Ауторски текст Грађевина Западна Србија

Легализација у Ваљеву касни због партијског запошљавања

Закон о озакоњењу објеката  ступио је на снагу 29.11.2015. године. По овом закону могу се озаконити објекти и делови објеката који су бесправно изграђени, дограђени или адаптирани и то тамо где је градња дозвољена.

Могу се озаконити:

– Објекти за које је раније поднет захтев за легализацију

– Објекти за које није поднет захтев за легализацију али су видљиви на сателитском снимку из 2015. године.

Попис и евиденцију незаконито изграђених објеката спроводи општина или град.

Данас је фебруар 2017. године и оно што ми желимо да знамо јесте докле је локална самоуправа стигла са овим послом.

Знамо да је на територији општине Ваљево почетком прошле године било око 20.000 нелегализованих објеката. Такође знамо да је почетком јануара град посетила делегација из министарства и да је наш град један од последњих на списку градова по успешности спровођења овог посла.

Захтевамо да нам градске власти одговоре колико процената овог посла је завршено до 2017. године од ступања на снагу закона о легализацији, колико је још посла преостало да се уради као и да ли је 1. март крајњи рок за завршетак овог посла? Зашто је посао био обустављен крајем прошле године?

Знамо да је за целокупан посао оформљено 15 тимова, да сваки тим броји 3 члана од којих је један председник стално запослен у локалној самоуправи а да се преостала два члана запошљавају на основу уговора о делу. Питамо, на основу којих критеријума су бирани чланови, које услове треба да испуњавају кандидати за тај посао, ко је и да ли организовао обуку за те чланове и да ли се сматра да су ти чланови квалитетно обучени?

Пошто знамо за поједине случајеве, питамо још, како и на који начин ће извршити увид на приватним поседима где нико не живи а корисници објеката живе ван територије Ваљева или су у иностранству?

На крају желимо да подсетимо да председник Републике Србије, Томислав Николић поседује два нелегално изграђена објекта који се заправо воде на његове синове и то на земљи где градња уопште није ни дозвољена. Питамо, на основу чега  грађани могу имати поверења у републичке, општинске и градске институције ако се овај проблем не решава од врха?

Заменик градоначелника је крајем прошле године као и крајем јануара најављивао да ће се град позабавити формирањем Канцеларије за људске ресурсе. С обзиром да је пројекат Града прошао на конкурсу ЕУ желимо да знамо када ће Град да почне са формирањем одељења за људске ресурсе? Шта се чека?

То је исувише важан део у функционисању Града да би се каскало са његовим формирањем, поготово што на располагању Град има консултантске услуге и обуку кроз подршку ЕУ која је добијена путем конкурса. Зашто се не почиње са реализацијом? Заменик Градоначелника је изјавио да ће бити формирано по угледу на друге градове у Европи. Самим тим не видимо који проблем постоји. У Европи су у том одељењу претежно запослени стручњаци са образовним профилима социолога, психолога и демографа. Зашто се уз наведену подршку коју ће ЕУ пружити не распише јавни конкурс путем за стручњаке управо тражених квалификација.Зашто Град не би посегнуо за бившим стипендистима у потрази за људима са наведеним квалификацијама? Због чега би ово одељење морало да буде у оквиру одељења за развој, а не истурено?

На крају речено је да ће ово одељење моћи да заживи само ако буде непартијска прича. И то је апсолутно тачно. Покрет Доста је било се залаже да се Градска Управа професионализује и на радна места поставе квалификовани и способни, а не партијски подобни. Међутим, сво ово калкулисање са формирањем одељења за људске ресурсе, као и непостојање иницијативе да исто и заживи поткрепљено бројним разлозима како прво нека друга одељења морају бити формирана, нас наводи на закључак да власт једноставно није спремна да се одрекне партијског запошљавања. Можда се заменик градоначелника предомислио, али ми у искреност његових намера не можемо да верујемо све док се формирање овог одељења одлаже и док се не објаве јавни конкурси за потребна радна места. Ипак су представници градских власти највећи промотери партијског запошљавања, тако да је формирање канцеларије у складу са европским мерилима и запошљавање људи са јасним квалификацијама и искуством шанса да преокрену ту гадну навику. Захтевамо да интерес Града Ваљева и друштвене заједнице преовладају.

Иван Миловановић
члан ГО “Доста је било”, Ваљево

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар