Саопштењe Скупштина

27 закона и споразума згурано у једну тачку дневног реда и 20 сати расправе

Председница Скупштине Србије заказала је још једну седницу по хитном поступку са чак 27 тачака дневног реда од којих је 18 закона. По предлогу шефа посланичке групе СНС свих 27 тачака биће обједињено у једну тачку дневног реда чиме се расправа о свим законским предлозима ограничава на максималних 20 сати расправе или мање од једног сата по закону. Посланици су имали свега 24 сата да прочитају законе. Овим се обесмишљава постојање Скупштине и закони се практично октроишу.

skupstina

Владајућа већина намерава да расправу о 27 предлога прогура кроз Скупштину најкасније до наредне среде, закључи седницу, почне да празнује и баш на згодан начин ескивира онај чувени последњи четвртак у месецу када премијер и Влада имају обавезу да дођу у Скупштину и одговарају на посланичка питања.

Данашња седница Скупштине заказана је у среду у 15 сати, тачно 24 сата раније, што је и минималан рок за сазивање по хитном поступку. Обједињавањем закона који немају везе један са другим крши се члан 157 Пословника који стриктно дефинише да се смеју обједињавати само тематски сродни и повезани закони. Владајућа већина бахато, из седнице у седницу врши насиље над Пословником и правилима да би онемогућила амандмане посланика и расправу о законима. Ниједан законски предлог опозиције није био на дневном реду од почетка редовног заседања у октобру.

На данашњој седници ће бити обједињени закони о систему плата запослених у јавном сектору, о јавним медијским сервисима, о продужењу “привременог” начина наплате таксе за јавне медијске сервисе уз електрично бројило, о уређењу судова, о тржишту капитала, о преузимању акционарских друштава о јавној својини, о акцизама, о пореском поступку…

Међу законским предлозима су и нова задуживања код Међународне банке за обнову и развој и кинеске Експорт-импорт банке, али и преузимање дугова које је направила Петрохемија, а биће плаћене из буџета. Такође и за нас потпуно нов закон о проценитељима вредности непокретности којим ће бити уведено још једно лиценцирање, овог пута проценитеља.

Октроисање закона постао је манир владајуће већине која од самог почетка овог сазива свим могућим средствима настоји да обесмисли и укине Скупштину која је једино место где се још чује критика.

Посланици Доста је било одбијају да учествују у обесмишљавању Скупштине. Закони које предлаже Влада су лоши закони. Зато ћемо, у немогућности да 18 закона прочитамо и анализирамо током једне ноћи, поднети амандмане на све чланове свих закона са само једним предлогом “брише се”. Јер, боље је и да немамо закон, него да имамо лош закон, на штету грађана Србије.

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Od kada je dosao Vucic nema nikakih vise pravila, sve je obismisljeno!
  Najbolje odmah da izglasaju sve zakone bez rasprave, i pre zasedanja…
  Mozda skupstina nece ubuduce ni zasedati, mozda ce zakoni biti usvajani dekretom Aleksandra Vucica!

 • Pa to je izgleda i krajni cilj Nikola.
  Skupstina je samo paravan, da bi vladavina SNS i AV delovala gradjanima i EU kao demokratska. Ali ona to odavno nije. Niti je to cilj SNS.
  Cilj je pokupiti svu vlast na svakom mogucem nivou, izglasati zakone koje ce kasnije neki tuzioc morati prihvatiti, pa nece moci govoriti da se radi o kriminalnoj vladavini pojedinaca, jer ce ustanoviti da se kralo po zakonu. A ako zakon kradju zagovara i omogucuje, onda ona ne moze biti krivicno delo. Tako da kada ih jednom vise ne bude, nece im moci niko nista.

  Na vrhu svega sta se u Srbiji pita je danas neuk svet i kupljena Diploma.

  Medjutim bojim se da ce ovo stanje potrajati. Vec je dosta vidljivo, da ce Vucic odustati od EU. Reci ce, da on nece dozvoliti da se Srbija ucenjuje. Nece reci, ne zelim da ispunim uslove EU jer bi to bilo lose po mene. Nece reci ne zelim Vladavinu Prava, reci ce EU nas ucenjuje i necu da isporucim nase gradjane. Nece reci ne zelim slobodu medija, reci ce EU nas ucenjuje. Nece reci ne zelim otvoriti poglavlje o Javnim nabavkama, jer onda vise nebi mogli da uzimamo (a radi se o stotinama miliona evra), reci ce EU nas ucenjuje. Ili Hrvatska nas ucenjuje. Ili nedamo im Kosovo. Itd. itd, na kraju ce zajedno sa Seseljem i Dverima (mozda i DSS) pruziti ruku Putinu i imati cemo Diktaturu toliko dugo dok se narod ne probudi. Skupstine tada vise nece biti. Biti ce ukinuta po dekretu Velikog Vodje.

  • Drugim rečima, Vučić stvara poredak koji je NEMOGUĆE PROMENITI MIRNIM PUTEM, a taj poredak lagano ubija 80 – 90% stanovništva.
   Svima koji iole pamte i mogu da saberu 2 sa 2 bilo je jasno, on samo nastavlja politiku 90-tih godina u svemu. Samo su malo čekali da se oporave, pregrupišu, da ih deo naroda zaboravi i da se “pojave povoljnije međunarodne okolnosti”.