Autorski tekst Južna Srbija

Leskovac: Građani na udaru vremenskih i političkih prilika

Kapacitet onih koji upravljaju državom i gradom, kao i to šta je stvarna politika vladajuće političke opcije, najvidljiviji je u trenutku kada nas zadese prirodne nepogode.

U trenutku kada naši sugrađani u Stupnici, Orašcu, Piskupovu, Jarsenovu, Kupinovici, Buvcu, Klajiću, Lipovici, Radevcu, Drvodelji, Oraovici, Crkovnici, Golemoj Njivi i mnogim drugim selima nemaju struju, zavejani su, nemaju apsolutno nikakvu medicinsku pomoć – u Leskovcu NE ZASEDA KRIZNI ŠTAB. Vladajuća koalicija je procenila kako stanje nije alarmantno. To što je nevreme najavljeno još pre nedelju dana nije potaklo lokalne vlasti da bar upozore ljude i da im pomognu da se pripreme za nadolazeću sibirsku hladnoću. Nijedna vest na gradskom sajtu. Nikog da održi vanrednu konferenciju za štampu. Nijedno upozorenje na regionalnim medijima.

Ko plaća cenu nepostojeće i neodgovorne politike? Uvek građani. Pored toga što nemaju ni puteve, a često ni mostove, o kanalizaciji i vodovodu da ne pričamo, naši sugrađani se u ovom trenutku bukvalno bore da prežive. Šta je sa trudnicama i porodiljama? Šta se dešava sa malom decom koja dobiju temperaturu ili grip? Koje rešenje je vladajuća garnitura jedne velike i nekoliko skoro pa nepostojećih stranaka ponudila za ove situacije? Ko će građanima koji ionako žive u bedi nadoknaditi štetu koja je nastala zbog višednevnog nestanka struje?

Eto to bi trebalo da se zapitate, dragi sugrađani, kada idući put uzmete olovku u ruke i pođete na glasanje. I SVAKI put kada pođete na glasanje. Kada vas se sete i počnu da obilaze vaše štale. Kada kupe nekoliko dresova seoskom fudbalskom timu i 2-3 reflektora za utrinu na kojoj se odigravaju utakmice, i obećaju da će vam zaposliti decu da rade u pelenama za 20.000. To nije politika. Politika podrazumeva rešavanje problema. Politika podrazumeva brigu o svako građaninu. Politika podrazumeva odgovornost.

Na kraju, dragi naši sugrađani, čestitamo vam na hrabrosti i samoorganizovanosti koju ste pokazali u ovih nekoliko dana. Svi vi koji ste traktorima i poljoprivrednim mašinama raščistili puteve i još uvek to radite. Svi vi koji oblazite svoje bolesne i stare komšije. Svi vi koji se borite sa gripom dok unosite drva u kuću bez struje. Zaslužujete bolju vlast. Zaslužujete bolju državu.

Olivera Jović
koordinatorka pokreta “Dosta je bilo”, Leskovac

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar