Saopštenje Spoljna politika

U pregovorima sa EU niko ne štiti interese Srbije

Nesposobni pregovarači koje predsednik Vlade šalje u Brisel samo sa jednim zadatkom – da održavaju njegovu poziciju i političku podršku koju ima u Briselu, bez obzira na štetu koju će time proizvesti Srbiji – praktično ništa ne rade da bi zaštitili interese Srbije, srpske privrede i poljoprivrednika. Politika pristupanja EU je oduvek bila štetno klimanje glave na sve što traži Brisel zarad političkih poena umesto da se vode pravi pregovori od kojih bi Srbija imala koristi.

Sednica odbora za finansije na kojoj se juče raspravljalo o pregovaračkoj poziciji Srbije za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Srbije EU za Poglavlje 29 – Carinska unija, bila je potpuna farsa vladajuće većine. Sednica je bila zatvorena za javnost. Saša Radulović je pokušao da raspravu odvede na temu koji se interesi Srbije štite u tim pregovorima. Pokušao je da dobije odgovor na pitanje koliko na srpsku privredu utiču pregovori koji su se odužili, jer je 2008. godine, kad je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, rečeno da ćemo pristupiti 2015. ili 2016. godine, a sad se govori o 2020. ili 2025. godini. Pitao je koliko subvencije koje se dobijaju u EU utiču na damping i uništavanje domaće poljoprivrede i šta Vlada radi da zaštiti Srbiju od tih štetnih uticaja. Postavljeno je i pitanje saradnje sa svim upravama carina iz kojih Srbija uvozi ili u njih izvozi, odnosno da li se porede carinske deklaracije Srbije sa deklaracijama tih zemalja. Da li išta u ovim pregovorima radimo na tome jer je u istraživanjima međunarodnih institucija pokazano da postoje razlike u fakturama od oko pet milijardi dolara godišnje, na štetu Srbije. Nijedan odgovor nije dobijen. Pregovarači tvrde da zaštita interesa srpskih privrednika i poljoprivrednika nije predmet ovog poglavlja, iako bi zaštita naših interesa morala da bude centralni deo svih poglavlja.

Pregovarači su priznali da ne vode nikakve pregovore, već se bave isključivo administrativnim stvarima, podešavanjem šifara i sličnim sporednim pitanjima, a o pitanjima koja smo im postavili ne znaju ništa jer je to pitanje za druge pregovaračke timove i druga poglavlja. Od tih drugih timova dobijamo odgovore da se oni bave samo svojim sitnim delovima, a niko se ne bavi ukupnom slikom interesa Srbije. Vladajuća koalicija je svoju nesposobnost pokušala da zamaskira novim napadima na Dosta je bilo i optužbama da DJB hoće prekid pregovora sa EU. Naravno da ovde nije tema pregovarački proces i njegovo zaustavljanje, nego je glavno pitanje zašto Vlada Aleksandra Vučića ne definiše, a onda i štiti interese Srbije u procesu pregovaranja sa EU.

Pregovori sa EU i otvaranje poglavlja služe za predizborni marketing Aleksandra Vučića isto kao što su služili Tadiću. Imamo deža vi situacije kad je Tadić 2008. godine, zbog predizborne kampanje potpisao štetan sporazum sa EU o prodaji zemlje strancima. U pregovorima se ne štite interesi Srbije, srpskih privrednika i poljoprivrednika. Vučić potpisuje sve što mu se stavi na sto ne vodeći računa o interesima Srbije.

Posledice politike Aleksandra Vučića po domaću privredu i poljoprivredu će biti katastrofalne i nije važno da li će na svojim medijima lažno optuživati Dosta je bilo da bi kratkoročno zamaskirali sve što rade. Za neku godinu pitaćemo se zašto smo potpisali nešto što je na našu ogromnu štetu. Najveće posledice trpeće domaći proizvođači. Ova politika može da se zaustavi samo na izborima smenom vlasti.

Prilog snimak izjave za medije Saše Radulovića

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bravo, bravo, Bravo. Ovaj govor Saš Radulovića zaista me oduševio, kao i mnogi drugi ovaj posebno. Govor je pokazao da je Saša Radulović pravi državnik, koji misli dobro Srbiji bez obzira dali je to EU ili Rusija. Na prvom mjestu je Srbija i to mi se svidjelo. Bravo Saša samo napred i sa ovim kratkim izlaganjem rejting Dosta je bilo porastao je za bar jedan procenat, tek moje srce. Imamo jednog Sale – Nacionale u košarci, a treba nam Sale -Nacionale u poltici. Imali smo: Vuk, Vukašin, Vujica i Vučić, prvu trojicu žestoko kritikuje Njegoš u Gorskom vijencu. Interesantno da svi u svojoj osnovi imaju rečicu “Vuk”, i svi su bili izdajnici srpskog narodnog nacionalnog interesa. Ne “nacionalističkog”, već nacionalnog, a to je patriotsko i nema mržnje, a voli svoju Srbiju i uvažava i poštuje druge. Bravo novi politički Sale – Nacionale. “Srbija preko Saleta do svjetskog zlata iz Vučićevog blata”. Podržimo ga i Dosta je Bilo.

  • Novo izabrani predsednik SAD-a Donald Tramp je kratko i jasno rekao u interviju renomiranom Evropskoj novinskom listu da 2017.god. očekuje da se Bregzit proširi i na druge članice EU. Pošto je on u toku predizborne kampanje stalno isticao da će pobediti uprkos što naručene ankete govore suprotno, sasvim je jasno da je predsednik SAD-a dobrano upućen u to što se iza “brda valja”, mnogo bolje nego sadašnja vlast u Srbiji. Pošto je D.Tramp pobedio parolom – “Amerika na prvom mestu!” to isto mora da važi i za budućeg predsedničkog kandidata u Srbiji da jasno i glasno kaže – SRBIJA NA PRVOM MESTU ! a ne Eu (zapravo interesne klike koje se kriju iza parole da EU nema alternative!) Zato pokret a uskoro i partija Dosta je bilo mora jasno, glasno i rezolutno istakne dobitničku formulu za uspešnu Srbiju a ne gubitničku politiku po državu Srbiju koju sprovodi sadašnja vlast.

  • Ulazak EU je buducnost Srbije. Mi tu pripadamo geografski, kulturno, istorijski. Deca nam mnogo vise beze u EU nego u zemlje evroazijske unije bar 20 puta vise. Znaci tu je bolje. Svi idu da rade, skoluju, usavrsaju se i lece u EU. EU ima odlicne i najbolje standarde u mnogim oblasti klimi, zastiti radnika, zastiti manjina, vladavini prava, demokratiji….I potrebna je ovoj zemlji da izadje iz pogubne nacionalisticke i izolacionisticke politike. Naravno treba ocuvati dobre odnose sa Rusijom, Kinom, SAD, Nesvstanima….

    Sa druge strane Vucic sve radi populisticki i marketinski. Nema pravih i svesnih strucnjaka koji ce u pregovorima stititi interese nase zemlje. To smo krivi sami zbog takve vlade!

  • Gospodin Vučić je danas 18.12.2017. izjavio da su u Briselu potpisana samo dva dokumenta koja se odnose na dogovore između KiM i Srbije. Svi ostali su usmeni! Povod za ovu izjavu je da su amerikanci, na pitanje g. Vučiću kako su albanci bez odobrenja NATO i KFOR poslali ROSU na područje gde su Srbi većina, premijer je odgovorio da ne postoji pisani dokument koji to zabranjuje! (?). Ovo je prosto neverovatno! Treba se podsetiti kod “čuvenih 5:0” pregovora Srbija – KiM, da je naša vlast izjavljivala upravo to da ROSU ne može ići na severni deo KiM gde su srbi većina bez odobrenja KFOR i NATO.
    Logično je pitanje, ako je tačno to što je danas Vučić izjavio – kako to da se vrše pregovori a da pri tom ne postoji pisani dokument o tome šta je bila tema i dogovoreno nakon svakog susreta? Sve u svemu – totalni dilentalizam, neznanje i neozbiljnost.

    Dušan Marković, član DJB

  • Lažni car Šćepan mali pravi patriotsku predstavu sa vozom, a kad treba da bude patriota on je čist izdajnik. Jadna smo ti mi zemlja u kojoj narodni poslanici ne razmišljaju svojom glavom, nego njome samo klimaju. A još smo jadniji što veliki broj ljudi još uvek veruje da je na vlasti veliki spasilac.
    Kakve su mogućnosti da DJB, kad dođe na vlast da odredbe ovako loših sporazuma suspenduje ili odloži njegovu primenu? (Da se ja pitam, pregovore sa EU bih odložio na najmanmje pet godina.)

  • Pozdrav svima
    1. Ovakva objasnjenja mnogima na jasan nacin pokazu nakaradnost sistema i jednostavna resenja za uredjenje sistema, koja svi razumeju.
    Nedeljno, dvonedeljno ili mesecno stampanje biltena, sa clancima kao ovaj bi sigirno bilo korisno. za one koji su zainteresovani a nemaju pristup i vestinu za internet. (Jeste, bilo je casopisa Velika Srbija, Srpska rec, itd, pa bi se ruzne paralele mogle povuci i sa ovakvim potezom).
    2. Mozda bi bilo korisno odstampati i nabrojati izglasane zakone u jesenjem zasedanju Skupstine (valjda preko 100) sa objasnjenjima stetnosti, mogucnosti zloupotrebe itd. Objasnjenje spajanja nespojivih zakona, broj zakona i zakazivanje zasedanja itd. Ovo bih voleo videti na ovom sajtu. (Mada sam pratio, koliko sam mogao) Analiza rada Skupstine i izglasanih zakona, odbijenih i prifvacenih amandmana.
    3. Ovo vise nije pitanje procenta rasta popularnosti naseg Dosta Je Bilo (za to ne brinem) vec da se stanovnici nase Zemlje upoznaju sa stanjem i drugacijim vidjenjima i mogucim resenjima, pa da biraju. Mozda je medijski mrak upravo poceo biti “mracniji” sada kada su se pojavile ozbiljne drugacije ideje, nego ranije.
    Opet se sve svodi na principe DJB (cak ni ne svih 20).
    Pozdrav svima od jednog Zike

  • Mnogo više me je oduševio govor Jeremića u Zrenjaninu, koji je preneo N 1 tv. U dva reda – stavio je 5 godina vladavine Sns-a! I, praktično, kompletan politički program! Neverovatno, zaista, začudjujuće. Znalo se da je bistar, da jeste i te kako moćan “štih”, ali me je ipak iznenadio. I to – ne malo. Lik je – bomba.

  • Sada, kada je gospodin u pravom smislu te reči – Vuk Jeremić, krenuo u kampanju, može se, na osnovu tri njegova govora – u Beogradu, Šapcu i posebno u Zrenjaninu, povući jasna paralela između programskih tačaka DJB-a i programa gospodina Jeremića. Akcenat bih posebno stavila na prekrajanje obezbeđivanja budžetskog suficita na račun penzionera i onih koji nemaju dovoljno za dostojanstven život, te uvođenje reda u javna preduzeća i sasecanje partokratije u korenu.
    Napred navedene paralele mi ulivaju nadu za podršku gospodina Jeremića na predsedničkim izborima.

    • Postovani Cika Veljo pozdrav Vama i svim ostalim.
      Pitanje Vam je veoma tendenciozno i nejasno.
      – Iz osnovnog teksta i izjave naseg Sase, vlast se proziva da ne stiti interese Srbije u pregovorima sa EU. Pa valjda je ocigledno da se treba pregovarati i stititi interese Srbije.
      – Nas Dosta Je Bilo se zalaze SAMO za 20 univerzalnih principa koji stite interese Srbije i u Srbiji i u Evropi i u Svetu. Tih 20 principa stite i pregovarace od eventualne zloupotrebe Srbije prema drugima.
      Pozdrav svima od jednog Zike

    • Postovani Ziko, hvala na odgovoru. Samo: Vi to iznosite kao svoje misljenje, ili mi odgovarate u ime DJB? Je li to zvanican stav?

    • U jednom tekstu na ovom sajtu od pre par meseci objašnjeno je da se DJB zalaže za jednogodišnju suspenziju pregovora sa EU. To znači da nije za prekid pregovora. Naći čete taj tekst na ovom sajtu ako se malo potrudite. Za mene je ta suspenzija problematična odluka, ali možda ja nemam dovoljno informacija kad je o toj temi reč. U svakom slučaju, odgovor za vas je da DJB nije za prekid pregovora.

    • Postovani Cika Veljo. veliki pozdrav Vama i svim ostalim.
      Stav i misljenje su moji licni kao simpatizera i glasaca Dosta Je Bilo, zasnovani na mom vidjenju primene 20 principa i mog vidjenja teksta i videa iznad.
      U strahu da mi komentar bude preopsiran,pa jos i ne prenoci, javno priznajem da sam ponekad svetski prvak u nepreciznosti.
      Znaci ponavljam: Tekst iznad sam razumeo da treba pregovarati sa EU i stititi interese Srbije.
      Jos jednom veliki pozdrav Svima od jednog Zike