Beograd Saopštenje

Krivična prijava protiv Vučića za zgradu Geozavoda

Saša Radulović, predsednik poslaničke grupe Dosta je bilo, podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića za zloupotrebu državne imovine u Savamali. Reč je o zloupotrebi zgrade Geozavoda u Beogradu, gde je, uz jasno pokroviteljstvo predsednika Vlade, omogućeno bogaćenje privatnog ugostitelja a na štetu budžeta Republike. Predsednik Vlade je radi sticanja lične koristi i ispunjavanja ličnih interesa omogućio da se državna imovina, suprotno zakonima Srbije, preda u ruke privatnih ugostitelja, hvalio javno i reklamirao restoran Salon 1905 i omogućio privatnicima siguran profit od redovnog organizovanja protokolarnih, zvaničnih ručkova, večera i koktela.

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu, Nikola Nedeljković, direktor privrednog društva Beograd na vodi doo Beograd, i Vesna Narančić, direktorka privatnog preduzeća d.o.o. o5 CO Beograd – Zemun, koje drži restoran Salon 1905.

Pod direktnim patronatom predsednika Vlade funkcioneri u državnim organima su omogućili da privatni ugostitelj otvori restoran bez ikakve nadoknade za državni budžet. Restoran je radio od 11.09.2014. do 23.11.2016.godine suprotno čak i ugovoru o korišćenju nepokretnosti koji su potpisali direktori Direkcije za imovinu i Beograda na vodi. Novinari istraživačke mreže Birn otkrili su u septembru prošle godine da se deo zgrade Geozavoda daje u podzakup trećem licu. Da bi zataškao skandal i omogućio dalji rad restorana Salon 1905, Aleksandar Vučić je 09.11.2016. godine je izdejstvovao da se restoranu pribavi prividna zakonitost.

Aleksandar Vučić je potpisao Zaključak Vlade Republike Srbije, 05 broj: 464-10694/2016 dana 09. novembra 2016. godine, usvojen istog dana na sednici Vlade Republike Srbije, kojim se zgrada Geozavoda besplatno ustupa preduzeću Beograd na vodi na 30 godina i to uz mogućnost izdavanja tog prostora trećem licu. Ovo je kršenje Zakona o javnoj svojini čl. 34. st. 3 koji zabranjuje izdavanje trećem licu. Nikakav zaključak Vlade ne može poništiti zakon. Zatim je Jovan Vorkapić na osnovu zaključka Vlade 23. novembra zaključio Ugovor o davanju na korišćenje nepokretnosti sa Nikolom Nedeljkovićem kao zastupnikom Beograda na vodi. Nedeljković je suprotno Zakonu dao u podzakup deo Geozavoda privrednom društvu d.o.o. o5 CO Beograd – Zemun, MB:20976284, PIB: 108322135, čiji je zakonski zastupnik Vesna Narinčić.

Sve ovo ukazuje na jasan hijerarhijski odnos u organizovanoj kriminalnoj grupi u kojoj postoje jasno podeljene uloge i vidi se kontinuirano nezakonito postupanje u kome se pojedinci bogate, a nanosi velika šteta republičkom budžetu. Zato predsednik poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović zahteva da Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrene istragu i utvrdi tačan iznos materijalne štete koja je naneta budžetu Srbije. Shodno članu 91 Krivičnog zakonika koji kaže da “niko ne može zadržati imovinsku korist pribavljenu krivičnim delom” zahteva se da osumnjičeni tu štetu nadoknade.

Krivičnom prijavom obuhvaćena je i državni pravobranilac Olivera Stanimirović, koja nije ništa preduzela da zaštiti državnu imovinu iako je Saša Radulović, predsednik poslaničke grupe Dosta je bilo u Skupštini, dopisom od 12.09.2016. godine, od nje zatražio da pokrene krivični postupak protiv odgovornih lica zbog neosnovanog korišćenja poslovnog prostora u Karađorđevoj 48 i neosnovanog bogaćenja.

Sinhronizovana i organizovana zloupotreba javne imovine, kršenje propisa i stvaranje profita privilegovanim pojedincima očigledno se vodi iz vrha Vlade koja je centar korupcije u Srbiji. Politika Aleksandra Vučića ima sve osobine rada organizovane kriminalne grupe, a primer restorana Salon 1905 je jasna ilustracija kako se zloupotrebom položaja moći, izigravanjem zakona i sprovođenjem samovolje iz vrha kroz ustanovljenu hijerahiju nanosi šteta državi u korist privatnog kapitala. Pozivamo Tužilaštvo za organizovani kriminal da pokrene tužilačku istragu, utvrdi krivce i obešteti državu.

Prilog

Krivična prijava Tužilaštvu za organizovani kriminal

Krivična prijava za Salon 1905

Povezani linkovi

Javno.rs – Javna imovina besplatno do 2046. godine
Javno.rs – Država bez kontrole imovine u Savamali

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Vlasnik je drzava Srbija, izborima i novonastalom vecinom, formirana je Vlada, koja raspolaze imovinm Srbije.
    Ako su izbori pokradeni, a jesu, znaci da su sve odluke Vlade, po Ustavu, protiv zakonite.
    Ali kako, po srpskom obicaju, ako i ja mogu da ucarim, nema veze.
    Ako je i Vlada donela odluku da nekom nesto ustupi, bez nadoknade, onda oni koji upravljaju tom imovinom, a narocito neki D.o.o. ima pravo da odlucuje kako oni hoce.

    • Nije istina… bio sam pod zakupom i nisam imao prava da izdam trecem licu a pogotovo ne da radim sa zakupljenom imovinom sta hocu

    • Borislav & Ivan,
      Da si citao i dijagonalno, izbori su pokradeni, svi su seli u skupstinske skamije, krseci zakon a i moralna nacela.
      Kad se iznajmljuje prostor, moze da se napise, citava knjiga sitnim slovima.

  • Samo tako ,oni su primitivni,bez morala i jedino sot ih brine je pretnja.A ovo je pretnja,i nelagodnost jer ce kad tada doci na red zajedno sa korumpiranim sudijama koje ce ovo naravno odbaciti,a samim time preuzeti odgovornost na sebe.

  • Jedini nacin da AV i SNS vlast odgovaraju za nepostovanje Ustava i zakona – je da odu sa vlasti.
    Izbore su dobili na osnovu obecanja da ce pojedinci iz predhodne vlasti odgovarati za pljackaske privatizacije i korupciju – nisu nista uradili.
    Obecanje je bilo i donosenje Zakona o poredklu imovine, kako bi makar deo opljackanog bio vracen narodu.
    Nastavljaju da BLATE sve one koji drugacije misle i nikako da prihvate cinjenicu da je rezultat SNS i AV vlasti standard naroda, narod je sve siromasniji a Srbija sve zaduzenija.
    Polako prestaje i TETOSENJE sa Zapada.
    Nova taktika AV i SNS: Ako nema hleba, ima naoruzanja.
    Za sta?
    Panika.

  • A kada ce te da podnesete krivicnu prijavu za organizovan kriminal za finansiranje svoje partjske vojske SNS internet tima tj botova iz budzeta. Od clanarine nema sanse da se finansira plate tih 3000 ljudi. U krivicnoj prijavi moraju da stoje svi akteri pustosenja budzeta od potpisnika te odluke jer je u pitanju zloupotreba sluzbenog polozaja od grupe ljudi do samih botova kao saucesnika jer svi znaju da nelegitmno dobijaju novac. Da bi pravda bila zadovoljena sve botove sluzbeno zavesti jer su bili udruzeni u zlocinackom poduhvatu sirenja lazi, pretnji, targiranja neistomisljenika, dovodjenja u zabludu svesnim radnjama a sve zarad novca. Sav taj novac iz budzeta bi morali da vrate gradjanima Srbije i to bi bila pravna pouka za buduce partijske zaludjenike i njihove vodje da su cisti mediji garant demokratkog drustva koji na sve nacine urusili svojim udruzeno-organizovanim kriminalom.

  • Milovan Miki Raković Zasto ne sprovesti potpunu lustraciju svih? Zasto, kada ode ova kamarila s vlasti i grbace naroda, ne pitati Tuzioca za organizovani kriminal, ako ne pokrene postupak, ZASTO ga nije pokrenuo, ko mu je nalozio da ga ne pokrene i da snose odgovornost i tuzilac i nalogodavac? ZASTO? Nismo uradili lustraciju posle Milosevica- i to je jedan od osnonih razloga zasto nam se sve ovo desava.

  • Treba podneti krivicnu prijavu za veleizdaju zemlje , a ne za geozavod. Mislim da bi to bio poprilicno cist slucaj.