Војводина Државна управа Екологија Економија Саопштењe

“Ледена шума” у Новом Саду: Обмане на танком леду

Градска власт предвођена Српском напредном странком не престаје да исцртава корупцијску мапу Новог Сада. Ризици и штете од корупције непрестано исцрпљују ионако скромна средства из јавних извора, Коруптивни механизми садашне власти посебно су изражени у поступцима јавних конкурса.

Новосађани ових дана доживљавају опасност и последице коруптивних радњи од манифестације “Ледене шуме” у Дунавском парку. Иако се у јавности ова манифестација представља као културно-уметничко-забавни програм која ће грађанима током следећа два месеца понудити ужитке рекреативног клизања на леденој стази, то је заправо упечатљив пример задовољења финансијских и политичких интереса уског круга лица. Одређени однос повезаности између власти и удружења “Кварт медија” (матични број:28000359), које стоји иза организације “Ледене шуме “, угрожава јавни интерес! Линк ка претрази Агенције за привредне регистре

klizaliste-ice-disco-1862454_1920

5,8 милиона динара додељено удружењу функционера јавног предузећа?!

Када је почетком јуна комисија Управе за културу доделила удружењу “Кварт медија” 5,8 милиона динара за “Ледену шуму” на јавном конкурсу, заступник удружења је био Радослав Крунић, партијски кадар, који уједно обавља и функцију в.д. директора ЈП “Националног парка Фрушка гора”. У регистру, који води Агенција за привредне регистер јасно се види да је Радослав Крунић био заступник удружења у кратком периоду од 12. јануара до 27. јуна 2016. године. Дакле, на челу “Кварт медије” је био само током трајања јавног конкурса, преузимајући заступништво на почетку године током расписивања конкурса и већ у јуну након добијања средства за “Ледену шуму” пренео је заступништво на друго лице. По свему судећи, партијска погодба је недвосмислено испољила недозвољену пристрасност и фаворизовање у добијању јавног конкурса!

klizaliste-skates-608588_1280

Међутим, као што то бива у партократији, реализација пројекта “Ледена шума” је строго нарушила начела економичности, ефикасности и у потпуној колизији је дошла са јавним интересом. Пре свега, у питању је манифестација чије су финансирање грађани већ платили средствима из градског буџета. Парадоксално је да им се сада коришћење клизалишта такође наплаћује. Улаз на ледену површину тарифира се по цени од 150 и 200 динара викендом, иако “Ледена дворана“ Спенса по скоро сличним ценама нуди боље услове за љубитеље клизања. Дакле, све пада ДВА ПУТА на терет грађана! Очито да је у питању једна организована намера да се из Дунавског парка, као најлепшег новосадског, природног, општег добра, извуче лукративна корист за одређену групу људи. Поред тога, изритирани грађани све гласније истичу лош квалитет услуга. Према речима незадовољнијих грађана, клизалиште видно попуцава и препуно је рупа које ствара ледена плоча на вибрирајућој дрвеној конструкцији, чиме се безбедност деце и љубитела клизања доводи у ризик. Оправдано се поставља питања да ли ће и санацију опет платити грађани?!

Градска власт грубо крши законску регулативу!

Јавни интерес и опште добро грађана погажени су и грубим кршењем Закона о заштити природе и Уредбе о заштити “Дунавског парка”, који као споменик природе потпада под заштиту државе. У коруптивном ланцу градске власти отвара се и питање одговорности и улоге ЈКП “Градско зеленило” које управља парком, јер је јавност и даље ускраћена за одговор како је било могуће парк као заштићену зону изнајмити или дати на коришћење?!

Ledena šuma u Novom Sadu
“Ледена шума” у Новом Саду

Овакав начин добијања јавног конкурса је, заправо, суштина лошег управљања градом и ограничење квалитету живота грађана (Погледти о нетранспарентној додели средстава на јавним конкурсима такође у нашем саопштењу “Како је то бити млад у Новом Саду”). Покрету “Доста је било” власт није циљ него средство коначног размонтирања катастрофалног партијско-паразитског система који нарушава јавни интерес и угрожава човеково окружење. Излаз из овог друштвеног суноврата је транспарентност на високом нивоу како би се јавна средства из буџета која припадају самим грађанима трошила одговорно, рационално и ефикасно. Само тако се може у потпуности спречити несавесно намештање јавних конкурса и унапредити тренутни лош квалитет живота.

“Доста је било”

Нови Сад

ДЈБ Војводина

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Zaista ako je tako treba traziti disciplinsku i KRIVICNU odgovornost svih ucesnika u ovoj ali i svim ostalim malverzacijama “narodnim novcem”pokrepljenu cinjenicama i relevantnim dokazima!

  • Privredni sudovi su ovih dana puni predmeta u kojima se odgovornim licima u neaktivnim udruzenjima sibaju kazne, jer nisu stsvili udruzenja u mirovanje 2015-e…iako ogromna vecina tih udruzenja nikad nisu ni zazivela….nikad ni dinara nisu dobila niti potrosila. Olos!!! Umesto da se ugledaju na ovako uspesna i vredna udruzenja.