Политика Саопштењe

Лажираним изборима чланова РЕМ-а омогућена цензура медија

Савет РЕМ-а, регулаторно телo које је најважније за контролу професионалног рада електронских медија, дубоко је дискредитован и компромитован досадашњим избором чланова. Пред избор новог члана Савета посланичка група “Доста је било” контактирала је двадесетак угледних медијских стручњака, познатих новинара, писаца, професора, људи из културе да би предложила што више угледних кандидата за ово веома важно регулаторно тело. Већина угледних стручњака одбила је позив да буду кандидати због страха од политичке одмазде и одбојности учешћа у “избору” за који знају да је лажиран у кабинету председника Владе.

За пет година владавине Александра Вучића РЕМ и његов Савет постали су синоним за цензуру и најгори медијски мрак, а угледни стручњаци унапред су застрашени и обесхрабрени иако би чланство требало да буде престижна функција, резервисана за најбоље.

Посланичка група “Доста је било” предложила је два кандидата који су, упркос свему прихватили да буду кандидати: професорку Факултета драмских уметности у Београду др Дивну Вуксановић, стручњака за медије, теорију културе и савремене естетике, и познатог и награђиваног новинара Срђана Шкора, аутора књиге “Вучић и цензура”. СНС је предложила Милоша Рајковића, “менаџера” са приватног факултета који је завршио у 49. години са оценом 6,46 и Марину Крстић Блажић, са минорним искуством у медијима. Демократска странка је предложила доценткињу др Мају Вукадиновић и бившег директора РТС и амбасадора Александра Црквењакова. Јуче је утврђен списак од 6 кандидата за једног члана Савета РЕМ-а кога бирају посланичке групе у Скупштини.

Одбор за културу и информисање Скупштине Сртбије на чијем челу је Маја Гојковић, декларисао се као главни чувар медијског мрака управо захваљујући скандалозним поступцима за избор чланова Савета РЕМ. Пристојни људи, угледни стручњаци одбијају да учествују у лажираним изборима чији се исход унапред зна јер је договорен у кабинету председника Владе. Одбор за културу и информисање је, на пример, приликом претходног избора члана Савета РЕМ-а инсистирао на наставку поступка иако су два кандидата поднела жалбу Управном суду, а све релевантне невладине организације цивилног сектора бојкотовале избор због очигледне и бруталне самовоље СНС.

У Одбору се закони, од доласка Вучића на власт, тумаче слободно и селективно, а у РЕМ већ пет година улазе само они подобни, проверени, интересно повезани и свакако недовољно стручни кандидати и урушавају изнутра сваки кредибилитет регулаторног тела. Сајт Цензоловка објавио је недавно податак да од 98 запослених у РЕМ-у, чак 68 њих је запослено искључиво по “вези”, захваљујући партијским, пријатељским, породичним, пословним везама и разним другим везама са људима одраније ангажованим у РЕМ-у.

Са досадашњим начином избора политички изабраних нестручних кандидата за Савет РЕМ и досадашњим резултатима рада, ово тело нема више никакав кредибилитет нити легитимитет за контролу и надзор над радом емитера. Захтевамо од владајуће већине да престане да девастира регулаторна тела својим партијским комбинаторикама и да овог пута омогући избор најбољих.

У прилогу све биографије предложених кандидата за Савет РЕМ-а

DJB

DS

SNS

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Имам утисак да је Шкоро намерно написао пријаву тако да нема шансе да прође 🙂 Сад, да ови из власти имају духа (као што немају) намерно би га изгласали да покажу како немају ништа против критичара, ионако имају комотну већину. Али би им било незгодно што би им он седео за вратом, тако да од тога нема ништа. И други кандидат је добар, драго ми је да су вам се овакви људи одазвали на позив!

  • Divna Vuksanovic, zena velike pameti i integriteta. Za teoriju medija je uradila neverovatne stvari. Za ceo region. I hvala joj na tome, citace je mnoge buduce generacije,kojima je do mudrosti a ne samo do dnevnopolitickih prepucavanja. Za mene je ona odavno pobedila.

  • Rad u ovom telu je vrlo ozbiljna stvar. Amateri tu ne bi trebalo da ucestvuju. Podrzavam ekspettsku kandidaturu prof.dr Divne Vuksanovic. Nezavisni intelektualac, izuzetno strucna i eticna u svom poslu. O medijima zna skoro sve. Slusao sam je na tribinama. Drzavi treba da je cast sto imamo takvog strucnjaka. Podrska od srca.