Autorski tekst Ekonomija Istočna Srbija Mediji Socijalna zaštita Finansije

Smederevo: Nezakonito štimovanje računa

Na poslednjoj sednici se jedna tačka odnosila i na plan poslovanja JP Gradske stambene agencije Smederevo za 2017, godinu. Nabrojaćemo samo njegove najznačajnije stavke, jer je čitav plan pun bahatosti i neracionalnog trošenja poreskog novca, što postaje očigledno zaštitni znak javnih preduzeća.

Nezakonito uvećavanje rashoda kršenjem računovodstvenih normi

Agencija planira povećanje rashoda u sličnom iznosu kao i povećanje prihoda ali to radi tako što povećava stavku nematerijalni troškovi u iznosu od čak 16.07 miliona dinara. To je povećanje od skoro 12 miliona u odnosu na prethodnu godinu. Najbizarnije je što te troškove čine konta koja ni po oznakama ni po nazivima ne pripadaju rashodima odnosno ne idu u Bilans uspeha preduzeća. Konto 1500 “Avansi dati dobavljačima” u iznosu od 9.7 miliona dinara i konto 276 “Ostale nekretnine, postrojenja i oprema u pribavljanju” u iznosu od 3.15 miliona. Tako dolazimo do cifre od 12.85 miliona dinara i topi se dobit od povećanja prihoda.

Da razjasnimo detalje i laicima. Konta koja počinju sa oznakama od 0 do 4 idu u Bilans stanja preduzeća i predstavljaju njegovu imovinu i obaveze. Konta koja počinju sa oznakom 5 označavaju rashode i idu u Bilans uspeha i sučeljavaju se sa kontima sa oznakom 6 (prihodi) kako bi kao razliku dobili dobit ili gubitak.

Otkud onda konto sa oznakom 1 (1500 – Avansi dati dobavljačima) u rashodima?

Konto od skoro 10 miliona dinara a pritom su već u rashodima nabrojani svi mogući troškovi – što za robu, što za materijal, što za rezervne delove… Otkud sada to? Da li mi nešto plaćamo nekim dobavljačima a da ne znamo ni šta to ni kada će biti isporučeno? U svakom slučaju ovo ne može da ide u rashod nego u potraživanje i u bilans stanja, takva je usvojena zakonska računovodstvena praksa.

Šta reći za drugi konto 276 “Ostale nekretnine, postrojenja i oprema u pribavljanju” u iznosu od 3.15 miliona? Ne samo što se nalazi u Bilansu uspeha već i naziv konta nije tačan! Konto 276 predstavlja plaćen PDV u inostranstvu, a oni u planu navode da predstavlja “Ostale nekretnine, postrojenja i oprema u pribavljanju”?

Konto sa tim nazivom (Ostale nekretnine,…) bi trebalo da ima oznaku 0 i ide u Bilans stanja, gde rashod nastaje tek korišćenjem tih sredstava i otpisivanjem vrednosti koje se gube tokom vremena kroz amortizaciju. Jedino takav može da ide u rashod.

Eto kako ni iz čega može da se napravi rashod, i sada je glavno pitanje – šta su ZAISTA isplanirali sa tim “nestalim” parama? Inače, ova pomenuta konta u delu za procenu finansijskih pokazatelja za 2016. su pravilno kategorisana – gde ispada da su ove greške namerne za 2017. godinu.

Radi lakšeg snalaženja, možete pogledati i ovu sliku


Povećavanje prihoda uvećavanjem računa drugim javnim preduzećima

Agencija planira rast prihoda od čak 11.9 miliona dinara u odnosu na 2016 godinu. Servisira i održava higijenu u ustanovama GU i na osnovu ugovora o poslovno tehničkoj saradnji i prihodi od tih usluga čine VEĆINU planiranih prihoda. Na primer, Centar za kulturu je ove godine povećao trošak za usluge čišćenja za oko 1.7 miliona dinara. Izgleda da se ta ustanova dosta fizički proširila kad je potrebno toliko povećanje posla (troška)? I druga JP ne zaostaju sa ciframa koje se izdvajaju za čišćenje: Muzej – 7.2 miliona dinara, Zavod za zaštitu spomenika – 2.5 miliona, Biblioteka – 3.9 miliona, Istorijski Arhiv – 1.3 miliona…

Zbog ove definicije prihoda i ogromnih ispostavljenih računa agencije drugim javnim preduzećima, opravdano je i posumnjati zašto je donet novi Zakon o stanovanju – kako bi čuveni obavezni profesionalni (čitaj većinom stranački imenovani) upravnici zgrada upravo sa Gradskom stambenom agencijom sklapali “dobre” ugovore.

Prodaja SOLIDARNIH stanova PRAVNIM licima

JP Gradska stambena agencija se bavi ne samo uslugama čišćenja i hitnim intervencijama nego i izgradnjom zgrada i to pre svega solidarnih kao i prodajom istih fizičkim i pravnim licima. Dobro ste pročitali, pravnim licima. Znači u Smederevu su izgleda rešeni svi socijalni slučajevi, pa su krenuli da rešavaju i socijalne slučajeve među privrednicima.

Napumpani troškovi za propagandu u nepostojećim lokalnim medijima

U Smederevu danas nemamo nijednu lokalnu televiziju, ni prenos skupštine (čak ni na radiju). Čak se menja i Poslovnik kako bi se i odbornici onemogućili u snimanju sednice? Gradonačelnica javno vređa lokalnu novinarsku branšu, medije i lažno optužuje ?

Pokret Dosta je bilo Smederevo se od prve sednice u Skupštini beskpromisno bori protiv svega ovoga, i jedini bukvalno diže glas protiv sve bahatije vlasti. Mi ćemo ovo promeniti.

Pokret Dosta je bilo, Smederevo

Oznake

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar