Београд Саопштењe

Кривична пријава против Вучића за зграду Геозавода

Саша Радуловић, председник посланичке групе Доста је било, поднео је Тужилаштву за организовани криминал кривичну пријаву против Александра Вучића за злоупотребу државне имовине у Савамали. Реч је о злоупотреби зграде Геозавода у Београду, где је, уз јасно покровитељство председника Владе, омогућено богаћење приватног угоститеља а на штету буџета Републике. Председник Владе је ради стицања личне користи и испуњавања личних интереса омогућио да се државна имовина, супротно законима Србије, преда у руке приватних угоститеља, хвалио јавно и рекламирао ресторан Салон 1905 и омогућио приватницима сигуран профит од редовног организовања протоколарних, званичних ручкова, вечера и коктела.

Кривичном пријавом обухваћени су и Јован Воркапић, директор Републичке дирекције за имовину, Никола Недељковић, директор привредног друштва Београд на води доо Београд, и Весна Наранчић, директорка приватног предузећа д.о.о. о5 ЦО Београд – Земун, које држи ресторан Салон 1905.

Под директним патронатом председника Владе функционери у државним органима су омогућили да приватни угоститељ отвори ресторан без икакве надокнаде за државни буџет. Ресторан је радио од 11.09.2014. до 23.11.2016.године супротно чак и уговору о коришћењу непокретности који су потписали директори Дирекције за имовину и Београда на води. Новинари истраживачке мреже Бирн открили су у септембру прошле године да се део зграде Геозавода даје у подзакуп трећем лицу. Да би заташкао скандал и омогућио даљи рад ресторана Салон 1905, Александар Вучић је 09.11.2016. године је издејствовао да се ресторану прибави привидна законитост.

Александар Вучић је потписао Закључак Владе Републике Србије, 05 број: 464-10694/2016 дана 09. новембра 2016. године, усвојен истог дана на седници Владе Републике Србије, којим се зграда Геозавода бесплатно уступа предузећу Београд на води на 30 година и то уз могућност издавања тог простора трећем лицу. Ово је кршење Закона о јавној својини чл. 34. ст. 3 који забрањује издавање трећем лицу. Никакав закључак Владе не може поништити закон. Затим је Јован Воркапић на основу закључка Владе 23. новембра закључио Уговор о давању на коришћење непокретности са Николом Недељковићем као заступником Београда на води. Недељковић је супротно Закону дао у подзакуп део Геозавода привредном друштву д.о.о. о5 ЦО Београд – Земун, МБ:20976284, ПИБ: 108322135, чији је законски заступник Весна Наринчић.

Све ово указује на јасан хијерархијски однос у организованој криминалној групи у којој постоје јасно подељене улоге и види се континуирано незаконито поступање у коме се појединци богате, а наноси велика штета републичком буџету. Зато председник посланичке групе Доста је било Саша Радуловић захтева да Тужилаштво за организовани криминал покрене истрагу и утврди тачан износ материјалне штете која је нанета буџету Србије. Сходно члану 91 Кривичног законика који каже да “нико не може задржати имовинску корист прибављену кривичним делом” захтева се да осумњичени ту штету надокнаде.

Кривичном пријавом обухваћена је и државни правобранилац Оливера Станимировић, која није ништа предузела да заштити државну имовину иако је Саша Радуловић, председник посланичке групе Доста је било у Скупштини, дописом од 12.09.2016. године, од ње затражио да покрене кривични поступак против одговорних лица због неоснованог коришћења пословног простора у Карађорђевој 48 и неоснованог богаћења.

Синхронизована и организована злоупотреба јавне имовине, кршење прописа и стварање профита привилегованим појединцима очигледно се води из врха Владе која је центар корупције у Србији. Политика Александра Вучића има све особине рада организоване криминалне групе, а пример ресторана Салон 1905 је јасна илустрација како се злоупотребом положаја моћи, изигравањем закона и спровођењем самовоље из врха кроз установљену хијерахију наноси штета држави у корист приватног капитала. Позивамо Тужилаштво за организовани криминал да покрене тужилачку истрагу, утврди кривце и обештети државу.

Прилог

Кривична пријава Тужилаштву за организовани криминал

Krivična prijava za Salon 1905

Повезани линкови

Javno.rs – Јавна имовина бесплатно до 2046. године
Javno.rs – Држава без контроле имовине у Савамали

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Vlasnik je drzava Srbija, izborima i novonastalom vecinom, formirana je Vlada, koja raspolaze imovinm Srbije.
  Ako su izbori pokradeni, a jesu, znaci da su sve odluke Vlade, po Ustavu, protiv zakonite.
  Ali kako, po srpskom obicaju, ako i ja mogu da ucarim, nema veze.
  Ako je i Vlada donela odluku da nekom nesto ustupi, bez nadoknade, onda oni koji upravljaju tom imovinom, a narocito neki D.o.o. ima pravo da odlucuje kako oni hoce.

  • Nije istina… bio sam pod zakupom i nisam imao prava da izdam trecem licu a pogotovo ne da radim sa zakupljenom imovinom sta hocu

  • Borislav & Ivan,
   Da si citao i dijagonalno, izbori su pokradeni, svi su seli u skupstinske skamije, krseci zakon a i moralna nacela.
   Kad se iznajmljuje prostor, moze da se napise, citava knjiga sitnim slovima.

 • Samo tako ,oni su primitivni,bez morala i jedino sot ih brine je pretnja.A ovo je pretnja,i nelagodnost jer ce kad tada doci na red zajedno sa korumpiranim sudijama koje ce ovo naravno odbaciti,a samim time preuzeti odgovornost na sebe.

 • Jedini nacin da AV i SNS vlast odgovaraju za nepostovanje Ustava i zakona – je da odu sa vlasti.
  Izbore su dobili na osnovu obecanja da ce pojedinci iz predhodne vlasti odgovarati za pljackaske privatizacije i korupciju – nisu nista uradili.
  Obecanje je bilo i donosenje Zakona o poredklu imovine, kako bi makar deo opljackanog bio vracen narodu.
  Nastavljaju da BLATE sve one koji drugacije misle i nikako da prihvate cinjenicu da je rezultat SNS i AV vlasti standard naroda, narod je sve siromasniji a Srbija sve zaduzenija.
  Polako prestaje i TETOSENJE sa Zapada.
  Nova taktika AV i SNS: Ako nema hleba, ima naoruzanja.
  Za sta?
  Panika.

 • A kada ce te da podnesete krivicnu prijavu za organizovan kriminal za finansiranje svoje partjske vojske SNS internet tima tj botova iz budzeta. Od clanarine nema sanse da se finansira plate tih 3000 ljudi. U krivicnoj prijavi moraju da stoje svi akteri pustosenja budzeta od potpisnika te odluke jer je u pitanju zloupotreba sluzbenog polozaja od grupe ljudi do samih botova kao saucesnika jer svi znaju da nelegitmno dobijaju novac. Da bi pravda bila zadovoljena sve botove sluzbeno zavesti jer su bili udruzeni u zlocinackom poduhvatu sirenja lazi, pretnji, targiranja neistomisljenika, dovodjenja u zabludu svesnim radnjama a sve zarad novca. Sav taj novac iz budzeta bi morali da vrate gradjanima Srbije i to bi bila pravna pouka za buduce partijske zaludjenike i njihove vodje da su cisti mediji garant demokratkog drustva koji na sve nacine urusili svojim udruzeno-organizovanim kriminalom.

 • Milovan Miki Raković Zasto ne sprovesti potpunu lustraciju svih? Zasto, kada ode ova kamarila s vlasti i grbace naroda, ne pitati Tuzioca za organizovani kriminal, ako ne pokrene postupak, ZASTO ga nije pokrenuo, ko mu je nalozio da ga ne pokrene i da snose odgovornost i tuzilac i nalogodavac? ZASTO? Nismo uradili lustraciju posle Milosevica- i to je jedan od osnonih razloga zasto nam se sve ovo desava.