Војводина Политика Саопштењe Спорт

Отимање гласова кроз спортске клубове

Велики скандал потресао је јуче грађане Вршца. Група родитеља огорчена је протестовала против покушаја да се на њих изврши утицај да гласају за СНС, а све то зато што им деца тренирају у клубу који је из вршачке градске касе (јавна средства прикупљена од пореских обвезника) добио нешто новца за своје функционисање. Све се одиграло на родитељском састанку.

Вероватно нема грађанина коме није позната чињеница да се буџетска средства додељују по партијској припадности или по некој другој политичкој условљености. Ипак, злоупотреба буџетских средстава за спортске клубове, која се ових дана догодила у Вршцу, велики је скандал који указује на забрињавајуће размере ове појаве. Ова изузетно нелегална појава се више ни нескрива. Долажење до изборног резултата крађом на самом гласању, или условљавањем гласача да у сопственом ситном личном интересу морају да заокруже владајућу странку, експлодирало је свима нама у лице. Ако се Србија сада не пробуди, чак и од спорта ће остати само назив, док ће суштина спорта бити да и он служи изборној машинерији владајуће странке, као што већ служе јавна предузећа и установе, бројна чак и приватна предузећа у којима запослени масовно радно место добијају и чувају путем потпуне покорности партократији на власти.

Ово што се јуче догодило у Вршцу је посебно страшно зато што се тиче деце у спорту. Зар таленат и марљиво тренирање нису да град подржи неки спортски клуб. Клуб који је уцењен има два државна првака, који ће да црвене због њега! Дошло је до покушаја злоупотребе деце у политичке сврхе, вршењем утицаја на родитеље да помогну спортском клубу да помогне СНС-у да на изборима победи.

Ево како је све почело

Град Вршац је 16. јануара објавио конкурс за финансирање пројеката спортских клубова. Рок за достављање пројеката био је врло кратак, до 23. јануара, а само три дана касније, градоначелница Драгана Митровић донела је решење о додели средстава. У понедељак 30. јануара, на седници Скупштине града, опозициони одборници (Доста је било и Демократска странка) поднели су иницијативу за поништавање овог решења, због неколико ствари које су у супротности са Законом о спорту. Између осталог, једном клубу је опредељено више од 20 одсто укупно планираног буџета, а средства су дата и организацији која обавља делатност мање од годину дана.

На ове примедбе, као и током целе седнице, одборници владајуће већине одговорили су онако како се вршачкој скупштини никада није говорило и понашало – примитивно, личним увредама и омаловажавањем колега из опозиције, онемогућавањем реплика, искључивањем микрофона. У наредним данима су локални „медији“, а у ствари пропагандна гласила СНС, обмањивали јавност како опозиција жели да угаси клубове.

Међутим, само три дана касније, преко фејсбука је у јавност дошао позив на родитељски састанак џудо клуба „Локомотива“, којем је поменутим решењем градоначелнице опредељено 500.000 динара. Седма тачка дневног реда дословце је гласила „Помоћ родитеља везан за Српску напредну странку“. У питању је акција скупљања „капиларних“ или сигурних гласова за предстојеће изборе.

Сада је јасно зашто се толико журило са поделом новца за спорт, знамо шта је био критеријум да се новац добије, а такође је јасна и нервоза владајуће већине на примедбе опозиције. У питању је очигледна злоупотреба буџетског новца зарад политичких интереса власти. Нема ту никакве жеље и идеје да се развија спорт. Постоји само очајничка жеља СНС-а да остане на власти, а методе за то су крајње понижавајуће и за њих и за грађане од којих се очекује да то трпе.

Џудо клуб „Локомотива“ у свом чланству има две државне првакиње, има добре резултате и у уређеном систему(Нормалној држави) имао би нормалну помоћ државе и града. Али у накарадном схватању политике и систему вредности, помоћ се условљава политичким услугама. Клубови, деца и родитељи, жртве су насилне власти којој ништа није свето. И претходне власти су сасвим сигурно примењивале овај механизам, али не памти се када је то било оволико огољено и примитивно. На крају, не треба заборавити ни штету коју овај случај наноси и у будућности, јер какве поруке се то шаљу младим спортистима?

Покрет Доста је било се залаже за слободу медија, а видећемо колико медија ће ову причу смети да објави, колико ће их уместо целе приче објављивати на брзину срочене демантије СНС-а. Поред слободе медија, од сутра ћемо изгледа требати да почнемо да се бавимо и слободом спорта!

Доста је било!

Одбор покрета Доста је било у Вршцу

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Zakon o udruženjima ima član vezan za sportska udruženja-klubove koji kaže:
  Deca NE SMEJU biti ni u kakvoj vezi sa politickom opcijom.Ovo je zrelo za krivičnu prijavu.
  Ali nema ona kome da se preda, u tome je sva farsa ovoga društva,

 • Ista priča ti je i u Jagodini, ako nisi za Palmu nedobijes ama baš ništa ako si dobar onda može i stadion, a kad pukne tikva onda taj isti stadion postane jedan spomenik za koji nadam se da će vrlo brzo podsecati na bivsi rezim lopova, bitangi i grobara ovog grada Do POBEDE

 • OTVORI SAMO UŠI, ŠTA ĆE TI MOZAK!

  Slučaj u Vršcu, gde su ucenjeni roditelji mladih džudista da glasaju za SNS, je samo kap u našem moru. Sloboda mišljenja se svodi na prinudnu poslušnost, demokratija se svodi na demokraciju, a vladajuće strukture, kao da su bogom nam dani, i rade kako se sete, kako umeju i kako im neki kažu. Izbori nisu raspisani, a dešava se svašta. Šta će biti kada se smiluje Vođa da ih raspiše? Biće svašta?

 • Ne znam čemu čuđenje? Jedino što treba je zapamtiti ime i prezime dotičnog gospodina i jednog dana ga treba krivično goniti. Ns sme se zaboraviti niti jedna ovakva zloupotreba. Ako je istina da su pojedinci zapsivali imena osoba koje su prisustvovale tribini Jeremića u Smederevu, takođe ih treba zapamtiti pa kad dođe vreme, pljas krivična prijava. Ko je nudio novac i planira da ga ponudi za glas na izborima, ime i prezime krivična prijava. Batinaši iz Niša na ponovljenim izborima, prijava. Sve se zna i sazna u zemlji Srbije kad se hoće.

  • Pa naravno. Dokle cemo prepricavati i gledati njihove bahanalije i sa drzavom i sa drustvom. Reagovati konkretno. I i dalje se ne slazem sa gospodinom Radulovicem, liderom MOJE stranke da nema lustracije, jer, opet ponavljam , da je prava lustracija sprovedena posle Milosevica, Vucic bi sada bio, referent u nekoj zem. zadruzi u kojoj bi sprovodio i dalje svoju demagosku narcisoidnu retoriku nad nepismenim seljacima, koji bi gledali belo, rekli “pametan ovaj nas referent” i otisli svojim poslom, ostavljajuci jadnika da uziva u svom samoljublju. Davno je trebalo da Pokret Dosta je bilo postane u pravom smislu POKRET.