Autorski tekst Beograd

Plansko obesmišljavanje opštinskih inspekcija

Na drugoj sednici Saveta za komunalne delatnosti, urbanizam i zaštitu životne sredine Skupštine Gradske opštine Zvezdara održanoj 27. decembra 2016. godine, članovima Saveta je predstavljen Izveštaj o radu odeljenja za inspekcijske poslove (u prilogu).

Poznato je da gradske opštine nemaju neke naročite nadležnosti, one su zapravo daleko manje od najmanje srpske opštine. Međutim, to nije razlog da se izveštaj o jednoj jako bitnoj oblasti, koja obuhvata građevinsku i komunalnu inspekciju, sabije u 5-6 siromašnih strana. Dodatno je poražavajuć podatak po kome se Zvezdara prostire na čak 3165 hektara, i na čijoj teritoriji se nalazi sigurno nekoliko desetina hiljada objekata.

Iako su u nadležnosti opštinskih službi samo objekti do 800 m2, u jednom gusto naseljenom i urbanizovanom delu Beograda kao što je Zvezdara, inspekcijski poslovi iziskuju daleko više obrađenih statističkih i opisnih podataka, analitičkih prikaza i konkretnih parametara koji govore daleko više od samih brojeva.

Razmatrani izveštaj se u principu sastoji od opšteg dela, dela građevinske i komunalne inspekcije, od kojih svaki deo ima po stranicu do dve! Obzirom da su slične strukture, greške i nedostaci se uglavnom ponavljaju kroz sva poglavlja Izveštaja.

Pre svega, tabele sa pregledom zavedenih predmeta su do te mere šture, da samo generišu ukupne podatke. Tako ne postoji kategorizacija predmeta po trenutnom statusu, stepenosti rešenja, žalbe, izvršenja… Ključni parametri za merenje učinka i analizu rezultata jedne službe državnog aparata su izostavljeni! Na moje pitanje zbog čega nema odgovarajućih podataka, načelnica mi odgovara da ne postoji način kako bi razvrstali broj predmeta prema kategorijama koje ja predlažem?!

Dalje, ne postoji pojedinačni prikaz po predmetima koji su rezultat prijave građana (servisni centri) i predmeta nastalih po službenoj dužnosti samih inspekotra (dežurstva i odlasci na teren). Dodatno je zbunjujuće zbog čega nema ovih podataka, jer su u posebnom delu komunalne inspekcije oni prikazani, po kome je po prijavama građana vođeno 897 postupaka, dok je po službenoj dužnosti pokrenuto 367 postupaka!

Ispostavilo se u toku rasprave na samoj sednici da je taj odnos daleko veći u korist građana i u delu građevinske inspekcije (odnos ~ 5:1). Nedopustivo je da građani vrše nadzor na terenu umesto inspektora, a još je gore što se taj podatak ovim izveštajem prikriva! Ovo je još jedan ključan pokazatelj nefunkcionisanja inspekcijskih službi.

U delu Odseka za građevinsku inspekciju se navodi i to da je Zvezdara podeljena na 5 teritorijalnih jedinica sa aspekta vršenja građevinske inspekcije, gde je za stanje u svakoj od tih teritorija odgovoran po 1 inspektor. Jako je loša praksa nepostojanja međusobne kontrole i personalizacija tih pet teritorija po sistemu ”inspektorskih kolonija”.

Ovo je dodatno zabrinjavajuće i unosi sumnju u ispravnost rada inspektora, obzirom da na svakom koraku naočigled svih nas niče nelegalna gradnja, ili se ona dešava od 3+ sprata. Takođe, u Izveštaju se ne navodi koje su to teritorijalne celine, niti postoji pregled predmeta razvrstanih u tih 5 jedinica. Jedan transparentan i analitički pregled predmeta bi morao da razvrsta sve predmete kako po statusu, izvršenosti, dužini trajanja, tako i po individualnim učincima i rezultatima za svaku teritorijalnu podoblast. Umesto jasnog prikaza podataka, imamo nešto što liči na tabelu sa 1 redom i 4 kolone:

Podatak da je u ”godini ozakonjenja” prijavljeno 580 novih nelegalnih objekata znači da su u proseku u 2016.godini dnevno otvarana skoro DVA nova nelegalna gradilišta! Svaka dalja analiza ovog zaprepašćujućeg podatka je nemoguća, jer su izostali raščlanjeni podaci o predmetima i njihova kategorizacija, koji bi nam mnogo više rekli o ovom broju.

Uzroci se, bez jasne analize i operativne obrade podataka, mogu samo naslućivati. Jedan od njih je i taj što Odsek građevinske inspekcije ne radi u punom sastavu, te od ukupno pet inspektora radi njih četvoro. Ta činjenica, pored velikog poverenog posla legalizacije objekata lokalnim samoupravama, predstavlja dodatni otežavajući problem.

Opštinske vlasti su nedavno promenile Statut opštine i uposlile DVA NOVA VEĆNIKA i opteretile budžet za novih 200.000 dinara mesečno. S druge strane, oni štede na građevinskim inspektorima sa platom od 45.000 dinara i time kumuju stvaranju urbanističkog haosa na Zvezdari!

Milan Popović
master inž. građ.
potpredsednik Saveta za urbanizam Skupštine GO Zvezdara
član pokreta “Dosta je bilo”, Zvezdara

Prilog
Izveštaj o radu odeljenja za inspekcijske poslove

2. izvestaj inspekcija 2016

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar