Vojvodina Državna uprava Ekologija Ekonomija Saopštenje

“Ledena šuma” u Novom Sadu: Obmane na tankom ledu

Gradska vlast predvođena Srpskom naprednom strankom ne prestaje da iscrtava korupcijsku mapu Novog Sada. Rizici i štete od korupcije neprestano iscrpljuju ionako skromna sredstva iz javnih izvora, Koruptivni mehanizmi sadašne vlasti posebno su izraženi u postupcima javnih konkursa.

Novosađani ovih dana doživljavaju opasnost i posledice koruptivnih radnji od manifestacije “Ledene šume” u Dunavskom parku. Iako se u javnosti ova manifestacija predstavlja kao kulturno-umetničko-zabavni program koja će građanima tokom sledeća dva meseca ponuditi užitke rekreativnog klizanja na ledenoj stazi, to je zapravo upečatljiv primer zadovoljenja finansijskih i političkih interesa uskog kruga lica. Određeni odnos povezanosti između vlasti i udruženja “Kvart medija” (matični broj:28000359), koje stoji iza organizacije “Ledene šume “, ugrožava javni interes! Link ka pretrazi Agencije za privredne registre

klizaliste-ice-disco-1862454_1920

5,8 miliona dinara dodeljeno udruženju funkcionera javnog preduzeća?!

Kada je početkom juna komisija Uprave za kulturu dodelila udruženju “Kvart medija” 5,8 miliona dinara za “Ledenu šumu” na javnom konkursu, zastupnik udruženja je bio Radoslav Krunić, partijski kadar, koji ujedno obavlja i funkciju v.d. direktora JP “Nacionalnog parka Fruška gora”. U registru, koji vodi Agencija za privredne register jasno se vidi da je Radoslav Krunić bio zastupnik udruženja u kratkom periodu od 12. januara do 27. juna 2016. godine. Dakle, na čelu “Kvart medije” je bio samo tokom trajanja javnog konkursa, preuzimajući zastupništvo na početku godine tokom raspisivanja konkursa i već u junu nakon dobijanja sredstva za “Ledenu šumu” preneo je zastupništvo na drugo lice. Po svemu sudeći, partijska pogodba je nedvosmisleno ispoljila nedozvoljenu pristrasnost i favorizovanje u dobijanju javnog konkursa!

klizaliste-skates-608588_1280

Međutim, kao što to biva u partokratiji, realizacija projekta “Ledena šuma” je strogo narušila načela ekonomičnosti, efikasnosti i u potpunoj koliziji je došla sa javnim interesom. Pre svega, u pitanju je manifestacija čije su finansiranje građani već platili sredstvima iz gradskog budžeta. Paradoksalno je da im se sada korišćenje klizališta takođe naplaćuje. Ulaz na ledenu površinu tarifira se po ceni od 150 i 200 dinara vikendom, iako “Ledena dvorana“ Spensa po skoro sličnim cenama nudi bolje uslove za ljubitelje klizanja. Dakle, sve pada DVA PUTA na teret građana! Očito da je u pitanju jedna organizovana namera da se iz Dunavskog parka, kao najlepšeg novosadskog, prirodnog, opšteg dobra, izvuče lukrativna korist za određenu grupu ljudi. Pored toga, izritirani građani sve glasnije ističu loš kvalitet usluga. Prema rečima nezadovoljnijih građana, klizalište vidno popucava i prepuno je rupa koje stvara ledena ploča na vibrirajućoj drvenoj konstrukciji, čime se bezbednost dece i ljubitela klizanja dovodi u rizik. Opravdano se postavlja pitanja da li će i sanaciju opet platiti građani?!

Gradska vlast grubo krši zakonsku regulativu!

Javni interes i opšte dobro građana pogaženi su i grubim kršenjem Zakona o zaštiti prirode i Uredbe o zaštiti “Dunavskog parka”, koji kao spomenik prirode potpada pod zaštitu države. U koruptivnom lancu gradske vlasti otvara se i pitanje odgovornosti i uloge JKP “Gradsko zelenilo” koje upravlja parkom, jer je javnost i dalje uskraćena za odgovor kako je bilo moguće park kao zaštićenu zonu iznajmiti ili dati na korišćenje?!

Ledena šuma u Novom Sadu
“Ledena šuma” u Novom Sadu

Ovakav način dobijanja javnog konkursa je, zapravo, suština lošeg upravljanja gradom i ograničenje kvalitetu života građana (Pogledti o netransparentnoj dodeli sredstava na javnim konkursima takođe u našem saopštenju “Kako je to biti mlad u Novom Sadu”). Pokretu “Dosta je bilo” vlast nije cilj nego sredstvo konačnog razmontiranja katastrofalnog partijsko-parazitskog sistema koji narušava javni interes i ugrožava čovekovo okruženje. Izlaz iz ovog društvenog sunovrata je transparentnost na visokom nivou kako bi se javna sredstva iz budžeta koja pripadaju samim građanima trošila odgovorno, racionalno i efikasno. Samo tako se može u potpunosti sprečiti nesavesno nameštanje javnih konkursa i unaprediti trenutni loš kvalitet života.

“Dosta je bilo”

Novi Sad

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Zaista ako je tako treba traziti disciplinsku i KRIVICNU odgovornost svih ucesnika u ovoj ali i svim ostalim malverzacijama “narodnim novcem”pokrepljenu cinjenicama i relevantnim dokazima!

  • Privredni sudovi su ovih dana puni predmeta u kojima se odgovornim licima u neaktivnim udruzenjima sibaju kazne, jer nisu stsvili udruzenja u mirovanje 2015-e…iako ogromna vecina tih udruzenja nikad nisu ni zazivela….nikad ni dinara nisu dobila niti potrosila. Olos!!! Umesto da se ugledaju na ovako uspesna i vredna udruzenja.