Војводина Саопштењe

Нови Сад: Власт негира и очигледно, ако јој тако одговара

Можда је ово један сасвим једноставан пример који описује сву бахатост власти у Новом Саду. Можда ће се неком овај пример учинити баналним, али он јесте можда и најбољи пример који разоткрива апсурд функционисања гласачке машинерије која ће изгласати шта год да јој се нареди. Овај пример открива и сав бесмисао у који понизно наштимано гласање потпуно покорених одборника гура друштво у којем живимо. Можда ће се некоме пример учинити смешним, али добро размислите. Та иста гласачка машинерија изгласава и неке одлуке које утичу на животе свих нас, а чини то по диктату, без удубљивања у смисао, без икакве анализе и по наређењу некога са свог врха… Они и оно што виде својим очима негирају, ако им се нареди да “виде” другачије. Они то чине баш овако:

На седници Скупштине Града Новог Сада 28.12.2016. године, један од одборника скупштинске већине је учествовао у расправи тако што је говорио са места, седећи. Пословником о раду Скупштине Града Новог Сада, чланом 87 став 3, предвиђено је следеће: „Ако говори са места, одборник је дужан да устане, осим ако се не ради о особи са инвалидитетом“.

Рекламирајући повреду Пословника у наведеном члану, тражио сам од Скупштине да се о повреди изјасни, надајући се да ће страначка послушност устукнути (бар овога пута) пред очигледном истином.

Скупштина се изјаснила да није било повреде Пословника. Другим речима, Скупштина је изгласала да је стајао човек који је седео.

Суштина демократије јесте да политичка опција која освоји највећи број гласова на изборима има право да институционално врши власт, доноси одлуке, спроводи свој политички програм у складу са Уставом и важећим законима. И то је потпуно у реду.

Оно што није у реду је да се власт злоупотребљава, институције урушавају и обесмишљавају до нивоа исмејавања, а закони и остали прописи игноришу и поштују само онда када то опцији на власти одговара, а ово је био само један од једноставнијих примера таквог понашања.

То није демократија. То је нешто потпуно супротно. Захтевамо да Пословник поштује и власт и опозиција.
ДОСТА ЈЕ БИЛО!

Реља Алексић,
Одборник у Скупштини Града Новог Сада

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар