Vojvodina Saopštenje

Novi Sad: Vlast negira i očigledno, ako joj tako odgovara

Možda je ovo jedan sasvim jednostavan primer koji opisuje svu bahatost vlasti u Novom Sadu. Možda će se nekom ovaj primer učiniti banalnim, ali on jeste možda i najbolji primer koji razotkriva apsurd funkcionisanja glasačke mašinerije koja će izglasati šta god da joj se naredi. Ovaj primer otkriva i sav besmisao u koji ponizno naštimano glasanje potpuno pokorenih odbornika gura društvo u kojem živimo. Možda će se nekome primer učiniti smešnim, ali dobro razmislite. Ta ista glasačka mašinerija izglasava i neke odluke koje utiču na živote svih nas, a čini to po diktatu, bez udubljivanja u smisao, bez ikakve analize i po naređenju nekoga sa svog vrha… Oni i ono što vide svojim očima negiraju, ako im se naredi da “vide” drugačije. Oni to čine baš ovako:

Na sednici Skupštine Grada Novog Sada 28.12.2016. godine, jedan od odbornika skupštinske većine je učestvovao u raspravi tako što je govorio sa mesta, sedeći. Poslovnikom o radu Skupštine Grada Novog Sada, članom 87 stav 3, predviđeno je sledeće: „Ako govori sa mesta, odbornik je dužan da ustane, osim ako se ne radi o osobi sa invaliditetom“.

Reklamirajući povredu Poslovnika u navedenom članu, tražio sam od Skupštine da se o povredi izjasni, nadajući se da će stranačka poslušnost ustuknuti (bar ovoga puta) pred očiglednom istinom.

Skupština se izjasnila da nije bilo povrede Poslovnika. Drugim rečima, Skupština je izglasala da je stajao čovek koji je sedeo.

Suština demokratije jeste da politička opcija koja osvoji najveći broj glasova na izborima ima pravo da institucionalno vrši vlast, donosi odluke, sprovodi svoj politički program u skladu sa Ustavom i važećim zakonima. I to je potpuno u redu.

Ono što nije u redu je da se vlast zloupotrebljava, institucije urušavaju i obesmišljavaju do nivoa ismejavanja, a zakoni i ostali propisi ignorišu i poštuju samo onda kada to opciji na vlasti odgovara, a ovo je bio samo jedan od jednostavnijih primera takvog ponašanja.

To nije demokratija. To je nešto potpuno suprotno. Zahtevamo da Poslovnik poštuje i vlast i opozicija.
DOSTA JE BILO!

Relja Aleksić,
Odbornik u Skupštini Grada Novog Sada

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar