Војводина Медији Саопштењe

Кикинда: Ниподаштавају се пројекти медија који се не плаше власти

Саопштење објављено у Кикиндским новинама 17.02.2017.

Одлука о расподели средстава по градском конкурсу за јавно информисање у Кикинди  крајње је накарадна. То нас уопште нас не изненађује, јер је ситутација идентична широм Србије. Отворено, без прикривања, највше су подржани медији који спинују вести у корист СНС-а. Сматрамо да је овде уствари реч о финансирању кампање Српске напредне странке парама грађана Кикинде, у циљу умањења трошкова исте поводом предстојећих избора.

Није праведно  да половина укупне суме опредељене конкурсом медијима, 10 милиона динара, припадне ТВ Рубин, као и близу пола милиона таблоиду Српски телеграф, који свакодневно крши новинарски кодекс, што је супротно Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања. С друге стране, очигледно је да су медији који се не плаше да властодршцима постављају неугодна питања принуђени да обустављају рад, јер се из године у годину њихови пројекти ниподаштавају, а знамо да је управо новац који добију путем конкурса значајан извор финансирања који утиче на њихово даље функционисање.

Симптоматичан је и одабир комисије првог човека Кикинде Павла Маркова, који није уважио ниједан предлог репрезентативних новинарских и медијских удружења.

Подсећамо да се покрет Доста је било залаже да свако има право да изнесе своје мишљење, као и да је критика неопходна за власт која жели да унапређује систем, а непожељна за оне који само желе власт по сваку цену, па макар и овако отворено доносећи одлуке о расподели новца на конкурсима тачно по принципу подобности.

Тим покрета Доста је било у Кикинди

Ознаке

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар