Војводина Политика

Зрењанин у 2016. години

Одбројавамо последње дане године на измаку, и уколико бисмо сумирали утиске које нам је 2016. година донела, они би се свели на – корак напред, три корака назад.

Зрењанин је као један од највећих градова у Србији наставио да се бори са свим проблемима које муче становнике овог града већ деценијама, а ниједна владајућа гарнитура до сада не успева (или нема визију) да их реши. Незапосленост, одлазак младих у веће градове и исељавање, проблеми са грејањем и (не)чистом водом, одсуство визије вођења града су највеће рак-ране Зрењанина које остају актуелне и следеће године.

retrospektiva-zrenjanin-2016-za-izdvojenu-sliku

Прву половину године обележили су избори на локалном, покрајинском и републичком нивоу и, упркос ’шминкању’ стварности од стране актуелне власти, незадовољни становници Зрењанина и околних места у великом броју су изашли и одабрали неке нове политичке снаге – међу њима Покрет Доста је било који је први пут у историји Србије освојио пет одборничких мандата у Скупштини града Зрењанина.

Прва седница Скупштине одржана је у мају 2016. године и аргументована критика, конструктивни предлози и позивање на фер и отворени политички дијалог у циљу укидања партократије, веће транспарентности у раду општинских и градских служби и залагање за решавање круцијалних проблема грађана, постали су одлике одборника Доста је било у Зрењанину.

Одборници Покрета Доста је било препознати су и као најактивнији у Скупштини града коју, осим одборника владајуће странке, тзв. ’’дизача руку’’ којима, заклоњеним иза неколико одборница лепшег пола, на седницама су важнији мобилни телефони, чине и представници неколико изанђалих политичких странака које бележе огроман пад популарности и не уливају више поверење грађанима Зрењанина.

У Скупштини града владајућа странка наметнула је веома лошу праксу достављања материјала за тачке дневног реда у току саме седнице, што је онемогућавало све одборнике да се квалитетно припреме за такве (веома често, важне тачке или одлуке о којима су желели да Зрењанинци што мање сазнају). Због овакве праксе, Одборничка група покрета Доста је било у Зрењанину покренула је поступак провере Пословника Скупштине Града Зрењанина пред Уставним судом

Ове године поново (гле, чуда) нисмо добили чисту пијаћу воду, и уместо решавања овог веома важног питања за здравље Зрењанинаца, добили смо само камере и директан пренос обичног градилишта на којем би требало да буде инсталирано некакво инстант-постројење.

Уместо решавања проблема прескупог грејања Зрењанинаца у стамбеним насељима, наше житеље дочекало је ново изненађење – на ’’мала врата’’ изгласана Иницијатива за јавно-приватно партнерство у погледу производње, дистрибуције и снабдевања топлотном енергијом. Другим речима, уместо снижења, очекује нас ново повећање цене грејања.

Евидентно због новог Закона о локалној самоуправи којем је циљ био отпуштање вишка запослених партијских кадрова, град Зрењанин је остао без Дирекције за изградњу и уређење и ЈП Туристичког центра па смо тако добили ЈП за урбанизам и Туристичку организацију града Зрењанина (народним речником, није шија већ је врат), док је пројекат Зрењанинске обједињене наплате доживео потпуни фијаско.

У августу, конституисана је и влада Републике Србије у којој је место министра привреде заузео нови-стари министар, Зрењанинац, Горан Кнежевић који је наставио стазом потпуно нетранспарентних и огромних субвенција страним инвеститорима и даљом политиком огромних намета, пореза и доприноса за привреду што Покрет Доста је било не подржава и оштро критикује овакав начин вођења економске политике.

Критиковали смо и поновно разбацивање новцем грађана Зрењанина када је у питању плаћање музичких извођача током летње манифестације Дани пива, кадровску политику у ЈП Резервати природе, незаконито наплаћене више износе накнаде за боравак деце у вртићима, небригу о културном добру града Зрењанина (Сандићева кућа и Електротехничка школа Никола Тесла), припрему доласка и огромне нетранспарентне субвенције немачком инвеститору Тенису (нем. Тöнниес), катастрофално стање у општини Сечањ и много других ствари.

Подржали смо пословно удружење ЗРЕПОК у захтеву за укидањем обавезне чланарине Привредној комори Србије, удружења за бригу и заштиту животиња и многе зрењанинске иницијативе и предлоге који су се уклапали у циљеве Покрета. Позитивну зрењанинску 2016. годину обележио је невероватан рад културних установа града у веома тешким условима, запослених у зрењанинској Болници, свих привредника који се лавовски боре за пословање и раднике у својим предузећима, спортисте Ивану Шпановић и Давора Штефанека за освојене медаље на Олимпијским играма у Рију и др.

У децембру, буџет. После ребаланса већ у јулу 2016. када је и лаицима било јасно да је буџет катастрофалан и са значајно нижим приходима, ових дана одборници града Зрењанина усвојили су буџет за 2017. годину који је чак 30% мањи од прошлогодишњег и назвали бисмо га ‘’буџетом за преживљавање партократије’’ и уместо да се позабави смањењем броја запослених и растерећењем градског буџета, број запослених биће – већи. Да сте у Управном одбору неке компаније, и директор вам предложи за трећину нижи буџет, да ли бисте дали поверење таквом директору?

И за крај, порука за Зрењанинце. Желимо Вам да у новој 2017. години искључите телевизор, не слушајте празна обећања, погледајте улицу у којој живите, град, разговарајте са блиским људима и ослободите се манипулације власти кроз медије, јер иду избори, а од избора зависи и да ли ћемо сви срећније живети у њој.

Срђан Јанковић

Члан Општинског одбора Покрета Доста је било

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар