Интервју Политика

НИН Интервју недеље: Душан Павловић

Преносимо вам интервју потпредседника покрета Доста је било Душана Павловића са Ољом Бећковић, објављен у недељнику НИН 2. фебруара.


Кога ће “Доста је било” подржати на председничким изборима?

– Наш став је да сачекамо да Александар Вучић каже ко је кандидат напредњачке странке, након тога ћемо рећи кога подржавамо. Мислим да би стратешки било боље да је цела опозиција чекала да се он први изјасни. Не желимо да ускачемо себи у уста и да се изјаснимо пре њега.

Да ли ускачете себи у уста када јавно говорите да сте сигурни да ће кандидат власти бити Александар Вучић ?Зашто онда одлажете своје одлуке?

– То су прогнозе, не можемо бити потпуно сигурни. Чињеница да толико одуговлачи своју одлуку јасно показује да он не зна шта да ради. Тапка у мраку, не само у погледу председничког кандидата, него и да ли паралелно са председничким треба да одржи и парламентарне изборе. Опозиција не треба да му олакшава, прво његова позиција треба да постане чиста, па онда ми да се изјаснимо.

Да ли је ваша недавна изјава да вам је лично ближи Саша Јанковић од Вука Јеремића била испад из те стратегије?

– Рекао сам своју личну преференцију, али то никако не може да се протумачи као став Покрета “Доста је било”.

Ако је ваш став да треба да се подржи онај кандидат који има веће шансе да победи,каква је ваша процена: ко има више шанси у трци са Вучићем, Јанковић, или Јеремић?

– Ако вам одговорим, то је већ давање информација Вучићу, а то не желим.

Да ли све стратегије падају у воду пред истраживањма која кандидату Вучићу прогнозирају победу у првом кругу?

– Олако узимате истраживања Фактор плуса. Мислим да је подршка Александру Вучићу и СНС озбиљно мања у односу на оно што се пласира кроз истраживања јавног мења. Друго, избори су лажирани. Његова подршка није толика.

Одакле вама податак да је Александар Вучић пао на око 30%?

– Из истог истраживања које нам је прогнозирало између 6 и 8% уочи прошлих избора. Тај извор нам сада говори да су напредњаци јако пали,  да смо ми и “Двери” јако порасли и да су све остале опозиционе странке испод цензуса.

Да ли верујете да је могућа победа било ког кандидата кога не подржи Вучић?

– Мислим да јесте.Али све зависи од тога шта ће се дешавати у опозицији, односно између ова два опозициона кандидата који су за сада кандидати. Било би јако добро да не нападају један другог, да се не ствара отровна атмосфера која би могла да пасивизира један део бирачког тела. Било би важно да се ти кандидати подрже међусобно и пре првог круга,а поготову ако неко од њих уђе у други круг. То би у великој мери могло да створи позитивну атмосферу у којој је могуће да се победи Вучићев кандидат. Без тога, тешко.

Да ли Саша Радуловић размишља да се евентуално појави као кандидат?

– Не, али не бих потпуно искључио могућност да се појави још неки кандидат у опозиционим редовима.

Из редова власти дневно стижу упозорења да би победа било којег од ова два кандидата значила враћање Србије у “најстрашнија времена”. Шта ће се догодити ако победи Александар Вучић ?

– У том случају нас чека пет година мрака. Србија већ драматично клизи на доле у смислу демократских вредности,угрожена је владавина права, медијске слободе су у катастрофалном стању, падамо на свим листама које компаративно мере домете демократије у свету. Са Александром Вучићем нас очекује даље урушавање демократије, намера да то спречим је разлог зашто сам се политички ангажовао.

Као политиколог, како бисте могли да објасните зашто би Вучић донео такву, политички нерационалну одлуку, да се одрекне свих полуга моћи које му даје премијерско место и да се кандидује за председника?

– Да би спречио слом своје власти. Можемо да научимо из блиске прошлости да је у Србији два пута долазило до тектонских поремећаја,управо након председничких избора, 2000-те и 2012. године. Председнички избори су важни јер најављују климу за наредних неколико година. Имајући искуство из 2000-те године, ја сам знао да ће, ако Томислав Николић победи на изборима 2012-те, социјалисти одлучити да направе коалицију са СНС-ом, ,као што се и десило. Да је Борис Тадић победио, они би направили коалицију са демократама.

И са свим тим што сте знали сте гласали за Николића?

– Ја сам гласао за Томислава Николића из стратешког разлога,био сам фрустриран и осећао сам се јако превареним од ДС-а и Бориса Тадића. Мој једини разлог је био да казним Бориса Тадића за превару коју ми је приредио 2008. када сам гласао за њега.

Шта мислите о свом потезу са данашњим искуством?

– Немојте мислити да би се демократе да су победиле 2012.године понашале другачије од СНС. Олако сте заборавили њихову реформу судства, приватизације , Динкићеве СИЕП-е, фондове за развој где се огроман народни новац одли,о у непознате џепове,… цео тај систем је успостављен и утврђен под Демократском странком. Оно што је Вучић урадио је било само преузимање свега тога, уз неке мале иновације,али систем који данас постоји је створила ДС заједно са Г17 под надзором Бориса Тадића. И то је оно због чега сам гласао против Бориса Тадића.

Када говорите о стратегији међусобног ненападања опозиционих кандидата као јединој која може да буде победничка,да ли би било добро да се то односи и на опозиционе странке? Да ли бисте данас били спремни за заједнички наступ на парламентарним изборима са Тадићем?

– Нипошто. Ми до сада нисмо имали никакве разговоре о парламентарним изборима,разговарали смо само о нашем предлогу за једног председничког кандидата опозиције, али,не са странкама,него са Јанковићем и Јеремићем. Нама требају Саша Јанковић и Вук Јеремић, јер су то људи, поготову Саша Јанковић,који нису били део тога што не можемо да заборавимо.Вук Јеремић јесте био министар у Влади, али није учествовао ни у једној злоупотреби која је карактеристична за тај период, барем ја не знам.То су кандидати које можемо да подржимо, јер нам треба нова политичка сцена. Заједнички наступ са странкама које су биле део власти од 2000- 2012, а које су данас све испод цензуса, нама не треба.

Читајући саопштења ДЈБ, разумем да нисте у бољој позицији од обичних грађана који нагађају да ли ће,или неће бити расписани и ванредни парламентарни избори. За кратко време сте од уверења да хоће,дошли до претпоставке да неће? Зашто данас мислите да Вучић бежи од расписивања ванредних избора?

– Зато што човек на један начин размишља када мисли да има 40 или 45%, а на други када сазна да има 30% подршке. Или када чује да његов главни противник „ДЈБ“ који је имао 6-7%, данас има 15% подршке. Мислим да он после ових информација више није толико расположен за парламентарне изборе, са 30% подршке му то постаје озбиљан проблем.

А да ли сте ви стварно расположени за парламентарне изборе,или их тражите у нади да их неће расписати?

– Сумња да „ДЈБ“ који је за осам месеци са 6 нарастао на 15% подршке,не жели изборе је иста као да не верујете да ће дете појести теглу „Нутеле“ ако му је понудите. Ми једва чекамо парламентарне изборе због тога што бисмо најмање дуплирали наш број посланика у Скупштини. Ако се буде кандидовао за место председника, Вучић мора да поднесе оставку и да распише парламентарне изборе, народ је прошлог априла гласао за њега, мислећи да ће он бити премијер, ако он то више неће , то је нова ситуација и поштено је да се распишу нови парламентарни избори.

Да ли остајете при захтеву за ванредне изборе и ако Вучићев кандидат буде Томислав Николић?

– Наравно,да вам поновим: као што дете жели „Нутелу“ у сваком тренутку, тако ми желимо парламентарне изборе.

С којом логиком тражите ванредне изборе имајући у виду непостојеће услове за равноправне услове у тој трци?

– Ситуација није ништа гора него у априлу 2016. Медији су у сличном стању,а оно што ће бити другачије је што ће на следећим изборима контрола избора са стране опозиције бити озбиљнија. Анализом изборних резултата априлских избора смо дошли до сазнања да је било значајних лажирања. Тражили смо од РИК-а копије свих записника са 8.500 бирачких места, после неколико месеци натезања смо их коначно добили, и то мора да се промени. Када СНС оде са власти – РИК ће морати да објављује записнике са бирачких места у року од 24 сата када се бирачка места затворе! На неким записницима лако може да се види да је иста рука потписивала заступнике четири странака.Већина записника је ишарана, дописивана – опште муљање. Када упоредите резултате које је СНС освојила с коалиционим партнерима на локалним изборима,са гласовима које су убрали на републичком нивоу,морате да се задивите тим маштовотим рачуницама. Даћу вам пример: У Младеновцу постоји Покрет Белог Прелетачевића који је на локалу освојио 5.200 гласова,увидом у записник сазнајемо да су на истом бирачком месту, СНС и њени партнери на републичким изборима освојили скоро 5.000 гласова више!? То би значило да су скоро сви бирачи Белог Прелетачевића у Младеновцу, на републичким изборима гласали за СНС и СРС – да ли мислите да је то могуће? Да је могуће да су опозиционо настројени Мађари у Суботици гласали за СНС и СРС?На претходним изборима је покрадено око 300.000 гласова (преко 8%), између осталог и зато што опозиција није имала систем контроле. Овог пута ми то нећемо дозволити.

Да ли после ових података мислите да „ДЈБ“ има право да уђе у нове изборе пре него што се институционално не рашчисти евентуална крађа гласова на прошлим изборима?

– Када би судски било могуће да се то дотера до краја ми бисмо на томе инсистирали, али то није могуће, рок за жалбу је 24 сата, а записнике смо на једвите јаде добили пет месеци касније.

Зашто је немогуће да кажете: не желимо да излазимо на изборе где се фалсификују записници ?

– Могу то да кажем и да тиме предам све у руке Александра Вучића, не знам да ли је то баш паметно? Дакле, ми ћемо бити много боље опремљени контролорима него 2014. и 2016. године,а мислим да ће и председнички кандидати озбиљно схватити колико је важно да се не ослањају на контролоре међународних организација.

ОЕБС је рекао да је на прошлим изборима све било О.К.?

– ОЕБС шаље контроле на 19 од 8.400 бирачких места ,шта они могу на том узорку да утврде?

Шта сте учинили у протеклих годину дана да се изборите за равноправно учешће у медијима,као предуслов за нормалније услове у следећој изборној трци?

– Шта можемо да урадимо са медијима? У време Бориса Тадића је била изражена контрола медија,а сада је још горе, просто је невероватно да међународни фактори то не виде. Ми ћемо се појављивати у медијима када нас позову,с пуном свешћу да учествујемо у трику: „ево вам једна емисија да се сви појавите у њој, причајте сат и по о чему год хоћете, а онда вас опет следећих 6 месеци неће бити нигде“.У међувремену ће се у улози лажне опозиције појављивати Чедомир Јовановић,он, наравно може, али „Доста је било“ не може. Немам ништа против да се Александар Вучић појављује највише, али да ли је нормална чињеница да ја, или Саша Радуловић нисмо били на РТС-у од 24.априла 2016. до до пре два дана? ДЈБ је четврта најјача парламентарна странка у Србији.

Како је могуће да паралелно са свим ненормалностима које наводите, не верујете да би било најнормалније да одбијете учешће у тој фарси слободних избора?

То не би могло да прође јер би Александар Вучић наш бојкот искористио да народу Србије и међународним факторима сервира лажну опозицију,која у Србији увелико постоји.

Ко је лажна опозиција?

ЛДП, ЛСВ, ДСС, све странке које су на локалу у коалиционим споразумима са СНС. У том блоку је и странка која се зове СРС, која веома често напада СНС, али Александра Вучића, никада . То је поента те врсте режима, у теорији се зове “изборни ауторитаризам”, а у пракси подразумева да направите све “фејк” – фејк опозицију, фејк судство,фејк опозициону штампу,на пример недељник “Експрес” ,итд,итд.

У име чега међународне организације задужене за ту врсту контроле,аболирају и подржавају “фејк” демократију?

Очигледно су преговори око Косова оно због чега ЕУ и САД и многе друге земље склапају очи, пуштају једног полуаутократу да урушава систем демократских институција да би преговори око Косова текли у правцу који њима одговара.

Како можете да анулирате најезду страних инвеститора?

– Испоставило се да је предуслов за долазак страних инвеститора уништавање домаће привреде. Да бисте дали субвенције странцима, морате да тај новац најпре узмете од домаћих привредника и грађана. Систем субвенција је створио велику корупцију, која се после 2012. год. наставила. То би требало да буде централно питање изборне кампање: како то да су Богољуб Карић и Млађан Динкић данас на слободи? То су питања на које Вучић нема одговоре.

Одакле Вам после свега уверење да већина која подржава Вучића тражи одговоре и да он има разлога да им се удвара?

– Власт која је сигурна у тако велику подршку не би себи дозволила да се за недељу дана одрекне толиких људи и пројеката које је осмислила.Одустало се од поткрадања грађана преко рачуна за струју, одложена је одредба закона да су грађани дужни да стављају нове регистарске таблице на аутомобиле за две године, смењен је Миша Вацић,.. Власт која мисли да има 50%, како нам сугерише „Фактор плус“, нема потребе за толика одустајања.

Рецимо да ово јесу докази да се власт урушава,али остаје утисак да је још увек недоказано да бисте ви знали шта да радите на тим рушевинама?

Директор јавног предузећа који направи дуг од 200 милиона евра, који грађани Србије покривају из свог џепа, не би више могао да буде директор.

То је говорио и говори и Вучић?

– Јесте,говорио је. Али, који директор јавног предузећа је смењен од када је он на челу Владе,или од када је био ППВ? Када би опозиција имала приступ јавном сервису, неко би могао да га пита: “Друже, кога си ти сменио у последњих 5 година?” Благоје Спасковски, председник РТБ Бор је направио огромне дугове, тамо је већ 10 година,за то време је променио неколико странака. Како је могуће да он и данас води РТБ?

Да ли вам делује могуће да би грађани на предстојећим изборима, председничким, или општим, могли да се досете да казне опозицију због неспособности да се уједини и окупи око заједничког кандидата, па да закључе: Ма колико се власт урушавала, ви ћете остати скупина сујетних људи, неспособна да се бави ником и ничим, осим сама собом?

Могуће је, поготову ако главне перјанице опозиције буду ЛДП и ЛСВ. Мислим да би било много добро да се св иони људи који предводе те странке склоне са политичке сцене, да оду у неки други филм, како би комплетној опозицији олакшали да смене овај режим. Док се то не реши биће тешко сменити Александра Вучића.

Да ли сте мислили о људима који су гласали за “ДЈБ”, а из ваших наступа у Скупштини извукли поуку: “Свака вам част за досетке, али, колико видим, скроз сте беспомоћни”?

Подршка која је порасла је индикатор да се то грађанима допало. Нико не очекује да 16 посланика може да усваја законе какве желимо, али смо показали да се одлучно супротстављамо оваквој политици. Ми шаљемо поруку шта ће бити сутра и до које мере смо спремни да идемо да бисмо се супроставили овој власти.

Малициозни новинар би рекао: певаћете, ако дођете на власт?

Порука је била да смемо да отпевамо песму коју нико други у Србији, укључујући и њеног аутора, не сме да отпева.

Укључујући и вас који нисте учествовали у тој представи?

Био сам спречен. Наша порука је била да се и тиме покаже отпор, нисмо случајно изабрали песму “Пада Влада”, нема кафане у којој музика сме да вам одсвира ту песму. Ни Момчило Бајагић је не пева на својим концертима.

Ознаке

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Konačno dobri moj Pavloviću istina o DS-u, bez uvijanja i šareni papir. Svaka čast. To je ukratko razlog zašto ja lično nikad više neću dati glas niti DS-u niti njihovim separacijama, sve dok DS ne nestane i ne naprave ga neki novi ljudi.

    A ovo ostalo se može sumirati u: antioksidansima protiv slobodnih radikala. Do pobede.

  • Sve što je rekao Pavlović podržavam, ali od pohvala nema neke prevelike vajde pa da kažem neku reč konstruktvine kritike ili preporuka, kako hoćete. DJB treba da bude konkretniji u pogledu onoga što će da uradi kada dodje na vlast: Na primer, kako će rasturiti partokratiju, da li će to učiniti ukidanjem izmišljenih radnih mesta ili zakonom koji je zabraniti zapošljavanje u državnu službu ljudi sa izmišljenim privatnim fakultetima ili kombinacijom ova dva načina ili će učiniti nešto treće. Ukoliko ne budete konkretniji mnogi ljudi će pomisliti da samo obećavate da ćete biti bolji i pošteniji, a danas se na reč nikome ne veruje. Kada ljudi čuju konkretne predloge šta treba uraditi da se popravi stanje, situacija se menja. Primer dva: Crvena Zvezda i Partizan. Treba reći da će se ovim klubovima ukinuti svaki vid sponzorisanja od strane javnih preduzeća pa neka se snalaze kako znaju i umeju. A taj novac preusmeriti najugroženijim sugrađanima, da nam se ljudi ne smrzavaju i ne umiru od gladi.. Primer četiri: službeni automobili koji godišnje koštaju desetine miliona evra: šta DJB misli da uradi po tom pitanju. Da ne širim dalje, poenta je da se na ovaj način neopredeljeni uvere da nisu svi isti i da ima nade. Dosadašnji politički nastup DJB je bio dovoljan da se dodje do 15 procenata, nastaviće rejting da raste zbog pada popularnosti Vučića, ali proaktivni pristup bi ubrzao stvari, jer složićemo se nemamo vremena baš za bacanje.

  • ovde je jedini problem sto ds,sds,lsv,ldp,dss vode jedni te isti ljudi i ne zele da napuste politiku a ne mogu pojedinacno da predju cenzus,nego sto se ujedinjuju i odvlace glasove opozicije.treba uvesti veci cenzus za koalicije,recimo na 7%,pa kad izgube mesto u parlamentu onda ce otici u istoriju,jer vise niko nece glasati za njih.

    • Mediji bez kredibiliteta, mozda je i bolje u njima se ne pojavljivati..:(
      PS Veliki pozdrav za kolegu 🙂 odlicna analiza rezultata po zavrsetku “onog” konkursa!

  • Pitanje i odgovor
    Šta će se dogoditi ako pobedi Aleksandar Vučić ?
    – U tom slučaju nas čeka pet godina mraka.
    Jeziva konstatacija. Hajde de se “složivo oko te izjave”.
    Ona govori da je Vučić monstrum koji radi na uništenju naroda.
    Strašna optužba. Niko objektivno ne sagledava ogramne probleme koji su stigli na naplatu. Niko odgovoran da se okrene oko seba i vidi kako žive komšije. Niko ne pominje rumunsku pobunu članicu EU zbog smanjenja kazni za korupciju.
    Noko ovu globalnu krizu da uzme kao podlogu za većinu nedaća modernog društva. Ali dobro…
    Uvaženog profespra bih zamolio (pretpostavljm da on ima izgrađenu petogodišnju viziju društvenih kretanja) da cenjenom čitateljstvu ojasni dugi deo iskaza koji je ostao nedoračan.KAKAV ON OČEKUJE BIOLJITAK ZA NAREDNIH 5 GODINA AKO POBEDE RECIMO DJB ?
    U nadi na odgovor srdačan, profesore pozdrav.

    • Globalna kriza nije razlog da mi ne uradimo ono sto zavisi od nas. Zamislite da danas treba da sredite svoje dvoriste. I sad mozete da nalazite izgovore u stvarima koje od vas ne zavise, tipa ovih dana je pretoplo (ili recimo pada kisa). A mozete i da uradite ono sto treba da uradite. Mozda ce biti malo napornije zbog tezih uslova, i na kraju nece moci u tom dvoristu da se uziva kao kada bi bili idealni vremenski uslovi, ali ce biti mnogo bolje od gomile krsa koja je tu trenutno. Pavlovic je dao odgovor na vase pitanje (kakav boljitak ocekuje): izbacice krs iz dvorista, tj direktor javnog preduzeca koji pravi dug od 200 miliona evra vise nece moci da bude direktor.

  • Somborac, Igor i ostali navijači za Jeremića, možete slobodno da odustanete. Sve i da se plasira u drugi krug, razočarani glasači Jankovića ne bi izašli na glasanje i pobedu bi odneo Vučić. Sve i da postane predsednik, ne bi nas čekalo pet godina mraka, nego pet godina uzaludnih nadanja, i pet godina čekanja da dođe hrabar i odlučan predsednik koji je spreman da se suprostavi ovoj diktaturi. Da rezimiram, ako Janković ne bude predsednik, nije ni bitno ko će da bude.

  • ako djb ne bude imala svok kandidata,ja cu glasati za boska obradovica.on je nov i nikada nije imao prilike da vodi drzavu za razliku od jeremica koji je bio ministar iz demokratske stranke i jankovica kojeg su izmislili tadic i kostunica.

  • Vinogorski,

    Ne moze se sve reci za svetski krizu i proslu vlast. i SNS vlada preko 4 godine.

    SNS radi stvari katastrofalno

    1.Drugi smo po odlivu mozgova iza Sirije Leone.
    2. Gde su stanovi od 300 evra, smanjenje agencija pola, smanjenje za nekoliko desetina hiljada u javnoj upravi, branjenje telima Telekoma,da ce nam biti bolje odmah….
    3. Rostoldzije su nam direktori javnih preduzeca.
    4.Vrsi se partijsko zaposljavanje.
    5. Politizacija svega skola, kulture….
    6.Droga nam je u kolima vlade.
    7. Kradu se penzije i plate.
    8. Ne otpustaju su mnogo iz javnog sektora i smanjunjuju agencije.
    9. Plagiraju doktorati.
    10. Prodaju nam se banje, banke.
    11. Vojska nam je u losem polozaju.
    12.Nema slobode, medija, sudova, nezavisnih tela….

    • @ Караконџули и Николи,
      Метафора о дворишти је леп примар невремена које је задесило свет.
      Ми не бранимо Вичића и СНС него трудимо се да анђемо најбоље решење.
      Овако, предлажете сређиванје дворишта. Ајмо одма примером из праксе. Говорите о прикупљању опалог лишћа.
      Леп пример, али он има своју дијалектичку супротност у свери глупости.
      Питам ја вас: “Ко ће моја драга мудра господо прикупати лишће на ветрометини пред наговештај олује?

  • “Ja sam glasao za Tomislava Nikolića iz strateškog razloga, bio sam frustriran i osećao sam se jako prevarenim od DS-a i Borisa Tadića. Moj jedini razlog je bio da kaznim Borisa Tadića za prevaru koju mi je priredio 2008. kada sam glasao za njega.”
    Pored toga što ovo vidim kao izraz političke zaumnosti od koje bi, lično mislim, trebalo da vas je sramota, ne znam kako takav re-akcionaran (upravo u tom dvostrukom smislu) princip kao što je vaš može da definiše princip ‘istinske opozicije’. Vi, međutim, ljudima danas preporučujete upravo taj isti princip donošenja političke odluke za koga da glasaju. Ovo razumem kako jedino mogu – da konzistentnosti vaše političke logike potpuno nedostaje osećaj za konsekventnost i odgovornost. Neko ko bi danas – iz lične frustracije i želje da kazni Vučića i naprednjačku vlast – podržao neku nazadnjačku opciju (poput “Dveri”), imao bi principijelno opravdanje isto kao i vi, upravo vaše opravdanje ili čak opravdanje u vama! Kada se ne preuzme odgovornost, ona se podruštvljuje, tj. nastaje društvo neodgovornih, kriminalnih i još i ponosnih zbog toga. Srbija je takvo društvo. I pored svega čega je dosta bilo u političkom životu Srbije, najpre je dosta bilo takve sabornosti u površnosti i kolektivnog ponosa neodgovornih.
    Ipak, da biste bili bar konzistentni u vašem iskazu, gospodine Pavloviću, nemojte “vaš jedini razlog, ličnu frustraciju i želju za osvetom” da nazivate “strategijom”, jer bi taj pojam trebalo da označava umeće borbe zasnovano na odgovornosti za druge.

    • Wtf, biće da preteruješ. Svako je slobodan da glasa po sopstvenoj volji i nije dužan tebe da konsultuje da li se to tebi sviđa ili ne. Dušan je lepo odgovorio zašto je glasao kako je glasao, razlog je sasvim na mestu, to što se tebi ne sviđa, ne znači da imaš pravo njemu da prebacuješ. I sam imaš mogućnost da glasaš po sopstvenoj volji i nemoj da obraćaš pažnju šta drugi misle. Takođe, Dušan nikome ne preporučuje da glasaju kako je on glasao, niti da koriste njegovu strategiju, ja to ne vidim nigde u tekstu. Ajde što daješ sebi pravo da kritikuješ nečiji izbor ali što posle spinuješ, da se ja pitam, ovakve komentare ne treba objavljivati iz prostog razloga što su beskorisni a verovatno i zlonamerni po principu “daj da kritikujem nešto pa šta nađem”.

  • sa većinom stvari se slažem – da su ljudi glasali za sns kažnjavajući ds, ja sam bar tako uradio.

    išlo se sa nadom da neće doći do nastavka iste ekonomske bahatosti. na žalost, ispostavilo se da je došlo samo do usavršavanja koje je sns sprovela. gde smo sada, to je svima jasno.

    za promene na bolje treba vremena, ali se mora nastaviti sa menjanjem. zakon i sankcionisanje na osnovu istog moraju biti isti za sve. običan čovek nije zaštićen osim ako nije u stranci, što je pokazatelj propasti normalnog civilizovanog društva.