Београд Саопштењe

Саопштење са Осме седнице Скупштине Општине

У четвртак, 23. децембра, одржана је Осма седница Скупштине општине Земун на којој је било речи о Предлогу одлуке о организацији управе градске општине Земун, Предлогу решења о давању сагласности на програм пословања Јавног предузећа за пијачне и погребне услуге Земун за 2017. годину, Предлогу решења о давању сагласности на ценовник пијачних услуга Јавног предузећа за пијачне и погребне услуге Земун и закупа привремених објеката, и Предлогу решења о давању сагласности на ценовник погребних услуга Јавног предузећа за пијачне и погребне услуге Земун.

zemun

Ова седница потврдила је ранији закључак чланова одборничке групе ДЈБ, да ће захваљујући накарадним одлукама власти, „у надлежности општине остати само гробља и пијаце“.

У вези са Предлогом одлуке о организацији управе градске општине Земун, одборник ДЈБ Тони Чабраја изјавио је да ће одборничка група ДЈБ гласати против овог предлога, због тога што се нигде не наводи који орган општинске управе је надлежан за спровођење судских одлука. У пракси се одлуке не извршавају, при чему се не зна ни ко је надлежан, па се одговорност пребацује с једног на други орган и на тај начин се успорава правни систем. Чабраја је предложио да се овај документ допуни разјашњењем који је орган надлежан за спровођење судских одлука. Без обзира на обећање да ће то бити наведено у правилнику, изразио је мишљење да је од изузетне важности да то буде наведено у самој одлуци. Такође, у предлогу одлуке се наводи да се рад начелника управе заснива на начелима непристрасности, самосталности и политичке неутралности и запитао, како је могуће да Веће, које чине представници владајуће већине, бира Начелника, где је ту политичка и свака друга непристрасност? Дакле, Веће га бира и врши надзор, а каже се да је он непристрасан. Ово је, наравно, противно логици. Такође, наводи се да је Начелник независан у спровођењу закона. Одборник Тони Чабраја додао је и то да се Одељење за привреду се бави ефемерним стварима, манифестацијама, а не привредом, о чему је било речи у једном од наших ранијих саопштења са седница земунске општине.

Одборник ДЈБ Иван Бикић поставио је питање известиоцу, на основу којих промена је дошло до прилагођавања система организације? Зашто је изолован кабинет председника? У каквом су статусу били заменици председника? Да ли су и пре били пријављени и примали плате само док траје мандат Председника. Истакао је да боде очи и то да је један од заменика и Радуловић из Покрета Доста је било. Наравно, ради се о „лажном Радуловићу“, о којем смо већ такође саопштењем упознали чланове нашег покрета. У питању је особа која је са лажном листом изашла на изборе под редним бројем 14. Иван Бикић је питао како је могуће да је особа чија листа није прешла цензус ушла у кабинет председника општине и да ли заиста таква особа заслужује да се налази на месту Заменика Председника, те закључио да ће, уколико се тај тренд настави, ускоро чланови Управе постати и људи са друге стране закона.

Одборник ДЈБ Дејан Туфегџић поновио је питања на која није дат одговор: Који орган је надлежан за извршавање судских одлука и зашто то није наведено у одлуци? Који орган прати извршавање? Јавно правобранилаштво или неко други?

У вези са Предлогом решења о давању сагласности на програм пословања јавног предузећа за пијачне и погребне услуге Земун за 2017. годину, одборник Иван Бикић констатовао је да су нека питања постављена на претходној седници остала без одговора. Питао је зашто у биографији директора недостају датуми уписа и завршетка студија. Сви формулари, све биографије су исте, само су склоњени датуми школовања итд. Године 2014. 3173 милиона динара је уплаћено за таксе и казне, 2015. године 3 милиона, 2016. године планирано је 3 милиона и исплаћено 0, за 2017. годину се планира 1 милион. Бикић је поново је поставио питање – на чији терет падају трошкови за таксе, казне и пенале, сада када је простор под надлежношћу града? Шта ће се догодити са новцем уколико планирани новац поново не буде искоришћен за плаћање пенала као 2016. године? Бикић је захтевао да се објасни економска логика тога да сада, када фирма губи пола свог пословања, број радника пада са 28 на 25. Дакле, обим пословања пада за 50%, а број запослених за мање од 10%. Питао је којој је невладиној организацији дониран новац 2014-те године, и који радници се плаћају хонорарно и зашто?

Одборник Дејан Туфегџић је приметио да се у делу у којем се наводе мисија, визија и циљеви, наводи само наставак активности. Ако знамо да су гробља ограничена, да на гробљу у Батајници више нема нових места, зашто се не мисли унапред о проширењу, уместо да се само наведе уопштени циљ. Мора да се зна на који начин ће се обезбедити нова гробна места за Земунце.

У вези са Предлогом решења о давању сагласности на ценовник пијачних услуга јавног предузећа за пијачне и погребне услуге Земун и закупа привремених објеката, одборница ДЈБ Љиљана Живковић изнела је да је добро упозната са ситуацијом на пијаци у насељу Сава Ковачевић: Све пијаце имају пијачна места, само пијаца у насељу Саве Ковачевић има уличну продају. Иако постоје локације за тезге, подстиче се сива економија. На пијаци има празних тезги. Тезге су подељене на два реона: Цена за први реон је 5500, а за други 1900 динара. Продавци су врло незадовољни због драстичне разлике, а тезге се буквално налазе једна поред друге. Одборница Живковић питала је зашто се дозвољава улична продаја дувана, воћа и поврћа, констатовала да се многи продавци жале на дупло веће закупнине и упитала који су параметри по којима су одређиване цене. Иван Бикић се такође јавио за реч скрећући опет пажњу да је у статут предузећа унет циљ да се цене дефинишу тако да покрију само трошкове пословања, да је предузеће остало са скоро истим трошковима за раднике, и скренуо пажњу на сврсисходност стимулације директора. Тражио је да пола радне снаге пређе у град кад су већ узели пола послова и пола прихода.

Као и увек до сада, и на овој седници одборници ДЈБ били су најактивнији у расправи, али је већина њихових питања, нажалост, опет остала без адекватног одговора.

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар