Vojvodina Ekonomija Politika Saopštenje

Vršac: Statistika, politika i kako stvarno živimo

Statistički podaci su sve češće predmet manipulacija u svrhu kampanje stranke na vlasti. O ovoj temi smo već pisali na primeru Subotice, ali ni vršački naprednjaci nisu odoleli da “nategnu” cifre u svoju korist.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada Vršca, održanoj 30. januara, najviše rasprave bilo je na temu usvajanja Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje (LAPZ). Na utemeljene diskusije predstavnika pokreta „Dosta je bilo“ i drugih opozicionih stranaka, odbornici vladajuće većine nisu imali odgovore. Umesto toga, pribegli su ponašanju kakvo u vršačkoj skupštini do sada nije viđeno – neargumentovanim napadom, ličnim uvredama, omalovažavanjem, onemogućavanjem replika i isključivanjem mikrofona agresivno su pokušali da spreče da ovo što ćemo vam sada preneti izađe na videlo.

Dokument (LAPZ) koji je dostavljen odbornicima, sadržao je polovične podatke. Pisan je uz naopaka tumačenja koja sumornu sliku u oblasti zapošljavanja prikrivaju, ili čak predstavljaju pozitivno. Predstavnici pokreta „Dosta je bilo“ izneli su značajne primedbe na sadržaj LAPZ-a i predložene mere, a naročito na nategnuta tumačenja jasnih statističkih podataka.

Lokalna vlast ističe kao svoj veliki uspeh smanjenje nezaposlenosti. Po evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, broj nezaposlenih je opao sa oko 6600, koliko je bilo u 2012. godini, na 5657 u prošloj godini. U dokumentu, međutim, nigde nije navedeno kretanje broja zaposlenih, što bi nas moglo uveriti da je u istom periodu zaposlenost porasla, ali se jasno vidi da je smanjen broj stanovnika. Po istom dokumentu se procenjuje da grad Vršac sada ima oko 50.500 stanovnika, što je za oko 800 manje nego što je bilo na Popisu 2011. godine. Iz ovoga se može zaključiti da najvažniji razlog smanjenja nezaposlenosti nije pozitivan rezultat neke dobre i smišljene politike zapošljavanja, već ekonomska migracija. Jednostavno – deo nezaposlenih je otišao iz Vršca. Takođe, postoje i oni koji su odustali od redovnog javljanja NSZ-u, jer se ne nadaju da će tako doći do posla, pa ih je NSZ sa evidencije jednostavno obrisao. Ističući samo broj nezaposlenih kao relevantan podatak, SNS pokušava da javnosti servira neistinitu pretpostavku da je zaposlenost porasla. Umesto toga, poraslo je iseljavanje i gubitak poverenja u institucije kao što je NSZ.

U nedostatku tačnih podataka o broju stvarno zaposlenih, kao posredan pokazatelj da smo u pravu kada tvrdimo da se u Vršcu živi puno teže, iznosimo činjenicu da je prihod lokalnog budžeta od poreza na zarade opao sa 805 miliona dinara, koliko je iznosio u 2012. godini, na 702 miliona dinara u 2015. godini. Ovo može biti ili zbog smanjenja plata, ili zbog smanjenja broja zaposlenih.

U Vršcu je od 2012. godine do danas opao broj preduzetnika sa oko 1480 na oko 1330. Svake godine, takođe, opada i broj novoosnovanih preduzetničkih radnji, sa 150 na oko 130 godišnje. Sve su to pokazatelji lošeg poslovnog okruženja. Jedina mera koju je vlast umela da predloži jesu subvencije – mera „prepisana“ sa nacionalnog nivoa, koja nigde nije dala očekivani rezultat. Planirano je da se nešto manje od 2 miliona dinara subvencioniše novoosnovanim preduzetnicima, u iznosima od 180.000 dinara. To će biti 10 ili 11 privilegovanih, u odnosu na 130 ostalih koji pomoć neće dobiti, a kriterijum odabira biće, ubeđeni smo, partijska podobnost.

Da se slučajno ne bi pokvarila montirana idilična slika o uspešnoj vlasti, pobrinuli su se lokalni mediji u Vršcu. Nijedan medij, a svi su iz lokalnog budžeta plaćeni da građane informišu, nije preneo obraćanja opozicionih odbornika, niti je izvestio o tome šta je opozicija rekla o ovoj temi. Emitovali su samo hvalospeve vlasti i omalovažavanje odbornika opozicije.

Kako bi javnost u Vršcu, ipak, saznala šta je rečeno i imala pravu sliku stanja u oblasti zapošljavanja, prenosimo vam govore članova pokreta „Dosta je bilo“. Bez obzira na ponašanje vlasti, od utemeljenih rasprava nećemo odstupiti:

Obraćanje Biljane Jeličić, odbornice u Skupštini grada Vršca

Obraćanje Dejana Maksimovića, poslanika u Skupštini AP Vojvodine

Dosta je bilo
Odbornička grupa u Vršcu

Oznake

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Svi zatvaraju firme i traze spas u uclanjenju u sns. Lepo zive pojedinci, od propalih kafedjija i trgovaca, sad kao nesto bitni u stranci

  • Vrlo interesantna prica o (ne)zaposlenosti u Vrscu od odbornicke grupe DJB samo malo cudi sto ne rekose ni jednu rec o privatizaciji Vrsackih vinograda od pre samo nekoliko dana tj. 11.02.2017.pogotovo sto je g.Sasa Radulovic do samo pre godinu naveliko pricao o pokusaju lopovske privatizacije za 5.mil. evra. nekim Kinezima. Ovaj put je kupac poznat svim Vrscanima pa iako je prodat skoro po 10% nizoj vrednosti od predhodne cene koja je bila ponudjena stvar je izgleda legla jer reakcije nema niotkud. Koliko znam i tu su nekad radili neki radnici ali izgleda da to nikom vise nije bitno nego je mnogo vaznije da se narodu prodaje prica o nekim imaginarnim lopovima iz predhodne vlasti i kako ce sve biti bolje i transparentno kad oni dodju na vlast. To se u narodu kaze lipsi magarce do zelene trave. Zato nemojte da se iscudjavate sto ce i dalje jos vise mladih da napusti Vrsac jer ono sto im vi nudite je vec vidjeno i davno ispricana prica a gospodo od praznih prica omladina ne moze da zivi osim vas koji ste profesionalni prodavaci magle.