Politika Prenosimo

Pavlović: Vučić ima prednost, ali nije nepobediv

Predlog pokreta Dosta je bilo za sve one koji se deklarišu i ponašaju kao opozicione stranke je da se postigne dogovor o jednom zajedničkom kandidatu za predsednika Republike, a onda i drugom zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Beograda, kao i da se oni međusobno podrže. Sa druge strane, do identifikacije ko bi mogao da bude zajednički kandidat treba doći nakon istraživanja javnog mnjenja, iako moramo da sačekamo da SNS istakne svog kandidata jer bez te nepoznate nije realno praviti bilo kakav dogovor, izjavio je danas Dušan Pavlović, narodni poslanik u Skupštini Srbije, potpredsednik pokreta DJB i profesor na Fakultetu političkih nauka.

Pavlović je, gostujući u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine, rekao da će Aleksandar Vučić najverovatnije biti predsednički kandidat svih stranaka trenutno vladajuće koalicije, uprkos tvrdnjama samog premijera da “njemu ne pada napamet da to uradi”.

“Vučić će pokušati da napravi neku vrstu referendumske atmosfere jer mu svi drugi kandidati, koji su mu bliski, nisu dovoljno pouzdani, a onda će pokušati da tu atmosferu iskoristi da raspiše i vanredne parlamentarne izbore i izbore za Skupštinu Grada Beograda”, ocenjuje on.

Pavlović smatra da je referendumska atmosfera neizbežna, ukoliko se Vučić bude kandidovao, dok sa druge strane, kao opozicija morate da imate toleranciju na nekoga sa čijim političkim programom se ne podudarate baš 100 odsto. On kaže i da opozicija sigurno nisu stranke koje sa naprednjacima imaju koalicije na lokalu, poput LDP, LSV ili DSS.

“Sada je situacija slična onoj iz 2000. godine, kada ste u opoziciji imali veliki broj stranaka koje su bile različite, ali su prevazišle podele. Sa druge strane, postojala je jedna stranka – SPO, koja se zvala opozicionom, ali je sarađivala sa SPS u Skupštini Grada Beograda, i posle tih izbora je izbrisana sa političke scene”, istakao je on.

Komentarišući istraživanja javnog mnjenja, po kojima je Vučić najpopularniji političar u ovom trenutku u Srbiji, Pavlović kaže da se slaže sa istraživanjima po kojima je kandidat vladajuće koalicije u prednosti u odnosu na kandidata razjedinjene opozicije, ali da to ne znači da je Vučić nepobediv, niti da će da pobedi u prvom krugu predsedničkih izbora.

“Ako pretpostavite veliku diskriminaciju opozicije, negativnu medijsku kampanju i još veću krađu na izbornim mestima, onda možda Vučić i može da pobedi u prvom krugu”, kaže on.

Pavlović smatra da su pogrešne tvrdnje da će strankama vladajuće koalicije biti teško da podrže Vučića, ako budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori, jer su sve te stranke na trenutnim pozicijama jer im je upravo Vučić to omogućio.

Zajedno i na vanredne izbore, pa vlada oročena na godinu dana

Pavlović je opoziciji predložio, ne samo zajednički nastup na predsedničkim izborima, nego i na vanrednim parlamentarnim, uz formiranje šarolike vlade koja bi bila oročena na godinu dana, a onda i nove izbore u fer i demokratskoj atmosferi.

“Poenta da se objedini veći raspon biračkog tela i da se izdvoje stranke lažne opozicije, koje nikako ne bih zvao, poput LDP, LSV i SRS, takođe ni DSS. Tu bi u obzir došle Dveri, DS, SDS, Nova stranka i Levica Srbije. Uslov je i da Vuk Jeremić i Saša Janković takođe to podrže, kao i mnoge nevladine organizacije i građanske inicijative”, objašnjava on i dodaje da bi to moglo ozbiljno da uzdrma režim Aleksandra Vučića.

Pavlović predlaže nekoliko stvari koje bi ta prelazna vlada trebala da uradi – transparentnost svih javnih finansija, vraćanje svih plata i penzija na nivo pre smanjivanja, , povezivanje radnog staža za radnike oštećene tokom privatizacije javnih preduzeća, ukidanje pretplate za javne servise i trajno prebacivanje na budžet, reforma izbornih zakona, kao i medijskih zakona, te reforma Republičke izborne komisije profesionalnog tela za kontrolu izbora.

“Budžet je sada prepun netransparentnih davanja, gde građani ne znaju za šta su pare potrošene. Onda, javni servisi ne smeju da zavise od političke klike na vlasti, što je sada situacija kod ovog privremenog finansiranja, kada vam se svake godine poručuje da neće biti para ako ne budete dobri. Ako definišete fiksno jedan odsto iz budžeta za RTS i RTV, nije važno ko je na vlasti. Građani to plaćaju ovako i onako, bez obzira da li direktno plate taksu ili se iz budžet javi servis finansira preko poreza”, objašnjava on.

DJB učestvuje u polemikama, ali ne mogu da dobiju repliku

Komentarišući nastup Pokreta Dosta je bilo u Skupštini Srbije i negativne reakcije na muzički performans koji su izveli u sali skupštine, kao i na konferenciji za medije u skupštinskom holu, Pavlović ističe da je medijska situacija u Srbiji mnogo gora nego pre samo dve godine i da DJB učestvuje u skupštinskim polemikama, ali da ne mogu da dobiju reč da repliciraju na uvrede i optužbe, kao i da je javni servise jedan put isekao njegov govor, a drugi put prekinuo prenos kada je trebao da govori predstavnik njihove poslaničke grupe.

“Snimak na kojem poslanici Dosta je bilo pevaju Bajaginu pesmu “Pada vlada” jeste kontroverzan, a cilj je bio da se pošalje poruka da se ne slažemo sa cirkusom koji se pravi u skupštini, sa kršenjem zakona, kršenjem skupštinskog poslovnika, kao i da smo protiv sistema kojim orkestrira Vučić”, kaže on i dodaje da je pre dan skupština radila celu noć, kako bi se sednica završila u sredu prepodne i kako bi Vučić izbegao da odgovara na pitanja poslanika u četvrtak.

“Vučić izbegava dijaloge u skupštini, a kada ipak dođe, onda vam predsednica Skupštine ne da reč. Vučić je najavio TV duel sa predstavnicima pet stranaka opozicije istovremeno, a ne sme da izađe na njega. Istovremeno, ponavlja kako se nikoga ne boji, a onda pobegne pre nego što predstavnici prave opozicije dođu u salu da ga pitaju ili se dogovori sa predsednicom Skupštine da opozicija ne dobije pravo na repliku. On jednostavno nema hrabrosti da se suoči sa opozicijom”, ocenjuje on.

“U kafani ne smeju da vam odsviraju pesmu Pada vlada”

Pavlović podseća da Pokret Dosta je bilo odgovorno i utemeljeno iznosi stavove u Skupštini Srbije, ali da mediji to neće da prenesu, a da su snimak na kojem pevaju pesmu “Pada vlada” svi preneli.

“Probajte da tražite u kafani da vam odsviraju tu pesmu… neće niko hteti. Probajte od Bajage da tražite na koncertu da je otpeva… ne sme, a ova pesma je napisana pre 14 godina”, ističe on i dodaje da su je oni odabrali kako bi pokazali da se ne boje.

Odgovarajući na pitanje da li, kao novi u parlamentu, dobro razumeju procedure i duh poslovnika, Pavlović napominje da svaki poslanik ima pravo na repliku, ako ga neko pomene u negativnom kontekstu i ako neko pogrešno tumači ono što je rekao, te da se do sada javljao oko 15 puta, a da je samo jedan ili dva puta dobio pravo na repliku.

“U Skupštini imate poslanike prvog i drugog reda, jedni koji su obespravljeni i imaju ograničena prava, i drugi koji imaju višak prava. Ako to imate u skupštini, onda postoje i građani prvog i drugog reda. Kada tražite posao u javnom sektoru, ako kažete da ste član SNS, imate beneficije i sve prednosti u odnosu na one koji nisu članovi stranke”, ukazuje on.

Ovakve evrointegracije su štetne za Srbiju

Pavlović je predložio moratorijum na proces evropskih integracija Srbije jer smatra da su ovakve evrointegracije štetne za Srbiju, za njenu privredu i za demokratiju, uz ogradu da ostaje evropejac i da želi da Srbija bude u Evropi.

“Integracije u kojima se Evropska komisija pravi da ne vidi da se desila Savamala, da postoji kontrola i pritiskanje medija. Evropska komisija to primeti u izveštaju koji čita 100 ljudi, a onda ministar spoljnih poslova jedne evropske zemlje zagrli premijera, potapše ga po ramenu i kaže da idemo u dobrom pravcu”, navodi on.

Pavlović smatra da su u Srbiji ugrožene medijske slobode, vladavina prava, pa i sama demokratija, te da očekuje od EU da kaže da “ovo više ne može ovako”.

“Treba da sednemo i da se ponovo dogovorimo o tome kako treba da izgleda proces evrointegracija, ovako ne može više, jer je suprotno interesima građana ove zemlje. Sada se kroz 35 poglavlja Srbija usklađuje na veoma površnom nivou – traže se institucije koje garantuju vladavinu prava, ali se ne gleda da li one rade svoj posao, toga nemate u izveštaju i nemate konsekvence kada se nešto tako desi”, objašnjava on i dodaje da je Evropska unija tokom 90-ih doprinosila razvoju demokratije, a da sada šteti.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Dobar tekst! Trebalo bi se dogovoriti oko zajednickog kandidata za premijera, presednika i gradonacelnika. Treba vise biti nacelan u ciljevima nego u funkcijama. Mora se strogo biti protiv partokratije, za postavljanje direktora na konkursima, nezavisan REM, Sudstvo, vracanje penzije, otkrivanje i kaznjavanje zluopotreba SNS!
  Moze li mi neko objasniti zasto EU podrzava ovakvu vladu iako radi protiv vrednosti EU kao partijsko zaposljavanje, kradja stecenih prava, gusenje nezavisnih institucija, sudstva, medija, funkcioneri sa plagiranim i kupljenim diplomama, netransparetnost…..
  Treba da bude godinu dana tehnicke vlade i posle izbori na svim nivoima.
  U obzir ne treba doci LDP, LSV, zavetnici, Treca srbija, Narodna mreza, DHSS,SRS, DSS,srpska liga,1389. Oni ce padom vlade se istopiti ili biti kao SPO danas.
  U obzir trebaju doci-DJB, NOPO, Republikanci, Vojvodjanska partija, SDS, Levica, Narodni pokret, Zajedno za Sumadiju, DS, sandina grupa,Dveri, Nova stranka,manjinske partije koje nisu za vladu,Zajedno za Srbiju,
  Srecno badnje vece i Bozic svima koji ga slave i obelezavaju!
  Zeleo bih da sledece godine u boljim okolnostima gba prosljavamo!
  Mir Boziji! Hristos se rodi!

  • EU podržava ovu vladu zato što je poslušna i radi šta joj se kaže. Njima ne smeta diktator na vlasti dokle god ispunjava njihove uslove i pravi od svoje zemlje briselsku koloniju. Diktator će se onda kad-tad povući, a zemlja će i posle njega ostati kolonija – to je njima mnogo važnije nego vladavina prava.

 • Nisam siguran da je godinu dana dovoljno za te prve, slobodne demokratske izbore (koje bi raspisale stranke opozicije ako osvoje vlast na aprilskim izborima).

  Problem su mediji i ravnopravan pristup stranaka tim medijima. Pretpostavimo da opozicija dobije parlamentarne izbore u aprilu i da se omogući normalan i ravnopravan pristup državnim medijima sa nacionalnom frekvencijom (RTS, RTV). SNS će opet biti u prednosti jer kontroliše većinu dnevne štampe, tabloide i praktično sve privatne i lokalne stanice koje su privatizovali i pritom prodali ili poklonili svojim članovima i poslušnicima.

  U isto vreme oni zadržavaju kontrolu nad većinom ljudi u pravosuđu koje je sve samo ne objektivno i nezavisno. Itd,…

  O ovome treba razmišljati na vreme da se ne ponovi period 2000 – 2003, kada je prva demokratska vlast od samog starta imala vezane ruke i bila saplitana na svakom koraku.

 • Po mom mišljenju, vrlo je teško, možda i nemoguće, da Vučić može da izgubi na predsedničkim izborima ove godine – za to će trebati još vremena. Međutim, opozicija bi mogla da pobedi na beogradskim izborima, a ako bude bilo i parlamentarnih (a verovatno će ih biti), DJB bi mogao da osvoji preko 10%, možda čak i postane najveća stranka u parlamentu posle SNS.

  • DJB je i sada,prema raspoloženju naroda,najveća stranka posle sns-a(oko 15%,zasad).Realno i bez preterivanja.

 • Dobar intervju, ali ne do kraja. Meni je najviše zasmetalo da se u ovom delu gde spominje plan o oročenoj vladi na 1 godinu nije spomenuo, da ona pre svega treba da reši tranzicionu jednačinu, čitaj: otpusti veliki broj ljudi iz javnog sektora, slomi subvencije tj. napravi moratorij na ceo javni sektor koji jede Srbiju.

  Umesto toga se fokusirao na *davanje* što je po meni donekle populistička priča. Ispada da je tv pretplata ojadila Srbiju i da zbog toga Srbija propada. Ali to se uvek nekako gura u prvi plan, jer se eto uvek nešto *daje* građanima, a to je bolje za uši, nego *sumorna* istina da je potreban radikalni rez što psihološki asocira na *oduzimanje*. Pa dokle još da se *oduzima*. Populistička retorika (donekle).

  Glavni oslonac *nove političke kulture* koji promoviše DJB, a čiji je glavni cilj da vaspostavi poverenje u politiku (a samim tim, i pre svega u DJB) kod najvećeg dela građana koji joj je okrenuo leđa, jeste pre svega da im kažete ISTINU. A istina je radikalan rez u javnim finansijama i vođenju javnog sektora. I neke ljude će to da boli. Dakle, nemoje upadati u priču da ste Deda mraz i da samo treba nešto da se *da* što im je vlast *oduzela* i da je to suština problema, a ne da je sistemske prirode.Treba biti krajnje otvoren i bežati od tog populizma, jer se time izjednačavate sa *ostalima*.

  Druga zamerka je ta što je Dušan naveo da bi ta nova vlada menjala izborni zakon. A šta ako svim koalicionim partnerima u novoj vladi to ne odgovara, a od njih zavisi glasanje. Od Tadića npr. To je jedan čovek/kombi stranka. Njemu ovaj izborni sistem potpuno odgovara. Istorijski smo imali sličnu situaciju kad je DS htela da napravi većinski sistem jer joj je to dog. a socijalisti im nisu dali.

 • Dobro razmisliti oko tog SDS-a i oko nekih potencijalnih kandidata za predsednika Srbije. Predsednik SDS-a je veliki krivac za pojavu SNS-a i donošenje puno nakaradnih zakona. Što se tiče predsedničkih kandidata, treba paziti da se ne prođe kao na Vračaru sa Klanšekom, kao u Vojvodini sa Kurjačkim, kao sa odlaskom Predraga Markovića… Pamet u glavu, imamo jednu šansu!

 • Solidan nastup,ali treba poslati na tv one talentovanije i ubedljivije,npr Branku Stamenkovic ili nekog drugog ,sigurno imamo takvih.Malo je ovakvih prilika te ih morate bolje iskoristiti.Kada se Vladimir Pavicevic prvih par puta pojavio na Utisku nedelje,odmah je prepoznat kao neko ko je kvalitetan a nov,i to je dokazao u Skupstini.Na bezobrazna pitanja Pavlovic se pravda i gubi se.Kada Lj,Gojgic kaze da je i prosla vlast usvajala mnogo zakona na brzinu,trebalo je da odgovori da on sa tim nema veze i da oplete po cuvenoj mantri sns pa i vi ste ovako ,oni su ovako isto…Npr,vidim da ste i vi potpali pod ovu mantru vlasti…ili bezobraznije.jel vam to pitanje dao urednik sa javnog servisa gradjana koji imaju pravo da znaju sve za svoje pare,ha,ha.Promeni temu u svoju korist,kaze sta se ne sme u etru i bude malo drzak i sa samopouzdanjem,kao Radule,nema pred sobom studente.Ponuda mora biti sira,vise novih lica,ne ostavljajte utisak da tu nema nikog do 2,3 lika,a ima.Hristos se rodi!

 • Ja bih volela da mi gospodin Pavlović kaže kako misli da će DS, u toj eventualnoj oročenoj vladi, pristati da učestvuje u pravljenju svih tih radikalnih reformi, kad je već puno puta pokazala i dokazala da je njen jedini cilj opstanak na vlasti. Nije valjda da neko misli da će oni odjednom postati moralni i spremni da rade u korist građana. Oni nikada neće raditi u korist građana i niko ih nikada na to neće naterati osim nužda, kao što su na Vračaru pristali na uslove DJB-a samo zato što nisu sami mogli da formiraju vlast. Da su mogli sami da je formiraju, ne bi im palo na pamet da čuju šta DJB ima da kaže. To isto važi i za ostale stranke, osim možda Nove stranke i eventualno Levice.

  • Nije na DJB da daje objašnjenja šta će i kako će drugi da postupe, generalno i ne može. Na DJB je da osmisli i ponudi svoj plan i to su uradili. Dalje će vreme pokazati šta će da bude i ko će da pristane a ko neće.

  • Sale, sad si stvarno promašio temu. Ja ne mislim da DJB treba da daje objašnjenja kako će drugi da postupe već zašto misle da će DS, jednom kada se nađe u toj zajedničkoj oročenoj vladi, da postupi po prethodnom dogovoru i da zajedno pristupi svim tim reformama koje za godinu dana treba da obezbede demokratske izbore. Dakle, zašto misle da mogu da imaju poverenja u DS, s obzirom na iskustvo koje sa njima imamo. Cela stvar bi po meni mogla da uspe jedino ako bi DJB imao apsolutnu većinu u toj eventualnoj oročenoj vladi pa mogao da diktira uslove.

  • Nisam pogrešio temu. Pitanje je “kako DJB misi da će DS ovo ili ono”. Nema šta DJB da misli za druge. DJB je osmislio plan koji je namerno pojednostavljen sve do crvenih linija ispod kojih DJB ne želi ići, upravo sa namernom da šanse za prihvatanje budu veće. Tačka razmimoilaženja, kao što je EU, je takođe ubačena “kompromisno” dakle da se napravi jednogodišnja suspenzija pa da se posle sledećih, poštenih i fer izbora, stranke ponovo premere i svako nastavi sa svojim punim programom. Prema tome, DJB nudi plan za koji veruje da može okupi pravu opoziciju. Ako opozicija želi iskrenu promenu vlasti, to je rešenje (mada mogu da ponude i svoj plan, što da ne), a ako budu gledali sopstvene interese onda će naravno svako da vuče na svoju stranu a od toga jedine koristi može da ima Vučić. Dakle, DJB nikako ne može da zna šta misli DS niti time treba da se bavi. Takođe, nije na DJB-u da nekoga kontroliše niti da mu (ne)veruje. Ako DS i druge opozicione partije prihvate plan i posle rade drugačije, jedini sud je narod. Isto važi i u slučaju nekog budućeg ulaska u vladu gde bi bilo više stranaka, narod je glasao za sve njih i narod je taj koji mora da ocenjuje postupke svake. To se uradi podela i svako bude zadužen za određene oblasti i mere se rezultati. Naravno da bi bilo najbolje da DJB potpuno samostalno napravi vladu i vodi zemlju kako misli da treba ali malo je verovatno da će osvojiti baš toliku podršku da sve može sam. I ako se sad ne napravi neki predizborni dogovor, sve te iste partije čeka dogovor u nekoj narednoj vlasti, jer niko neće biti toliko jak da vlada samostalno. Dakle dogovor, dogovor i dogovor je ključ svega. Ne može se izbeći. A sud na kraju daje narod.

  • Ok., u pravu si. Ja ću verovatno morati da progutam tu žabu, odnosno dogovaranje s onima koji će nas sigurno izneveriti. Ali, očito da ne može drugačije. Kao što kažeš, narod će dati svoj sud, nadajmo se samo da ima dovoljno naroda koji će, ako ne sada, barem jednog dana shvatiti šta je u njihovom pravom interesu.

 • Nisam do sada započinjao komentar nabrajanjima, poput nekog Borislava. Medjutim, nekad to i nije potpuno beskorisno. Idemo redom… 1. Lapsus voditeljke nije ispravio ni gost, Pavlović. Nije kandidaturu objavio Saša Radulović, već Janković. Drugo, Pavlović jeste obrazovan i inteligentan čovek, medjutim, pitanje je – koliko je i “ubojit” u svom javnom nastupu (poput ovog), a što u ovom trenutku predstavlja neophodan preduslov ukoliko se želi (preko potreban) zgoditak – pridobijanje ne samo neopredeljenih, već ubedjivanje i današnjih pristalica vlasti. Treće, i možda najvažnije – optimizam i zarazna vera, uz siguran nastup – jesu okosnica ubedljivosti, koja predstavlja neizostavnu “sportsku disciplinu” – ukoliko želite pobedu. “Slažem se sa vama, Vučić jeste najpopularniji”, i tralala u tom pravcu… Ne ide tako. Naprotiv. Vučić ima dovoljno prostora za reklamu, da bi Pavlović izigravao sveca i potvrdjivao (odnosno, ne lagao) nešto, makar to bilo i tačno. I tako ga i sam reklamirao. Ne ide tako. Spinuješ ili preskočiš ako ti se steglo u grlu, uglavnom – neizostavno i neumorno – ubedjuješ u suprotno. Tako se igra ova igra. Jebiga, učite od Vučića. On se čovek potrudio da pročita toliko knjiga s tom tematikom, jer zna – “ambalaža” prodaje proizvod. I, na kraju, ne i najmanje važno – ljudi, šta je vama? Zašto mora da se čeka da Vučić otvori karte i zašto je u slučaju i prlamentarnih izbora – onda to (praktično) referendum? Predsednički izbori – su definitivni. Šta čekate sa kandidatom? Zašto obraćate pažnju na Sns kandidata, ma ko on bio, i time u javnosti potvrdjujete njihovu superiornost, da od njih sve zavisi – pa čak i vaše delovanje i vaša taktika? Šta je vama, svima vama iz istinske opozicije? Zašto se unižavate i samodeplasirate? Vaš kandidat, ma ko to bio, i vi iza njega – pa vi imate tomove i tomove materijala sa kojim organizovano i adekvatno dozirano možete da “pucate” o vlasti – do sudnjeg dana. Nasuprot vašem gnjecavom i samoponižavajućem stavu – odmah, što pre, treba krenuti sa “paljbom” po ovoj vlasti, krenuti i na teren, stvarati atmosferu i pobednika i promena. A Sns, nek igra svoju igru, nemojte je igrati i vi. Nemojte da oni odredjuju pravila. Postavite svoju igru. i to da li jeste ili nije referendum ako su samo predsednički… Majstori, svakako je – referendumski, ma koji izbor da je u pitanju.

  • Pozdrav Igore. Ne želimo da budemo kao Vučić. Ne želimo da budemo ubojiti. Mi smo pristojini i pošteni ljudi i želimo da radimo svoj posao i da pustimo sve druge takve ljude da rade svoj. Što se tiče objave podrške za kandidaturu, postoji politička taktika iza toga, već smo objašnjavali više puta, jasno je da vi mislite drugačije ali nemojte banalizovati to pitanje jer ga mi shvatamo vrlo ozbiljno. Karte se otkrivaju u pravo vreme, ko shvata razumeće.

  • Uh, ne trpite kritiku. “Ubojit” ne znači da pucate u nekog, ali, dok neko u ovoj vrsti “rada i života”, kao što su izbori – u celom svetu, koristi “pušku”, vi biste “mimozama” na takvog suparnika? Jer, vi ste fini i pošteni. Uh… Od kada je Djokovic dohvatio “finoću”, zaboravio je šta je prvo mesto. U svakom nadmetanju neophodan je adrenalin, ako se želi dobaciti dalje. Propoved i smiraj, imamo crkvu za to. Ovo je nešto drugo. Ovde je potreno nešto drugo. I niko ne kaže da budete nepristojni, niti da psujete majku nekome. Ali, budizam, jogu i meditaciju ostaviti onima koji nemaju preča posla. Vi imate, ušli ste sami u to,i više nego važna posla. I upravo vaš potonji komentar banalizuje intenciju osnovnog komentara. I niko nije rekao da bidete Vučić. Ali, da trebate da učite od njega, da, trebate. Tako ćete ga i dobiti. To ne znači i da postupate kao on. Recimo, da krijete “taktiku”, “kandidata” do “zadnjeg trenutka”. Čemu? “Ko razume, shvatiće”, zar ne? Izgleda da ipak niste puno toga razumeli. Vremenom ćete doći na ono što već dugo govorim i na šta već dugo, dugo ukazujem. Naravno, ovo je moj stav, moja želja da dam doprinos promeni. Da li sam u pravu ili u krivu, znaćemo za koji mesec. Voleo bih da – budem demantovan, više od svega.

  • Bravo. Usao sam da dam komentar da takve izjave su mlake. Ovo je primitivan narod i reaguje na poticavj,motivaciju a najvise na laz. Banalne stvari. Npr ova slika. Slika je los,a odaje utiska umornog coveka koji gleda u pod. Znam sta govorim,bavim se internet marketingom, uspeh zavisi od recenica,slika,stava. Siguran sam da je tako i u ostalim sferama zivota. Idemo,u pobedu!

  • DJB je onakav kakav jeste, ne žele da budu drugačiji. Njih ne zanima ni populizam, ni brutalnost u izjavama, niti da glume bilokakvu “silu koja se iznenad pojavljuje i rešava stvar”. To su prostojni ljudi, nalik svima nama, ne žele da se prilagođavaju sistemu gde uspevaju samo oni koji su “drčni i bučni” već žele da prilagode sistem gde će biti obnuto, takvi će sedeti kod kuće a pitaće se normalni i pristojni ljudi. Možda to neće uspeti ali drugačije ne žele. Ja to pozdravljam.