Војводина Саопштењe

Добро нам дошли

Ретропсекитива и објективна анализа рада за сваку озбиљну организацију, па тако и за сваку озбиљну политичку организацију, је пракса одговорног и професионалног деловања, па из тог разлога наш новосадски тим објављује ретроспективу свог рада, планове за наредни период и  и упућује позив грађанима да приступе покрету.

ИЗБОРНА 2016 – ИЗАЗОВИ, ИСТРАЈНОСТ, ДОСЛЕДНОСТ И УСПЕХ
Избори су били велики изазов и задатак за новосадски одбор покрета Доста је било. Сачињен већином од људи који немају никакво политичко искуство, па самим тим ни искуство везано за изборне процедуре, новосадски тим је доживео изборе као збир великих изазова.

Највећи међу њима било је прикупљање потписа који су потребни за формирање градске, покрајинске и републичке посланичке односно одборничке листе. Иза себе нисмо имали армију запослених страначких кадрова у јавним предузећима, који би по налогу и директивама “партијских секретара” били принуђени да дају своје потписе за одборничке и посланичке листе уцењени радним местом, а такве армије имају партократске странке. А, ми се против партократије боримо. Нама су грађани листе потписивали сасвим добровољно. Једини адути  да ћемо довољан број потписа скупити су нам били принципи и програм покрета Доста је било и интегритет свих појединаца из новосадског одбора.

Изузетном енергијом, залагањем, заједништвом и жељом новосадских чланова покрета Доста је било, поред свих видова опструкције и неравноправрног статуса са осталим политичким опцијама, покрет је успео да скупи импознатан број потписа за све три листе што нас је додатно уверило да наша програм, политика и принципи имају завидну подршку у новосадском бирачком телу.

ДРУГА ПОЛИТИЧКА СНАГА У ЛОКАЛУ
Иако је велика већина чланова новосадског одбора покрета Доста је било била политички неискусна, то нас није спречило да на локалним изборима будемо изненађење. Изборни успех градског тима бројкама изгледа овако:

1. у Новом Саду, у градској скупштини Доста је било постаје друга политичка снага по броју освојених мандата. Освојили смо 9,54% гласова, односно 8 одборничких места. Укупан број Новосађана који је својим гласом указао поверење нашем градском одбору 16.841.
2. На покрајинским изборима освојено 5,54% гласова, односно 7 мандата од којих троје посланика долазе из новосадског одбора Доста је било.
3. На републичким изборима са освојених 16 посланичких места Доста је било улази у Републичку скупштину, где новосадски одбор даје једног посланика.

Наши новосадски градски одоборници, од старта суочени са кршењем пословника и свих досадашњих скупштинских пракса и процедура од стране владајуће већине, сведоци су да садашња градска власт јесте све само није сервис грађана Новог Сада. Сваки пут са скупштинске говорнице одборници Доста је било су јасно и бескомпромисно указивали на ове пропусте и алармирали новосадску јавност.

ЕВО ШТА НАС ЧЕКА У 2017. ГОДИНИ
У другој половини 2016. године, након почетка рада новог сазива градске скупштине, новосадски градски тим на челу са новим градским кординатором креће у формирање стручних тимова, који имају за задатак да буду стубови подршке целокупној новосадској организацији нашег покрета.

У духу модерне политичке организације и из жеље да се оснажи рад покрета у Новом Саду, стручни тимови су врло брзо формирани и увелико делују. Задатак стручних тимова је да потпомогну рад одобрника Доста је било у градској скупштини, сарађују са стручним тимовима на нивоу Војводине, али и републичким, што су у првим данима свог деловања већ почели да остварују.

Од стручних тимова формирани су:
Прес тим – задужен за комуникације са јавношћу (текст, видео, сарадња са медијима) је тренутно и најбројнији
Правни тим – тренутно ради на процедурама за нашу пререгистрацију у форму политичке странке
Тим за комуналне проблеме грађана Новог Сада – прати комуналне проблеме и извештава јавност о њима преко пресс тима
Тим за здравствено социјалну заштиту – окупља здравствене раднике, прати ситуацију у здравству и извештава јавност о њој преко пресс тима
Промо тим – планира јавне акције и друге промотивне активности.

Тренутно се ради на формирању и нових тимова и у 2017 биће формирани следећи тимови:
Тим за просвету
Тим за науку и образовање
Тим за уметност, културу и информисање,
Тим за заштиту животне средине

Формирањем наведених стручних тимова, интезивним радом и нешто другачијим организационим приступом створени су услови да новосадски одбор покрета Доста је било крене у реализацију својих циљева који су предвиђени планом рада за 2017:

1. омасовити чланство новосадског градског одбора што кроз приступање у организацији нових чланова и симпатизера, што кроз активирање постојећих чланова и симпатизера који до сада нису били обухваћени активностима. У чланству би требало да буду заступљени најшири словјеви становништва старосне доби од 18 година, али и различитог образовања, како би се организација и њен програм постали препознатљиви што широј популацији,
2. проширити све формиране тимове новим људима који и на овај начин желе да дају допринос раду странке,
3. припремити логистике и све друге потребне радње за прикупљења потписа за прерастање организације из покрета у странку,
4. осмишљавање и реализација акција и догађаја које ће допринети бољој комуникацији са грађанима Новог Сада али и упознавању Новосађана са свиме што смо у чинили и као градски одбор али и као одброници у градској скупштини.

Поштовани Новосађани, без обзира на струку, старост, радно искуство и лична интересовања, позивамо вас да у 2017. години учините нешто да ово постане земља у којој се лепо и радо живи. Идеалан начин да повучете потез који води у том правцу је да попуните приступницу и постанете члан покрета Доста је било, а она се налази на овом линку Линк приступнице. Наш тим ће Вас позвати на први наредни скуп. Добро нам дошли.

Доста је било
Нови Сад

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Poštovani, iako je u tekstu zapisano, da se stanovnici Novog Sada pozivaju da postanu članovi pokreta Dosta je bilo, predpostavljam da taj poziv važi i za teritoriju cele Srbije. A i pre tog poziva stanovnicima Novog Sada, na internet strani pokreta Dosta je bilo, http://dostajebilo.rs/ukljuci-se/uclanite-se/?lang=lat je poziv za uključivanjem u pokret, pa sam se tako i ja, a posle nekih informacija u medijima, odlučio da se pridružim pokretu. Dana, 09. decembra 2016. sam uplatio godišnju članarinu, a 21. decembra 2016. pre podne sam u prostorijama pokreta, Brankova 21 u Beogradu predao i popunjenu pristupnicu. Imajući u vidu da je na napred navedenoj internet strani, članovima pokreta data mogućnost i aktivnog učestvovanja u radu pokreta, prilikom predaje pristupnice izrazio sam i želju po aktivnom učestvovanju u radu pokreta Dosta je bilo. Dobio sam odgovor, da će me u toku dana ili najkasnije sutra, neko iz prostorija pokreta na Terazijama pozvati na razgovor na tu temu. I prođe sutra i prekosutra, a evo i skoro mesec dana, ali poziva nema, pa nema. Sada se postavlja pitanje, da li sam možda u Brankovoj 21 »malo više« govorio o »veštinama« koje sam stekao u svom radnom veku i koje mogu da budu od koristi pokretu Dosta je bilo. A i to »malo više« samo je manji deo mojih »veština«, ali na svu sreću za sve moje »veštine« postoji originalni pisani trag, odnosno dokumenat.