Saopštenje Skupština

27 zakona i sporazuma zgurano u jednu tačku dnevnog reda i 20 sati rasprave

Predsednica Skupštine Srbije zakazala je još jednu sednicu po hitnom postupku sa čak 27 tačaka dnevnog reda od kojih je 18 zakona. Po predlogu šefa poslaničke grupe SNS svih 27 tačaka biće objedinjeno u jednu tačku dnevnog reda čime se rasprava o svim zakonskim predlozima ograničava na maksimalnih 20 sati rasprave ili manje od jednog sata po zakonu. Poslanici su imali svega 24 sata da pročitaju zakone. Ovim se obesmišljava postojanje Skupštine i zakoni se praktično oktroišu.

skupstina

Vladajuća većina namerava da raspravu o 27 predloga progura kroz Skupštinu najkasnije do naredne srede, zaključi sednicu, počne da praznuje i baš na zgodan način eskivira onaj čuveni poslednji četvrtak u mesecu kada premijer i Vlada imaju obavezu da dođu u Skupštinu i odgovaraju na poslanička pitanja.

Današnja sednica Skupštine zakazana je u sredu u 15 sati, tačno 24 sata ranije, što je i minimalan rok za sazivanje po hitnom postupku. Objedinjavanjem zakona koji nemaju veze jedan sa drugim krši se član 157 Poslovnika koji striktno definiše da se smeju objedinjavati samo tematski srodni i povezani zakoni. Vladajuća većina bahato, iz sednice u sednicu vrši nasilje nad Poslovnikom i pravilima da bi onemogućila amandmane poslanika i raspravu o zakonima. Nijedan zakonski predlog opozicije nije bio na dnevnom redu od početka redovnog zasedanja u oktobru.

Na današnjoj sednici će biti objedinjeni zakoni o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, o javnim medijskim servisima, o produženju “privremenog” načina naplate takse za javne medijske servise uz električno brojilo, o uređenju sudova, o tržištu kapitala, o preuzimanju akcionarskih društava o javnoj svojini, o akcizama, o poreskom postupku…

Među zakonskim predlozima su i nova zaduživanja kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj i kineske Eksport-import banke, ali i preuzimanje dugova koje je napravila Petrohemija, a biće plaćene iz budžeta. Takođe i za nas potpuno nov zakon o proceniteljima vrednosti nepokretnosti kojim će biti uvedeno još jedno licenciranje, ovog puta procenitelja.

Oktroisanje zakona postao je manir vladajuće većine koja od samog početka ovog saziva svim mogućim sredstvima nastoji da obesmisli i ukine Skupštinu koja je jedino mesto gde se još čuje kritika.

Poslanici Dosta je bilo odbijaju da učestvuju u obesmišljavanju Skupštine. Zakoni koje predlaže Vlada su loši zakoni. Zato ćemo, u nemogućnosti da 18 zakona pročitamo i analiziramo tokom jedne noći, podneti amandmane na sve članove svih zakona sa samo jednim predlogom “briše se”. Jer, bolje je i da nemamo zakon, nego da imamo loš zakon, na štetu građana Srbije.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Od kada je dosao Vucic nema nikakih vise pravila, sve je obismisljeno!
    Najbolje odmah da izglasaju sve zakone bez rasprave, i pre zasedanja…
    Mozda skupstina nece ubuduce ni zasedati, mozda ce zakoni biti usvajani dekretom Aleksandra Vucica!

  • Pa to je izgleda i krajni cilj Nikola.
    Skupstina je samo paravan, da bi vladavina SNS i AV delovala gradjanima i EU kao demokratska. Ali ona to odavno nije. Niti je to cilj SNS.
    Cilj je pokupiti svu vlast na svakom mogucem nivou, izglasati zakone koje ce kasnije neki tuzioc morati prihvatiti, pa nece moci govoriti da se radi o kriminalnoj vladavini pojedinaca, jer ce ustanoviti da se kralo po zakonu. A ako zakon kradju zagovara i omogucuje, onda ona ne moze biti krivicno delo. Tako da kada ih jednom vise ne bude, nece im moci niko nista.

    Na vrhu svega sta se u Srbiji pita je danas neuk svet i kupljena Diploma.

    Medjutim bojim se da ce ovo stanje potrajati. Vec je dosta vidljivo, da ce Vucic odustati od EU. Reci ce, da on nece dozvoliti da se Srbija ucenjuje. Nece reci, ne zelim da ispunim uslove EU jer bi to bilo lose po mene. Nece reci ne zelim Vladavinu Prava, reci ce EU nas ucenjuje i necu da isporucim nase gradjane. Nece reci ne zelim slobodu medija, reci ce EU nas ucenjuje. Nece reci ne zelim otvoriti poglavlje o Javnim nabavkama, jer onda vise nebi mogli da uzimamo (a radi se o stotinama miliona evra), reci ce EU nas ucenjuje. Ili Hrvatska nas ucenjuje. Ili nedamo im Kosovo. Itd. itd, na kraju ce zajedno sa Seseljem i Dverima (mozda i DSS) pruziti ruku Putinu i imati cemo Diktaturu toliko dugo dok se narod ne probudi. Skupstine tada vise nece biti. Biti ce ukinuta po dekretu Velikog Vodje.

    • Drugim rečima, Vučić stvara poredak koji je NEMOGUĆE PROMENITI MIRNIM PUTEM, a taj poredak lagano ubija 80 – 90% stanovništva.
      Svima koji iole pamte i mogu da saberu 2 sa 2 bilo je jasno, on samo nastavlja politiku 90-tih godina u svemu. Samo su malo čekali da se oporave, pregrupišu, da ih deo naroda zaboravi i da se “pojave povoljnije međunarodne okolnosti”.