Саопштењe

Наставак силовања Скупштине Србије

Седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, сазвана је данас у 11 сати за сутра, уторак, у 8 сати. Сазивање је краће од 24 сата, што је, по Пословнику, минималан рок за заказивање. Ово је брутално силовање Скупштине и непоштовање Пословника, а разлог је што се председник Владе боји расправе у парламенту. Зато Скупштина Србије није заседала од Нове године и очигледно је да због страха за свој падајући рејтинг Александaр Вучић не дозвољава Скупштини да заседа. У овом сазиву, за седам месеци од конституисања, Скупштина је заседала само 50 дана.

Пословник одређује да се седнице морају заказати три дана унапред, а у изнимним случајевима и уз образложени предлог председника Одбора могу се заказати и у року од 24 сата. Сутрашња седница Одбора за финансије заказана је са роком краћим од 21 сат. Посланици нису добили ни образложење за хитност. Материјал је посланицима послат мејлом у 13.39 сати да не би могли да се припреме за расправу на Одбору. Председник Владе се боји расправе у Скупштини и због тога се седнице одбора скандалозно заказују по хитном поступку, уз кршење Пословника. Због оваквог бахатог понашања посланичка група Доста је било већ поднела две уставне жалбе и кривичне пријаве против главних Вучићевих марионета у Скупштини.

На дневном реду 19. седнице су Предлог финансијског плана Фискалног савета за 2017. годину, са Предлогом кадровског плана Фискалног савета за 2017. годину. Такође и давање сагласности на Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о обрaзовању Стручних служби Фискалног савета, као и сагласности на Предлог правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Стручним службама Фискалног савета и сагласност на Предлог пословника о изменама и допунама Пословника о раду Фискалног савета. Ово су важне теме и недопустиво је да се о њима расправља на незаконито заказаној седници.

Одбори којима руководе Вучићеве марионете не расправљају никада о предлозима који им стижу из Владе. Владајућа већина силује рад и одлучивање у Скупштини и брутално намеће одлуке које им се достављају из извршне власти. Заказивање одбора у року краћем од 24 сата служи томе да се одлуке наметнуте Скупштини усвајају уз што мање расправе и без икакве контроле. Тиме се Скупштина претвара у отирач Владе. Ниједна правна држава и успешна демократија не функционише на овакав начин. Посланичка група Доста је било захтева да се седнице одбора заказују у складу са прописаним процедурама и законом.

Прилог: Сазив 19. седнице Одбора за финансије

Dnevni red 19. sednice

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ja vas molim da kad dodjete na vlast sredite ponasanje u Skupstini. Ako je nesto prekrsaj, mora da postoji sankcija. U suprotnom to nije nista. Jedno milion puta sam procitao recenicu “krsenje Poslovnika”. I dobro, koja je kazna za krsenje Poslovnika? Simbolicna…ili je cak nema. Predsednik skupstine krsi poslovnik. Kazna? Nema. Sednica zakazana 21 sat unapred. Krsenje Poslovnika. Kazna? Koja kazna? Uskracivanje prava na repliku? Koga briga. Ja se nadam da cete uvesti red cim vam se ukaze prilika za to!

    • Osnovne kazne za ovakve stvari moraju da budu narod i izbori. Međutim, pošto ljude mrzi da se bave time i da izlaze na izbore u velikom broju, onda vlast radi šta hoće. Zašto bi oni kažnjavali sami sebe ako već građani sve tolerišu. Malo kad bi se ugledali na Rumune vlast bi se odma dovela u red. Ni DJB ne može tek tako da dođe na vlast bez podrške naroda. Dakle narod se uvek pita, a on nezainteresovan ili se prodaje za kilo šećera i ulja, zato se i nalazimo tu gde jesmo.

  • Ova vlast je poradila samo na tome da i zakonima zaštiti sebe i svoje prljave radnje još više. Tragikomično je više da su lišeni totalno osećaja da nije narod zbog njih tu, već oni zbog naroda. I ovako izigravaju bele medvede, nedodirljive, i nije mi jasno zašto nema skupštinskih zasedanja, pa ima puno toga da se radi. E, ali oni u vlasti valjda misle da je sve po taman (kao njima) i ne trebaju raditi. Pošto je istina daleko drugačija, nema opravdanja za nerad. Izbori? Ne misle valjda da im je to izgovor, da je dovoljno samo po sebi što oni postoje! Pre će biti da izbegavaju da budu izvrgnuti kritici naroda, jer upravo u Skupštini se najbolje vidi ko , šta, i kakvi su. Mizerni. Koliko god opozicija bila mlevena njihovim nedostojnostima, bezobrazlucima, bar se vidi da postoji. Dakle, strah! Strah ih drži. Pa, i treba. I ovo sada, samo reda radi nešto, na brzaka smutiti. To oni hoće, jer i ne umeju drugačije. Tuga jedna. Zaslužili su krah, što će im se desiti, samo da izbori budu iole pošteniji.