Saopštenje

Nastavak silovanja Skupštine Srbije

Sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, sazvana je danas u 11 sati za sutra, utorak, u 8 sati. Sazivanje je kraće od 24 sata, što je, po Poslovniku, minimalan rok za zakazivanje. Ovo je brutalno silovanje Skupštine i nepoštovanje Poslovnika, a razlog je što se predsednik Vlade boji rasprave u parlamentu. Zato Skupština Srbije nije zasedala od Nove godine i očigledno je da zbog straha za svoj padajući rejting Aleksandar Vučić ne dozvoljava Skupštini da zaseda. U ovom sazivu, za sedam meseci od konstituisanja, Skupština je zasedala samo 50 dana.

Poslovnik određuje da se sednice moraju zakazati tri dana unapred, a u iznimnim slučajevima i uz obrazloženi predlog predsednika Odbora mogu se zakazati i u roku od 24 sata. Sutrašnja sednica Odbora za finansije zakazana je sa rokom kraćim od 21 sat. Poslanici nisu dobili ni obrazloženje za hitnost. Materijal je poslanicima poslat mejlom u 13.39 sati da ne bi mogli da se pripreme za raspravu na Odboru. Predsednik Vlade se boji rasprave u Skupštini i zbog toga se sednice odbora skandalozno zakazuju po hitnom postupku, uz kršenje Poslovnika. Zbog ovakvog bahatog ponašanja poslanička grupa Dosta je bilo već podnela dve ustavne žalbe i krivične prijave protiv glavnih Vučićevih marioneta u Skupštini.

Na dnevnom redu 19. sednice su Predlog finansijskog plana Fiskalnog saveta za 2017. godinu, sa Predlogom kadrovskog plana Fiskalnog saveta za 2017. godinu. Takođe i davanje saglasnosti na Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o obrazovanju Stručnih službi Fiskalnog saveta, kao i saglasnosti na Predlog pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Stručnim službama Fiskalnog saveta i saglasnost na Predlog poslovnika o izmenama i dopunama Poslovnika o radu Fiskalnog saveta. Ovo su važne teme i nedopustivo je da se o njima raspravlja na nezakonito zakazanoj sednici.

Odbori kojima rukovode Vučićeve marionete ne raspravljaju nikada o predlozima koji im stižu iz Vlade. Vladajuća većina siluje rad i odlučivanje u Skupštini i brutalno nameće odluke koje im se dostavljaju iz izvršne vlasti. Zakazivanje odbora u roku kraćem od 24 sata služi tome da se odluke nametnute Skupštini usvajaju uz što manje rasprave i bez ikakve kontrole. Time se Skupština pretvara u otirač Vlade. Nijedna pravna država i uspešna demokratija ne funkcioniše na ovakav način. Poslanička grupa Dosta je bilo zahteva da se sednice odbora zakazuju u skladu sa propisanim procedurama i zakonom.

Prilog: Saziv 19. sednice Odbora za finansije

Dnevni red 19. sednice

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ja vas molim da kad dodjete na vlast sredite ponasanje u Skupstini. Ako je nesto prekrsaj, mora da postoji sankcija. U suprotnom to nije nista. Jedno milion puta sam procitao recenicu “krsenje Poslovnika”. I dobro, koja je kazna za krsenje Poslovnika? Simbolicna…ili je cak nema. Predsednik skupstine krsi poslovnik. Kazna? Nema. Sednica zakazana 21 sat unapred. Krsenje Poslovnika. Kazna? Koja kazna? Uskracivanje prava na repliku? Koga briga. Ja se nadam da cete uvesti red cim vam se ukaze prilika za to!

    • Osnovne kazne za ovakve stvari moraju da budu narod i izbori. Međutim, pošto ljude mrzi da se bave time i da izlaze na izbore u velikom broju, onda vlast radi šta hoće. Zašto bi oni kažnjavali sami sebe ako već građani sve tolerišu. Malo kad bi se ugledali na Rumune vlast bi se odma dovela u red. Ni DJB ne može tek tako da dođe na vlast bez podrške naroda. Dakle narod se uvek pita, a on nezainteresovan ili se prodaje za kilo šećera i ulja, zato se i nalazimo tu gde jesmo.

  • Ova vlast je poradila samo na tome da i zakonima zaštiti sebe i svoje prljave radnje još više. Tragikomično je više da su lišeni totalno osećaja da nije narod zbog njih tu, već oni zbog naroda. I ovako izigravaju bele medvede, nedodirljive, i nije mi jasno zašto nema skupštinskih zasedanja, pa ima puno toga da se radi. E, ali oni u vlasti valjda misle da je sve po taman (kao njima) i ne trebaju raditi. Pošto je istina daleko drugačija, nema opravdanja za nerad. Izbori? Ne misle valjda da im je to izgovor, da je dovoljno samo po sebi što oni postoje! Pre će biti da izbegavaju da budu izvrgnuti kritici naroda, jer upravo u Skupštini se najbolje vidi ko , šta, i kakvi su. Mizerni. Koliko god opozicija bila mlevena njihovim nedostojnostima, bezobrazlucima, bar se vidi da postoji. Dakle, strah! Strah ih drži. Pa, i treba. I ovo sada, samo reda radi nešto, na brzaka smutiti. To oni hoće, jer i ne umeju drugačije. Tuga jedna. Zaslužili su krah, što će im se desiti, samo da izbori budu iole pošteniji.