Beograd Saopštenje

Saopštenje sa Osme sednice Skupštine Opštine

U četvrtak, 23. decembra, održana je Osma sednica Skupštine opštine Zemun na kojoj je bilo reči o Predlogu odluke o organizaciji uprave gradske opštine Zemun, Predlogu rešenja o davanju saglasnosti na program poslovanja Javnog preduzeća za pijačne i pogrebne usluge Zemun za 2017. godinu, Predlogu rešenja o davanju saglasnosti na cenovnik pijačnih usluga Javnog preduzeća za pijačne i pogrebne usluge Zemun i zakupa privremenih objekata, i Predlogu rešenja o davanju saglasnosti na cenovnik pogrebnih usluga Javnog preduzeća za pijačne i pogrebne usluge Zemun.

zemun

Ova sednica potvrdila je raniji zaključak članova odborničke grupe DJB, da će zahvaljujući nakaradnim odlukama vlasti, „u nadležnosti opštine ostati samo groblja i pijace“.

U vezi sa Predlogom odluke o organizaciji uprave gradske opštine Zemun, odbornik DJB Toni Čabraja izjavio je da će odbornička grupa DJB glasati protiv ovog predloga, zbog toga što se nigde ne navodi koji organ opštinske uprave je nadležan za sprovođenje sudskih odluka. U praksi se odluke ne izvršavaju, pri čemu se ne zna ni ko je nadležan, pa se odgovornost prebacuje s jednog na drugi organ i na taj način se usporava pravni sistem. Čabraja je predložio da se ovaj dokument dopuni razjašnjenjem koji je organ nadležan za sprovođenje sudskih odluka. Bez obzira na obećanje da će to biti navedeno u pravilniku, izrazio je mišljenje da je od izuzetne važnosti da to bude navedeno u samoj odluci. Takođe, u predlogu odluke se navodi da se rad načelnika uprave zasniva na načelima nepristrasnosti, samostalnosti i političke neutralnosti i zapitao, kako je moguće da Veće, koje čine predstavnici vladajuće većine, bira Načelnika, gde je tu politička i svaka druga nepristrasnost? Dakle, Veće ga bira i vrši nadzor, a kaže se da je on nepristrasan. Ovo je, naravno, protivno logici. Takođe, navodi se da je Načelnik nezavisan u sprovođenju zakona. Odbornik Toni Čabraja dodao je i to da se Odeljenje za privredu se bavi efemernim stvarima, manifestacijama, a ne privredom, o čemu je bilo reči u jednom od naših ranijih saopštenja sa sednica zemunske opštine.

Odbornik DJB Ivan Bikić postavio je pitanje izvestiocu, na osnovu kojih promena je došlo do prilagođavanja sistema organizacije? Zašto je izolovan kabinet predsednika? U kakvom su statusu bili zamenici predsednika? Da li su i pre bili prijavljeni i primali plate samo dok traje mandat Predsednika. Istakao je da bode oči i to da je jedan od zamenika i Radulović iz Pokreta Dosta je bilo. Naravno, radi se o „lažnom Raduloviću“, o kojem smo već takođe saopštenjem upoznali članove našeg pokreta. U pitanju je osoba koja je sa lažnom listom izašla na izbore pod rednim brojem 14. Ivan Bikić je pitao kako je moguće da je osoba čija lista nije prešla cenzus ušla u kabinet predsednika opštine i da li zaista takva osoba zaslužuje da se nalazi na mestu Zamenika Predsednika, te zaključio da će, ukoliko se taj trend nastavi, uskoro članovi Uprave postati i ljudi sa druge strane zakona.

Odbornik DJB Dejan Tufegdžić ponovio je pitanja na koja nije dat odgovor: Koji organ je nadležan za izvršavanje sudskih odluka i zašto to nije navedeno u odluci? Koji organ prati izvršavanje? Javno pravobranilaštvo ili neko drugi?

U vezi sa Predlogom rešenja o davanju saglasnosti na program poslovanja javnog preduzeća za pijačne i pogrebne usluge Zemun za 2017. godinu, odbornik Ivan Bikić konstatovao je da su neka pitanja postavljena na prethodnoj sednici ostala bez odgovora. Pitao je zašto u biografiji direktora nedostaju datumi upisa i završetka studija. Svi formulari, sve biografije su iste, samo su sklonjeni datumi školovanja itd. Godine 2014. 3173 miliona dinara je uplaćeno za takse i kazne, 2015. godine 3 miliona, 2016. godine planirano je 3 miliona i isplaćeno 0, za 2017. godinu se planira 1 milion. Bikić je ponovo je postavio pitanje – na čiji teret padaju troškovi za takse, kazne i penale, sada kada je prostor pod nadležnošću grada? Šta će se dogoditi sa novcem ukoliko planirani novac ponovo ne bude iskorišćen za plaćanje penala kao 2016. godine? Bikić je zahtevao da se objasni ekonomska logika toga da sada, kada firma gubi pola svog poslovanja, broj radnika pada sa 28 na 25. Dakle, obim poslovanja pada za 50%, a broj zaposlenih za manje od 10%. Pitao je kojoj je nevladinoj organizaciji doniran novac 2014-te godine, i koji radnici se plaćaju honorarno i zašto?

Odbornik Dejan Tufegdžić je primetio da se u delu u kojem se navode misija, vizija i ciljevi, navodi samo nastavak aktivnosti. Ako znamo da su groblja ograničena, da na groblju u Batajnici više nema novih mesta, zašto se ne misli unapred o proširenju, umesto da se samo navede uopšteni cilj. Mora da se zna na koji način će se obezbediti nova grobna mesta za Zemunce.

U vezi sa Predlogom rešenja o davanju saglasnosti na cenovnik pijačnih usluga javnog preduzeća za pijačne i pogrebne usluge Zemun i zakupa privremenih objekata, odbornica DJB Ljiljana Živković iznela je da je dobro upoznata sa situacijom na pijaci u naselju Sava Kovačević: Sve pijace imaju pijačna mesta, samo pijaca u naselju Save Kovačević ima uličnu prodaju. Iako postoje lokacije za tezge, podstiče se siva ekonomija. Na pijaci ima praznih tezgi. Tezge su podeljene na dva reona: Cena za prvi reon je 5500, a za drugi 1900 dinara. Prodavci su vrlo nezadovoljni zbog drastične razlike, a tezge se bukvalno nalaze jedna pored druge. Odbornica Živković pitala je zašto se dozvoljava ulična prodaja duvana, voća i povrća, konstatovala da se mnogi prodavci žale na duplo veće zakupnine i upitala koji su parametri po kojima su određivane cene. Ivan Bikić se takođe javio za reč skrećući opet pažnju da je u statut preduzeća unet cilj da se cene definišu tako da pokriju samo troškove poslovanja, da je preduzeće ostalo sa skoro istim troškovima za radnike, i skrenuo pažnju na svrsishodnost stimulacije direktora. Tražio je da pola radne snage pređe u grad kad su već uzeli pola poslova i pola prihoda.

Kao i uvek do sada, i na ovoj sednici odbornici DJB bili su najaktivniji u raspravi, ali je većina njihovih pitanja, nažalost, opet ostala bez adekvatnog odgovora.

Oznake

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar