Војводина Деманти Саопштењe

Одговор на наградно питање – ко је опозиција у Сремској Митровици

Након текста портала „Митровачки синдикат“ под називом „НАГРАДНО ПИТАЊЕ: Ко је власт, а ко опозиција у Сремској Митровици?“ сачинили смо одговор, како налаже култура комуникације, јер се питања односе на покрет Доста је било. Портал “Митровачки синдикат” је наше активности тражења простора за прикупљање потписа протумачио као сарадњу са странком на власти. Ми као грађани имамо право да простор за ову намену тражимо и добијемо од свог Града. Град је дужан да нам обезбеди простор, као што га обезбеђује бројним другим организацијама разних делатности и профила, иако се политичким личностима на власти сигурно не свиђа наш активизам. То што им се не свиђа, не значи да смеју да нас одбију. Ако нас не одбију, то не значи да смо са њима у договору, нити да постоје “тајне везе”. Не треба вам веза да бисте користили јавне градске просторе, јер они припадају свим грађанима.

Извор фотографије – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sremska_Mitrovica_Town_Library.jpg

Наиме, неки наводи из текста су тачни, првенствено да покрет „Доста је било“ стиче све већу подршку грађана, посебно од кад су посланици покрета започели борбу на “фронтовима’ Народне Скупштине. Резултат тога запажамо и ми, кроз пораст броја симпатизера и онлине учлањења у Покрет, на локалном нивоу.

Укратко о покрету Доста је било у Сремској Митровици

Иако постоји скоро три године, након почетничких ‘дечијих болести’, огранак у Сремској Митровици се консолидовао почетком априла 2016.год. То језгро покрета у Сремској Митровици чине људи са кредибилитетом, личним интегритетом и јаком вољом да, првенствено свој град, начине бољим местом за живот. Такође, сви су веома свесни да се лично залагање и напори које улажу у рад покрета у овом покрету не награђује радним местом, повишицом, унапређењем, ‘функцијама’ или нечим сличним. Ми нисмо таква организација, наш циљ је увођење реда у јавни сектор, раскид са страначким запошљавањем путем негативне селекције кадрова и по томе се разликујемо од свих осталих политичких опција. То је изричито наглашено и чини један од основних принципа покрета, као пропагатора нове политичке културе. У покрету су људи који су професионално остварени. За своје ангажовање мотив налазе у револту према, по грађане Србије, деструктивној политици, која траје безмало 30 година. Атмосфера безнађа, страха, уцењивања људи преко радних места, масовно одлажење и стручњака и омладине, са једне стране и више него лагодан живот окупљених око властодржаца, је чињенично стање које се не може игнорисати. Више не.

У последњој активности прикупљања потписа за оснивање странке „Доста је било“ за коју је потребно 10.000 потписа, ми из покрета смо позвали све своје пријатеље, познанике, чланове и симпатизере да нас у томе подрже своји потписом. Приликом подношења захтева да добијемо простор у коме можемо да прикупимо потписе тражили смо од градске управе да то буде „Канцеларија за младе“, јер спада у општинске просторе, дакле, на располагању је свим грађанима, тако да и ми на њу имамо право. Међутим, у општини су нам рекли да, иако имамо право да затражимо те просторије за потребе покрета, то нико никада није урадио. Убеђени да ћемо ту радити потписе, објавили смо ту локацију и пустили у етар. Кад смо дефинитивно одбијени (хвала им на одбијеници), затражили смо просторије МЗ „Центар”. Убрзо је плакат са погрешном адресом повучен и пустили смо нове плакате са исправљеном адресом. Обзиром да смо знали да постоји шанса да се неко појави и пред вратима „Канцеларије за младе“ решили смо да окачимо обавештење о промени локације.

У вези са тврдњом горе поменутог портала да је покрет Доста је било “пожељна удавача којој се удварају ситни политички мешетари”, наглашавамо да у покрету постоји јасан став према људима који су до сада променили превише странака. Неки од њих се воде искључиво личним интересом и то су тзв. интересни прелетачи. Њих ни у једном граду не воле, све најгоре о њима говоре, па се онда поставља питање зашто грађани гласају за такве, јер је Народна Скупшина препуна прелетача из интереса. Митровачки “прелетачи” су наши суграђани који, без обзира на њихове претходна убеђења, имају право (уставно, јер покрет није секта) да се упознају са програмом покрета, али не и да остваре интересе на које су кроз бављење политиком можда навикли. Као што је већ наведено, покрет се не заснива на личним интересима, те је управо наш програм оно што људе привуче односно интересне калкуланте одбије. Ово значи да чим приђу покрету Доста је било добијају основну поруку да од нашег покрета неће имати личног материјалног интереса, па ко одлучи да са нама остане мора са тиме да се помири. Очито да је то разлог што до сад немамо 10 хиљада чланова, па зовемо грађане да нам потпишу за регистрацију странке. Такође верујемо да постоји доста уцењених људи који не смеју да дођу и дају подршку покрету „Доста је било“, иако верују да имамо добре циљеве и програм рада. Ми не нудимо партијска радна места, не обећавамо потенцијалним члановима да ће уживати у партократији на уштрб интереса осталих грађана, тако да нисмо пуно привлачни за прелетаче који у странке улазе из интереса. Они се у опште не лактају пред нашим вратима. Управо супротно, већина њих нас се помало и боје.

Што се тиче тврдње да покрет „Доста је било“ у локалној Скупштини има свог одборника, Ђорђа Ђорђића, истичемо да је нетачна. Поменути одборник обавља свој одборнички мандат као независни одборник у Скупштини Града, јер је иступио из Демократске странке. Међутим, јавно изјашњавање Ђорђића да се приклања идеји и програму покрета, навело је неке суграђане на погрешне закључке. Покрет Доста је било у Сремској Митровици нема свог одборника у локалној Скупштини.

Градске приче о разбијању, отимању или асимиловању покрета у Сремској Митровици од стране неких људи “из сенке” настају баш због непознавања програма, принципа, односно начина функционисања покрета Доста је било.

И да резимирамо. Верујемо да је много више поштених и честитих људи у нашем граду него уцењених глава. Све који и даље сумњају у покрет „Доста је било“, позивамо да прате нашу страницу и фејсбук групу ”Доста је било-Сремска Митровица”. Контактирајте нас, присуствујте неком од наших састанака, како би упознали људе ентузијасте који су се окупили око идеје и жеље за бољим сутра. Такође, без икакве обавезе давања потписа, заинтересовани за рад покрета могу доћи у петак, 20.јануара, у МЗ ‘Центар’, од 12х до 15х, јер месне заједнице имају отворена врата за све грађане и служе за друштвено организовање свих, па тако и нас. Општински службеници то знају и зато не могу да нам онемогуће приступ овим просторијама и то нема никакве везе са “тајним договорима”, већ употребом месних заједница за сврху због које постоје за све грађане Сремске Митровице. Не треба вам “веза” да бисте користили месну заједницу.

Срдачан поздрав,
Покрет Доста је било
тим у Сремској Митровици

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар