurtališemo, zaista možemo da idemo u tople krajeve. I onda kad neko priča o kvantnim umovima ovog naroda… E sad ćemo videti na izborima tu visokoumnost naroda. Neka mi neko kaže zar nije mazohizam živeti ovde, pod palicom ovakve vlasti, i njenih istaknutih primeraka poput one kornjače, onog perača autobusa, onih s “doktoratima”, da ne nabrajam jer im kraja nema. Zapravo, koliko ih je? A čuli za sramotu, za moral nisu. Nadam se da će i ovaj balon ipak jednom pući. I to vrlo uskoro. Inače, ovde života nema.

  • Stavite samo u poslednjoj rečenici na samom kraju “uz pomoć Čvorovića”, tek da ne zvuči kao da može da se shvati i “nad Čvorovićima”, bez obzira što je jasno iz ostatka teksta na šta se misli. Ne morate objavljivati komentar. Pozdrav.

  • Imam dva pitanja:
    1. Da li se još neko od opozicije (i ko ) protivi donošenju ovakvog zakona?Da li se suštinski slažete oko toga šta u predlogu zakona i zbog čega ne valja?
    2. Jeste li uspeli da dobijete odgovor na pitanje koliki broj stambenih jedinica je predviđen da bude obuhvaćen ovim zakonom?

  • Ovde je potrebno da prođe oko 10 godina da bi narod shvatio šta se stvarno dešava.Sve i kada shvati ranije misli ma nije to tako,proćiće…ali ova očigledna hajdučija,ne znam da li bi preterano bilo kada bih rekao teror vladajuće garniture nad narodom u Srbiji,svakim danom postaje sve očiglednija.Dolazimo do onog dela kada sam ja pre nekih godinu dana rekao da ova nesposobna,nestručna,korumpirana sa kupljenim diplomama vlast jedino otimanjem od naroda može da napuni kasu a za to su dokazi otimanjem penzija,smanjenjem plata,uzimanjem od budžeta gradova i opština,povećanjem akciza…a ovo malo što se radi radi se iz kredita,te Kazanstanski,te AE,te MMF,te Kineski i sve prolazi pod parolom to su najniže kametne stope u istoriji Srbije. Pa sve i da je tako a nije te kredite i kamate vraća narod Srbije.A čemu sve to zaduživanje od Emirata 1 milijarda dolara, od MMF 1 milijarda dolara…kada nam ide bolje nego ikada kako kaže vrhovni,BDP toliko raste da prosto ne možemo da ga obuzdamo a pozajmljujemo se opet za budžet?A ovi Čvorovići su posebna priča.Botovska armija je već spremna da se ubace sa kupljenom licencom kako bi špijuniranjem zaradili novčanu nadokanadu,bez proporuke nazadne stranke niko neće ni moći da dobije licencu!Tuga,čemer i jad…Ne znam kako drugačije da opišem ovu trenutnu situaciju u državi.Sve se vidi i sve se zna!Nadam se ovaj put da će se narod probuditi i sprečiti da nazadnjaci se onih 15% botovske mašinerije opet manipulišu sa nama.Kada izgube Beograd i predsedničke izbore gube i republičku vlast i toga su oni svesni jer stranka će se raspasti kao kula od karata jer je sastavljena samo od ljudi koji trenutno imaju korist i ništa više!

  • Više nego tačan opis razvoja događaja. Ja, kao predsednik skupštine stanara, prvi ću dati ostavku. Međutim, verujem i u nesprovodljivost ovog zakona, čime će se iskazati pasivni otpor, nadajmo se pretočen u potez pera na izborima.

    • Ne verujem da će se bilo šta od ovoga sprovoditi pre izbora. Ni pre onih poslednjih nije bilo govora o smanjenju penzija i plata, već tek posle njih. Tako i ovaj zakon o uvodjenju nadzora nad gradjanima neće zaživeti pre izbora. Tek treba da organizuju seminare za Nadzornike, a niti se zna potreban broj ili bilo kakav bliži podatak. Gde će stanovati? Govori se da će biti dostupni 24 sata za prijave gradjana. Pa ako je tako eto načina da im ulepšamo posao. Ja ću ih zvati bar 10 puta u toku dana i noći. Zbog sijalice u stepeništu ili nekoga ko se šunja oko zgrade. Ne smemo sebi dozvoliti omču oko vrata a da se ne pokušamo odbraniti.

  • Ovo je teror i represija kakvu ne zasluzuje niko. Silovanje zdravog razuma ,ponizenje slobodnih ljudi. Ovo je uvertir au jezive stvari i totalni mrak. Narod zivi bedno,ne samo materijalno neko i mentalno. Napusteni,bez utehe robijaju a jedina zabava im je zjakanje u mizerne TV programe. Glasam za onog ako ukine komunalce,izvrstielje, naplatu parkinga i ovo. Nenormalno je ljudi, totlano je nenormalno praviti posao na teret ubijanja volje drugih ziviih bica. Oni su prljavi,nesposobni,korumpirani i spremni da makltretiraju druge zarad svoje dobiti. To je opasno na toliko mnogo nacina. Zivimo u logoru.

  • Poštovani,
    da li je realno da, kad DJB dodje na vlast, ovakvi pljačkaški zakoni budu poništeni ili stavljeni van snage?

    • Realno je. To je i plan koji će se ostvariti. Zakoni za uređenje ove oblasti su itekako potrebni, ali humani i zakoni koji će doprineti povećanju kvaliteta stanovanja, a ne fašistički i zakoni za parazitsko zapošljavanje.

  • O ovom zakonu koji gura SNS, a koji je jeziv, gotovo se nista nije objavljivalo po medijima.
    Ja sam slucajno ukacila snimak prenosa Skupstine na RTS-u 2.koji namerno nisu emitovali uzivo i u terminu koji bi neko i pogledao,
    nego posle ponoci kad narod uglavnom spava.Nisam ni pravnik, niti sam nesto posebno upucena u problematiku,cak ni ne zivim u zgradi,
    ali dovoljno je bilo malo pogledati taj prenos pa da ti se sledi krv u zilama.Jadni ljudi, ni ne znaju sta im se sprema

  • Prvo što mi je palo na pamet kada sam čuo glavne smernice ovog zakona su bili takozvani “kapoi” iz logora nacističke Nemačke. To su ljudi koji su bili isti kao i logoraši ali su dobili dužnost da, za male benificije (možda ne ni tako male), uvode red (najbaleže rečeno) u ime logorskih vlasti. Nekad su taj red uvodili toliko revno da su mnogi logoraši, tu revnost, platili životom.

    Ideja poređenja sa Čvorovićem je takođe zanimljiva, ali Čvorović je bio relikt prošlosti već u vreme kada je delovao i bio je smešan čak i policiji, osim naravno ljudima koje je “tretirao”, dok naši zakonodavci svoju genijalnu ideju smatraju savremenom i uporni su da je sprovedu baš na način da mi građani, naizgled ravnopravni, postavimo sami sebi malo ravnopravnije i uvedemo politiku u zgrade (valjda je sledeći koraki da to uradimo i u porodici) i “kapoe”, koji će biti sasvim na strani države i sasvim protiv građana, odnosno stanara, koje će navodno zastupati ili već šta. Ukoliko mi ne postavimo sami sebi “kapoa”, uradiće to država za nas, a možda će i tražiti koju stotinu hiljada dinara kazne za nepoštovanje zakona koji nismo ni tražili, niti nam je trebao. Kako svaki zakon služi da bi neku oblast uredio, tako će i ovaj biti na istom zadatku ali ovaj put će oblast koju bi trebalo da uredi, kako izgleda po sadržaju, oblast biti uneređena, a oni kojih se zakon tiče, nešto uflekaniji i nešto praznijih džepova. Pošto ne verujem da ćemo svi uspeti (čak i uz najbolju želju da uspemo) da se povinujemo svim normama ovog zakona, predpostavljam da će biti i onih koji će biti “drugačiji” od poštovaoca i sledbenika zakona i zakonodavaca, pa verujem da će biti na neki vidljiv način “drugačiji”. Nedostajaće (a možda i neće) samo trake oko ruku onih koji ne budu hteli da se povinuju ovom suludom zakonu, pa će slika biti kompletna. Boju i oznaku trake će odabrati verovatno Veliki Vođa, a troškove izrade ćemo naravno snositi mi, kao i do sada (obrazac lične karte iako imam već doživotnu, 928,20 dinara Narodnoj banci Srbije!!! + taksa 226,00 dinara, BUSplus kartica, iako je još uvek čitljiva, 250,00 dinara, zdravstvena knjižica, iako joj ništa ne fali 400,00 i spisak je dugačak, a varijacije beskrajne).

    U nekom od svojih prvih kabarea, Lane Gutović je postavio pitanje: “O, da li se to može?” i odmah dao odgovor: “Može, jer mi smo proleteri!” Nekako sam zazirao od tog vremena proletera, ali izgleda da me neće mimoići ni u ovoj poslednjoj fazi mog života, ali postoje valjda i neki mladi i pametni ljudi koji će oteti volan iz ruku ludaka koji nas vode u vreme koje je predhodilo vremenu proletera, a to je vrema logora i “kapoa”! Očigledno nije bilo dovoljno oduzimalnje novca penzionerima i drugima, nego je potrebno ograničiti (za sada) i slobode raspolaganja svojom imovinom.

    Oj, Srbijo mila mati, da li si me ti rodila ili si mi samo maćeha?

    • Malo manje tog pesimizma, molim vas, i samo ubeđujte što više ljudi da izađu na glasanje i glasaju protiv ovog ološa.

  • Partijsko zapošljavanje? To je kod nas postao običaj nama SIZ i ne treba! Kako se zapošljavalo u novim stranim fabrikama “za koga glasaš?” To ti je biografsko pitanje. A podizanje proizvodnje kroz otvaranje novih radnih mesta tipa: javni beležnik, komunalni policajac, privatni sudski izvršitelj, pomoćnik za legalizaciju, porotnik, arhivar, član UO…

  • Jasno i eksplicitno recite da cete ukinuti ovo i komunalce i dobicete veliki broj gradjana kod sebe. Bez uvijanja. I ne samo to,Srbi su osvetoljubivi, pokrenite i krivicnu odgovornost barem po pitanju toga kako je radjena analiza zakona koji direktno utice na zivotni standard gradjana. Plase se i oni,znaju da ce da izgube a to je sve bagra koja nema ni svest ni ideologiju nego samo otima novac. Igrajte njihovim oruzjem. U porodici imam 2 penzionera, oboma uzeto od penzije. Ovo znaci za mnoge ubrzan put u smrt. Nerviranje,strah,depreseija i uzimanje sredstava za kvalitetnu ishranu i lekove. Ovo je genocid. Ovaj zakon cini nesot jos gore. Namestace nam troskove preko sovjih pajtosa, upadati u stanove i spijunirati ljude za MUP i DB. Bahata i primitivna ekipa,ista ona koja znamo sta je uradila posle 1945 i dokle to moze da ide. Ukidajte ovaj zakon

  • Nije tačno da će sve stambene zajednice morati da imaju profesionalnog upravnika. Jedan od ciljeva zakona je i taj da se stambene zajednice registruju i da izaberu svog upravnika. Danas je jedva 10% stambenih zgrada zvanično registrovano i ima svog legitimnog predsednika. To nije dobro, jer je suprotno interesima ljudi koji žive u tim zgradama. Sve u svemu, zakon je predvideo uvođenje institucije profesionalnog upravljanja, što već postoji u praksi. Stambena zajednica može da ima profesionalnog upravnika samo u dva slučaja: (1) kada vlasnici stanova tako odluče, tj. kad poslove upravljanja stambenom zajednicom povere profesionalnom upravniku, i (2) kada vlasnici stanova ne registruju stambenu zajednicu ili ne izaberu svog upravnika, i u tom slučaju jedinica lokalne samouprave uvodi prinudnu upravu, tj. profesionalnog upravnika. Međutim, stambena zajednica se može “otarasiti” prinudnog (profesionalnog) upravnika bilo kada tako što će izabrati svog upravnika. Zaista je odgovornost na vlasnicima stanova, tj. stambenim zajednicama – ako oni ne izaberu svog upravnika, onda će im upravnika nametnuti država. Inače, zakon ima dosta manjkavosti, a u principu su vaše ostale primedbe manje ili više na mestu i podržavam ih. Zaista može doći do velikih zloupotreba. Ja mislim najviše u oblasti investicionog održavanja. Ali da ne dužim.

    • @Igor Lazarevic
      Da Vas pitam, ako zanemarimo zloupotrebe ovog zakona o stanovanju i održavanju zgrada, možete li mi objasniti koji bi bio cilj zakona? Šta je dobro koje bi bilo obavezujuće donošenjem ovakvog zakona? Šta se njime popravlja što je do sada bivalo loše?

    • Bi li se ti, care, prihvatio te dužnostu za džabe, a sa druge strane da ti preti kazna od 5000 do 150000 ako nešto pogrešiš?

    • Aleksandre, već šest godina obavljam taj posao u našoj zgradi, bez naknade. Bio sam i član Kluba predsednika stambenih zgrada, gde smo upoznali dosta predsednika SZ i uvideli razne probleme sa kojima se ljudi suočavaju.

      Milane, potrudiću se da budem kratak (ipak ne mogu ovde da Vam elaboriram sve). Novi zakon donosi niz poboljšanja koja će se osetiti u praksi, ali sa sobom nosi i niz mogućnosti za zloupotrebe. Jedno od poboljšanja je i uvođenje obaveze registrovanja stambene zajednice (trenutno se to zove skupština zgrade). Preko 80% zgrada u Srbiji nije registrovano i nema legitimno izabranog predsednika. Mnoge zgrade su zapuštene, a u mnogim zgradama funkciju predsednika obavljaju ljudi po inerciji, iako nisu izabrani. Među tim ljudima ima dosta njih koji ozbiljno zloupotrebljavaju svoju funkciju i bore se uglavnom za lični ili partikularni, a ne opšti interes cele zgrade. Sve te zgrade koje nisu registrovane kao pravno lice (udruženje građana) nemaju mogućnost da stanu na put kriminalnom ponašanju javnih komunalnih preduzeća. Jednostavno, ljudi nisu informiani i nisu zainteresovani. Registrovanje stambene zajednice i izbor sopstvenog upravnika je redak primer direktne demokratije i ljudi na taj način imaju mogućnost da se bolje oranizuju i bolje brane svoje interese. Eto, to je jedna od pozitivnih strana zakona. S druge strane, postoji prostor za zloupotrebe, najčešće od strane firmi koje se bave investicionim održavanjem (čitaj: Gradsko stambeno), koje će moći da naprave spregu sa jedinicama lokalne samouprave i profesionalnim upravnicima i da “na silu” sprovode inveticione radove (npr. renoviranje fasada) i time značajno opterete vlasnike stanova. Takođe postoje mogućnosti zloupotreba kod dobijanja licenci i imenovanja profesionalnih upravnika, gde zaista postoji mogućnost da partija na vlasti i barabe koje su sa njom povezane nametnu svoje ljude, uključujući tu i oportunizam Siniše Malog, na primer u narednim godinama kada se bude uvodio sistem naplate grejanja po utrošku. Ipak, sve ovo ne mora da se dešava ako se ljudi organizuju i preuzmu brigu o svojoj zgradi u svoje ruke, što je negde valjda i logično. Dakle, važno je da ljudi znaju da niko neće nametati profesionalnog upravnika (koji inače vrlo površno rade posao), osim ukoliko sami vlasnici stanova u zgradama ne budu bili voljni da izaberu svog upravnika. Eto, “ukratko”. Ovo je veoma široka tema i o njoj se može posebna tribina napraviti. Vrlo rado ću se odazvati.

    • Pa ko normalan dobrovoljno zeli da bude predsenik skupstine stanara? Kod mene(Vracar)svi od toga beze kao djavo od krsta. Ali i dalje funkcionisemo. Evo ja sam sam pre neki dan zamenio neonske sijalice. Kada se pokvari kapija ulaza za kola,skupimo novac i popravimo.Kada je zima,sami ljudi izadju i ociste sneg. Kada treba pravar, neko ga dovede. Kao da je put u kosmos u pitanju a ne banalne stvari.

    • Registracija u APR… privredno društvo ili šta? Neeee! Mesto gde se živi, ne posluje! Ko to želi da bude dobrovoljno upravnik zgrade, osim nekoga sa mentalitetom Čvorovića ili kapoa? A takvi ljudi svakako neće biti nikakvo dobro za stanare odnosno vlasnike stanova! Kad kažem vlasnike, mislim na vlasnike privatne svojine, koja je, u onim zemljama kojima stremimo, svetinja!
      Teraju nas da ulazimo u zajednicu u koju ne želimo iz raznih razloga, makar oni bili i krajnje banalni, ali ako ne želimo, to je gušenje slobode i primoravanje na nešto što ne želimo? Ili recimo da svi stanari, recimo 100 stanova u jednom soliteru, ne želi jednog stanara u zajednici jer je neki gad, član neke sekte ili… stranke!? Ili ko će meni da uzme pare za fasadu ako ih ja nemam, ne radim još od 2006. od Bubala, a ostali stanari izglasaju da se zaduže, što bi značilo da ja u nekom trenutku prezaduženosti (glavnica i kamata) moram da prodam ili poklonim taj stan ili da preprodajem socijalne oborke koje dobijam, pa me onda smrt prevari! Ima tu pitanja koja nemaju realne odgovore, u velikim količinama! Odgovori leže izgleda samo u jednoj glavi, koja nije dorasla organizaciji života ljudi nego samo vladavini i to apsolutnoj, tako da ni ti odgovori nisu validni za ljude koji bi samo da žive slobodno i mirno. Ali… glava kaže, ne može! Živećeš kako ja kažem ili…

    • Ja se slažem sa ovim zakonom samo ako se odredi na sve kuce i uluce u gradu i selu . Moramo da zaposlimo sve njih a ujedno da znamo šta ko misli o bilo kojoj vlasti.DOLE VLADA ŽIVELA SRBIJA !!!

    • Petre, evo ja sam normalan i predsednik sam skupštine zgrade. Jeste da je ponekad teško i naporno, ali već 6 godina dajem doprinos zajednici u kojoj živim. I vide se rezultati. Nije lepo optuživati ljude da nisu normalni zato što su se prihvatili posla koji je od zajedničkog interesa. U Beogradu postoji veliki broj zgrada koje su izuzetno dobro organizovane i uređene samo zato što je neko želeo da pomogne i prihvati se tog posla. To treba ceniti, a ne napadati.

      Ljutiću, ne znam šta bih ti rekao na ovaj komentar. Ako živiš u stambenoj zgradi, nisi odgovoran samo za svoju privatnu svojinu, već i za zajedničku svojinu svih vas koji ste u zgradi. To je vaša svojina i niko drugi o njoj neće i ne treba da brine, osim vas koji živite u toj zgradi. Ljudi i dalje misle da država treba da im održava fasade, renovira krovove i vrši ostale radove na održavanju zgrade. To je pogrešno mišljenje. Tvoj primer je odličan. Upravo u slučaju potrebe da se renovira fasada se vidi prednost formiranja stambene zajednice. Jer, ukoliko su ljudi nezainteresovani i prepuste da “neko drugi” umesto njih to odradi, taj “neko drugi” će im to debelo naplatiti. Zato ljudi treba da sarađuju, da učestvuju na sastancima skupštine zgrade (stambene zajednice), da otvoreno iznesu svoje argumente i da zajedno sa svima drugima donesu odluke koje su za njih najbolje. Verujte mi, Ljutiću, da je to mnogo bolja situacija, nego da neko drugi donosi odluke umesto vas u zgradama. Fasada koja se ruši mora da se renovira, jer ugrožava bezbednost (u poslednjih par godina bilo je par smrtnih slučajeva), a tu odluku najbolje mogu da donesu sami stanari (vlasnici stanova) kroz sastanke skupštine zgrade (stambene zajednice).

      Nema tu ničeg nenormalnog, ali vidim da je simpatizerima i članovima pokreta “Dosta je bilo” važnije da viču “Ura” na sve što pokret saopšti, nego da racionalno sagledaju stvar. Smatram da je pokret “Dosta je bilo” jedna organizacija koja uči (Learning Organization), koja se između ostalog pre svega zalaže za transparentnost. Ja samo želim da pitam: kako se neko može zalagati za transparentnost, a onda da bude protiv uvođenja propisa koji itekako uvode transparentnost u rad stambenih zajednica? Zar nema veće transparentnosti od toga da stanari u zgradama (tj. vlasnici stanova) sami odlučuju o svojoj sudbini, javno i transparentno na sastancima skupštine zgrade (stambene zajednice) i da ne dozvole da im bilo ko sa strane ili neko ko je sam sebe proglasio za predsednika iz zgrade određuju šta treba da rade? Pokret “Dosta je bilo” bi trebao da stavi prst na čelo i da razmisli gde i kada treba da diže buku, a koje vrednosti zapravo treba da podrži. A njegovi simpatizeri i članovi bi trebali malo da uključe mozak, a ne samo da viču “Ura” i “Ua”. Nadam se da će ovaj moj odgovor biti objavljen.

    • @Igor Lazarevic
      Evo vide se da je DJB objavio Vaš odgovor. 🙂
      Hvala Vam na kvalitetnim objašnjenjima, ali čini mi se da niste baš pogodili u centar dva problema:
      1. Pitao sam Vas šta dobijamo od toga što se uvodi takav zakon, tj. zašto je neophodno da se formira skupština stanara kao pravno lice (ako sam se dobro izrazio)? Ne vidim potrebu za to, jer u zgradi u kojoj živim lokalna samouprava niti neka privatna firma nikada nisu umešali svoje prste. Ne znam da li ĆE pokušati, ali toga u poslednjih 40 godina nije bilo. Sve organizujemo sami oko krečenja popravki, plaćanja, itd. (baš kao što je Petar odgovorio). Dakle, šta će nam prelazak i registrovanje kao pravno lice? Mi za tako nešto do sada nikad nismo imali potrebu.
      2. Kritikovali ste pokret DJB kako ne vidi dobre strane ovog zakona i kako DJB ne vidi u tom zakonu transparentnost; a kritikovali ste i članove i simpatizere koji stalno viču “Ura!” ili “Ua!” Čini mi ste da ste i tu promašili srž problema, jer poenta, odnosno razlog donošenja ovog zakona je kontrola SNS-a nad stanarima zgrada (na razne načine, Vi ste pomenuli samo jedan, a može biti i onaj “čvorovićevski”), a drugi razlog zašto SNS donosi ovakav zakon je pokušaj da i kroz to zaposli svioje ljude i ojača svoju SNS “vojsku”, što je indirektno opet vezano za kontrolu političke atmosfere građana (stanara zgrada) kroz to što će tačno imati uvid u to u kojoj zgradi za koju političku partiju najviše ljudi se opredeljuju.
      Mislim da niste odgovorili na ova dva centralna problema.
      Srdačno,
      neko ko nije član DJB

    • Bilo bi smešno da ne objave odgovor. Milane, ne znam šta bih Vam rekao da poslednji komentar. Odgovor možete pronaći u mojim prethodnim komentarima, kao i u dijalogu sa zdravim razumom. Ova vlast je loša, ali nije sve u ovom zakonu loše. Eto, ukratko.

    • @Igor Lazarevic
      Prvo se pribojavate da administrator ovog sajta DJB možda neće objaviti komentar, a onda kažete da bi bilo smešno kada ne bi objavili Vaš komentar. Pa, da li se pribojavte (dok kucate tekst) ili likujete (kada vidite da je objavljen)?
      Da se vratim na Vaš odgovor. Niste odgovorili na to zašto bi se uvodio ovakav zakon ako stanari zgrada mogu i bez takvog zakona da se organizuju i da renoviraju zgradu. Drugo, niste odgovorili na to što Vas i sam tekst povodom kojeg pišemo komentare, kao i sami komentatori, jasno upućuju na intenciju donosioca zakona koju Vi iz nekog razloga ili ne primećujete ili namerno negirate.
      I na kraju, svako ko koristi razum i bez žurbe razmatra argumentaciju i kontraargumentaciju može da vidi da li Vi ne pogađate suštinu problema (na koji Vas i tekst sajta i mnogi komentari upućuju) ili ja (eto) ne mogu da vidim kako ste Vi već odgovorili na pomenuta pitanja.

  • Narodni veto. Odgovor je narodni veto. Ako se zakon usvoji odmah tražite da se iznese na narodno glasanje. Ima da ga ukinemo.