Војводина Економија Политика Саопштењe

Вршац: Статистика, политика и како стварно живимо

Статистички подаци су све чешће предмет манипулација у сврху кампање странке на власти. О овој теми смо већ писали на примеру Суботице, али ни вршачки напредњаци нису одолели да “натегну” цифре у своју корист.

На последњој седници Скупштине града Вршца, одржаној 30. јануара, највише расправе било је на тему усвајања Локалног акционог плана за запошљавање (ЛАПЗ). На утемељене дискусије представника покрета „Доста је било“ и других опозиционих странака, одборници владајуће већине нису имали одговоре. Уместо тога, прибегли су понашању какво у вршачкој скупштини до сада није виђено – неаргументованим нападом, личним увредама, омаловажавањем, онемогућавањем реплика и искључивањем микрофона агресивно су покушали да спрече да ово што ћемо вам сада пренети изађе на видело.

Документ (ЛАПЗ) који је достављен одборницима, садржао је половичне податке. Писан је уз наопака тумачења која суморну слику у области запошљавања прикривају, или чак представљају позитивно. Представници покрета „Доста је било“ изнели су значајне примедбе на садржај ЛАПЗ-а и предложене мере, а нарочито на натегнута тумачења јасних статистичких података.

Локална власт истиче као свој велики успех смањење незапослености. По евиденцији Националне службе за запошљавање, број незапослених је опао са око 6600, колико је било у 2012. години, на 5657 у прошлој години. У документу, међутим, нигде није наведено кретање броја запослених, што би нас могло уверити да је у истом периоду запосленост порасла, али се јасно види да је смањен број становника. По истом документу се процењује да град Вршац сада има око 50.500 становника, што је за око 800 мање него што је било на Попису 2011. године. Из овога се може закључити да најважнији разлог смањења незапослености није позитиван резултат неке добре и смишљене политике запошљавања, већ економска миграција. Једноставно – део незапослених је отишао из Вршца. Такође, постоје и они који су одустали од редовног јављања НСЗ-у, јер се не надају да ће тако доћи до посла, па их је НСЗ са евиденције једноставно обрисао. Истичући само број незапослених као релевантан податак, СНС покушава да јавности сервира неистиниту претпоставку да је запосленост порасла. Уместо тога, порасло је исељавање и губитак поверења у институције као што је НСЗ.

У недостатку тачних података о броју стварно запослених, као посредан показатељ да смо у праву када тврдимо да се у Вршцу живи пуно теже, износимо чињеницу да је приход локалног буџета од пореза на зараде опао са 805 милиона динара, колико је износио у 2012. години, на 702 милиона динара у 2015. години. Ово може бити или због смањења плата, или због смањења броја запослених.

У Вршцу је од 2012. године до данас опао број предузетника са око 1480 на око 1330. Сваке године, такође, опада и број новооснованих предузетничких радњи, са 150 на око 130 годишње. Све су то показатељи лошег пословног окружења. Једина мера коју је власт умела да предложи јесу субвенције – мера „преписана“ са националног нивоа, која нигде није дала очекивани резултат. Планирано је да се нешто мање од 2 милиона динара субвенционише новооснованим предузетницима, у износима од 180.000 динара. То ће бити 10 или 11 привилегованих, у односу на 130 осталих који помоћ неће добити, а критеријум одабира биће, убеђени смо, партијска подобност.

Да се случајно не би покварила монтирана идилична слика о успешној власти, побринули су се локални медији у Вршцу. Ниједан медиј, а сви су из локалног буџета плаћени да грађане информишу, није пренео обраћања опозиционих одборника, нити је известио о томе шта је опозиција рекла о овој теми. Емитовали су само хвалоспеве власти и омаловажавање одборника опозиције.

Како би јавност у Вршцу, ипак, сазнала шта је речено и имала праву слику стања у области запошљавања, преносимо вам говоре чланова покрета „Доста је било“. Без обзира на понашање власти, од утемељених расправа нећемо одступити:

Обраћање Биљане Јеличић, одборнице у Скупштини града Вршца

Обраћање Дејана Максимовића, посланика у Скупштини АП Војводине

Доста је било
Одборничка група у Вршцу

Ознаке
ДЈБ Војводина

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Vrlo interesantna prica o (ne)zaposlenosti u Vrscu od odbornicke grupe DJB samo malo cudi sto ne rekose ni jednu rec o privatizaciji Vrsackih vinograda od pre samo nekoliko dana tj. 11.02.2017.pogotovo sto je g.Sasa Radulovic do samo pre godinu naveliko pricao o pokusaju lopovske privatizacije za 5.mil. evra. nekim Kinezima. Ovaj put je kupac poznat svim Vrscanima pa iako je prodat skoro po 10% nizoj vrednosti od predhodne cene koja je bila ponudjena stvar je izgleda legla jer reakcije nema niotkud. Koliko znam i tu su nekad radili neki radnici ali izgleda da to nikom vise nije bitno nego je mnogo vaznije da se narodu prodaje prica o nekim imaginarnim lopovima iz predhodne vlasti i kako ce sve biti bolje i transparentno kad oni dodju na vlast. To se u narodu kaze lipsi magarce do zelene trave. Zato nemojte da se iscudjavate sto ce i dalje jos vise mladih da napusti Vrsac jer ono sto im vi nudite je vec vidjeno i davno ispricana prica a gospodo od praznih prica omladina ne moze da zivi osim vas koji ste profesionalni prodavaci magle.