Vojvodina Saopštenje

Dobro nam došli

Retropsekitiva i objektivna analiza rada za svaku ozbiljnu organizaciju, pa tako i za svaku ozbiljnu političku organizaciju, je praksa odgovornog i profesionalnog delovanja, pa iz tog razloga naš novosadski tim objavljuje retrospektivu svog rada, planove za naredni period i  i upućuje poziv građanima da pristupe pokretu.

IZBORNA 2016 – IZAZOVI, ISTRAJNOST, DOSLEDNOST I USPEH
Izbori su bili veliki izazov i zadatak za novosadski odbor pokreta Dosta je bilo. Sačinjen većinom od ljudi koji nemaju nikakvo političko iskustvo, pa samim tim ni iskustvo vezano za izborne procedure, novosadski tim je doživeo izbore kao zbir velikih izazova.

Najveći među njima bilo je prikupljanje potpisa koji su potrebni za formiranje gradske, pokrajinske i republičke poslaničke odnosno odborničke liste. Iza sebe nismo imali armiju zaposlenih stranačkih kadrova u javnim preduzećima, koji bi po nalogu i direktivama “partijskih sekretara” bili prinuđeni da daju svoje potpise za odborničke i poslaničke liste ucenjeni radnim mestom, a takve armije imaju partokratske stranke. A, mi se protiv partokratije borimo. Nama su građani liste potpisivali sasvim dobrovoljno. Jedini aduti  da ćemo dovoljan broj potpisa skupiti su nam bili principi i program pokreta Dosta je bilo i integritet svih pojedinaca iz novosadskog odbora.

Izuzetnom energijom, zalaganjem, zajedništvom i željom novosadskih članova pokreta Dosta je bilo, pored svih vidova opstrukcije i neravnopravrnog statusa sa ostalim političkim opcijama, pokret je uspeo da skupi impoznatan broj potpisa za sve tri liste što nas je dodatno uverilo da naša program, politika i principi imaju zavidnu podršku u novosadskom biračkom telu.

DRUGA POLITIČKA SNAGA U LOKALU
Iako je velika većina članova novosadskog odbora pokreta Dosta je bilo bila politički neiskusna, to nas nije sprečilo da na lokalnim izborima budemo iznenađenje. Izborni uspeh gradskog tima brojkama izgleda ovako:

1. u Novom Sadu, u gradskoj skupštini Dosta je bilo postaje druga politička snaga po broju osvojenih mandata. Osvojili smo 9,54% glasova, odnosno 8 odborničkih mesta. Ukupan broj Novosađana koji je svojim glasom ukazao poverenje našem gradskom odboru 16.841.
2. Na pokrajinskim izborima osvojeno 5,54% glasova, odnosno 7 mandata od kojih troje poslanika dolaze iz novosadskog odbora Dosta je bilo.
3. Na republičkim izborima sa osvojenih 16 poslaničkih mesta Dosta je bilo ulazi u Republičku skupštinu, gde novosadski odbor daje jednog poslanika.

Naši novosadski gradski odobornici, od starta suočeni sa kršenjem poslovnika i svih dosadašnjih skupštinskih praksa i procedura od strane vladajuće većine, svedoci su da sadašnja gradska vlast jeste sve samo nije servis građana Novog Sada. Svaki put sa skupštinske govornice odbornici Dosta je bilo su jasno i beskompromisno ukazivali na ove propuste i alarmirali novosadsku javnost.

EVO ŠTA NAS ČEKA U 2017. GODINI
U drugoj polovini 2016. godine, nakon početka rada novog saziva gradske skupštine, novosadski gradski tim na čelu sa novim gradskim kordinatorom kreće u formiranje stručnih timova, koji imaju za zadatak da budu stubovi podrške celokupnoj novosadskoj organizaciji našeg pokreta.

U duhu moderne političke organizacije i iz želje da se osnaži rad pokreta u Novom Sadu, stručni timovi su vrlo brzo formirani i uveliko deluju. Zadatak stručnih timova je da potpomognu rad odobrnika Dosta je bilo u gradskoj skupštini, sarađuju sa stručnim timovima na nivou Vojvodine, ali i republičkim, što su u prvim danima svog delovanja već počeli da ostvaruju.

Od stručnih timova formirani su:
Pres tim – zadužen za komunikacije sa javnošću (tekst, video, saradnja sa medijima) je trenutno i najbrojniji
Pravni tim – trenutno radi na procedurama za našu preregistraciju u formu političke stranke
Tim za komunalne probleme građana Novog Sada – prati komunalne probleme i izveštava javnost o njima preko press tima
Tim za zdravstveno socijalnu zaštitu – okuplja zdravstvene radnike, prati situaciju u zdravstvu i izveštava javnost o njoj preko press tima
Promo tim – planira javne akcije i druge promotivne aktivnosti.

Trenutno se radi na formiranju i novih timova i u 2017 biće formirani sledeći timovi:
Tim za prosvetu
Tim za nauku i obrazovanje
Tim za umetnost, kulturu i informisanje,
Tim za zaštitu životne sredine

Formiranjem navedenih stručnih timova, intezivnim radom i nešto drugačijim organizacionim pristupom stvoreni su uslovi da novosadski odbor pokreta Dosta je bilo krene u realizaciju svojih ciljeva koji su predviđeni planom rada za 2017:

1. omasoviti članstvo novosadskog gradskog odbora što kroz pristupanje u organizaciji novih članova i simpatizera, što kroz aktiviranje postojećih članova i simpatizera koji do sada nisu bili obuhvaćeni aktivnostima. U članstvu bi trebalo da budu zastupljeni najširi slovjevi stanovništva starosne dobi od 18 godina, ali i različitog obrazovanja, kako bi se organizacija i njen program postali prepoznatljivi što široj populaciji,
2. proširiti sve formirane timove novim ljudima koji i na ovaj način žele da daju doprinos radu stranke,
3. pripremiti logistike i sve druge potrebne radnje za prikupljenja potpisa za prerastanje organizacije iz pokreta u stranku,
4. osmišljavanje i realizacija akcija i događaja koje će doprineti boljoj komunikaciji sa građanima Novog Sada ali i upoznavanju Novosađana sa svime što smo u činili i kao gradski odbor ali i kao odbronici u gradskoj skupštini.

Poštovani Novosađani, bez obzira na struku, starost, radno iskustvo i lična interesovanja, pozivamo vas da u 2017. godini učinite nešto da ovo postane zemlja u kojoj se lepo i rado živi. Idealan način da povučete potez koji vodi u tom pravcu je da popunite pristupnicu i postanete član pokreta Dosta je bilo, a ona se nalazi na ovom linku Link pristupnice. Naš tim će Vas pozvati na prvi naredni skup. Dobro nam došli.

Dosta je bilo
Novi Sad

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Poštovani, iako je u tekstu zapisano, da se stanovnici Novog Sada pozivaju da postanu članovi pokreta Dosta je bilo, predpostavljam da taj poziv važi i za teritoriju cele Srbije. A i pre tog poziva stanovnicima Novog Sada, na internet strani pokreta Dosta je bilo, http://dostajebilo.rs/ukljuci-se/uclanite-se/?lang=lat je poziv za uključivanjem u pokret, pa sam se tako i ja, a posle nekih informacija u medijima, odlučio da se pridružim pokretu. Dana, 09. decembra 2016. sam uplatio godišnju članarinu, a 21. decembra 2016. pre podne sam u prostorijama pokreta, Brankova 21 u Beogradu predao i popunjenu pristupnicu. Imajući u vidu da je na napred navedenoj internet strani, članovima pokreta data mogućnost i aktivnog učestvovanja u radu pokreta, prilikom predaje pristupnice izrazio sam i želju po aktivnom učestvovanju u radu pokreta Dosta je bilo. Dobio sam odgovor, da će me u toku dana ili najkasnije sutra, neko iz prostorija pokreta na Terazijama pozvati na razgovor na tu temu. I prođe sutra i prekosutra, a evo i skoro mesec dana, ali poziva nema, pa nema. Sada se postavlja pitanje, da li sam možda u Brankovoj 21 »malo više« govorio o »veštinama« koje sam stekao u svom radnom veku i koje mogu da budu od koristi pokretu Dosta je bilo. A i to »malo više« samo je manji deo mojih »veština«, ali na svu sreću za sve moje »veštine« postoji originalni pisani trag, odnosno dokumenat.