Политика Саопштењe

Мора договор око једног председничког кандидата

Ако не буде договора о једном заједничком противкандидату, Вучић ће победити у првом кругу. Зато мора да дође до договора. Мора да буде један изборни штаб, једна стратегија, једна кампања. Само тако ће бирачи поверовати да је победа могућа и изаћи на изборе, повећаће се излазност и биће другог круга. У другом кругу Вучић је победив. Наш једини циљ је победа и једина тема ових избора, а до победе не може да доведе ни један кандидат самостално. Мора договор.

Покрет Доста је било има свог кандидата за председника Републике за кога мислимо да је далеко најбољи кандидат за обављање те функције, кандидат који носи наше вредности, наше принципе и наш програм. Наш кандидат није ни Саша Јанковић, ни Вук Јеремић, мада су обојица прихватљиви са становишта наших црвених линија политике и постизања циља да се порази Вучић и промени систем. Али, без победе немамо ништа.

Ми смо покушали да постигнемо договор са Сашом Јанковићем и Вуком Јеремићем у децембру прошле године. Уместо договора око стратегије за победу, кандидати су одлучили да изађу на изборе самостално, што је наравно њихово легитимно право. Тема ових избора није ко изгледа да би најбоље обављао посао председника или ко се нама највише свиђа или који кандидат најбоље представља наше вредности и програм. Јер то је несумњиво наш кандидат.

Тема ових избора је победа и спашавање Србије од нових 5 година мрака Александра Вучића. Тема и главни задатак ових избора је договор око нове политичке сцене и договор око плана за промену система. Без победе на овим изборима нећемо доћи у прилику да било шта променимо. Ствари ће постати још горе. Зато мора победа.

Зато смо одлучили да још увек не истичемо нашег кандидата. Сачекали смо друга два кандидата да крену са кампањама, да покажу шта и колико могу. Јер можда ми нисмо у праву и они знају боље од нас да могу самостално да победе. И ако то покажу, да заслуже и нашу подршку.

Сашу Јанковића и Вука Јеремића подржава између 5% и 10% бирачког тела. Готово сви бирачи који подржавају Јанковића у првом кругу, кажу да би гласали за Јеремића у другом, и обрнуто. Ово нам јасно говори да опозициони бирачи желе победу против Вучића и да сам кандидат није најважнији. Бирачи мисле својом главом и хоће договор и победу.

Подршка Бошку Обрадовићу и Војиславу Шешељу је између 2% и 3% укупног бирачког тела.

Ако до договора не дође до дана расписивања избора, ДЈБ ће на изборе изаћи са својим кандидатом. Одлуку о томе ћемо донети на скупштини странке која ће се одржати 4. марта. Захтеваћемо од свих опозиционих кампања да не буде међусобних напада, ни директних ни индиректних, да воде позитивну кампању, критикују лошу власт, да анимирају бирачко тело и подижу излазност. Када би било који од два кандидата имао икакве шансе да самостално уђе у други круг ми би га без размишљања подржали.

Десет дана пред одржавање избора ћемо тражити од свих кампања да подрже кандидата који има највише шанси и да се друга два кандидата повуку. Наш кандидат ће се повући уколико друга два кандидата буду бољи. Што се нас тиче, договор може да се постигне и пре тих 10 дана пред изборе и ми смо спремни да се повучемо у сваком тренутку уколико се постигне договор.

Договор за победу ће уједно и бити главна тема наше кампање. Уколико би се десет дана пред изборе два кандидата повука у корист трећег, то би значајно повећало интересовање бирача, излазност и омогућило други круг. У другом кругу постоји велика вероватноћа да би Вучић изгубио јер би се створила потребна референдумска атмосфера.

Онај ко на крају не прихвати договор око једног кандидата сносиће политичке последице победе Вучића у првом кругу. Ми ћемо се у кампањи постарати да то буде очигледно.

Сматрамо да би било неодговорно да до договора не дође и да због тога Вучић победи у првом кругу. Једино договор подиже излазност. Због тога и захтевамо договор. Одсуство договора значи да кампање не трче да победе, већ трче да се позиционирају за формирање својих странка након избора. То им нећемо дозволити. Нас не занима спашавање петооктобарских странака које нису испуниле очекивања. Наш циљ је победа јер пораз на изборима за грађане значи пет година мрака.

Погледајте снимак целе конференције

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Апсолутно подржавам
  Једино мислим да Шутановац никако неће прихватити повлачење свог кандидата
  Мислим да у овом тренутку само жена као кандидат може победити АВ-а

 • Bravo za Sasu Radulovica,ne dajte da vas neko ucenjuje i vredja zdravu pamet.Svi treba da znaju da ni Jankovic a ni Jeremic ne mogu da pobede ako nastupaju odvojeno,cak i oni to sami znaju.Ako njih dvojica zaista zele dobro gradjanima i drzavi,onda bi trebali da se dogovore,u suprotnom ako se ne dogovore oni onda kao da rade za Vucica i zele da on pobedi jos u prvom krugu.DJB nece nadam se to dozvoliti i izace sa svojim kandidatom i niko onda od kandidata opozicije nece imati sanse pored kandidata DJB da udje u drugi krug,i ja cu naravno glasati za kandidata DJB.

 • Саопштавате нам-Pokret Dosta je bilo ima svog kandidata za predsednika Republike. Што га не предложите? Снага покрета је у истини. ако ви пропагирате истину реците који је тај кандидат?Јер покрет није јак ако крије своје намере. Јел драги наши истомишњеници тако?
  Поново нам поручујете:”Naš jedini cilj je pobeda i jedina tema ovih izbora”. Шта ће бити ако ова искључивост не прође и не биде тако?
  Једно јс сигурно ми сви знамо исход, Е они блесави и заведени лажима блеје за нестварним. Зато ДЈБ дајмо се у памет.
  И молим Вас упутите Вилогорском као члани покрета ДЈБ позив за учешће у ради председништва за одлучиванје по питању радних тела скупштине новоформиране странке ДИБ.
  Хвала на разумевању.

  • Ništa se ne krije, sve je jasno. Ne podržavamo ni Jankovića ni Jeremića zato što soliranjem ne mogu da uđu u drugi krug. Moraju da se dogovore pa onda svi nastupamo za zajedničkog kandidata. Ako se ne dogovore, izbori su izgubljeni za opoziciju pa nema razloga da DJB podržava nekog od njih kad ima svog kandidata koji mu je draži. Nas interesuje samo pobeda, ako nema pobede, glasamo za sebe a ostali koji su omogućili Vučiću da pobedi će platiti političku cenu za to.

 • Apsolutno se slazem sa svim!!!
  Nadam se da su nasi simpatizeri dovoljno inteligentni da shvate da ovde nije u pitanju diverzija opozicionih napora, vec primoravanje zavadjenih struja na kompromis.

 • Stvarno podržavam program pokreta, ali mi ovaj postupak nije najjasniji. Zašto se ne podrži nestranački kandidat iza koga je stalo toliko značajnih ljudi van politike. To što je iza njega stao DS može samo da mu šteti, ali i pomogne u kampanji jer DS ipak ima respektabilnu i iskusnu mašineriju za kampanju. Kada bi iza Jankovića stao još i DJB, a verovatno i SDS, logično bi bilo da se Jeremić povuče i podrži Jankovića. Plašim se da će, sa još jednim jakim kandidatom, biti otvoren put Šešelju za drugi krug, ako do njega i doguramo. Pretpostavljam da pokret vrši neka svoja istraživanja, ali na osnovu mog mikro okruženja mislim da je ovo velika šansa da se nešto promeni. Vučić može da pobedi u prvom krugu samo uz velike manipulacije izbora, što se mora sprečiti. Dobra bi bila taktika da se desetak dana pre izbora svi kandidati povuku i podrže jednog, ali taktika nije taktika ako se o njoj javno govori.

  • Već smo rekli. Ni Janković ni Jeremić pojedinačno sa sve podrškom DJB ne mogu da prođu u drugi krug. Zato mora zajednički kandidat.

  • Kao sto ti penis za Jankovica, to neko drugi radi za Jeremica. Zbog vas takvih, sebicnih, imamo ovu sitaciju. To je gola istina. Imali ste 20 minuta price i objasnjenje , matematicki preciznih proracuna koju su sve rekli,ali opet nije dovoljno da bi shvatili. Platicete cenu, a sve na dodatno zadovoljstvo AV. Visi interes, ja cu da glasam za bilo koga samo da se azdaja skloni. Ne svidjaju mi se neke stvari ni kod Jankovica ni kod Jeremica,ali cu preci preko toga u ime viseg cilja. Ako to ne shvatate, zazluzujete ovakav zivot. Pozdrav. Jedini iskren i nesebican stav je od DJB.

 • Samo jednu stvar ne kapiram. Šta ako se ni do deset dana pred izbore (što je najverovatnija opcija) nijedan od ove dvojice, a ni vaš kandidat, kome ćete onda dati podršku? Svom? Ili ćete povući svog ako na osnovu svojih istraživanja utvrdite da neko od ove dvojice ima više šansi?

  • S obzirom da nam je cilj pobeda, podršku će dobiti onaj kandidat koji ima šansu da pobedi, potpuno je nebitno da li je naš ili je neko drugi. Naravno, to se ne odnosi na Vučića, kandidat mora biti iz opozicije i da zadovoljava naše crvene linije politike ispod kojih ne idemo bez obzira na bilo šta.

 • BRAVO. Nadam se da je sada svima jasna NEstrategija predsedničkih kandidata. Ne mislim da imaju loše namere (Janković posebno), ali…we livin’ on the edge! Ako ovo upropastimo, gotovo je. Simpatični ili ne, kandidati nemaju šanse protiv ZVERI. Nadam se da će im to uskoro ući u glavu. Što pre.
  Ja sam mislio da nam je svima jedini cilj da jednom za sva vremena maknemo psihopate iz našeg života. Na žalost, opet na površinu isplivavaju naše najgore osobine.
  Bezrezervna podrška i vidimo se na osnivačkoj skupštini.

 • Mislim da ste dosli u tesku situaciju, pa stoga i teska odluka koju ste danas doneli. Ipak mislim da su na ovakvu odluku najvise uticali biraci DJB, jer su deo njih postali vrlo pristrasni prema SJ-u (ne kazem da necu glasati za SJ, niti da hocu). Prica o jednom kandidatu bi bila uspesna samo u slucaju da ga ovaj drugi aktivno podrzava u toku kampanje, u slucaju samog povlacenja situacija se ne menja. Na ovim izborima treba ici na pobedu, a to znaci postici takvu atmosferu da nebiraci izadju da glasaju. Nezahvalno je voditi se statistikama, jer se one po mom misljenju u vreme kampanje menjaju na dnevnom nivou (to se ponajvise odnosi za taj period od 10 dana pred izbore), tako da od toga da neko u tom trenutku odustane nema nista. Vasim kandidatom ne bi podigli izlaznost, nego bi delovali upravo suprotno. Mozda je najbolje da ukoliko ne bude dogovora, a verovatno ga nece biti, iskazete stav da nisu uvazene vase molbe za jednog kandidata, tako da ne podrzavate nijednog, odnosno podrzavate obojicu u odnosu na druge.
  Jos nesto, ja DJB podrzavam zbog njihovog programa i dok se oni drze programa i vrednosti imaju moj glas.
  Predsednik mi je u ovoj prici kao individua mnogo manje bitan, a sa druge strane veoma bitan da dodje do promene, tako da se opozicioni glasaci ne trebaju previse paliti, nego gledati na predsednicke izbore kao veliku mogucnost za promene. Pozz

  • Potpisujem.

   Samo ova pretnja izlaska DJB sa svojim kandidatom mora da bude realna. Mora da postoji sredstvo pritiska da se SJ i VJ dogovore. To je ovaj štap o kojem govori Saša.

 • Ja sam od onih ljudi koji su glasaci, ali ne i clanovi pokreta. Ja cu glasati za kandidata DJB ili za zajdenickog kandidata. Zaista ne razumem da neko ko je od prvog dana u pokretu i koje je cekao dve godine da postanemo lideri opozicije, danas, ne moze da se strpi do raspisivanja izbora, vec vrsi pritisak na pokret da kaze ko je kandidat i kao funkcioner ne postujes vrednosti i ideje svoje stranke, a za kolegijalnost i zajedistvo ocigledno ne mare. Takvi se privi otpustaju iz neke firme.
  Kao da ce onaj kog podrzi DJB zasigurno pobediti, kao da se olako doslo do ovog rezultata. Kao da se totalitarni rezim moze lako zbaciti. Ne razumem da neko moze da se razocara, ili pokoleba u DJB zato sto jos nije objavio da li ce podrzati Jankovica ili Jeremica. Zar je DJB pogazio neku od svojih principa? Zar je DJB nastao da bi dao podrsku Jankovicu ili Jeremicu, ili da bi menjao sistem i uveo osnovne principe politickog delovanja?
  Sasa Jankovic je onaj kadidat koji moze da animira apstitente, to znaju i Zivkovic i Sutanovac, pa su brze bolje podrzali Jankovica, jer racunaju da ce osveziti podrsu DS i pucati na premijersko mesto. Ocigledno da su ovaj trenutak iskoristili da osnaze svoju ulogu, a ne da oslabe rezim Vucica. Zaista je licemerno i neodgovorno izjaviti da ko ne podrzi Jankovica radi za Vucica.
  Vuk Jeremic ima daleko vece sanse! Dokazao se u medjunarodnoj politici i diplomatiji, i bio bi odlican predsednik. Jankovic je odlican poznavalac pogubnog sistema, poznaje (ne)funkcionisanje institucija, zastitnik je gradjana, to je covek koji je i u buducnosti potreban ovoj zemlji. Znam da je karakteran, kao i Vuk Jeremic, ali bi morao da pokaze ozbiljnost i povuce se na mesto kandidata za premijera. Nadam se da je gospodin Sasa Radilovic spreman i na taj ustupak zarad mira u kuci, zarad mira u opoziciji. Jer pogledajte velike su turbulencije. U Skupstini nekad vise samostalnih poslanika sve stranke su osetile te potrese to nije zaobislo ni DJB. Prilika je za promenu celog sistema. Samo pametno.

 • Сада треба бити мудар и изабрати најпаметнији потез. ДЈБ можда нема представу колико његово мишљење прати огроман број људи на мрежи. Доказали сте да јурњава за неко парче колача власти није оно што вас покреће. То је за неверовати у данашњој политичкој септичкој јами Србије. Будите доследни и истрајни у ономе што сте од почетка почели. Отпашће сами сви они који гледају да се негде лепо сместе и обезбеде. У Србији треба да се догоди ситуација да се као на западу одлази из политике када се губе избори, а не да нас партијски лидери који су нас упропастили бесконачно рециклирају. Губитак власти код нас је увод у криминалну истрагу која може да вас смести у затвор, што се до сада није често дешавало, али ће се у будућности сигурно дешавати. Нису ово последњи избори у Србији. Иду избори за Београд, па ко зна који по реду скупштински избори. То да наши људи слабо памте наравно да није тачно. Итекако и дуго памте. Некада и превише дуго. Мој савет вам је: Будите доследни као што се до сада били и не брините за вашу улогу у генералном ремонту распаднутог политичког система у Србији.

 • Molim DjB da ako se Sasa Jankovic i Vuk Jeremic ne dogovore da ipak ne izlaze sa svojim kandidatom i tako jos vise slabe eventualnog opozicionog kandidata. Svoju energiju neka usmere da odgovore Obradovica od kandidature i da pozovu narod na sto vecu izlaznost. Opozicioni glasaci ce da se opredele *(a vec su se u dobroj meri opredelili) za Vuka ili Sasu pa ako neko od njih prodje u drugi krug svi glasovi idu jednom kandidatu. Nije istina da je vas kandidat bolji od Sase J i Vuka J. Inace sve ostalo navedeno u konferenciji S. Radulovica je razumno. Pozz))

  • Tajka,nas kandidat ce u slucaju da se opozicija ne dogovori nadam se biti Sasa Radulovic,a ni Vuk Jeremic a ni Jankovic onda nece imati sanse za drugi krug,jer ce platiti politicku cenu za neodgovornost.

 • Tачно тако. Људи, мора се гледати шире и дубље, и мени су сви кандидати опозиције мање више добри, али против ових узурпатора који располажу државним ресурсима и збуњеним бирачима само јединствени наступ има шансе.
  Ко то не види, џабе му очи.

 • Nemojte se igrati sa velikim poverenjem koje ste stekli. Iskreno se nadam da je ovo zaista samo taktika ujedinjenja, i da u slucaju da na kraju ipak budu dva kandidata, da cete stati iza jednog od njih; u suprotnom, izgubicete veliki broj vasih glasaca i narod ce vas smatrati za jednog od krivaca ako vucic ostane na vlasti. Principi su za pohvalu, ali bi trebalo biti i pametan i pragmatican. I jankovic i Jeremic se u velikoj vecini poklapaju sa vasim crvenim linijama, sto daje utisak da vas “bojkot” ima neku dublju, licnu, interesnu pozadinu, iako (jos uvek verujem) da to nije u pitanju…

  • Naravno da ćemo stati iza nekog kandidata samo da se dogovore ko će to biti od njih dvojice. Ako misle da soliraju kao do sada, eto i nas da soliramo sa njima.

 • Evo, najiskrenije molim da mi neko objasni šta ne valja (ako ne valja) u mojoj, i logici velikog broja ljudi:

  Dakle, ako se slažemo da je prvi cilj da Vučić ne pobedi u prvom krugu, onda je jedini način da se to ne dogodi ostvarivanje velike izlaznosti, odnosno aktiviranja dosadašnjih apstinenata. Ako je to tako, zar ne nije logičnije ići sa većim brojem kandidata i na taj način izvući na izbore veći broj birača + potencijalno uzeti glasove razočaranim Vučićevim i SPS biračima? Imajući u vidu da su od nazovi “ozbiljnijih” opozicionih kandidata, pored Jeremića i Jankovića, još i Obradović i Šešelj (koji će jedan drugom otimati birače iz istog biračkog tela), i da nijedan od njih ne može dobiti više od 5-6%, odakle računica da neće doći do drugog kruga sa Vučićem i barem jednim od opozicionih kandidata?

  Na kraju krajeva, ako najjači opozicioni kandidati pojedinačno ne mogu da prebace 10%, čemu se, kog đavola, nadati u nekom hipotetičkom drugom krugu glasanja?

  Moj mišljenje je da ako izlaznost bude 60% ili više (4 i više miliona birača), Vučić NE MOŽE da pobedi u prvom krugu jer on jednostavno nema 2 miliona glasača. Sa sve podrškom SPS-a (čiji birači u najvećem broju neće glasati za Vučića, štagod im centrala govorila) + ovo “klanje” sa Nikolićem i pad rejtinga izazvan pukom činjenicom da je Vučić već dugo na vlasti (a što si duže, rejting samo ide nadole) + sva Vučićeva neispunjena direktna obećanja ogromnom broju ljudi (pre svega poljoprivrednicima, radnicima, lekarima, prosvetarima, sportistima…) će rezultirati da dobije U NAJBOLJEM SLUČAJU isto koliko i na parlamentarnim izborima prošle godine – oko 1,8 miliona, a što bi na izlaznost od 60% bilo manje od pola (u prevodu – nema pobednika u prvom krugu).

  Pozdrav svima!

  • Pozdrav Adame, ne valja tako. Premerili smo i u tom slučaju pobeđuje Vučić. Ni Janković ni Jeremić ne mogu pojedinačno da privuku šire biračko telo već samo svoje simpatizere a to nije dovoljno. Mora zajednički kandidat i udružena kampanja, jedino to daje dovoljnu energiju da motiviše ljude da izađu.

  • nece ljudi da izlaze za pojadeinacne kandidate jer niko ne veruje (opravdano) da mogu da se izbore sa medijima,okupacijom sudstva, RIK-a, i celog aparata. Ja naravno ne razmisljam tako. Janso je da rascepkana opozicija nema sanse protiv jedne interesne grupe. Nemaju motivaciju. Ovako bi sva prava opozicija slala istu poruku,a to je ” glasajuci za zajednickog kandidata,glasate za nas”. Objasniti ljudima da je isto, cilje rusenje rezima i pocetak opravke zemlje. Ovo je pogotovo izrazeno u unutasnjosti gde je totalna apatija. Ajmo logicno…npr ja sam sada fan Preletavcevica i bas mi je super. Ali me mrzi da se oblacim da idem po kisi da glasam jer znam da nema nikakve sanse. Kako je moguce da ovo nekome nije ocigledno?

  • Pa nije u redu to što je po toj logici bolje da i DJB izbaci svog kandidata, jer će onda 3 kandidata napraviti još veću izlaznost, 4 još veću… Morate da uzmete u obzir “prosečnog” glasača, a takav u Srbiji nije na twitteru i N1 svaki dan, ima vrlo malo informacija (znači pustite sad elitu, razmišljajte o vašem mehaničaru, prodavačici u Maksiju…). Na jednoj strani vidi Vučića koji je naterao sve svoje satelite da ga podrže, nije pustio čak ni SPS da ima svog kandidata. Na drugoj strani ne vidi kontra teg, tj neku snagu koja može da se izbori sa ovime. Vidi Jeremića, Jankovića, i ove ostale, od kojih niko sam ne može da generiše ni približno toliku podršku. Oni ne razmišljaju o matematici, ne kapiraju da je za prvi krug bitno samo da izađu i zaokruže bilo koga (osim Vučića :D). Evo prošle godine kad su bili parlamentarni izbori, baš taj dan sam bio na nekoj slavi (čini mi se). I žena koja je bila tu kao gost je skroz ozbiljno izjavila da nije izašla da glasa, jer su joj objasnili da je to isto kao da je glasala za Vučića, a ona bi inače glasala za njega (ja sam morao da ispustim upaljač i da se sagnem pod sto da se ne cerekam pred svima).

  • Kod nas nema taktika, izneli smo jedino rešenje koje je moguće za pobedu. A pobeda je jedino bitna, sve ostalo je besmisleno.

 • Sada vest (ovako celovita) zvuči daleko prihvatljivije, zapravo – zrelo. Poruka, pa i, što da ne, pretnja za neke, a koja je odaslata, opravdana je – jer je mudra. Ali, to prokleto – ali… Moj kandidat je neuporedivo naj, u svemu, a to je, uostalom, i cela planeta to već odavno zna – Džasmin. Uostalom, bacite pogled na sliku. Ko na njoj uoči pravo Sašu, Dušana ili bilo koga drugog, a da to nije – Džasmin, taj, po meni, naravno, nije baš čitav :))). No, vratimo se onom nesrećnom – ali… Djb je silom prilika postao dr Macura naše političke scene kojoj je potrebna hitna pomoć. Najavio je svoje poteze i preporuke u svojoj varijanti “slojevitog oblačenja” (ma šta to kod prave Macure značilo), odnosno, faznog postupanja. I potpisujem (pridružujem se) svemu izrečenom. Ali, ali… Ali i skrećem pažnju – jedan kandidat sasvim sigurno, apsolutno sigurno, bez ostatka, u 100 % iznosu – neće odustati. Jer, ima zadatak. Preuzeo ga je na sebe. Preuzela ga je i pre njega samog – partija koja ga je i uzjahala. Kada to shvatite, da li ćete biti nepravedni prema nekom ni krivom ni dužnom? Prema onom ko je čist i ko nije u igri sa organizovanom grupom na vlasti? Ostaje nam da se nadamo da će se desiti – čudo. Spasenje Srbije o kome s pravom govorite i u ime kojeg s pravom nastojite da ujedinite i opoziciju i izdejstvujete jednog (ali istinskog, ne trojanca) kandidata – neće se dogoditi isticanjem 10-tog kandidata. To bi bio kraj za sve. Ubrzo bi, na krilima tog i takvog uspeha – koliko god vam to zvučalo neverovatno, bili raspisani novi parlamentarni izbiri – sa ciljem potiskivanja i potpunog slabljenja razbucane opozicije, sa potpuno neizvesnim opstankom u budućem parlamentu.

 • “Nas ne zanima spašavanje petooktobarskih stranaka koje nisu ispunile očekivanja. ”

  B-R-A-V-O!

  Za ovo treba imati herca i viziju. Nisam verovao da ću igde moći da pročitam ovo. Doduše nisam ni očekivavao ništa manje od DJB. Sa vama i uz vas do pobede. Došo je vreme da “ne-pobediti” nije opcija. Nikako.

  Do pobede.

  Vićentije

 • 0k, ovaj potez razumem i podržavam!
  Ali, moram da kažem: “Najzad, konkretno!”.
  Ujedno, izvinjavam se zbog trenutka nepoverenja!
  Predsednički kandidati opozicije, urazumite se / ujedinite se!
  Nemamo vremena za bacanje!
  Dosta je bilo!

 • Poverenje se dobija radom i to radom koji ima rezultate. Svi koji podrzavaju Jankovica, verujem da ga podrzavaju zbog odredjenih rezultata koje je postigao kao Zastitnik. Bitna stvar je da on nije bio na vlasti i postoji nada da ga ni vlast nece promeniti, sto ne mora da znaci. Suprostavljao se i i DS-u i Vucicu.

  Jeremic je bio na vlasti, ministar. Nikada nije podigao glas dok je bio na vlasti protiv stvari koje su i tada bile negativne, kao sto su i sada. Sada kada zeli da se vrati na vlast, prica naravno pricu koju ciljana grupa zeli da cuje. To su svi radili do sada. Za mene je on mali Kostunica. Igra na kartu nacionalizma, nekakve principijelnosti, ali kada zaista treba pokazati principijelnost nje zapravo sustinski nikada nije bilo. Zato i privlaci taj sloj glasaca (moje misljenje).

  DJB podrzavam od pocetka, pre svega ideje o uredjenju drustva. Kada dodjete na vlast (ako), videcemo da li ste od reci, jer ste i vi ljudi (na zalost ima nas raznih). Samo me cudi da imate toliko poverenje (kao pokret) u Jeremica. Ja cu morati da sednem na ruku da mi dobro utrne i da glasam za njega ako on bude slucajno bude u drugom krugu. Mozda ni to ne pomogne 🙁

  • 100% te razumem. Ja isto ne verujem Jeremicu nikako. Ali me brine da ce DS da se opere preko SJ a to ne smemo da dozvolimo. DS je vratio Dacica, stvorio Vucica i patentirao partokratsko izivljavanje nad institucijama. AV sada pokusava da ponovi Tadicev “uspeh” da kontrolise drzavu maltene sam. DJB ima svoje principe i mora da stoji iza njih. Ako ce bilo ko da kao pogonski motor i kontrolni faktor pravih promena stane iza SJ onda to mora da bude DJB. DS ne dolazi u obzir…ja ako se ne dogovore, a velika je verovatnoca da nece, glas dajem samo kandidatu DJB-a. Drzimo taj pravac, neodstupamo od njega i bicemo sve jaci, DJB ideje moraju da pobede. Neka traje koliko traje, kad smo sami, ne moze drugacije.

 • Srbi – kroz celu istoriju isti obrazac: Diktatura, pa kad bas pocnu da nam vredjaju inteligenciju onda se aktiviraju oni pametni medju nama, skinemo diktatora, dovedemo demokratsku vlast, ona posle nekog vremena razocara (iako je cak i takva bolja od diktature), pasivizuju se ponovo pametni, i opet diktatura. A najvecu krivicu snose upravo ovi pametni koji nikako da stave opsti interes ispred licnog (interesa ili ega, svejedno). Ne postoji ni jedan razlog zasto Jeremic i Jankovic ne bi mogli da se dogovore ako su obojica iskreno za promene. Iz aviona se vidi da ova podeljenost ne vodi nikuda. Sprovede se istrazivanje ciji su glasaci spremniji da glasaju za onog drugog, stanu svi iza tog i onda se vec ima cemu nadati.

  • Ovaj slučaj ne treba porediti sa Koštunicom. Ujedinjavanje oko Koštunice je uspelo i vlast je promenjena ali je sve na kraju ispalo loše jer nova ekipa nije znala šta i kako dalje. Mi znamo. U tome je razlika.

  • I ja tako mislim,kao i svaki covek koji nema sebicna interes. Pitanje je ko im je finansiorao zaista kampanje i da li su slobodni da odlucuju.

 • Samo nastavite ovako! Ponavljajte, insistirajte, verujte da i dalje mnogima morate otvarati oči. Zaprepašćena sam nestrpljenjem i agresivnim postupanjem jedne kampanje. Iako mi se taj kandidat više dopada od drugog, kampanja ne liči na njega, ili nam se sprema velika prevara i reciklaža bivših vlastodržaca. Molim vas da nakon ovog saopštenja nastavite sa svakodnevnim analizama, jer ima mnogo nevernih “Toma”. Moj glas imate, nisam ni sumnjala u racionalnost vaših postupaka.

 • Izlaznost u prvom krugu , a zatim ponovo , jos veca izlaznost u drugom krugu , to je nacin i put. A kako ? Nisam siguran da mozemo ocekivati da se SJ ili VJ povuku ? Cak u slucaju da se jedan od njih povuce , zbog zategnute situacije , nisam siguran da bi njegovi glasaci izasli i glasali za onog drugog , jer mi nismo Japanci nego smo Srbi.(Budimo ljudi iako smo Srbi). Ali ipak mislim da postoji nacin , a to je da i DJB predlozi i svog , treceg kandidata i da se objavi plan. Dakle postovani gradjani , zemlja gori i raspada se. Potrebne su nam promene , moramo smeniti AV i kamarilu. Moramo svi izaci i glasati protiv Vucica. Ko zeli , neka glasa za Jankovica. Ko zeli neka glasa za Jeremica. Ko zeli neka glasa za kandidata DJB ( najbolje Radulovic ). Ko zeli neka glasa za Boska Obradovica. Ko zeli neka glasa za DSS kandidata. Ko zeli neka glasa za Voju Seselja. Samo moramo SVI IZACI. A u drugom krugu , svi cemo izaci i glasati za opozicionog kandidata. I treba se dogovoriti sire , i sa DSS I sa Dveri , da podrze opozicionog kandidata u drugom krugu. I saradnja u prvom krugu , zajednicki mitinzi , zajednicke setnje , zajednicke konferencije za stampu , med i mleko tece , bez napadanja , a i nema razloga za to. svi smo u istom.

 • Sve tačno.
  Zagrebeš malo Jankovića, iskoče ti Šule, Kena, Balša…i Milosavljević. Mrš bre.
  Kurtu da menjam Murtom. Kenu za Slinu. Ne hvala.
  Nemamo baš svi sećanje ko zlatna ribica.
  Samo ste ovo trebali ovako da postavite pre Jeremićeve kandidature.

 • I još jedan vezani komentar na onaj moj raniji, a u vezi sa vršenjem (već pomalo i mučnog) “odabira” predsedničkog kandidata – po osnovu vašeg danas predočenog stava. I ovaj komentar, naravno, i ne mora biti objavljen, jer je namenjen – baš vama. Dakle, i Saši, ali i kolegama u vodjstvu pokreta. Ds, nažalost, sa njima i Janković, nisu faktor pobede na ovim izborima. Niti po jednom jedinom osnovu. To, nažalost, nije niko. Medjutim, postoji razlika. Jeremić nosi nesumnjivo više glasova i daleko je moćniji, profesionalniji kandidat sa najkapacitetnijim kredibilitetom i van Srbije. Činjenica od krucijalnog značaja – za početak demontaže postojećeg sistema vlasti koja je – sad već oktopod, ne hobotnica. Drugo, njegovo ogromno iskustvo i spremnost na kompromise, drugi je ništa manje krucijalan segment demontaže vladajućih. O Jeremićevoj prihvatljivosti “na pet strana” srpskog političkog miljea, da i ne govorim. Janković to – ni izblza nije – niti po jednom osnovu. Sve da i ne ulazimo u pozadinu i način njegove kandidature. I, na samom kraju, ukoliko se “ne dogovore”, a Janković je beskompromisan, što apsolutno ide na ruku – samo Vučiću i nikom drugom, da li je ista ova matematika, primer: Janković 200.000 glasova, Obradović 100.000 glasova, Jeremić 350.000 glasova, Djb 400.000 glasova (uz pitanje “partikularne” discipline simpatizera) – ili, recimo, u slučaju podrške Djb Jeremiću – ova matematika – Janković (u tom slučaju slabi, u korist Jeremića, bez dileme, što obrnuto ne bi bio slučaj) 150.000 glasova, Obradović manje od 50.000 (isti slučaj kao sa Jankovićem), Jeremić ( sa Djb) – blizu, a možda i preko – 1.000.000 glasova u prvom krugu. Mozga imate, a i sposobnost za analitiku. Pozdrav.

 • Već sam komentarisao i ponovo ću predsjednički izbori za AV će biti blickrig tu trenutno nema pomoći.Kandidat DJB je samo kontrola štete.Izbor AV za predsjednika je početak kraja SNS,a nadam se i razjedinjene i ne upotrebljive opozicije osim DJB.

 • Slažem se sa strategijom 100%, jedino imam problem sa zemljom i njenim stanovnicima, Srbijom i Srbima, na koje se strategija primenjuje, koji su, nažalost i birači i birani! Čak se više brinem o grupaciji birani koji bi eventualno trebali da povuku svoje kandidature u šta mi je toliko teško da poverujem da se to, u mojoj glavi, graniči sa neverovatnim. Kada bi se samo to desilo, pa makar da onaj koji preostane i ne prođe u drugi krug, to bi bilo čudo nad čudima u ovoj zemlji. Da je reč o nekoj Danskoj, Norveškoj ili nekoj sličnoj zemlji u to bih poverovao, ali ovde… jako teško! Ali možda je vreme da i naši političari pokažu pravi patriotizam!
  Nisam siguran da sam shvatio da li se ova ponuda odnosi samo na ove, da kažem, jake kandidate (Vuk, Saša i DJB) ili se odnosi na sve opozicione kandidate!?
  Voleo bih da znam da li postoji bilo kakav sličan primer u istoriji bilo koje zemlje, posebno ovaj deo o odustajanju u toku kampanje u korist drugog kandidata i to deset dana pred izbore.

  I još bih voleo da znam ko je radio istraživanja i na kolikom uzorku.

  Ovo jeste sasvim novo za Srbiju i ja ću podržati strategiju iz sveg srca i pored izražene skepse na početku, čak ću i pomoći koliko je u mojoj moći (propagiranjem), jer verujem da su, ako strategija uspe i moja skepsa ne bude opravdana, mogući dobri rezultati, POBEDA!

 • Znaci referendumska atmosfera – prvi krug svi izlazimo. Tetkle , babe , ujne , strine , invalidi , mala deca i td.Bas svi. Ne moze niko da ne glasa.Studenti , radnici ,penzioneri , radnici , naucnici , umetnici. Ko ne izadje , znaci njemu je do jaja.Nema veze jankovic, jeremic, radulovic , obradovic , aca popovic , voja seselj ( ne odricem se ni njega iako je placenik , vec ga koristim u svoje svrhe)Znaci nije tema uopste ZA KOGA DA SE GLASA , to je NAMETNUTA POGRESNA TEMA , glasa se PROTIV VUCICA I KAMARILE . TAJ DAN MORA SRBIJA DA STANE I ZVONA DA ZVONE I PTICE DA PEVAJU. Nije bitno za koga glasas , glasaj po svojoj savesti i srcu SAMO IZADJI I GLASAJ . I ne zelim uopste vise da citam imena kandidata JANKOVIC , JEREMIC , NIJE BITNO UOPSTE KO JE .

  A kad ga vidimo u drugom krugu , onda dodamo gas i to je to . dovidjenja

 • Pogrešna računica. Oni koji ne vole bilo Jeremića bilo Jankovića neće u prvom krugu glasati za zajedničkog kandidata, najverovatnije će ostati kući. Ako izađu obadvojica svi će glasati za svog favorita. Matematika je jednostavna, dva kandidata, veća izlaznost opozicionih birača, Vučić dobija manji procenat. Efekat je postignut ako bude drugog kruga, a jedan opozicioni kandidat dobije pristojan broj glasova (recimo 30-tak %) stvara se referendumska atmosfera a onda je sve moguće. Ovo važi samo za mali broj kandidata, najbolje za dva Već kod trećeg opozicionog kandidata stvar se razvodnjava, opozicioni kandidat ulazi u drugi krug sa malim procentom što negativno utiče na izlaznost u drugom krugu. Prema tome razmislite malo o tome. Voleo bih da me neko argumentovano demantuje, ali sumnjam da će moći.

  • Nije pogrešna računica. Ako imamo prosečnu izlaznost na svim izborima koja je oko 50% i Vučića koga podržava 30% ukupnog biračkog tela, onda je jasno da pobeđuje u prvom krugu. Ništa tu ne pomaže ako ima 5 kandidata opozicije jer svaki u utakmicu unosi samo glasove svojih simpatizera. Sa druge strane, ako se opozicija ujedini, onda ne samo da se sabiraju njihovi glasovi, nego se tako aktiviraju i oni koji ne bi glasali, jer se pravi referendumska atmosfera i ljudi koji inače nisu pristalice ni Jankovića ni Jeremića sad imaju razlog da glasaju protiv Vučića jer su nezadovoljni i žive loše. Dakle jedan kandidat donosi veću izlaznost a to je ključ. Pojedinačni kandidati ne deluju tako na narod, tada glasaju samo njihovi simpatizeri i njihov zbir je mnogo mali.

  • Naravno da je tako. Fali nam Dacic samo da pokrije glasace socijaliste…on bi odvuko minimum 5-7%. Trebala bi opozicija da angazuje nekog starog komunistu bez putera na glavi i da trube na sve strane da ljudi izadju na glasanje!

 • Bio sam samo clan SKJ-u,”primljen” kao klinac od sedamnaest ipo godina na predlog prof.istorije partijskog sekretara! Nakon trideset pet godina odlucio sam da se politicki angazujem u pokretu DJB jer sam video da zivimo u fasizmu! Podrzavam sve stavove “stranke” izrecene na danasnjoj konferenciji za stampu i ne zelim da nas ucenjuje reciklirani DOS i Sutanovac sa sindromom “Pere pisara iz administrativnog” u vidu ishitrene podrske Sasi Jankovicu da bi spasavali sopstveni rejting! Svoju energiju sam poklonio DJB i zelim da ostanem dosledan tome dok je rukovodatvo principijelno i samosvojno na politickoj sceni u sprovodjenu svog programa,bez ikakvog podilazenja javnom mnjenju!Budimo pukovnici ili pokojnici,ali nece mi biti zao jer znam da smo radili pravu stvar!SRECNO!

 • Sto je vise kandidata realni je drugi krug u kom imamo sansu. Ako budu samo dva kandidata matematicki drugi krug je nerealan. Odlicno je i sto se kandiduje i Seselj i Obradovic, jer ce odneti jedan deo procenata koji nam pomaze da AV ne predje 50%. Jeremic i Jankovic ce zajedno dobiti vise glasova nego da jedan od njih ide sam. Poenta je da se sto veci broj ljudi izadje kako bi glasacko telo AV procentualno bilo manje, a to se postize raznovrsnoscu kandidata. Naravno bez medjusobnog napadanja i u drugi krug svom snagom.

  • A jel si svestan da svako sa 2 grama mozga zna da nijedna kandidat posebno nema nikakve sanse pa im je to razlog da ne izadju i kao i do sada,prepuste drugima da odlucuju? Jel ti to strano toliko,majke ti ili komplikovano? Ja cu da izadjem,ali znam dovoljno onih koji kazu da ne moze nista da se promeni. E zbog takvih treba jedan kandidat i da se na sva zvona govori da sada ima sanse i da moraju da izadju j er ih niko drugi nece spasti. Kako je Milosevic pao? Tako sto je 5 nedozrelih kandidata bilo tu ili samo jedan? Voleo bih da cujem odgovor na ovo.

  • Petre, Milosevic je pao na silu a ne na izborima. Posteni Kostunica nije pobedio u prvom krugu ali je sila u Srbiji i van nje bila jaca od Milosevica koji je imao oko sebe poslusnike a ne saradnike. Stoji argumentacija da se ljudi vise napale kad je referendumska atmosfera ali nije dovoljno da pored medijske blokade taj jedan kandidat dobije vise glasova od AV. U tom slucaju je velika verovatnoca da izgubimo u prvom krugu. Sta nam vredi da kandidat opozicije dobije 40% ako AV pobedi. Bolje je da razlika bude veca a da dodje do prvog kruga, jer nazalost nemamo kandidata koji je toliko jaka licnost da se narod masovno okupi oko njega. Jedini nam je atgument protiv AV a to nije dovoljno.

 • dostajebilo@ Molim vas za odgovor na sledeće pitanje: da li su vaše dve tvrdnje 1. da ‘ako ne bude dogovora o jednom zajedničkom protivkandidatu, Vučić će pobediti u prvom krugu’ i 2. da ‘ni Jankovića ni Jeremića soliranjem ne mogu da uđu u drugi krug’, stvar vaše političke procene, ili je to rezultat istaživanja neke od respektabilnih agencija koja se time profesionalno bavi ?

  Sluteći da iza vaših tvrdnji ne stoji istraživanje, već politićka procena, dozvolite mi da i ja iznesem svoju procenu: opozicioni kandidat ne može da pobediti u prvom krugu (ima ih više i niko od njih ne odustaje). Prema tome, cilj za prvi krug je veća izlaznost, kako Vučić ne bi pobedio u prvom krugu. U drugom krugu opozicioni kandidat sigurno prolazi jer nema ko drugi (Nikolić odustao, Šešelj ne može biti kakndidat, Putin je već predsednik). Prema tome, potrebno je da se kandiduje što više kandidata, bez obzira ko od njih kakvu politiku ili ideologiju zagovara. Zato predlažem da i DJB ima svog kandidata, a lepo bi bilo da levica ima bar jednog, republikanci imaju svog, rečju: što više kandidata – to bolje.

  A sada jedno mšljenje: potpuno je nepotrebno stvarati negativnu atmosferu uperenu protiv DJB ili pak negog od sadašnjih i budućih kandidata, jer opozicija pobeđuje u drugom krugu, a DJB pobeđuje na sledećim parlamentarnim izborima. Pod hitno smiriti strasti, bez obzira na važnost trenutka.

  Pozdrav od jednog od osnivača.

 • Onda vec sada zajednicki radite na kampanji da se poveca izlaznost a u medjuvremenu se dogovarajte da bude jedan kandidat.Cak i da ne bude jedan kandidat opizicije, svo vreme do izbora treba da se iskoristi da se utice da izadju sto masovnije.

 • Pokušajmo da pogledamo realno.Janković je pred 5000 ljudi obećao neke stvari.Nema tu povlačenja.Jeremić je zagazio u kampanju, govori o ljudima koji skupljaju novac (a i troši se, primećuje se), jedan čovek (Todorić) je napustio stranku zbog njega a jedna stranka izašla iz vladajuće koalicije (NS), formiran je poslanički klub koji ga podržava.Nema ni tu odustajanja.
  Ako je stav DJB da će u slučaju da J & J
  ne naprave dogovor imati svog kandidata onda odmah treba pristupiti tome i imenovati čoveka.
  To daje DJB pravo na učešće u izbornom procesu i pravo na iniciranje zajedničkih akcija.
  Izlaznost je bitna – da nije ne bi SNS organizovao specijalne ekipe botova da ubedjuju ljude da su svi isti i da treba ostati kod kuće.Moguće je i da zakažu izbore za praznike zbog toga (kao što ste predvidjali)
  U tom slučaju bi svi izborni štabovi morali da reaguju a dobro bi bilo da DJB ima svog kandidata i izborni štab do tada.

 • Браво!
  Скроз ми се свиђа стратегија.
  Е сад неког озбиљног кандидата/кандидаткињу да буде потпуно изненађење. Опет позитивно.

 • ukratko , nece se postici dogovor o jednom kandidatu , ni jeremic ni jankovic nisu opozicija jer da je jankovic radio u korist naroda sigurno ne bi bio na nikakvoj drzavnoj funkciji(iako se funkcija zastitnika definise kao nezavisna,znamo da to nije tako) a jeremic je u dogovoru s vucicem nastupao kao kandidat za UN.
  znaci imamo oba kandidata koji su bliski sa AV, s tim sto je jedan blizak i sa DS dok je drugi individualno ambiciozan za visoke funkcije…

 • Janković je kvalitetan kandidat, ali je mali problem što ga podržavaju Šutanovac i Živković. Bez njih Janković ne može jer mu treba infrastruktura tih stranaka za izbore, a on njima treba da operu biografije i koliko-toliko se podignu ispod cenzusa. Najbolje bi bilo ovo što predlaže DJB, ali je očigledno da je drugima važnije da pozicioniraju svoje stranke i spasu svoju fotelju na čelu stranke (Šutanovac), nego da se Vučić pobedi. Zato je dobra ideja da i DJB ima svog kandidata, jer zašto bi podržavao tuže, kad već neće svi da se ujedine oko jednog čoveka. Valjda će se opametiti preostali deo prave opozicije. Kad se vratim unazad 25 godina, vidim da su za katastrofalne poteze podjednako krivi oni koji su bili na vlasti i oni koji su bili u opoziciji, ali kao lažna opozicija ili prava opozicija ali nejedistvena. Preti opasnost da se takva politika nastavi i sada. Razlog je jednostavan, dok nama običnim gradjanima gori pod nogama i hteli bi promene na bolje odmah i sada, mnogim opozicionim liderima koji su obezbedili sebe i svoje porodice se uopšte ne žuri i gledaju pre svega svoje uske stranačke interese. Da ne govorimo o onima koji su lažna opozicija. U svakom slučaju DJB je pravo osveženje na političkoj sceni. Čak i opoziciji DJB više uradi za ovu zemlju nego ovi nesrećnici na vlasti.

 • Podrzavam odluku DJB ,procenjujem to kao racionalan i odgovoran stav. Srcem sam uz Jankovica ali bih bez pardona glasala za Jeremica ako se proceni kao pobednička opcija.Sve ,samo da više ne vidim Vučića.

 • Pozdrav svima.
  – Da li ce nas DJB nastaviti razgovor-saradnju sa strankama koje su za “matematiku vise kandidata”? (Sa sve kandidatima zajedno.)
  – Prozvane su stranke koje su se “izletele”, htele da se “osiguraju-zastite podrskom” itd.
  Mislim da im to ne treba mnogo zamerti, posto su sada verovatno i sami svesni toga, ili barem ne objasnjavaju “pogresnu matematiku” – jednog kandidata – referendumska atmosfera. Pa iza kog stava stanu tek onda “rascistiti” sa njima.
  Pozdrab svima od jednog Zike.

 • Ja bih zaista volela da padne dogovor o zajednickom kandidatu.Ne znam koliko je realno da do dogovora dodje,mozda je malo dockan za ove price.
  Biraci su se vec negde opredelili izmedju Jeremica i Jankovica,sto i ne mora da bude tako lose,mozda moze i da poveca izlaznost u prvom krugu jer
  pokrivaju sire biracko telo.Kandidat DJB-a bi lose prosao jer su se i glasaci DJB-a vec negde odlucili za koga ce od ove dvojice glasati.
  U krajnjoj liniji, ukoliko do dogovora o zajednickom kandidatu ne dodje,mozete odustati od svog kandidata nesebicno u korist gradjana Srbije,
  uz obrazlozenje da necete da zbunjujete glasace i time povecavate apstinenciju,cilj je pobediti Vucica.Podrzite onog koji ima vise sansi da pobedi,
  a to je po meni Jeremic,Jankovic vec ima pomoc od DS-a,treba pomoci i drugom kandidatu,uz naravno blagoslov clanstvu i simpatizerima da mogu glasati za Jankovica ako im se toliko dopada. Svideo mi se ovaj tekst Dejana Ilica,pa koga zanima tema, ne bi bilo lose da ga procita: http://pescanik.net/izborna-matematika/

 • Сада сам погледао ову конференцију за штампу. Саша Радуловић је потпуно у праву. Један кандидат, једна кампања за све који би да смене Вучића. Жртвовање својих амбиција зарад општег интереса. И одговорност за расипање гласова и комплетан неуспех уколико не дође до договора за једног кандидата и једну кампању.
  ДЈБ, само храбро! Опет сте у праву.

  P. S.
  Узбуђење је потребно за оне који су неодлучни или апстиненти, али за ове који су већ у лонцу политике и горе на ватри, нека мало охладе главе да би боље одлучивали (пример Ивана Кљајића који је услед политичке незрелости “изгорео” као лицна (танка жица) око питања кандидата. Народе, пробуди се! Политичари, ви који горите, искулирајте мало.
  ДЈБ погађа право у центар! Пуна подршка!

 • Analiza je tehnicki poptpuno Ok, ali ce biti tesko u nasim uslovima naterati je da funkcionise.

  Evidentno je da DJB nece istaci svog kandidata radi pobede, jer je pobeda vec sa dva nemoguca, vec da natera ostale da odustanu od vise kandidata i podrze jednog, sto nije losa ideja, start sa vise kandidata stimulisace birace, zainteresovace siri krug apstinenata, a finis sa jednim nakon uzavrele kampanje omogucice onda koncentraciju svih glasova za jednog kandidata.

  Potpuno je neozbiljno u ovim uslovima za opoziciju da ima vise Kandidata. SNS ima jednog uz svu moc, kontrolu medija, sredstva, sigurne glasove izmanipulisanih i ucenjneih biraca…a opozicija koja sve to nema istakla je dva, i verovatno ce ih biti jos…

 • Ovdje mnogi ispuštaju iz vida da mogu biti raspisani i parlamentarni izbori. Šta u tom slučaju da radi DJB? Može li istovremeno voditi predsjedničku kampanju za nekog drugog i parlamentarnu za sebe? Stoga podržavam strategiju čekanja dok sve ne bude jasno. A ako bude i parlamentarnih izbora, onda pokret mora imati svog kandidata i to Sašu Radulovića. Samo tako će se postići neophodna sinergija koja će rezultirati velikim uspjehom pokreta. A u slučaju da neki drugi kandidat opozicije bude imao bolji rezultat, obavezno ga podržati u drugom krugu. Simpatizer sam pokreta od početka, iz Republike Srpske, ali sam sugerisao svijm rođacima u Srbiji da glasaju za DJB na izborima. Poslušali su me i ne kaju se. Inače, i kod nas je slična situacija, u stvari zbog složenosti Bosne, još gora. I mi imamo Vučića-Dodika, SNS-SNSD, DS-SDS itd. Zato je i nama potreban treći i pravi put koji Srbija ima u pokretu DJB.

 • Ja moram jos jednom da prokomentarisem i ovoga puta cu biti konkretniji.
  U mojoj opstini su skoro odrzani lokalni izbori izlaznost je bila 33% i ubedljivo najvise mandata je odneo SNS i nesto malo SPO. Opozicionih kandidata gotovo da nije bilo, a taktika SNS je od prilike bila, da ako je za formiranje neke Mesne zajednice potrebno 9 clanova, SNS je imao i 9 kandidata za tu MZ (u nekim selima gde je jak SPO su utupali mesto kandidatu te stranke). Porodice i prijatelji tih kandidata su medjusobno glasali jedni druge, posto je moguce zokruziti vise kandidata, i tako su “osvojili” sve MZ. Sta hocu da kazem…?
  Ako ovu moju opstinu uzmemo kao uzorak (vise od 35 hiljada stanovnika) i cinjenicu da na svim izborima do sad NE IZADjE nesto manje od 50% racunica je jasna: 33% su glasaci Vucica (mozda nesto manje) ostali ce podeliti nesto vise od 17%.
  Naravno, ja nisam strucnjak, ali ovo sto sam napisao ide u prilod predlogu DJB da nam je potreban jedna kandidat da bi bilo drugog kruga. U drugom krugu Vucic sigurno gubi, jer od pocetka pricaju o pobedi u prvom krugu!

 • “Hajka na Vuka”.
  Da bi se selo diglo, muško i žensko svi do jednog, u hajku na vuka. Vuka koji će im pojesti sve preostale ovce i svu drugu stoku, ako se ne riješe zlog vuka. Mora jedan ozbiljan čovjek i siguran lovac biti ispred. Uvjeriti seljane da će ga se on riještiti, ako svi oni stanu uz njega i dignu u hajku i natjeraju vuka na njega. Moguće i da u prvom pogonu (krugu) vuk bude izbačen iz stroja i preostale ovce i stoka ostanu na broju. Ako ga samo “rane” ( nanesu mu poraz, približe mu se, ali ne i baš pobjedu), u drugom krugu će se dići baš svi i “kuka i motika”. Cijelo selo će dobiti veći elan i vuka više nema. Tako bi vuk otišao na smetlište istorije zauvjek i svi njegovi iz čopora još od 90-tih. Svi koji stječu bogatstvo na patnji i nadi jadnog naroda. Riješimo se svih “Faustovski bića”, koja su radi vlasti, moći i bogatstva, spremna pogaziti minimalne granice moralnog i ljudskog dostojanstva. Jedan ispred svih, mi svi za njega protiv vuka, u jedan ili možda dva pogona i GOTOV je, ali sada STVARNO…VIŠE DA IH NEMA U SRBIJI NIKADA.
  “Sale nacionale”, sve si dobro rekao i pritisni ih da uspijemo. Poslije ja i mnogi mi živimo u “sudijskoj nadoknadi vremena”, mora biti bolje. Mislili smo uvjek poslije promjene biće bolje, ali nije bilo tako. U kampanji na vuka obećajte nešto pod nekom vrstom “lične zakletve”, jer kako više vjerovati.
  Ja bi Vam obećaolično rekao, ali neću vjerujem Vam i da mi objavite komentar radi ljudi. Da ne bi ispalo da sam nešto loše, a što u stvari nisam.
  Dižimo hajku na vuka -bunu, budi se Srbijo ili ode u mrak, a u mraku vukovi pojedoše sve.
  NAPRIJED. Dosta je bilo. Tako je “Sale nacionale”, da Srbiji dobro jutro nazdravi zora. Idemoooooooooooooooooooooo…………………………………….

 • Можда гласам за вас на следећим изборима, иако сте латиничари, али сигурно нећу гласати за групу у којој је Зоран Живковић, Шутановац, Александар Оџић, Чедомир Јовановић…. Не видим разлику између СНС и ДС. Слична партократија је постојала и у њихово време, само су они били углађенији.
  Овај план вам је прекомпликован. Треба анимирати људе да изађу и гласају за било кога, сем за Вучића, па се договарајте у другом кругу.

 • Problem bi resio jedan “republicki” Beli Preletacevic: izveo bi na glasanje deo onih kivnih koji vise ne veruju nikome, povukao bi deo glasova mladih kojima je “pun kufer” nas “odraslih” i nase politike koja se razbija o njihovu glavu i…eto drugog kruga. Ne salim se.

  • To sa Belim Preletacevicem uopste nije naivno , narocito ako bi se sa njim napravio dogovor da u drugom krugu podrzi opozicionog kandidata , sto verujem da bi ucinio.

   Pogledajte sta mi radimo ( DJB ) . Iskreno pokusavamo da srusimo AV , dok SJ i VJ ustvari promovisu nove/stare stranke koje imaju namere za daleku buducnost . Zato nema dogovora .

   Pozvati Belog da se ukljuci , covek moze da skine 5 – 10 % garantovano.

 • Smatram da je odluka DJB vezana za predsedničke izbore neadekvatna iz nekoliko razloga:

  1. Krajnje je nerealno očekivati da će bilo ko od kandidata biti spreman da, kada su kampanje ovako odmakle, odustane od kandidature. Saša Janković je dao ostavku da bi se kandidovao, a oba kandidata uložili su već (za opoziciju velika) sredstva u kampanju. Odustajanjem od kandidature, prekršili bi svoju reč, ispali nedosleni, izneverili bi donatore i potencijalne glasače.

  2. Uvodjenje kandidata DJB,u slučaju da se od njega ne odustane, upravo čini ono što se pokušava sprečiti – dalje se rasparčava biračko telo na tri kolone (Janković,Jeremić, Milenović) i znatno se smanjuje mogućnost ulaska bilo koga od legitimnih opozicionih kandidata u drugi krug. Ako postoje “samo” dve kolone, i dalje postoji (kolika tolika) nada da će Jeremić ili Janković dobaciti do drugog mesta u prvom krugu, a da će drugog kruga biti.

  3. Nije jasno šta se, zapravo, pokušava postići uvodjenjem trećeg kandidata. Mislim da je naivno očekivati da će se time neko od kandidata prinuditi na dogovor koji nije postignut u mnogo ranijem i prikladnijem trenutku. Takođe, uz dužno poštovanje, smatram da će kandidat DJB ostvariti manji procenat glasova i od Jeremića i od Jankovića, jer su oni u ozbiljnoj kampanji već neko vreme, a prepoznatljiviji su u javnosti, što će biti nepotreban autogol i udarac moralu pokreta. Po mom mišljenju pokret bi daleko više glasova osvojio na parlamentarnim izborima nego što bi kandidat pokreta, u ovim okolnostima postojanja jakih opozicionih predsedničkih kandidata, koji su već u kampanji, osvojio na predsedničkim izborima.

  Mislim da razumem motivaciju iza ove odluke. I ja smatram da treba da postoji jedan kandidat. Prilično sam bio razočaran saznanjem da će se i Jeremić i Janković kandidovati. Ali to ne znači da ne treba da prihvatimo realnost, kakva je takva je. Do dogovora nije došlo kad je trebalo da dođe. Sad je kasno za to. Sledeća najbolja alternativa je nadati se da će se neko od dva prihvatljiva kandidata probiti u drugi krug. Mislm da je najbolje za pokret bilo “solomonsko” rešenje – poziv za glasanje za opzicionog kandidata bližem svakom pojedinačnom glasaču, ali i podrška bilo kojem od dva kandidata bila bi daleko bolja od trenutne odluke. Kao neko ko je glasao za pokret, i privukao više ljudi da za pokret glasa, iskreno se nadam će pokret promeniti odluku, i da će članovi pokreta razmotriti argumentaciju iznetu u ovom komentaru.

  • Ako su Vučić i Toma mogli da se dogovore, mogu i SJ i VJ. Ne prihvatamo izgovore. Ako neće, eto i nas sa njima u trci. Po čemu su oni bolji od drugih pa da sami trče? Zato što su prvi krenuli pa zauzeli busiju? Neće moći. Ili ide jedan ili idemo svi. Niko nije privilegovan.

  • Поштовани представници ДЈБ-а,

   Коментар господина Вукашина, као и великог броја мудромислећих људи овде, апропо предметне дебате, је више него детаљно аргументован, аналитички разложен, по моме мишљењу непогрешиво тачан и, што је посебно важно акцентовати, добронамеран и проактиван.

   Са друге стране, одговори ваше, начелно озбиљне и одговорне организације, су крајње неозбиљни и незадовољавајући.

   Подсетила бих да ми, гласачи ДЈБ-а, нисмо војска отупљених послушника, каква је групација СНС-СРС гласача, која гласа на команду и звиждук.

   Ваши гласачи су људи који ипак нешто више цене свој глас, те га не дају олако и слепо послушнички, но желе и имају право да буду уверени да њихов глас није улудо бачен у амбис.

   Стога, одговори типа:” Кад могу они, можемо и ми, у-та-та-та-та” вређају интелигенцију, поверење и труд овде присутних да, разложним и аргуметованим ставовима, дођемо до неког смисленог и оптимистичног решења.
   Конкретно, у одговору нигде нисам приметила ниједан аргумент.
   Немојте понављати како су два опозициона кандидата превише, већ нам реците како су онда три кандидата оптимална да се дође до јединог и најважнијег циља који месецима прокламујете, а то је ПОБЕДА??? Реците нам да, оваквом одлуком, свесно и тенденциозно улазите у трку без намере да остварите безброј пута истакнути циљ, око кога смо се сви овде и окупили – ПОБЕДА, а ако није тако, шта желите да постигнете тим потезом, шта је онда нови циљ, јер од победе онда нема ни П и то савршено знате, па ћемо ми одлучити хоћемо ли се и око тог новог циља окупити.

   С поштовањем

  • Pozdrav Saška. Probaćemo da razjasnimo. DJB smatra da se na izborima može pobediti jedino ako se kandidati opozicije udruže. Mora da bude 1 kandidat. U protivnom, ako ima više kandidata, onda nema pobede nego se ide samo na učestvovanje. U tom slučaju se i mi priključujemo da učestvujemo. Isto kao i ostali, radi promocije. Dakle 3 kandidata nisu ni po čemu optimalna nego 2, u oba slučaja propadamo, svi zajedno.

  • ДЈБ,

   Благодарим на образложеном одговору.
   Имам само једну ствар да подвучем – ако до договора, до расписивања избора, не дође, тада заиста у целини заслужујемо све кроз шта пролазимо. Тада ће бити непобитно јасно да смо, као нација, огрезли у егоизам, сујету у тежак материјализам, а надсве ће тиме бити доказано да сви ти којима су пуна уста народа, правде и поштења (СЈ, ВЈ, БО…), за наведено хају колико и за лански снег. Но, бојим се да овом народу чак ни то неће бити довољно да се отрезни и тргне из зимског сна.
   Дакле, ако се покажемо као огољени, сујетни, егоистични материјалисти и не станемо на страну бољитка државе и друштва, не заслужујемо ни Вучића, него још горег – Шешеља, па да коначно завршимо са свим шупљим и испразним причама, које остају на пуким речима и немају никакво утемељење у делима.

   Поздрав

  • Draga Saška, samo shvatite činjenicu da ni sa dva kandidata (Jankovićem i Jeremićem) nema šanse za pobedu i sve kockice će vam se složiti. Nije bitno da li ih je troje ili dvoje (dvojica). Dakle, neće biti ni p od pobede, kao što vi kažete, ni u slučaju da ih ima dvoje. Dakle, neophodno je da postoji samo jedan kandidat. To DJB hoće da izdejstvuje i isticanje trećeg kandidata je samo u toj funkciji. Naravno da će se kandidat DJB-a povući ukoliko se i bilo koji od sadašnje dvojice povuče ili ako neko od kandidata naprasno dobije veliku podršku u biračkom telu. Jer, za sada, oni imaju samo usku podršku svojih simpatizera. Ja sam recimo okružena velikim brojem ljudi koji bi voleli da vide Jankovića kao predsednika tako da bi moglo da mi se učini da on ima veliku podršku. Ali to naprosto nije tačno, istraživanja to pobijaju.

 • Evo i ja ću nešto da napišem na ovu temu. Mesecima predlažemo dogovor, rečeno je da se sa SJ pregovaralo od leta, i da je on dao predlog da bude nosilac liste, na kojoj bi bili sa čitavom bolumentom, predvođenom DS-om. Totalna nebuloza, nismo mi tu da revitalizujemo DS i da hvatamo “odbegle” delove iste u meredov, da bi se kasnije vratile u “matično” jato. Drugo, neki govornici na konvenciji SJ se javno zalažu za secesiju severne pokrajine, ima i dokaza da su zaista to i pisali. Jedna starija gospođa na govornici reče da su oni “autonomaši”, a da ne pominjem “Vojvođansku akademiju nauka”. Treće, od kada se DJB izjasnio, posle kzn, krenuo je takav napad na nas po svim društvenim mrežama, sa salvama uvreda i pogrešnom intrepertacijom kzn, to je urađeno smišljeno, da se ne zavaravamo. Četvrto SJ-u nije cilj pobeda na izborima, pošto ispod Save i Dunava, više od polovine građana se kroz maglu seća ko je on ili misli da je fudbaler. Njemu je cilj revitalizacija DS-a, sa njim na čelu i naše “potonjuće”, zato i napadi na nas. Neće on dogovor i to je vrapcima na grani jasno.
  Što se tiče VJ, rečeno je da se sa njim razgovaralo od novembra, da je za saradnju, ali samo ako se on podrži, opet izbegavajući dogovor sa SJ. Znači hoće zasebno da iskoriste predsedničke izbore za samopromociju, što je neodgovorno, ali tako je. Barem sa strane VJ nismo napadani, niti je SJ, što iz tabora SJ nije slučaj, tamo svakoga napadaju ko nije za SJ, odmah lepe etiketu. Mislim da je VJ cilj formiranje stranke, ali on ima veće izglede da uđe u drugi krug izbora, prvenstveno zato što ga prepoznaju i ne misle da je fudbaler :).
  Znači od dogovora nema ništa, nažalost, a svi ćemo u paketu plaćati cenu narednih pet godina. Jedini način da se to predupredi jeste da se podstiče izlaznost koja automatski smanjuje mogućnost pobede “vođe” u prvom krugu, ali na tome se ne radi uopšte nego se stvara bespotrebna euforija tipa ima nas i druge krilatice, a celo biračko telo im je bilo u sali na Novom Beogradu.
  Po mom mišljenju, potrebno je da mi radimo na našem kandidatu i da radimo na podizanju izlaznosti, na kontroli izbora, biračkog spiska i ostalih stvari oko izbora. I ja sam bio za dogovor i dalje sam, ali posle ovoga danas čemu prisustvujem na društvenim mrežama mislim da je to utopija, jer je očigleda namera DS-a da nas razbije, ali “tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al zube polomi”.
  Pitate se ko je “trojanac” ? 🙂
  Zaključite sami…

  • Mislim da potpuno gresite. Ono sto je istina je da SJ koristi, odnosno on je iskoriscen za rehabilitaciju DS i mi tu vise nista ne mozemo.DSu je pored pobede na predsednickim izborima stalo i do toga da postanu lider opozicije sto su bili decenijama u nazad i izmedju ostalog to cine tako sto pokusavaju da preveslaju deo glasackog tela i deo clanstva ostalih stranaka opozicije.I to je legitimno i to rade sve stranke na planeti. DS je godinama bio stozer opozicije i to svi znate. Vuku korene jos iz 68, da ne objasnjavam. DS je bila majka vecine ostalih gradjanskih stranaka i nosilac 5.oktobarskih promena. Nakon toga, u godinama koje su usledile, DS je postao nesto najslicnije danasnjem SNSu. Za to je krivo nekoliko cinilaca, a pre svega nesprovodjenje lustracije, infiltracija sluzbi i sljama iz 90ih, kao i lakomost gramzivost postojeceg kadra DS, pre svega mislim na Tadica i ekipu oko njega i DS je danas tu gde jeste. Medjutim ono sto ne vidite je sustinski problem zbog kojeg mislim da gresite.
   Sami ste juce pricali o srcu i emocijama. U politici ih uglavnom ne bi trebalo biti, ali medju birackim telom ih svakako ima i to mnogo vise. Srbija je duboko podeljeno drustvo jos od raspada SFRJ i ta podela je kulminirala 5.oktobrom. Podeljena je na bratijsko/partijsko/populisticku/postkomunistickoudbasku/nacionalisticko/cetnisku (ili sta vec zabavlja stado) mafiju koja pljacka, dobija poslove, drzi stado pod kontrolom stvarajuci piramidu moci koristeci stalno prisutni strah i pritisak, izazivajuci konflikte i krize etiketirajuci i izmisljajuci stalnu opasnost i neprijatelje, kao i na onaj drugi deo koji je pokusaj stvaranja gradjanskog jezgra. Prva pobeda ovih drugih je bila 5.oktobar, ali je kratko trajala, jer je vec posle dve tri godine u redovima ovih drugih kriticna masa polako postajala masa prve grupe politicara i partija. Ono sto zelim da kazem je da najveci deo biraca koji apstiniraju, hteli mi to ili ne, su ljudi koji romanticno cekaju metamorfozu i pobedu druge opcije, povratak korenima nastajanja gradjanske svesti, ali pre svega vide DS kao stozer. Tesko cemo mi to promeniti za ovako kratko vreme. DS je dotakla dno i to joj je bila prilika za detoksikaciju, ali nazalost, mislim da su opet propustili dobru priliku. Medjutim, barem u mom okruzenju, znam da zvucim arogantno,mislim da sam jedan od retkih koji to vide. Ljudi sada zele renesansu gradjanske opcije kroz renesansu DS, kao sto su glasanjem za SNS zeleli renesansu radikala, SPSa i 90ih. A i vi ne vidite da je to tako. Da bi ljudi izasli, potrebna im je ideja vodilja, ne samo zelja za promenom.SJ je lice koje zele da vide, posebno oni koji zele korenite promene sistema.Bez obzira na ovu izbornu papazjaniju, on je dokazao integritet, hrabrost, pokazao uctivost, toleranciju, obrazovanje i argumentovan pristup. Naravno, nekorektna je ova cela prica sa DS, zloupotrebljavaju to da bi vas unistili, ali glupani ne vide dalje od svog nosa, ne znajuci da bi to bila propast i njih samih.Nada u ozdravljenje drustva i racionalan, gradjanski, pragmatski pristup politici se pojavila sa DJB i Sasom, a to je nada u ozdravljenje i svih ostalih gradjanskih opcija pa i DS. To sto je SJ napravio greske sa ovom kopcom ka DS pripisujem tome da je bio sateran u cosak, ne mozemo ni zamisliti kakve je pritiske trpeo, ipak smo mi zemlja dge je ubijen premijer, a takodje i mnogi drugi novinari, sudije, funkcioneri i to u vremenu kad su zemljom vladale iste one nacional-patriote koji su danas evropejci.Takodje DS je bila velika stranka ima ogromnu infrastrukturu, pa bi i covek najboljih namera to izabrao kao racionalno resenje. E koriscenjem toga nastaje i dug prema istima i to je sve ljudski i razumljivo. Uglavnom, da zavrsim, ne znam kakve dileme imate i kakvo jedinstvo i dogovor zelite izmedju VJ i SJ koji prestavljaju ne levicu i desnicu, nego upravo delove duboko podeljenog drustva na prvu i drugu opciju.Nije VJ nikakav desniar, on je mali AV koji bi trebao da pokupi deo njegovih odbeglih glasaca.Pitanje je samo sta cete izabrati, da to iskoristi AV, ili da to iskoristite Vi. O kakvom jedinstvu opozicije pricate? Koje opozicije? Osim Vas i DS i eventualno Nove Stranke opozicija i ne postoji. Dveri? Dajte im vecinu u skupstini i imacete cvrstu ruku, kontrolu medija, patriotske poslove. DSS? Pa oni su vec 6.oktobra poceli da vracaju slobine odbegle.Ceda?Canak?Tadic?Pa svi su na sisi AV. Dakle, hteli vi to da priznate ili ne jedinstvo opozicije danas ogleda se u jedinstvu DJB i DS.Oni su vas izvacarili, poneli se nekorektno, ali sta je tu je. Trebalo bi da iz toga izvucete najbolje sto mozete. Trenutno izvlacite nejgore, a vi to ne vidite. Ako ih ne podrzite, ne samo SJ vec i takvu kakvu jeste DS, oni ce propasti, a sa njima i Vi. Ako ovo ne mozete da izgladite zrelo, kompromisno i na dobrobit svih nas, onda i ne treba da nam bude bolje a vi i ne treba da postojite. Sa postovanjem i u dobroj nameri.

  • Predraže, razumem šta hoćeš da mi kažeš, u opširnom odgovoru. Još uvek sam za dogovor, ima prostora, nije kasno, jer ako uporediš mesec dana zasebne kampanje, sa pet godina mraka koji nam predstoji, ustvari to uopšte ne može da meri, jednostavno neodgovorno je da se kandidati prave blesavi na apele da se dogovore. Potencira se pogrešno tumačenje jučerašnje kzn, na dobro obrazložene argumente, sve što su ljudi iz kampanje SJ-a zapamtili jesu rečenice “Ako ovako ostane Vučić pobeđuje u prvom krugu” i “DJB će, UKOLIKO OVAKO OSTANE, imati svog kandidata”, to se potencira na društvenim mrežama. Mislim da se namerno potencira, zato što hoće da se NAMETNE SJ kao kandidat, i u toj reči je mnogo toga sadržano, DJB nudi DOGOVOR, a ne NAMETNUTOG kandidata, jer prvi ja neću glasati za silom nametnutog kandidata, a i glasači to neće. Koristi se “pasivno-agresivna” taktika da se nametne SJ kao kandidat.
   Uopšte se ne slažem sa tvojim stavom da DJB mora da podrži i ovakvu DS, jer ukoliko ne uradi to nestaće kao i DS, TO NIJE TAČNO, jer glasači DJB nisu nezadovoljni članovi DS-a. Što se tiče desnice i lažne desnice koju si pomenuo, slažem se sa tvojim stavovima o DSS-u, radikalima SNS-u. Ali u svakom društvu mora da postoji više opcija, ne može samo levica kojoj mislim pripadaš, jer to onda nije demokratija nego jednopartijski sistem. U svakom društvu postoji, levica, centar i desnica, sa svim varijacijama bliže, dalje, tako i treba da bude. Tvoj odgovor isključuje masu ljudi koji ne misli kao ti, i sa tim jednostavno ne mogu da se složim.
   Da zaključim uporno isturanje SJ kao jedinog, da li agresivnim ili pasivnim putem, jednostavno je pogrešan potez, i u meni ali i drugima budi sumnju koje su njegove i namere ljudi oko njega, jer treba sagledati širu sliku, kao i ljude koji su iza SJ-a. VJ, slagao se ti sa tim ili ne, objektivno ima veće izglede nego SJ, za drugi krug, ne zato što se ja slažem sa tim ili ne, nego tako stoje stvari. Ali bez dogovora i njegova kampanja je osuđena na propast. I još nešto, ako ostane ovako, i svako trči svoju trku, trebalo bi i DJB sa svojim kandidatom jer je pokret to u obavezi da uradi prema svojim glasačima, i tu nema ljutnje, nismo deca.
   Pozdrav.

 • Ideja koji predlaže DJB je sasvim razumljiva. Ako se vlast odlučila da se okupi iza jednog kandidata onda je štetno da opozicija, koja je slabija, nastupa sa nekoliko. Pri tome se međusobno prepucavaju u podmeću noge jedni drugima. Nažalost, ako tako ostane, to će prouzrokovati slabu izlaznost i onda naravno da pobeđuje Vučić u prvom krugu. Dosta ljudi je razočarano kako žive i prorodno bi glasali u korist opozicije ali neće izlaziti na glasanje jer opozicija šalje loše signale tim konstantnim svađama umesto da nastupe složno i pokažu ozbiljnost. Bojim se da ako nešto ne promenimo, ako se opozicioni kandidati ne dogovore, tu mislim na SJ i VJ, onda nam ostaje Vučić još 5 godina. Sad je potez na njima, videćemo da li ih interesuje pobeda ili samo žele da se promovišu radi ulaska u politiku po ceni da izgubimo na izborima. Ako je ovo drugo, nadam se da će moći da nose na savesti šta su uradili, to se neće zaboraviti tako lako. Kad jednom sagradiš organizaciju na lošim i sebičnim principima, to te prati dugo vremena, posle sve bude mnogo mnogo teže nego što bi moglo da bude. Vreme je da Srbija dobije pravu opoziciju, dosta je bilo partija koje se bore samo za ličnu korist.

  • Сале,

   Судећи по Вашим коментарима и моментима у којима се они појављују, закључила сам да сте Ви, вероватно, члан ДЈБ-а, овлашћен од стране Покрета да комуницира овим путем са посетиоцима сајта и коментаторима текстова овде објављених.

   Као таквом Вам се и обраћам, јер имам извесну дилему, која ми није до танчина расветљена.
   Наиме, ДЈБ доследно и континуирано, као свој примарни и, у овом друштвено-политичком тренутку у коме се земља налази, искључиви циљ – победу. Победа, победа, победа. Ништа осим победе није прихватљиво, нити има смисла чинити и коментарисати било шта, што не води победи.

   На који начин Покрет намерава да оствари прокламовани и зацртани циљ, уколико истакне свог кандидата, односно ако у “трку” уведе још једног такмичара, а притом све време потенцира и искључив је у ставу да су и два опозициона кандидата превише?
   Како онда још један кандидат приде доприноси победи?

   Или, у случају таквог развоја догађаја, ДЈБ напросто одустаје од победе? Јер, уводећи још једног опозиционог кандидата, ДЈБ свесно и тенденциозно иде ка томе да од толико потенциране победе више нема ни П.
   Шта је, онда, циљ и смисао уласка Покрета у “трку”?

   Дозволићете да се мени лично, као симпатизеру и гласачу ДЈБ-а, идеја о трећем кандидату уопште не допада и не чини ми се смисленом, ни оправданом, у ситуацији када смо сви итекако свесни да у оваквом односу снага постоје бар какве-такве шансе, али да се, увођењем још једног кандидат те, и тако танке шансе, ненадокнадиво губе и сасвим анулирају.

   Поздрав

  • Saška,

   Zvanične odgovore možete dobiti samo od naloga “Dosta je bilo”. Svi ostali, bilo da su članovi i simpatizeri iznose isključivo svoja lična viđenja.

   Što se tiče Vašeg pitanja, odgovor ćete videti ako pažljivo pročitate saopštenje ili pogledate snimak sa konferencije. Cilj kampanje trećeg kandidata je dogovor. Nakon što sva tri kandidata budu istrčala veći deo kampanje, 10 dana pre izbora će se na osnovu istraživanja ustanoviti koji od ta 3 kandidata ima najveće šanse za drugi krug. Tada preostala 2 kandidata treba da se povuku i podrže najbolje rangiranog. Tako se stvara sinergija glasova i šansa za pobedu.

   No, mi se još uvek nadamo da će doći do dogovora pre raspisivanja izbora.

 • Не дозволите продају великх државних предузећа, земљишта, водовода, водних ресурса... каже:

  Каква год опција била за председничке изборе, морате да схватите да се гласови добијају директним контактом са људима. Ако не изађете међу народ, сваком појединачно не објасните мане ове власти и предности промене власти, од промене неће ништа да буде. П.С. Затегните опанке и на терен. Морате да се борите као Звезда у кошарци, за сваку лопту, сваки секунд. Ако не препознам ту борбу нема гласа.

 • 27 godina nije bilo pobede u prvom krugu, reče jedan analitičar juče na tv, recimo da mu verujem, pošto se bavi time, da je jedino tada Miloševiću to uspelo. Prema tome, sasvim je u redu da DJB ima svog kandidata, to će doneti određenu promociju, određeni identitet, a ne kao SPS, recimo, da se stapa sa ostalim strankama. U sadašnjoj konstalaciji, jedino bitno je da neko osvoji više glasova od Šešelja, onda, pobeda je na pragu. Bolje bi bilo da postoji zajednički kandidat, i na tome treba insistirati do zadnjeg časa, ali ako to posle svih napora nije moguće, onda DJB treba da ima svog.

 • Sasvim je u redu stav DJB da je za pobedu potrebna sinergija.Nju možemo postići tako što ćemo svi stati iza jednog kandidata ili tako što ćemo, podržavajući svako svog kandidata poštovati sugestiju DJB da ne napadamo druge kandidate opozicije već ističemo kvalitete svog i raditi na povećanju izlaznosti.
  Eventualno upućivanje kritika ostalim kandidatima opozicije napraviće štetu u drugom krugu bez obzira što bi kandidati podržali onog ko prodje dalje – izrečeno u predizbornoj kampanji uticaće na jedan deo birača i teško da će moći da se napravi stoprocentna kontrola štete.
  Prvi način više nije moguć (napisao sam već) zato valja odmah preći na predstavljanje kandidata DJB i krenuti u kampanju.Deset dana čekanja je gubljenje vremena jer nema šanse da se neko povuče.
  Potrebna nam je izlaznost iz 2008. godine (oko 4,5 miliona ljudi). Potreban je minimum saradnje opozicionih štabova – jedan deo kampanje mogu da rade zajedno, bez obzira na razlike (zajednička kampanja za veliku izlaznost). Takodje mogu da saradjuju oko kontrole.
  Dao bih primer – ponovljeni izbori na Novom Beogradu gde su naprednjaci potučeni do nogu.Tako su poraženi da im je predstavnik pobegao da ne bi upropastio Vučićevu konferenciju za štampu (da izveštaj ne stigne na vreme). Znači može!

 • Hm… pogledajmo filtere na N1 tv, bez ikakve negativističke namere prema tom mediju, već, jednostavno, kao prostu činjenicu stanja stvari. Oni govore podosta… Pozitivistički stavovi u komentarima posetilaca sajta, prema Djb, oni jasni, nedvosmisleni i, pre svega, pozitivistički sadržajni – toliko su retki (naime, toliko retko se objave), da se mogu izbrojati na prste jedne nojeve noge. A i kada su “pozitivni”, iz njih izvire ljubav prema jednom kandidatu, pa se kaže – da, da , Radule jeste u pravu, treba ih stisnuti, da se dogovore, eto u mom okruženju je 90 % za Sašu, ali – Jankovića… I tako redom… Oni drugi, a takodje odaslati komentari – ne prolaze. Ne znam zašto je Janković nedvosmisleni kanditat i Mihajlovićke (citiram je: “jedini pravi, istinski protivkandidat Vučiću je Janković, a ne onaj Jeremić koga niko neće, pa ni sopstveni Ds”), ali i ovog medija, a u kom je, inače, upravo Mihajlovićka najčešći “gost” na njihovim stranicama, Ne znam zašto “prastare” vesti u vezi sa Tomom i Vučkom ne odlaze u prošlost, jednako brzo kao sve osale, pa čak ne znam ni zašto je tamo aktuelna lukava i propagandna “anketa” – šta će i gde će Toma posle predsednikovanja – hajmo da mislimo o tome i glasamo u anketi… To je najvažnije, zar ne… Dakle, razni su načini raznih privida… Istinska, prava i – suštinska opozijia – odsečena je od sveta, kako to kažu naši stari, za takve kojima su, zapravo, sva vrata zatvorena. Razumem Mihajlovičku koja iznenada poštuje i ceni stavove Ds (koji, eto, nisu za Jeremića), kao i njene dobronamerne savete gradjanima (opoziciji) da se okupe oko jedino kvalitetnog Jankovića (“koji jedini može ugroziti Vučića”), a sve kako bi on (Janković) svojom centripetalnom silom – ugrozio Vučića, što ona očigledano – jarko želi, jer joj je u interesu da Vučić padne, zar ne. Informer, Alo i slične gromade, sa “druge strane”, ne propšutaju “na sva zvona” da pokažu kako je upravo Janković ugrožen Radulovićevim stavovima, kako te medijske gromade ističu, obraćajući se upravo biračkom telu Djb, dok istovremeno ove “informacije” kombinuju sa ogromnim naslovima da je Jeremić “Nato igrač” (valjda pogrdno, a za razliku, eto, od Vučića koji to nikako “nije”) i koji nas odmah “vodi u rat” i pogibiju… Sve ove činjenice o onome što se “valja na terenu”, su zbunjujuće. O čemu se ovde, zapravo, radi? Nadamo se da će naredni dani – razbistriti mutnu vodu kojom se polivamo – baš svaki dan.

 • Ovo ce zvucati smesno DJB-u i njegovima clanovima i podrzavaocima. Ja predlazem da DJB slobodno predstavi svog kandidata za kojeg cu sigurno glasati bez obzira na sve. Sasa Jankovic i Vuk Jeremic su se dosada pokazali kao neodogvorni, neozbiljni i kranje nezreli kandidati po meni, imajuci u vidu kakva je sada situacija i kakve ce tek biti posledice ako Vucic i njegova stranka pobedi V.K. i S.J. igraju automatski u ruku SNS-u i samim time ne mare previse za obicne gradjane, toliko o nasem zastitniku gradjana, svime ovim po mome misljenju oni su de-facto SNS-ovci. A ja sigurno necu glasati za SNS-ovce, za mene su oni kao i Vucic neko za koga necu ni u najvecem ludilu glasati. Toliko od mene.

 • Pozdrav svima još jednom!

  Iz razgovora sa mnogo ljudi iz mog neposrednog okruženja i zajedničkog gledanja snimka KZN, odnosno analize svega što je gospodin Radulović rekao, ama baš niko ne shvata postavku koja kaže “jedan (zajednički) kandidat generiše veću izlaznost od dva ili više kandidata”. Ovo se jednostavno kosi sa elementarnom logikom.

  Što kaže moj kolega, analogno ovome: zašto je jedan veliki lanac prodavnica računara (da sada ne spominjem ime da ne bude da reklamiram) u svoj asortiman uvrstio, pored računarskog hardvera, i belu tehniku, male kućne aparate, klima uređaje i slično? Iz prostog razloga da bi povećao broj potencijalnih kupaca. Sa manjim asortimanom (ponudom) se samo smanjuje broj potencijalnih kupaca koji bi došli baš u tu radnju (analogno izborima – izlaznost). Može se sada pričati o tome da specijalizovane radnje koje nude samo vrlo specifične artikle (analogno izborima – jedan kandidat) će privući veći broj onih kojima tako nešto treba od prodavnice koja nudi to i još gomilu drugih stvari, ali je broj takvih ljudi (tih koji dolaze u specijalizovane radnje) daleko manji.

  Sve u svemu, meni ovo uporno Radulovićevo ponavljanje “Vučić dobija u prvom krugu” pre izgleda kao “wake-up call” za apstinente da se trgnu i izađu na izbore nego bilo šta drugo. U prilog ovome govori i činjenica da će, kako je gospodin Radulović rekao, DJB izaći sa svojim kandidatom (dakle, još jednim opozicionim) što se kosi sa njihovim predlogom, a sa druge strane podiže izlaznost jer se ponuda kandidata povećava i samim tim verovatnoća da će neko iz biračkog tela među više kandidata naći svog.

 • Dakle, na kraju je situacija ovakva, najbolja opcija je VJ predsednik, SJ gradonačelnik, SR premijer.
  Po dogovoru, VJ nema šta da ne prihvata takav dogovor, u svakom slučaju je on budući predsednik, SR takođe nema ništa protiv premijerskog mesta, ostaje jedini problem SJ koji ne želi da bude “samo” gradonačelnik? Da li je to moguće? Do juče mu je bilo teško naći bilo kakvu manu, ja/mi ga hvalimo na sve strane, a on će da nam se zahvali tako što zbog DS i sebe prepušta mesto predsednika AV-u? Iskreno se nadam da će uspeti da se izvuče iz takvih dogovora i stane na stranu nas naroda i pomogne u pobedi AV-a.

  Zbog gore navedenog, mislim da je bolja opcija ako ne dođe do dogovora, da se objavi javno ko je bio protiv, te da se podrži drugi kandidat a ne uvede treći, ako ništa a ono zbog jako male ali moguće opcije da se i tako pobedi AV. To bi skoro sigurno značilo da je SJ zajedno sa DS radio na našu štetu, pa bi ako ništa jedino pozitivno bilo što oni više neće postojati na političkoj sceni. Da bi se to obezbedilo, za mesto gradonačelnika onda predložiti Dušana Pavlovića, SR za premijera, za namerne gubitnike ovih izbora predstojećih ne treba ostaviti nikakvo mesto na kome bi mogli da traže utehu.

  Ali logika da neko odbije skoro sigurno mesto gradonačelnika, jer želi da bude predsednik koji neće sigurno biti, to je teško razumeti, ali stvarno.

 • Ja zaista ne razumem,zasto je Jankovic,Jeremic i Obradovoc guraju u istu grupu,kada su tako razliciti?Jankovic je pretstavnik one gradjanske,demokratske,pristojne Srbije(zar se DJB ne zalaze za takvu Srbiju?),Jeremic gura vise udesno,nacionalno,a Obradovic ide na populizam,dakle,sto bi se reklo uBosni-nidje veze!Onaj ko bi glasao za Jankovica,tesko da bi se odlucio za Jermica ili Obradovica,ili obratno.Ja bi glasao za Jankovica u svakom slucaju.Za Jeremica(ako bi se povukao Jankovic)ne bih.Za Obradovica NE!A ovakvih kao ja,gradjanski orijentisanih im podosta i oni ne bi,sigtran sam, ni u kom slucaju glasali za Jeremica ili Obradovica,to bi se kosilo sa njihovim principima!

  • Pobeda je jedino moguća ako postoji jedan zajednički kandidat. Ako kandidati i građani ne mogu da se dogovore, ostaje Vučić. Jednostavno je.

  • Beli list, samo se zapitajte koji je cilj i odgovor će vam se sam nametnuti. Cilj da sklonimo Vučića i svaki od ponuđenih izbora je dobar da se taj cilj ostvari. Ovo nije izbor za mis, ko nam se sviđa a ko ne, već jedina šansa da se u ovoj zemlji nešto promeni. I uzgred, Obradović uopšte nije u razmatranju jer on nema dovoljno podrške, tako da na njega zaboravite.

 • Imam jedno pitanje i molio bi odgovor. Saslusao sam sve tako da cu komentar dati kasnije. Pre toga me zanima sta ce se desiti ukoliko bude drugog kruga iako budu trcala tri kandidata. Hipoteticki ako i pored izostanka dogovora recimo Jankovic udje u drugi krug. Politicka cena je OK, ali me zanima strategija u eventualnom drugom krugu pod navedenim uslovima.

  • Pobratime, za tebe, ali i ceo univerzum – u drugi krug idu SAMO DVA ČOVEKA, DVA PREDSEDNIČKA KANDIDATA – SA NAJVIŠE OSVOJENIH GLASOVA U PRVOM KRUGU. NEMA TRI. DVA. Koja dva? Možda Vučić i Jeremić, možda Vučić i Šešelj, a možda Obradović i Radmila Sremac – ako njih dvoje osvoje najviše glasova… Uz još jedan preduslov – DA NEKO VEĆ U PRVOM KRUGU – NE OSVOJI VEĆINU, 50% + 1 GLAS OD IZAŠLIH BIRAČA (A I NJIH U 1.KRUGU MORA BITI, TJ, IZAĆI – VIŠE OD 50%). Recimo, kandidat Janić, poznati vrhunski specijalista “ortoped” za političke vratolomije, pa, ako, recimo, on dobije (uz 250.000 evra, koliko pripada iz našeg budžeta svakom zvaničnom predsedničkom kandidatu) tih 50%+1 glas već u prvom krugu – nema drugog kruga pobratime. Šta ćeš, malo se ovaj izborni sistem razlikuje od Lige šampona…

  • @Igor
   Izgleda da gledas bundes ligu, covek je mislio na 3 kandidata(DJB,Jankovic,Jeremic) pa ako Jankovic udje u drugi krug?
   Za 250000 evra treba preci cenzus.

  • Igore nema potrebe da mi objasnjavas jer sam odgovor koji sam trazio dobio od DJB. Jasno sam pitao sto ce biti aku uprkos procenama DJB u drugi krug udje neki opozicioni kandidat iako na ixbore izadje i kandidat DJB. Dakle to je situacija ako nema dogovora pre 04.03,2017. Tada ce drugi moci reci bili smo u pravu, sto znaci da DJB placa politicku cenu lose politicke procene. Odgovor DJB si video. Mogu samo da konstatujem da bi podrska ostalih opozicionih stranaka u drugom kruguu toj situaciji ili izostala ili bi bila deklarativna. To ima vise veze sa principima sa jedne strane i stranackim interesima sa druge. Nadam se da je jasnije

  • U pravu si, nn, pisano je pomalo gramatički neprecizno, pa se ja u toj gramatici nisam snašao, zbog čega mi je “na prvu” i konotacija “zazvučala” drugačije. Možda nisam obratio dovoljno pažnje u brzini čitanja. Izvinjavam se. Povuklo me i to što značajan br onih koji se javljaju, ne poznaju izborni Zakon, i vrlo često i maše temu, pokazujući elementarno nerazumevanje štetnosti većeg broja opozicionih kandidata. Grešaka je moja, Boško je postavio dobro pitanje.

 • Našli ste izlaz iz naizgled bezizlazne situacije, tako da zbog ovoga imam još više poverenja u vašu sposobnost da upravljate državom. Dubok naklon od nekoga ko pruža mlaku podršku jednom od kandidata, uradili ste nešto što mogu mnogo snažnije da podržim.

 • Sinoćna Tribina (Milenović, Radulović) je pružila preciznu sliku o tome šta je najnovija ideja Pokreta DJB u vezi sa predsedničkim izborima. Zato ponavljam svoje pitanje (znam da ste u velikoj gužvi oko organizacije skupštine): da li su vaše dve tvrdnje 1. da ‘ako ne bude dogovora o jednom zajedničkom protivkandidatu, Vučić će pobediti u prvom krugu’ i 2. da ‘ni Jankovića ni Jeremića soliranjem ne mogu da uđu u drugi krug’, stvar vaše političke procene, ili je to rezultat istaživanja neke od respektabilnih agencija koja se time profesionalno bavi ?

  Jedan kandidat opozicije, po mom dubokom ubedjenju, ne obezbeđuje drugi izborni krug. Čak i da grešim, za to je sada kasno, jer su se Janković i Jeremić nepotrebno izleteli sa svojim kandidaturama i sada ne mogu (i/ili neće) da se povuku. Zato me insistiranje na jednom kandidatu malo podseća na onaj poznati vic: u kafani deset ćevapa, dva parčeta hleba i pivo 200 dinara – odlično, ali takva kafana ne postoji.

  Šta raditi u datoj situaciji: da vlast ne bi pobedila u prvom krugu, treba povećati izlaznost, a to se u datoj situaciji može postići jedino ako opozicija i ‘opozicija’ istaknu jako puno predsedničkih kandidata (DJB, Tadić, Borko Stefanović, Čeda, Čanak, …). Tako bi na glasanje izašli i oni koji nisu ni za Jankovića ni za Jeremića (nezadovoljni što je opozicija nema jednog kandidata su već otpali pa su otpali). Rasipanje glasova neće sprečiti ulazak opozicionog kandidata u drugi krug (ma koliko procenata glasova najjači od njih dobio), jer vlast ima samo jednog kandidata.

  Predlog za DJB: obavezno dati svog kandidata, a kod drugih političkih partija i pojedinaca, zahvaljujući svom političkom kredibilitetu, uticati da se što više političkih opcija i ljudi kandiduje.

  • Naravno da su u pitanju istraživanja, pa nećemo da pričamo napamet. A ta istraživanja su kako tuđa, od agencija koje se time bave, tako i naša sopstvena jer sada DJB ima potrebnu infrasktrukturu i resurse da sam sprovodi istraživanja.

 • Odlicno koncipiran i jedino prihvatljiv predlog. Jasan javan sa svim elementima pravog informisanja . Identicno misljenje sa vasim predlogom ako se i dalje bandoglavo drze svojih pravaca sve odlazi u aut insistirajte na javnom sastanku ako odbiju krivci su podrska im se cini da je imaju ali ruralna srbija koja glasa za lopatu i kasiku zardjalu nije ni cula za jankovica uz svo postovanje ali i njegov rad nije osetila srbsk a populacija nikje mu pozicija takva . Pojedinci iz ds kao Sutanovac koji je unistio sa Tadicem i Djilasom ds na 5 posto hoce da se ogrebe i gura sasu jer on j inkrimisan ds clanovi podrzace najboljeg jednog . Dr Petar Beograd osnivac stranke djb 0605811581

 • Uf…ne znam šta da mislim…sa odbojnošću sam počeo da gledam klip u kome je DJB najavio i svog kandidata, ali do kraja klipa sam počeo da verujem da bi to moglo da bude dobro ako natera opoziciju na jednog kandidata ( što mi se na žalost ne čini verovatnim). Opet, i ovo Dejanovo mišljenje da je sa više kandidata veća izlaznost, bi trebalo da ima smisla svuda osim u Srbiji. Zato ipak mislim da su ovde ljudi demoralisani i potrebna im je nada u vidu jednog jasnog kandidata i kampanje da ih pokrene iz apatije da te nedelje izađu i glasaju. Obratite pažnju na AV-ovu kampanju. On je već počeo da mobiliše svoje polupismene jadnike pričom da će vrlo teško pobediti jer je sam protiv svih, ali će se boriti zbog Srbije…mobiliše ih strahom, nestabilnošću zemlje ako ne pobedi…bije pravo u njegovu ciljnu grupu !