Ауторски текст Источна Србија

Ликвидација прописа и здравог разума

Спремите марамице, биће суза и смеха.

ljiljana-vidojkovic

Ако желите кратак и јасан опис како функционише локална власт, шта јој ДЈБ замера и зашто нам се често од када смо ушли у Скупштину Смедерева смењују ове две реакције, узећемо пример ЈП Дирекције за изградњу, урбанизам и грађ. земљиште. Свака ставка због које упорно критикујемо власт – нестручност, неодговороност, непостојање система, бахатост и мобинг – нашла се у овом примеру.

Једна од главних тема у новембру била је реорганизација, статусне промене или ликвидација дирекција широм Србије због промене закона о индиректним корисницима буџета. Реорганизација није могла да се деси јер би то значило да је претходно постојала нека организација. Такође би значило да постоје неки стручни људи на водећим местима који би ту реорганизацију могли да спроведу. Јасни и једноставни савети Сталне конференције општина и градова нису помогли. За промену претежне делатности и прелазак на исплату кроз годишње уговоре за пружање услуга требало би да постоји стручна особа способна за тај посао. Уз све то морала би да постоји воља. А ако немате ни воље, ни способности, него жељу да новонасталу ситуацију искорстите за страначко запошљавање и политичко разрачунавање… е па ту је ликвидација.

Оно што локална власт није очекивала је да ни ликвидација не може бити урађена ако немате способне људе. Усмеравање свог новца, енергије и знања само у манипулацију ради добијања и остајања на власти, долази по своје.

Али да кренемо од почетка. Средином новембра у Скупштини Смедерева се сазнаје да је власт изненађена што већ годину дана питање Дирекције није решено. Тако изненађени, као наши путари првим снегом у децембру, почињу да бауљају по прописима и наравно кривицу сваљују пре свега на запослене. До сада се са њима на неприхватљив начин разговарало у просторијама Дирекције и Градске Управе, а сада се прешло на једине медије у Смедереву. Мобинг који је трајао годинама кулминира у новинама. Ћутање покушавају да купе застрашивањем, помињући и отказе и интерне конкурсе, па коме шта западне.

Најмање половина од 60 запослених неће наћи места на интерним конкурсима иако је другачије обећавано, али човек мање више, да не цепидлачимо. У ствари то нису људи него неквалификовани нерадници који врше опструкцију. Наравно до сада то није помињано, нити је неко мењао руководиоце, нити је рађена систематизација или мерење радног учинка.

У образложењу ликвидације није било аргумената само нетачних података. Наводно Дирекција има вишак запослених (последња систематизација се помиње у Службеном гласнику у јануару ове године, која то демантује); директор је одбио да спроведе (непостојећу) систематизацију, против које су били и они неваљали запослени, јер баш мрзе социјални програм, радије ће на улицу без ичега. Радна група, за коју се наводе само неколико имена од којих су неки учешће званично демантовали, није пронашла решење, тако да не знамо ко је све био у њој али знамо ко није.

Шта нисмо сазнали а истина је?

2005. скупштинском одлуком основана је Дирекција за изградњу, урбанизам и грађ. земљиште Смедерево. Региструје се у АПР-у (рег. бр. 07361068).

2013. Скупштина града доноси нову одлуку о оснивању ЈП Дирекције за изградњу, урбанизам и грађ. земљишта Смедерево ( Сл.лист града Смедерева 2/2013, 3/2013.). Мења се претежна делатност и органи управљања. Ова одлука никада није регистрована у АПР -у нити је регистрована одлука о гашењу претходног субјекта. Иако постоји законска обавеза и рок за пријаву сваке промене, ново предузеће наставља да послује неометано са старим ПИБ-ом и матичним бројем. (Да ли ће и како неко да одговара за овај привредни преступ, остаје да се види.)

30.11.2016. Скупштина града доноси одлуку о ликвидацији привредног субјекта који заправо не постоји.

И таман кад помислите да је ту крај и не може горе, нешто вас демантује. На сајту Агенције за привредне регистре објављују се два решења о одбачају. Наравно одбија се покретање ликвидације. Међутим, правни тим подноси још једну пријаву, пријаву за промену података односно нову регистрацију (предузећа за које је већ донета одлука о ликвидацији). У тој пријави они праве низ грешака, од крупних – документација коју прилажу не слаже се са оним што траже да се промени, не помињу повећање капитала… до ситнијих у виду погрешних уплата.

Градоначелница изјављује да не може да спава, али не због хаоса који влада у јавним предузећима, него због запослених у Дирекцији (ваљда оних истих неспособних ), па одлучује да буде великодушна и прекрши закон. Даће им децембарску плату, али да је претходно зараде. О чему се у ствари ради. Не постоји могућност за израду Програма пословања за 2017. годину. Предузећа која су преузела надлежности Дирекције нису ни технички ни кадровски опремљена. Послужиће бивши радници Дирекције. Још један доказ какав је кадровски капитал у овом предузећу, који наводно не треба граду.

ЈП Паркинг сервис преузима делатност управљања јавним путевима, која је била у надлежности Дирекције за изградњу. ЈП „Зеленило и гробља“ преузима делатност одржавања јавног осветљења, иако би иста требало да буде нераскидиво везана за функцију управљача јавног пута. Поновићу ова предузећа немају ни технолошке ни кадровске капацитете за остваривање ове сложене функције, иако то налаже Закон о јавним предузећима. Наравно, над свим решењима у Смедереву згражава се струка.

На наша питања да ли ће неко бити позван на одговороност, да ли постоји систем и зашто не, нико није одговорио. Међутим, одговор се сам намеће, надзорни одбори изгледа надзиру само своје надокнаде, Градско веће нема јасно одређене ресоре, него како кажу сви раде све, па су сви аминовали незаконито пословање овог предузећа и његових руководилаца. Ту су и одборници већине, иако њихово постојање примећујемо само кад се гласа, често делују као да нису свесни своје одговорности. Остаје нам да мислимо у каквом су стању остала предузећа и какав хоас тамо чучи и чека да нас прогута. Нас и нашу децу.

За то време бивши запослени у Дирекцији по последњи пут ките Смедерево новим украсима од 98.000 евра зато што нам је толико добро.

Љиљана Видојковић
одборница у Скупштини Града Смедерева
чланица покрета “Доста је било”, Смедерево

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Овај текст, ме јако подсећа на реторику СНС. То је испричана прича о историји Смедеревам на исти начин како то раде СНС, са разликом што се ови враћају у период од 5 октобра 2000 Не видим,, на жалост, да се овако може негде далеко стићи. Поздрав

  • Koja istorija Smedereva? Ovo su desavanja iz novembra i decembra ove godine. Ne moze se nigde stici, nazaduje se. To je i poenta. Ali to ide na dusu onima koji glasaju za one koji vode grad. Valjda je to jasno.

  • O cemu vi pricate, kakva retorika?
   Pokret je o tome jedini pricao o skupstini, pisao tekstove, pozivao na odgovornost onih koji zaista i jesu odgovorni za ovaj scenario (do kog nije moralo da dodje da je neko zaista hteo) i zahtevao od vlasti planove kako ce se ovakve odgovorne funkcije dalje obavljati.

   Da li ste uopste procitali tekst?

 • Likvidacijom Direkcije, Jasna Avramović je izvršila likvidaciju većeg broja ljudi, koji su pokušavali da brane struku i propise. Ti ljudi će biti “likvidirani” odmah po “proglašenju” likvidacije u APR-u, a oni koji su poklekli pred pretnjama i mobingom, i koji su članovi SNS-a ili bar njeni simpatizeri, koji su uzgred rečeno i profesionalni tapšači na mnogim performansima SNS-a, biće “udomljeni”. Jadno li će biti i njihovo udomljavanje, jer će ono trajati sve dok budu poslušni, pokorni i dok mogu da trpe njene izlive besa, gluposti i prostakluka. Neki će verovatno i izdržati , jer su odavno izgubili kičmu i postali beskičmenjaci sa mogućnošću brze regeneracije, a to su oni “najstručniji ” i ” najpotrebniji” iz Direkcije. E moji sugrađani, kao nojevi nabite glavu u pesak i trpite, znam da ste izdržljivi, a Jasna neka hara, otvara privatne klinike, pravi vikendice, bičuje, psuje, ponižava, bahati se. Ona se baš mnogo ponela, ali mi smo joj to dozvolili. Tražili ste, gledajte. I TRPITE, TRPITE, JER ĆE I OVAKO I ONAKO ŽIVOT PROĆI.