Intervju Politika

NIN Intervju nedelje: Dušan Pavlović

Prenosimo vam intervju potpredsednika pokreta Dosta je bilo Dušana Pavlovića sa Oljom Bećković, objavljen u nedeljniku NIN 2. februara.


Koga će “Dosta je bilo” podržati na predsedničkim izborima?

– Naš stav je da sačekamo da Aleksandar Vučić kaže ko je kandidat naprednjačke stranke, nakon toga ćemo reći koga podržavamo. Mislim da bi strateški bilo bolje da je cela opozicija čekala da se on prvi izjasni. Ne želimo da uskačemo sebi u usta i da se izjasnimo pre njega.

Da li uskačete sebi u usta kada javno govorite da ste sigurni da će kandidat vlasti biti Aleksandar Vučić ?Zašto onda odlažete svoje odluke?

– To su prognoze, ne možemo biti potpuno sigurni. Činjenica da toliko odugovlači svoju odluku jasno pokazuje da on ne zna šta da radi. Tapka u mraku, ne samo u pogledu predsedničkog kandidata, nego i da li paralelno sa predsedničkim treba da održi i parlamentarne izbore. Opozicija ne treba da mu olakšava, prvo njegova pozicija treba da postane čista, pa onda mi da se izjasnimo.

Da li je vaša nedavna izjava da vam je lično bliži Saša Janković od Vuka Jeremića bila ispad iz te strategije?

– Rekao sam svoju ličnu preferenciju, ali to nikako ne može da se protumači kao stav Pokreta “Dosta je bilo”.

Ako je vaš stav da treba da se podrži onaj kandidat koji ima veće šanse da pobedi,kakva je vaša procena: ko ima više šansi u trci sa Vučićem, Janković, ili Jeremić?

– Ako vam odgovorim, to je već davanje informacija Vučiću, a to ne želim.

Da li sve strategije padaju u vodu pred istraživanjma koja kandidatu Vučiću prognoziraju pobedu u prvom krugu?

– Olako uzimate istraživanja Faktor plusa. Mislim da je podrška Aleksandru Vučiću i SNS ozbiljno manja u odnosu na ono što se plasira kroz istraživanja javnog menja. Drugo, izbori su lažirani. Njegova podrška nije tolika.

Odakle vama podatak da je Aleksandar Vučić pao na oko 30%?

– Iz istog istraživanja koje nam je prognoziralo između 6 i 8% uoči prošlih izbora. Taj izvor nam sada govori da su naprednjaci jako pali,  da smo mi i “Dveri” jako porasli i da su sve ostale opozicione stranke ispod cenzusa.

Da li verujete da je moguća pobeda bilo kog kandidata koga ne podrži Vučić?

– Mislim da jeste.Ali sve zavisi od toga šta će se dešavati u opoziciji, odnosno između ova dva opoziciona kandidata koji su za sada kandidati. Bilo bi jako dobro da ne napadaju jedan drugog, da se ne stvara otrovna atmosfera koja bi mogla da pasivizira jedan deo biračkog tela. Bilo bi važno da se ti kandidati podrže međusobno i pre prvog kruga,a pogotovu ako neko od njih uđe u drugi krug. To bi u velikoj meri moglo da stvori pozitivnu atmosferu u kojoj je moguće da se pobedi Vučićev kandidat. Bez toga, teško.

Da li Saša Radulović razmišlja da se eventualno pojavi kao kandidat?

– Ne, ali ne bih potpuno isključio mogućnost da se pojavi još neki kandidat u opozicionim redovima.

Iz redova vlasti dnevno stižu upozorenja da bi pobeda bilo kojeg od ova dva kandidata značila vraćanje Srbije u “najstrašnija vremena”. Šta će se dogoditi ako pobedi Aleksandar Vučić ?

– U tom slučaju nas čeka pet godina mraka. Srbija već dramatično klizi na dole u smislu demokratskih vrednosti,ugrožena je vladavina prava, medijske slobode su u katastrofalnom stanju, padamo na svim listama koje komparativno mere domete demokratije u svetu. Sa Aleksandrom Vučićem nas očekuje dalje urušavanje demokratije, namera da to sprečim je razlog zašto sam se politički angažovao.

Kao politikolog, kako biste mogli da objasnite zašto bi Vučić doneo takvu, politički neracionalnu odluku, da se odrekne svih poluga moći koje mu daje premijersko mesto i da se kandiduje za predsednika?

– Da bi sprečio slom svoje vlasti. Možemo da naučimo iz bliske prošlosti da je u Srbiji dva puta dolazilo do tektonskih poremećaja,upravo nakon predsedničkih izbora, 2000-te i 2012. godine. Predsednički izbori su važni jer najavljuju klimu za narednih nekoliko godina. Imajući iskustvo iz 2000-te godine, ja sam znao da će, ako Tomislav Nikolić pobedi na izborima 2012-te, socijalisti odlučiti da naprave koaliciju sa SNS-om, ,kao što se i desilo. Da je Boris Tadić pobedio, oni bi napravili koaliciju sa demokratama.

I sa svim tim što ste znali ste glasali za Nikolića?

– Ja sam glasao za Tomislava Nikolića iz strateškog razloga,bio sam frustriran i osećao sam se jako prevarenim od DS-a i Borisa Tadića. Moj jedini razlog je bio da kaznim Borisa Tadića za prevaru koju mi je priredio 2008. kada sam glasao za njega.

Šta mislite o svom potezu sa današnjim iskustvom?

– Nemojte misliti da bi se demokrate da su pobedile 2012.godine ponašale drugačije od SNS. Olako ste zaboravili njihovu reformu sudstva, privatizacije , Dinkićeve SIEP-e, fondove za razvoj gde se ogroman narodni novac odli,o u nepoznate džepove,… ceo taj sistem je uspostavljen i utvrđen pod Demokratskom strankom. Ono što je Vučić uradio je bilo samo preuzimanje svega toga, uz neke male inovacije,ali sistem koji danas postoji je stvorila DS zajedno sa G17 pod nadzorom Borisa Tadića. I to je ono zbog čega sam glasao protiv Borisa Tadića.

Kada govorite o strategiji međusobnog nenapadanja opozicionih kandidata kao jedinoj koja može da bude pobednička,da li bi bilo dobro da se to odnosi i na opozicione stranke? Da li biste danas bili spremni za zajednički nastup na parlamentarnim izborima sa Tadićem?

– Nipošto. Mi do sada nismo imali nikakve razgovore o parlamentarnim izborima,razgovarali smo samo o našem predlogu za jednog predsedničkog kandidata opozicije, ali,ne sa strankama,nego sa Jankovićem i Jeremićem. Nama trebaju Saša Janković i Vuk Jeremić, jer su to ljudi, pogotovu Saša Janković,koji nisu bili deo toga što ne možemo da zaboravimo.Vuk Jeremić jeste bio ministar u Vladi, ali nije učestvovao ni u jednoj zloupotrebi koja je karakteristična za taj period, barem ja ne znam.To su kandidati koje možemo da podržimo, jer nam treba nova politička scena. Zajednički nastup sa strankama koje su bile deo vlasti od 2000- 2012, a koje su danas sve ispod cenzusa, nama ne treba.

Čitajući saopštenja DJB, razumem da niste u boljoj poziciji od običnih građana koji nagađaju da li će,ili neće biti raspisani i vanredni parlamentarni izbori. Za kratko vreme ste od uverenja da hoće,došli do pretpostavke da neće? Zašto danas mislite da Vučić beži od raspisivanja vanrednih izbora?

– Zato što čovek na jedan način razmišlja kada misli da ima 40 ili 45%, a na drugi kada sazna da ima 30% podrške. Ili kada čuje da njegov glavni protivnik „DJB“ koji je imao 6-7%, danas ima 15% podrške. Mislim da on posle ovih informacija više nije toliko raspoložen za parlamentarne izbore, sa 30% podrške mu to postaje ozbiljan problem.

A da li ste vi stvarno raspoloženi za parlamentarne izbore,ili ih tražite u nadi da ih neće raspisati?

– Sumnja da „DJB“ koji je za osam meseci sa 6 narastao na 15% podrške,ne želi izbore je ista kao da ne verujete da će dete pojesti teglu „Nutele“ ako mu je ponudite. Mi jedva čekamo parlamentarne izbore zbog toga što bismo najmanje duplirali naš broj poslanika u Skupštini. Ako se bude kandidovao za mesto predsednika, Vučić mora da podnese ostavku i da raspiše parlamentarne izbore, narod je prošlog aprila glasao za njega, misleći da će on biti premijer, ako on to više neće , to je nova situacija i pošteno je da se raspišu novi parlamentarni izbori.

Da li ostajete pri zahtevu za vanredne izbore i ako Vučićev kandidat bude Tomislav Nikolić?

– Naravno,da vam ponovim: kao što dete želi „Nutelu“ u svakom trenutku, tako mi želimo parlamentarne izbore.

S kojom logikom tražite vanredne izbore imajući u vidu nepostojeće uslove za ravnopravne uslove u toj trci?

– Situacija nije ništa gora nego u aprilu 2016. Mediji su u sličnom stanju,a ono što će biti drugačije je što će na sledećim izborima kontrola izbora sa strane opozicije biti ozbiljnija. Analizom izbornih rezultata aprilskih izbora smo došli do saznanja da je bilo značajnih lažiranja. Tražili smo od RIK-a kopije svih zapisnika sa 8.500 biračkih mesta, posle nekoliko meseci natezanja smo ih konačno dobili, i to mora da se promeni. Kada SNS ode sa vlasti – RIK će morati da objavljuje zapisnike sa biračkih mesta u roku od 24 sata kada se biračka mesta zatvore! Na nekim zapisnicima lako može da se vidi da je ista ruka potpisivala zastupnike četiri stranaka.Većina zapisnika je išarana, dopisivana – opšte muljanje. Kada uporedite rezultate koje je SNS osvojila s koalicionim partnerima na lokalnim izborima,sa glasovima koje su ubrali na republičkom nivou,morate da se zadivite tim maštovotim računicama. Daću vam primer: U Mladenovcu postoji Pokret Belog Preletačevića koji je na lokalu osvojio 5.200 glasova,uvidom u zapisnik saznajemo da su na istom biračkom mestu, SNS i njeni partneri na republičkim izborima osvojili skoro 5.000 glasova više!? To bi značilo da su skoro svi birači Belog Preletačevića u Mladenovcu, na republičkim izborima glasali za SNS i SRS – da li mislite da je to moguće? Da je moguće da su opoziciono nastrojeni Mađari u Subotici glasali za SNS i SRS?Na prethodnim izborima je pokradeno oko 300.000 glasova (preko 8%), između ostalog i zato što opozicija nije imala sistem kontrole. Ovog puta mi to nećemo dozvoliti.

Da li posle ovih podataka mislite da „DJB“ ima pravo da uđe u nove izbore pre nego što se institucionalno ne raščisti eventualna krađa glasova na prošlim izborima?

– Kada bi sudski bilo moguće da se to dotera do kraja mi bismo na tome insistirali, ali to nije moguće, rok za žalbu je 24 sata, a zapisnike smo na jedvite jade dobili pet meseci kasnije.

Zašto je nemoguće da kažete: ne želimo da izlazimo na izbore gde se falsifikuju zapisnici ?

– Mogu to da kažem i da time predam sve u ruke Aleksandra Vučića, ne znam da li je to baš pametno? Dakle, mi ćemo biti mnogo bolje opremljeni kontrolorima nego 2014. i 2016. godine,a mislim da će i predsednički kandidati ozbiljno shvatiti koliko je važno da se ne oslanjaju na kontrolore međunarodnih organizacija.

OEBS je rekao da je na prošlim izborima sve bilo O.K.?

– OEBS šalje kontrole na 19 od 8.400 biračkih mesta ,šta oni mogu na tom uzorku da utvrde?

Šta ste učinili u proteklih godinu dana da se izborite za ravnopravno učešće u medijima,kao preduslov za normalnije uslove u sledećoj izbornoj trci?

– Šta možemo da uradimo sa medijima? U vreme Borisa Tadića je bila izražena kontrola medija,a sada je još gore, prosto je neverovatno da međunarodni faktori to ne vide. Mi ćemo se pojavljivati u medijima kada nas pozovu,s punom svešću da učestvujemo u triku: „evo vam jedna emisija da se svi pojavite u njoj, pričajte sat i po o čemu god hoćete, a onda vas opet sledećih 6 meseci neće biti nigde“.U međuvremenu će se u ulozi lažne opozicije pojavljivati Čedomir Jovanović,on, naravno može, ali „Dosta je bilo“ ne može. Nemam ništa protiv da se Aleksandar Vučić pojavljuje najviše, ali da li je normalna činjenica da ja, ili Saša Radulović nismo bili na RTS-u od 24.aprila 2016. do do pre dva dana? DJB je četvrta najjača parlamentarna stranka u Srbiji.

Kako je moguće da paralelno sa svim nenormalnostima koje navodite, ne verujete da bi bilo najnormalnije da odbijete učešće u toj farsi slobodnih izbora?

To ne bi moglo da prođe jer bi Aleksandar Vučić naš bojkot iskoristio da narodu Srbije i međunarodnim faktorima servira lažnu opoziciju,koja u Srbiji uveliko postoji.

Ko je lažna opozicija?

LDP, LSV, DSS, sve stranke koje su na lokalu u koalicionim sporazumima sa SNS. U tom bloku je i stranka koja se zove SRS, koja veoma često napada SNS, ali Aleksandra Vučića, nikada . To je poenta te vrste režima, u teoriji se zove “izborni autoritarizam”, a u praksi podrazumeva da napravite sve “fejk” – fejk opoziciju, fejk sudstvo,fejk opozicionu štampu,na primer nedeljnik “Ekspres” ,itd,itd.

U ime čega međunarodne organizacije zadužene za tu vrstu kontrole,aboliraju i podržavaju “fejk” demokratiju?

Očigledno su pregovori oko Kosova ono zbog čega EU i SAD i mnoge druge zemlje sklapaju oči, puštaju jednog poluautokratu da urušava sistem demokratskih institucija da bi pregovori oko Kosova tekli u pravcu koji njima odgovara.

Kako možete da anulirate najezdu stranih investitora?

– Ispostavilo se da je preduslov za dolazak stranih investitora uništavanje domaće privrede. Da biste dali subvencije strancima, morate da taj novac najpre uzmete od domaćih privrednika i građana. Sistem subvencija je stvorio veliku korupciju, koja se posle 2012. god. nastavila. To bi trebalo da bude centralno pitanje izborne kampanje: kako to da su Bogoljub Karić i Mlađan Dinkić danas na slobodi? To su pitanja na koje Vučić nema odgovore.

Odakle Vam posle svega uverenje da većina koja podržava Vučića traži odgovore i da on ima razloga da im se udvara?

– Vlast koja je sigurna u tako veliku podršku ne bi sebi dozvolila da se za nedelju dana odrekne tolikih ljudi i projekata koje je osmislila.Odustalo se od potkradanja građana preko računa za struju, odložena je odredba zakona da su građani dužni da stavljaju nove registarske tablice na automobile za dve godine, smenjen je Miša Vacić,.. Vlast koja misli da ima 50%, kako nam sugeriše „Faktor plus“, nema potrebe za tolika odustajanja.

Recimo da ovo jesu dokazi da se vlast urušava,ali ostaje utisak da je još uvek nedokazano da biste vi znali šta da radite na tim ruševinama?

Direktor javnog preduzeća koji napravi dug od 200 miliona evra, koji građani Srbije pokrivaju iz svog džepa, ne bi više mogao da bude direktor.

To je govorio i govori i Vučić?

– Jeste,govorio je. Ali, koji direktor javnog preduzeća je smenjen od kada je on na čelu Vlade,ili od kada je bio PPV? Kada bi opozicija imala pristup javnom servisu, neko bi mogao da ga pita: “Druže, koga si ti smenio u poslednjih 5 godina?” Blagoje Spaskovski, predsednik RTB Bor je napravio ogromne dugove, tamo je već 10 godina,za to vreme je promenio nekoliko stranaka. Kako je moguće da on i danas vodi RTB?

Da li vam deluje moguće da bi građani na predstojećim izborima, predsedničkim, ili opštim, mogli da se dosete da kazne opoziciju zbog nesposobnosti da se ujedini i okupi oko zajedničkog kandidata, pa da zaključe: Ma koliko se vlast urušavala, vi ćete ostati skupina sujetnih ljudi, nesposobna da se bavi nikom i ničim, osim sama sobom?

Moguće je, pogotovu ako glavne perjanice opozicije budu LDP i LSV. Mislim da bi bilo mnogo dobro da se sv ioni ljudi koji predvode te stranke sklone sa političke scene, da odu u neki drugi film, kako bi kompletnoj opoziciji olakšali da smene ovaj režim. Dok se to ne reši biće teško smeniti Aleksandra Vučića.

Da li ste mislili o ljudima koji su glasali za “DJB”, a iz vaših nastupa u Skupštini izvukli pouku: “Svaka vam čast za dosetke, ali, koliko vidim, skroz ste bespomoćni”?

Podrška koja je porasla je indikator da se to građanima dopalo. Niko ne očekuje da 16 poslanika može da usvaja zakone kakve želimo, ali smo pokazali da se odlučno suprotstavljamo ovakvoj politici. Mi šaljemo poruku šta će biti sutra i do koje mere smo spremni da idemo da bismo se suprostavili ovoj vlasti.

Maliciozni novinar bi rekao: pevaćete, ako dođete na vlast?

Poruka je bila da smemo da otpevamo pesmu koju niko drugi u Srbiji, uključujući i njenog autora, ne sme da otpeva.

Uključujući i vas koji niste učestvovali u toj predstavi?

Bio sam sprečen. Naša poruka je bila da se i time pokaže otpor, nismo slučajno izabrali pesmu “Pada Vlada”, nema kafane u kojoj muzika sme da vam odsvira tu pesmu. Ni Momčilo Bajagić je ne peva na svojim koncertima.

Oznake

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Konačno dobri moj Pavloviću istina o DS-u, bez uvijanja i šareni papir. Svaka čast. To je ukratko razlog zašto ja lično nikad više neću dati glas niti DS-u niti njihovim separacijama, sve dok DS ne nestane i ne naprave ga neki novi ljudi.

    A ovo ostalo se može sumirati u: antioksidansima protiv slobodnih radikala. Do pobede.

  • p.s.
    Sada će neki zli jezici reći da Pavlović nije patriota jer forsira zapadnjačku nutelu umesto domaćeg srBskog ciBiripija 🙂

  • Sve što je rekao Pavlović podržavam, ali od pohvala nema neke prevelike vajde pa da kažem neku reč konstruktvine kritike ili preporuka, kako hoćete. DJB treba da bude konkretniji u pogledu onoga što će da uradi kada dodje na vlast: Na primer, kako će rasturiti partokratiju, da li će to učiniti ukidanjem izmišljenih radnih mesta ili zakonom koji je zabraniti zapošljavanje u državnu službu ljudi sa izmišljenim privatnim fakultetima ili kombinacijom ova dva načina ili će učiniti nešto treće. Ukoliko ne budete konkretniji mnogi ljudi će pomisliti da samo obećavate da ćete biti bolji i pošteniji, a danas se na reč nikome ne veruje. Kada ljudi čuju konkretne predloge šta treba uraditi da se popravi stanje, situacija se menja. Primer dva: Crvena Zvezda i Partizan. Treba reći da će se ovim klubovima ukinuti svaki vid sponzorisanja od strane javnih preduzeća pa neka se snalaze kako znaju i umeju. A taj novac preusmeriti najugroženijim sugrađanima, da nam se ljudi ne smrzavaju i ne umiru od gladi.. Primer četiri: službeni automobili koji godišnje koštaju desetine miliona evra: šta DJB misli da uradi po tom pitanju. Da ne širim dalje, poenta je da se na ovaj način neopredeljeni uvere da nisu svi isti i da ima nade. Dosadašnji politički nastup DJB je bio dovoljan da se dodje do 15 procenata, nastaviće rejting da raste zbog pada popularnosti Vučića, ali proaktivni pristup bi ubrzao stvari, jer složićemo se nemamo vremena baš za bacanje.

    • Ali sve to konkretno je već rečeno, pobogu, pregledajte i iščitajte tekstove na ovom sajtu i sve to što ste pomenuli ćete naći.

  • Odličan intervju!
    Mislim da sa svime izrečenim ne bih mogla da se složim više,
    toliko me je našao sa svakom rečenicom.

  • ovde je jedini problem sto ds,sds,lsv,ldp,dss vode jedni te isti ljudi i ne zele da napuste politiku a ne mogu pojedinacno da predju cenzus,nego sto se ujedinjuju i odvlace glasove opozicije.treba uvesti veci cenzus za koalicije,recimo na 7%,pa kad izgube mesto u parlamentu onda ce otici u istoriju,jer vise niko nece glasati za njih.

  • Fin burek je Pavlovic bacio sa tvrdnjom da podrzava Jankovica. Ocekujemo podrsku Jeremicu pa da autokrata i kompletni diletsnt padne u drugom krugu :))

    • Mediji bez kredibiliteta, mozda je i bolje u njima se ne pojavljivati..:(
      PS Veliki pozdrav za kolegu 🙂 odlicna analiza rezultata po zavrsetku “onog” konkursa!

  • Pitanje i odgovor
    Šta će se dogoditi ako pobedi Aleksandar Vučić ?
    – U tom slučaju nas čeka pet godina mraka.
    Jeziva konstatacija. Hajde de se “složivo oko te izjave”.
    Ona govori da je Vučić monstrum koji radi na uništenju naroda.
    Strašna optužba. Niko objektivno ne sagledava ogramne probleme koji su stigli na naplatu. Niko odgovoran da se okrene oko seba i vidi kako žive komšije. Niko ne pominje rumunsku pobunu članicu EU zbog smanjenja kazni za korupciju.
    Noko ovu globalnu krizu da uzme kao podlogu za većinu nedaća modernog društva. Ali dobro…
    Uvaženog profespra bih zamolio (pretpostavljm da on ima izgrađenu petogodišnju viziju društvenih kretanja) da cenjenom čitateljstvu ojasni dugi deo iskaza koji je ostao nedoračan.KAKAV ON OČEKUJE BIOLJITAK ZA NAREDNIH 5 GODINA AKO POBEDE RECIMO DJB ?
    U nadi na odgovor srdačan, profesore pozdrav.

    • Globalna kriza nije razlog da mi ne uradimo ono sto zavisi od nas. Zamislite da danas treba da sredite svoje dvoriste. I sad mozete da nalazite izgovore u stvarima koje od vas ne zavise, tipa ovih dana je pretoplo (ili recimo pada kisa). A mozete i da uradite ono sto treba da uradite. Mozda ce biti malo napornije zbog tezih uslova, i na kraju nece moci u tom dvoristu da se uziva kao kada bi bili idealni vremenski uslovi, ali ce biti mnogo bolje od gomile krsa koja je tu trenutno. Pavlovic je dao odgovor na vase pitanje (kakav boljitak ocekuje): izbacice krs iz dvorista, tj direktor javnog preduzeca koji pravi dug od 200 miliona evra vise nece moci da bude direktor.

    • Možemo da se složimo -Vučić je monstrum koji radi na uništenju naroda.

  • Somborac, Igor i ostali navijači za Jeremića, možete slobodno da odustanete. Sve i da se plasira u drugi krug, razočarani glasači Jankovića ne bi izašli na glasanje i pobedu bi odneo Vučić. Sve i da postane predsednik, ne bi nas čekalo pet godina mraka, nego pet godina uzaludnih nadanja, i pet godina čekanja da dođe hrabar i odlučan predsednik koji je spreman da se suprostavi ovoj diktaturi. Da rezimiram, ako Janković ne bude predsednik, nije ni bitno ko će da bude.

  • ako djb ne bude imala svok kandidata,ja cu glasati za boska obradovica.on je nov i nikada nije imao prilike da vodi drzavu za razliku od jeremica koji je bio ministar iz demokratske stranke i jankovica kojeg su izmislili tadic i kostunica.

  • Vinogorski,

    Ne moze se sve reci za svetski krizu i proslu vlast. i SNS vlada preko 4 godine.

    SNS radi stvari katastrofalno

    1.Drugi smo po odlivu mozgova iza Sirije Leone.
    2. Gde su stanovi od 300 evra, smanjenje agencija pola, smanjenje za nekoliko desetina hiljada u javnoj upravi, branjenje telima Telekoma,da ce nam biti bolje odmah….
    3. Rostoldzije su nam direktori javnih preduzeca.
    4.Vrsi se partijsko zaposljavanje.
    5. Politizacija svega skola, kulture….
    6.Droga nam je u kolima vlade.
    7. Kradu se penzije i plate.
    8. Ne otpustaju su mnogo iz javnog sektora i smanjunjuju agencije.
    9. Plagiraju doktorati.
    10. Prodaju nam se banje, banke.
    11. Vojska nam je u losem polozaju.
    12.Nema slobode, medija, sudova, nezavisnih tela….

    • @ Karakondžuli i Nikoli,
      Metafora o dvorišti je lep primar nevremena koje je zadesilo svet.
      Mi ne branimo Vičića i SNS nego trudimo se da anđemo najbolje rešenje.
      Ovako, predlažete sređivanje dvorišta. Ajmo odma primerom iz prakse. Govorite o prikupljanju opalog lišća.
      Lep primer, ali on ima svoju dijalektičku suprotnost u sveri gluposti.
      Pitam ja vas: “Ko će moja draga mudra gospodo prikupati lišće na vetrometini pred nagoveštaj oluje?

  • “Ja sam glasao za Tomislava Nikolića iz strateškog razloga, bio sam frustriran i osećao sam se jako prevarenim od DS-a i Borisa Tadića. Moj jedini razlog je bio da kaznim Borisa Tadića za prevaru koju mi je priredio 2008. kada sam glasao za njega.”
    Pored toga što ovo vidim kao izraz političke zaumnosti od koje bi, lično mislim, trebalo da vas je sramota, ne znam kako takav re-akcionaran (upravo u tom dvostrukom smislu) princip kao što je vaš može da definiše princip ‘istinske opozicije’. Vi, međutim, ljudima danas preporučujete upravo taj isti princip donošenja političke odluke za koga da glasaju. Ovo razumem kako jedino mogu – da konzistentnosti vaše političke logike potpuno nedostaje osećaj za konsekventnost i odgovornost. Neko ko bi danas – iz lične frustracije i želje da kazni Vučića i naprednjačku vlast – podržao neku nazadnjačku opciju (poput “Dveri”), imao bi principijelno opravdanje isto kao i vi, upravo vaše opravdanje ili čak opravdanje u vama! Kada se ne preuzme odgovornost, ona se podruštvljuje, tj. nastaje društvo neodgovornih, kriminalnih i još i ponosnih zbog toga. Srbija je takvo društvo. I pored svega čega je dosta bilo u političkom životu Srbije, najpre je dosta bilo takve sabornosti u površnosti i kolektivnog ponosa neodgovornih.
    Ipak, da biste bili bar konzistentni u vašem iskazu, gospodine Pavloviću, nemojte “vaš jedini razlog, ličnu frustraciju i želju za osvetom” da nazivate “strategijom”, jer bi taj pojam trebalo da označava umeće borbe zasnovano na odgovornosti za druge.

    • Wtf, biće da preteruješ. Svako je slobodan da glasa po sopstvenoj volji i nije dužan tebe da konsultuje da li se to tebi sviđa ili ne. Dušan je lepo odgovorio zašto je glasao kako je glasao, razlog je sasvim na mestu, to što se tebi ne sviđa, ne znači da imaš pravo njemu da prebacuješ. I sam imaš mogućnost da glasaš po sopstvenoj volji i nemoj da obraćaš pažnju šta drugi misle. Takođe, Dušan nikome ne preporučuje da glasaju kako je on glasao, niti da koriste njegovu strategiju, ja to ne vidim nigde u tekstu. Ajde što daješ sebi pravo da kritikuješ nečiji izbor ali što posle spinuješ, da se ja pitam, ovakve komentare ne treba objavljivati iz prostog razloga što su beskorisni a verovatno i zlonamerni po principu “daj da kritikujem nešto pa šta nađem”.

  • sa većinom stvari se slažem – da su ljudi glasali za sns kažnjavajući ds, ja sam bar tako uradio.

    išlo se sa nadom da neće doći do nastavka iste ekonomske bahatosti. na žalost, ispostavilo se da je došlo samo do usavršavanja koje je sns sprovela. gde smo sada, to je svima jasno.

    za promene na bolje treba vremena, ali se mora nastaviti sa menjanjem. zakon i sankcionisanje na osnovu istog moraju biti isti za sve. običan čovek nije zaštićen osim ako nije u stranci, što je pokazatelj propasti normalnog civilizovanog društva.

  • samo da taj novi opozicioni kandidat ne bude miroslava. ne znam sta mislite da radite sa onim klipovima na youtube-u al sam siguran da nikog nisu nesto posebno dojmili