Vojvodina Mediji Saopštenje

Kikinda: Nipodaštavaju se projekti medija koji se ne plaše vlasti

Saopštenje objavljeno u Kikindskim novinama 17.02.2017.

Odluka o raspodeli sredstava po gradskom konkursu za javno informisanje u Kikindi  krajnje je nakaradna. To nas uopšte nas ne iznenađuje, jer je situtacija identična širom Srbije. Otvoreno, bez prikrivanja, najvše su podržani mediji koji spinuju vesti u korist SNS-a. Smatramo da je ovde ustvari reč o finansiranju kampanje Srpske napredne stranke parama građana Kikinde, u cilju umanjenja troškova iste povodom predstojećih izbora.

Nije pravedno  da polovina ukupne sume opredeljene konkursom medijima, 10 miliona dinara, pripadne TV Rubin, kao i blizu pola miliona tabloidu Srpski telegraf, koji svakodnevno krši novinarski kodeks, što je suprotno Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. S druge strane, očigledno je da su mediji koji se ne plaše da vlastodršcima postavljaju neugodna pitanja prinuđeni da obustavljaju rad, jer se iz godine u godinu njihovi projekti nipodaštavaju, a znamo da je upravo novac koji dobiju putem konkursa značajan izvor finansiranja koji utiče na njihovo dalje funkcionisanje.

Simptomatičan je i odabir komisije prvog čoveka Kikinde Pavla Markova, koji nije uvažio nijedan predlog reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja.

Podsećamo da se pokret Dosta je bilo zalaže da svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, kao i da je kritika neophodna za vlast koja želi da unapređuje sistem, a nepoželjna za one koji samo žele vlast po svaku cenu, pa makar i ovako otvoreno donoseći odluke o raspodeli novca na konkursima tačno po principu podobnosti.

Tim pokreta Dosta je bilo u Kikindi

Oznake

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar